Vote haastattelu, julkaistu TV:ssä # 145 (12/01)

Vote eli Voitto Vasko on käsite niin Suomessa kuin maailmallakin. Hän on ehtinyt vaikuttaa todella moniin asioihin ja useita hienoja hetkiä mennään tässä haastiksessa lävitse. Haastis on tehty mones eri osas, eka J-P L-R haastatteli Votea ja sen jälkeen Jantsa sekä .m. lähettivät lisäkysymyksiä. Yritettiin yhdistellä loogiseksi kokonaisuudeksi.

J: MITES TULIT NÄIHIN JUTTUIHIN MESSIIN? SE TARINAHAN TUNNETAAN, ETTÄ SAIT SISKOSI KANSSA JOULULAHJAKSI MANKAN, JOHON NAUHOITTELIT RADIOSTA JA KUULIT SITTEN PISTOLSIA JNE. MUTTA MITEN SITTEN SEN JÄLKEEN KONKREETTISESTI "USKALTAUDUIT" TEHDÄ TUTTAVUUTTA MUIHIN PUNKKEIHIN, LEVYIHIN, LEHTIIN ETC.? KIRJOITTELITKO EKA VAAN KIRJEITÄ TMS. VAI?
-Jep, näin se meni että ekana kuulin radiosta musaa josta rupesin pitämään ja sitten myöhemmin (siis vuonna 1977) luin lehdistä punkista (Suosikki ja Soundi) ja jostain kumman syystä punk alkoi viehättämään enemmän ja enemmän kokoajan. Sitten Soundin pikkuilmotuksista tuli aina tilailtua pienlehtiä (ei niitä kutsuttu fanzineiksi silloin) ja sitä kautta se alko laajenemaan, tilailin kaikki lehdet ja levyt mitä vaan lehdissä ilmoteltiin. Tähän väliin täytyy kyllä painottaa että lehtiä/levyjä ei ilmestynyt läheskään siihen tahtiin kuin niitä nykyään ilmestyy. Jokainen punkjulkaisu piti saada, sehän ei enää nykysin ole mitenkään mahdollista. Kaikki rahat meni levyihin & lehtiin ja tietty postimerkkeihin kun tuli läheteltyä kirjeitä aivan vitusti.
Soundin pikkuilmotus-palsta oli tosiaankin se kanava jonka kautta mä sitten tutustuin moniin muihin samanhenkisiin ihmisiin. Yks käännekohta oli se kun alkuvuodesta 1979 vastasin Erosen Riston (terveisiä vaan!!!) ilmotukseen jossa Risto etsi bändiä johon voisi liittyä rumpaliksi. Ristolle oli vastannut kitaristi ja basisti ja minä ilmottauduin laulajaksi. Varkaudessa pidettiin parit treenit jotka oli kyllä melkosta räpellystä, soiteltiin Pellen ja Problemsin biisejä. Kolmansiin treeneihin Risto ei saapunut ja sitten niitten muitten kanssa tuumailtiin että mitähän nyt tehtäs? Alettiin sitten tehdä pienlehteä eli Nakkia. Olin mukana neljässä numerossa mutta sitten muitten tyyppien musiikkimaku ja lehden linja alko meneen turhan kevyille linjoille (minähän olin jo silloin kuullut U.K. Subsia, Dischargea yms. eli rankempi punk/hardcore alkoi kiinnostaa paljon enemmän kuin kaikenmaailman uusi aalto paska).

JP: NUOREMMILLE JA MUILLEKIN OLISI VARMASTI KIINTOISAA KUULLA, MITEN PERUSTIT P.TUOTANNON JA MITKÄ OLIVAT TUOLLOIN PÄÄMOTIIVIT?
-Perustin P.Tuotannon keväällä 1979 tavallaan vahingossa. Olin Hilseestä (Miettisen, siis Räkärodeo-Miettisen eka lehti) lukenut paljon Ruotsi punkista ja tilaillut levyjä bändeiltä/lafkoilta. Sitten kerran Massproduktionilta levyjä tilattuani levyjen mukana tuli kirje ja kysymys että tietäisinkö mä Suomessa mitään levykauppaa (sillon ei näitä postimyyntejä ollut niin kuin nykysin) joka olis kiinnostunut ottamaan heidän julkaisujaan myytiin? Mä sitten mietin eikä tullut kuin Epe's mieleen ja päättelin että tuskin ne ottas niitä ja vastasin että "en tiedä mutta voisinhan mä vaikka 5 kpl per levy ottaa ja yrittää kaupitella". Siis mä en edes tosissani heittäny tota juttua, kunhan vaan kirjotin siinä ohessa kun tilasin itelleni lisää levyjä seuraavan kerran. Noh, sitten muutama viikko sen jälkeen tuli postista pakettikortti ja ilmotus n. 5 kg:n paketista. Minä sitä ihmettelin että miten niin iso paketti on tulossa kun en edes tilannu ku pari LP:tä. Kävin hakeen paketin ja mukana oli kirje "tässä 5 kpl/per levy meidän levyjä, myy pois ja lähetä rahat kun olet myynyt".
Laitoin sitten pikkuilmotuksen Hilseeseen ja yllätyksekseni kaikki levyt meni kaupaksi suhtkoht nopeesti. Lähetin rahat Massproduktionille ja pyysin lähettämään lisää levyjä. Sitten tyypit Ruotsissa levitti juttua että Suomessa on yks tyyppi joka myy levyjä ja sitten mulle rupes tuleen kirjeitä että otatko meidänkin levyjä myyntiin?
Ton ekan Hilse-ilmotuksen vaikutus oli ollut niin hyvä, että mä päätin sitten ottaa muittenkin levyjä myyntiin ja siitä se sitten alko kasvamaan. Hilseen/Miettisen syytä on siis että mä alotin P.Tuotannon. Hilseestä sain lisää osoitteita maailmalle ja kun sitten tilailin itselleni levyjä niin kysyin siinä samalla että kiinnostaisko antaa niitä myös myyntiin. Hilseen lisäksi loin kontakteja Soundin pikkuilmotuksien kautta, siellä kaikki omakustantajat mainostivat julkaisujaan - Suomessahan alkoi niihin aikoihin ilmestymään myös omakustanteita ja minähän tottakai tilasin itselleni kaikki jotka vaan mainittiin olevan "punk" ja kysyin samalla että voisin ottaa myös myyntiinkin.
Nyt täytyy muuten mainita yks kumma juttu, kun kysyin aina että voinko ostaa levyjä 5-10 kpl myyntiin niin jotkut ei jostain kumman syystä vastanneet mun kysymykseen lainkaan (esim. Systeemi, Outo Elämä, Nauta yms.) enkä näin ollen niitä koskaan tilannut kuin sen yhden kappaleen itselleni.
Päämotiivit ? Halu tehdä jotakin ja levittää mun mielestä hyvää musaa muillekkin, nehän ne on olleet aina.

J: EKA JULKAISUSI TAISI OLLA 'PUNK EI OLE KUOLLUT' KOKOELMA-KASETTI -81? SE TAISI OLLA MYÖS EKOJA TUOLLAISIA ALAN KOKIKSIA? MISTÄ IDEA, MIKÄ SYY OLI JULKAISTA SE JA MITEN VALITSIT NE BÄNDIT (TK, KAAOS, RATTUS, NUKKETEATTERI, RUTTO, VAPAA PÄÄSY, SYNTI, KARSTA, IDO 59, SUBHUMANS, HUVUDTVÄTT, LIGKAPELLET)?
-Joo, se oli eka P.Tuotanto -julkaisu. Ja omasta mielestäni ensimmäinen sellainen Suomessa mutta sittenhän niitä tuli pitkin 80-lukua aivan helvetisti. Idea tuli ulkomailta niinkuin monet muutkin ideat eli Englannissa oli julkaistu tollasia kokoelmia ja mä sitten päätin myös tehdä sellaisen kun se oli halpa tapa julkaista musaa. Bändit tuli sen hetkisten tuttujen kautta, siis bändien joitten kanssa olin yhteydessä ja sitten heidän suosittelemiaan bändejä. Läjä TK ja Jakke Kaaos tais olla niitä jotka muita bändejä suositteli. Bändit lähetti nauhoja ja mä sitten valikoin niiltä biisit. Kokoelmaa meni sillon aikoinaan aivan helvetisti, ehkä n. 300 kpl ja olen sitä aina sillon tällön kopioinut lisää eli varmaan n. 500 kpl tähänpäivään saakka olen sitä myynyt. Siitä on olemassa myös CDR-versio bonusraidoilla mutta en ole saanut tehtyä siihen kansia.

J: ENTÄ MITEN PÄÄDYIT JULKAISEEN KAAOS/CADGERS SPLIT-EP:N -81? MIKSI JUURI NUO BÄNDIT? SEHÄN TAISI OLLA TOINEN SUOMI-HC-LEVY (TK-EP:N JÄLKEEN)? OLIKO SIINÄ JOTAIN MUUTA JULKAISUPOINTTIA, KUTEN ESIM. ETTÄ OIKEIN KUKAAN MUU EI SILLOIN JULKAISSUT SUOMESSA TOLLASIA LEVYJÄ TMS? JA MILLAINEN OLI SITTEN VASTAANOTTO SUOMESSA/MAAILMALLA?
-Jakke Kaaos sitä ehdotti ton "Punk ei..." kasetin julkaisun jälkeen ja tottakai mä innostuin asiasta, ainut mikä arvelutti oli mun taloudellinen tilanne. Olin lopettanut koulun keväällä '80 ja sen jälkeen olin työttömänä paitsi jotain lyhyitä hanttihommia aina joskus. Eli julkaisu venähti hieman, kuten myös kaikkien muittenkin alkupään julkaisujen just sen takia että ei ollut rahaa tilata levyjä Finnvoxilta ennenkuin oli rahat kasassa.
Alunperin ton ekan EP-julkasun piti olla Kaaos/Idiootti split 7" EP mutta Idiootti hajos sillon ja sitten Jakke ehdotti uutta Tamperelaista bändiä Cadgers. En ollut Cadgersia ennen ees kuullut mutta luotin Jakken makuun...
En mä silloin kyllä miettiny että julkaisen levyjä "koska kukaan muu ei ollut julkaissut Suomessa tollasia levyjä", kyllä se tuli vaan halusta tehdä jotain ja olla mukana.
Olihan se aika vitun vaikeeta myydä niitä levyjä siihen aikaan, ainut kauppa joka niitä otti myyntiin oli Epe's ja loput oli myytävä postitse ja bändien kautta ja keikoilla. Mutta tulihan siitä sitten otettua toinen painos n. puolen vuoden päästä. Eka oli 200 kpl ja toinen 150 kpl. Muistan kun soitin Finnvoxiin ja tilasin toista painosta ja eivät millään olisi tehneet vain 150 kpl:een painosta (vähimmäismäärä oli 200 kpl) mutta sain jotenkin suostuteltua ne tekemään vain 150 kpl. Asia joka on myöhemmin huvittanut erittäin paljon...

J: OLET SEN JÄLKEEN JULKAISSUT: SYSTEEMI EI TOIMI -KOKOELMA EP (-82), RIISTETYT: LAKI & JÄRJESTYS EP (-82), TERVEET KÄDET: KÄDET SUOJELEE EP (-83), CMX: JOHANNES KASTAJA EP (-87), KAPTEENI PERKELE: MINÄ KIROAN EP (-95), KAUNEUS & TERVEYS: INHAA MÄTÄÄ EP (-96)... JOTAIN MUISTOJA & POINTTEJA NÄISTÄ..? AIKA HARVAKSELTAAN KUITENKIN PARINKYMMENEN VUODEN AIKANA ON JULKAISUJA TULLUT, JOTEN ONKO LISÄÄ ODOTETTAVISSA?
-"Systeemi..." EP:stä sen verran että se oli yhteisprojekti Erosen Riston kanssa joka valikoi bändit EP:lle ja mä julkasin. Olin mukana studiolla kun Kaaos & Laahaus äänitti omat osuutensa (kännisin studio-sessio missä oon ollu mukana...) mutta Vapaa Pääsy biisit kuulin vasta kun sain koelevyt. Jos olis ollut mahdollista niin VP olis jäänyt pois koko levyltä, mun mielestä VP pilaa koko levyn. Paljon parempi vaihtoehto olis ollut Kaaos/Laahaus split EP.
Riistetyt EP:n tuotti Lättä Kohu-63 mutta ei Lätästä mitään apua ollut, en mäkään EP:n soundeista pidä. Tilasin EP:tä Finnvoxilta 300 kpl:tta mutta jostain syystä niitä tuli vain 200 kpl.
"Kädet suojelee" EP:n julkasin koska mun mielestä kaikkien piti saada kuulla TK:n ekat EP:t joita mä dikkasin ylitse kaiken. Niitähän oli tehty vain 200 kpl kumpaakin. Vilenius painatti kannet & julisteen Lepakon painossa. Tää levy oli tosi helppo myydä koska kysyntää TK:n ekalle ja tokalle oli paljon.
CMX:n ekan & tokan demon innoittamana (kiitos Läjälle!) ehdotin bändille EP:n julkaisua ja niinhän sitten tehtiin. Taas rahavaikeudet viivästytti julkaisua (etiketeissä lukee '87 mutta EP ilmestyi vasta helmikuussa '88). Noi ekat demot oli tosiaan mun mielestä parasta mitä Suomessa olin kuullut aikoihin.
Sama päti Kapteeni Perkeleen demoihin, sääli vaan että bändi ei toiminut vaan levisi ja musiikillisesti meni menojaan.
K&T demosta pidin kanssa tosi paljon ja sitten kerran Jelmun yöbileissä Masa mulle ehdotti EP:n julkaisua (P.Tuotanto oli kuulemma ainut lafka jolla sen haluisivat julkaista).
P.Tuotanto on mielestäni aina ollut enemmän postimyynti/jakelija kuin levy-yhtiö enkä sen takia ole mitenkään ottanut stressiä levyjen julkaisujen takia. Joskus vaan on tuntunut siltä että on ollut pakko julkaista kun on pitänyt jostakin tosi paljon. Ei ole poissuljettua että vieläkin jotakin julkaisisin.

M: HIEMAN ED. VIITATEN, SÄ OOT VARMAAN KUULLU PALJON KAIKENLAISIA JULKAISEMATTOMIAKIN NAUHOJA VUOSIEN VARRELLA SEKÄ SUOMESTA ETTÄ MAAILMALTA... ONKO NIISSÄ JOTAIN JOTKA SUN MIELESTÄ OLIS EHDOTTOMASTI PITÄNY JULKAISTA - VAI ONKO JULKAISTU JO LIIKAAKIN HUONOLAATUSIA DEMOJA JNE.?
-Mullehan tuli demoja tosi paljon aikoinaan ja paljon niistä onkin julkaistu myöhemmin. Ei nyt tule muita julkaisemattomia mieleen kuin Marionetti demot (tais olla -82). Tosi paljon niitä sen ajan demoja on jo julkaistu. Tampere SS demo oli yks suosikkejani ja senhän Tomppa Fight jo julkaisikin.
Vuosina 91-95 kun järkkäsin keikkoja Tanssisali Lutakossa mulle tuli satoja demoja ja niissäkin oli paljon sellaisia jotka herätti mielenkiintoa mutta ei niin paljon että olisin julkaista halunnut. Noin ohimennen sanoen sain demon myös Apulannalta mutta en mä niille keikkaa järkännyt...

JP: MILLAISEN ARVON REHELLISESTI ANNAT ITSELLESI SIITÄ, ETTÄ TIETYT SUOMALAISET HARDCOREBÄNDIT OVAT LEGENDOJA? (MEINAAN JUURI SITÄ, KUN LEVITTELIT JA LOIT KONTAKTEJA MONILLE MUILLEKIN).
-Mä oon monesti aikasemmin miettinyt tätä että "enhän mä voi ottaa tästä itselleni mitään kunniaa" mutta nyt viime aikoina on mieli kääntynyt siinä mielessä että miksi mä muille siitä antaisin kunnian koska omasta mielestäni se olin minä joka ahkerimpana kirjottelin joka suuntaan ja loin niitä kontakteja joita sitten esim. Vilenius sai multa ja alkoi käyttämään. Mutta niinhän mäkin käytin alkuaikoina kun kirjottelin Hilseestä saamiini osoiteisiin. Eli niinhän se menee että käytetään muita hyväksi. Nykysin se vain on niin paljon helpompaa kun on Internet täynnä osotteita.
Eli kyllä mä pidän itseäni jonkinlaisena uranuurtajana koska mun mielestä kaikki lähti leviämään niitten MRR-juttujen ansiosta joita mä kirjotin ensimmäisiin MRR Suomi punk scene-raportteihin 82-85.

JP: KERTOISITKO VÄHÄN TARKEMMIN NOISTA TEKEMISTÄSI MRR:N SCENE-RAPORTEISTA. MITEN PALJON NIITÄ LOPULTA SILLOIN EHTI ILMESTYÄ JA VASTAANOTTO TAISI OLLA HYVÄ?
-En muista tarkkaa lukumäärää mutta oli niitä vuodesta '82 vuoteen '86 ainakin 1 per vuosi. Olihan niitä tarkotus kirjotella senkin jälkeen mutta jostakin syystä se vain jäi, varmaankin lähinnä sen takia että keskityin enemmän P.Tuotantoon ja sitten 80-luvun lopulla aloin seurustelemaan ja menin viimeinkin töihin eli energia alkoi jakaantumaan muuallekkin kuin punk rockiin.
Siis noitten mun kirjottamien Suomi scene-raporttien ansiosta homma alkoi leviämään koska mulla oli tapana laittaa raportteihin aina kaikkien bändien ja levy-yhtiöitten osoitteet että kaikki asiasta kiinnostuneet voivat kirjoitella ja kyllähän ne kirjoittelivatkin! Kaikki oli ihan ihmeissään kun ympäri maailmaa alkoi tulla kirjeitä, tilauksia ja juttupyyntöjä lehtiin ym.

JP: LISTAISITKO P.TUOTANNON URAN HIENOIMPIA HETKIÄ?
-Näin jälkikäteen katsottuna en oikein osaa arvostaa musiikillisesti P.Tuotannon julkaisuista kuin CMX:n, Kapteeni Perkeleen ja Kauneus & Terveys EP:eitä. Siis musiikillisesti, tottakai ekat Kaaos/Cadgers, Riistetyt ja "Systeemi ei toimi" on tavallaan klassikoita mutta ei niitä tuu baariin lähtiessä kuunneltua, ei ne mulle ole "klassikoita" siinä mielessä. Tottakai Kaaos/Cadgers EP on klassikko" koska se oli eka suomalainen hardcore punklevytys. Mutta jos sitä ajatellaan musiikillisesti niin eihän se kovin kummoista ole, siis jos studiossa olis ollut joku tuottaja joka olis tajunnut tollasen musan päälle niin siitä olis saanut vitun paljon kovemman mutta eihän silloin kukaan Suomessa ymmärtänyt hardcorepunkin päälle.
Mutta P.Tuotannon mä tajuan itselleni paljon laajemmalti kuin vain nuo P.Tuotanto julkaisut. Mulle P.Tuotanto on ollut aina enemmän postimyynti/jakelija kuin levyjen julkaisija. Ja sinä mielessä mun omassa mielessä P.Tuotannon suurimpia hetkiä on ollut kun mä jakelin tuhansia suomalaisia punklevyjä ympäri maailmaa vuosina 80-85. Aluks se oli minä joka levitti kaikki Propaganda-levyt maailmalle mutta sitten Vilenius hommas kontaktit ja hoiti jakelun itse. Esim. "Russia bombs Finland" LP:tä mä möin n. 400 kpl joista siis suurin osa ulkomaille mutta myöhemmistä Propaganda-julkaisuista "vain" 100-300 per julkaisu.

JP: OSAATKO ARVIOIDA KUINKA MONIA LEVYJÄ ON KAUTTASI KULKENUT? ENTÄ MITKÄ OVAT OLLEET NIISTÄ NS. "HARVINAISIMPIA"?
-Tää on helppo: TK:n ekat 7":t, Rattus ekat 7":t, Stalin 7" EP, Ypö-Viis ekat 7":t, Mellakka 7" EP:t ym. Tuntuu tyhmältä niitä tässä kaikkia luetella koska kaikki sen aikaset on nykysin jonkinasteisia "keräilyharvinaisuuksia". Hintahan riippuu siitä mitä kukin on niistä valmis maksamaan. Se on eri asia mitä joku tamperelainen maksaa Bastards EP:stä kuin joku japanilainen on siitä valmis maksamaan...
Ei mitään havaintoa kuinka monta levyä käsieni kautta on kulkenut mutta onhan niitä varmasti tuhansia. Suunnilleen kaikki suomalaiset omakustanteet/pikkulafkojen julkaisut on olleet mulla myynnissä ja tosi paljon Ruotsi/Sveitsi/Saksa ja UK vastaavia. Tosi monet niistä on nykyisin helvetin arvokkaita "keräily-harvinaisuuksia", joista maksetaan aivan älyttömiä summia. Onhan se "hienoa" seurata kuinka kalliilla mun aikoinaan 5-15 mk/kpl myymiäni levyjä huutokaupoissa myydään.

JP: ONKO LEVYJÄ, JOTKA VIELÄ PUUTTUVAT SINULTA ALKUPERÄISINÄ JA JOITA OLET METSÄSTÄNYT PITKÄÄN?
-Onhan niitä aika paljonkin ja nykysin tuntuu että kokoajan löytyy sellasia levyjä joista ei sillon aikoinaan kuullut mutta tuntuu että olis pitänyt. Sitä kun sillon 77-86 luuli tilanneensa/vaihdelleensa kaikki punk-levyt mitä vain ilmestyi mutta sehän oli aivan väärä kuva koska niitähän ilmestyi paljon omakustanteena/pienten lafkojen kautta sellaisia joista ei kuullut mistään. Suomessakin on sellaisia vaikka luulin että olisin silloin aktiivisimpina aikoina kyllä kaikista jotain kautta kuullut mutta ihan parin viime vuoden aikana olen löytänyt muutamia 80-luvun alun omakustanteita joista en ollut kuullutkaan. Mun puutelistan kotimaisista täytyy mainita BRUPS 7" ja ruotsalaista KRIMINELLA GITARRER eka 7" ja PF COMMANDO eka 7".

JP: KUINKA PALJON OLET TÖRMÄNNYT HUIJAREIHIN (OSTAJIIN, VAIHTAJIIN YMS.) PUNKPIIREISSÄ VUOSIEN MYÖTÄ?
-Kyllähän niihin on tullut törmättyä aika monta kertaa vuosien varrella. Ja ei tosiaan enää ajattele että kaikki punk-piireissä pyörivät on tekemässä tätä vain aatteesta. Muutaman kerran aikoinaan tuli huijatuks tosi pahasti mutta yritti sitä sitten ottaa opiksi ja pitää periaatteen että jos ei oo aikasemmin ollut tekemisissä jonkun kanssa niin pitää varansa. Mitään nimiä en nyt tällä kertaa halua mainita.

JP: CMX ON VIIME VUOSINA KEHUNUT MUUTAMIIN OTTEISIIN MERKITYSTÄSI HEIDÄN ALKU-URALLEEN. MILLAISENA KOET CMX:N NYKYTOIMINNAN VARHAISIIN AIKOIHIN VERRATESSA?
-Siis minähän olin ensimmäinen CMX-fani Suomessa ja siis todella diggasin bändiä 80-luvulla. Oikeastaan en koskaan tutustunut jätkiin vaan pelkästään julkaisin bändin ekan EP:n koska se tuntui silloin että "se on pakko julkaista", olin Yrjänään muutaman kerran yhteydessä ja sovittiin jutuista mutta siihen se jäi. Seuraavan kerran kun kuulin bändin tiimoilta oli kun Bad Vugumin Heikonen soitti ja kysyi olisiko mulla mitään sitä vastaan jos Bad Vugum julkaisisi CMX:n seuraavan levyn. Ja eihän mulla persaukisena mitään sitä vastaan ollut, tuntu vaan hienolta että bändi oli päässyt eteenpäin.
CMX:n uraa olen toki seurannut mutta täytyy myöntää että kaikki Bad Vugumin jälkeiset julkaisut on olleet täysin yhdentekeviä mulle, siis yksikään ei ole lämmittänyt mua pätkääkään. Kaikki se "muna ja energia" joka bändillä oli 80-luvulla tuntui täysin hukkuneen.

J: MITES RATTUS EUROTOUR -84? SÄKÖ SITÄ JÄRKKÄSIT? AINAKIN MUKANA OLIT... MILLASTA OLI - EROSKO PALJON, JOS VERTAA VAIKKA NYKYBÄNDIEN TOUR-RAPORTTEIHIN TV:SSÄ?
-Mähän sen järkkäsin ja oikeestaan sen takia mä Jyväskylään muutin alkuvuodesta '84, että olisin lähempänä Rattus äijiä (Tomppa ja Jake asuivat Jyväskylässä). Ainoastaan Bastards oli käynyt rundilla '83 ennen ja Rikelta sain sitten osotteita ja tottakai mullakin oli paljon kontakteja silloin. Kaikki hoitui kirjeitse joten rundin järkkäämiseen meni tosi pitkään jos vertaa mitä siihen nykyisin menis. Rundi kesti 4 viikkoa ja oli vain 10 keikkaa. Piti olla 16 mutta Italiassa ja Englannissa järjestelyt pettivät.
Ei kai se hirveen paljoo eronnut nykyisiin toureihin, samanlaisia ongelmia sillon oli; keikkoja ei ollut mainostettu, kamat oli mitä sattuu (bändillä oli vain kitarat mukana kun junalla liikuttiin) ym. Mutta nyt kun siitä on näin kauan tuntuu että muistaa vain ne hyvät muistot koko reissusta ja ne on tosi hyviä ne parhaat muistot.
Ensimmäisenä tulee mieleen Jugoslavian keikka, joka oli nykyisessä Sloveniassa. Tuli heti tunne että maassa ei taida vierailla kovin usein ulkomaisia bändejä sillä kohtelu oli aivan eri luokkaa kuin missään muualla. Ja kaikki oli tosi halpaa meille "länsimaalaisille". Keikan jälkeen mentiin paikalliseen discoon ohi muun jonon... Ja olihan se bändin kohtelu Euroopassa aivan toista kuin kuin Suomessa oltiin totuttu. Ei Suomessa koskaan ollut saanut ilmasta kaljaa niinkuin Saksassa ja muuallakin. Ja harvoin Suomessa keikoilla sai safkaa eli olihan se kaikki täysin uutta ja ihmeellistä. Ei varmaan mitään niin ihmeellistä nykysin kiertäville bändeille...

J: MILTÄ TUNTUI RATTUKSEN "RE-UNION ON-OFF" -KEIKKA VERNISSASSA 2001?
-Mä oon ehkä jäävi tähän vastaamaan mutta sen verran kuitenkin että eihän Kaide muhun ottanut yhteyttä kun alkoi Rattusta kyselemään Lepakon jäähyväiskeikalle (jonne Rattus ei siis lupautunut), vaan kuulin siitä myöhemmin. Sitten tonne Vernissan keikalle kuulin että Rattusta oli pyydetty ja että Jake oli lupautunut mutta että muut Rattus äijät ei tienneet asiasta mitään, soittelin sitte muille ja he kovasti ihmettelivät asiaa.
Sen jälkeen olin yhteydessä kaikkiin Rattus-jäseniin ja päästiin yhteisymmärrykseen että on parempi jos Vernissassa soittaa alkuperäinen Rattus eikä mikään Jake & Rattus kokoonpano, siihen vaadittiin vielä Kaiden suostuttelutaitoa jonka jälkeen kaikki originaalit Rattus-jäsenet olivatkin valmiit lähtemään soittamaan. Olin itse helvetin innoissani tosta re-union jutusta eikä se sitten pettänytkään vaan nautin jokaisesta sekunnista täysillä, vaikka äijät olivat treenanneet vain yhden kerran ennen keikkaa kaikki 4 yhdessä niin kyllä se kuulosti aivan tautisen tiukalta. Kaikki bändin jätkätkin olivat itsekkin sitä mieltä että paras keikka Suomessa mitä Rattus on ikinä soittanut. Toki varsinkin Euroopankiertueen keikat '84 oli helvetin hyviä mutta kyllä tää oli yleisön mukanaolon puolesta aivan jotain muuta, koskaan en ollut kuullut sellaista yhteislaulua Rattus-keikalla.

J: MIELEENPAINUVIMMAT MUISTOT USA:N REISSULTASI -86? (LYHYESTIKIN=OK) TAISIT MUUTEN HENGAILLA MRR-TALOSSAKIN, JOTEN MILLANEN JA MITEN TOIMIVA PAIKKA SE OLI, PALJONKO JA MILLASTA PORUKKAA, ESIM. MILLASELTA TYYPILTÄ TIM YOHANNAN (R.I.P.) VAIKUTTI ETC? OLIT VISSIIN AINAKIN MRR-RADIOSHOWSSA MUKANA JA MUUTAKIN SIELLÄ PUUHAILIT?
-Se ei ihan mennyt niin kuin olin suunnitellut mutta kuitenkin nyt kun reissua muistelee niin olihan se reissu jota ei olisi kannattanut jättää väliin. Muistan kun reissulla mietin että "mä oon liian myöhässä, Minor Threat ja Misfits yms. on jo hajonneet" mutta tulihan siellä nähtyä bändejä joita ei sitten ollut mitään mahdollisuutta Suomessa nähdä myöhemmin esim: Samhain, 7 Seconds (olin niitten roudarina!), Circle Jerks, D.O.A., C.C.M., D.R.I., Neurosis (ennenkuin ne levytti), M.D.C. (3 kertaa!), Cro-Mags (1. LP:n julkaisukeikka!), Nuclear Assault, Celtic Frost, B.G.K., Indigesti, Adolescents, Weirdos, Warzone, Victim's Family, False Prophets, Token Entry ja olihan niitä. Tuli varmaan 2-3:lla keikalla joka viikko koko reissun ajan käytyä, niitähän jossain New Yorkissa ja San Franciscossa riittää. Exoduksen ja Dischargen missasin kummatkin päivällä.
MRR-talossa asuin melkein 2 kuukautta (ei ollut tarkoitus olla niin pitkään koska mun piti päästä Indigestin mukaan niitten kiertueelle mutta autoissa ei ollut kuulemma tilaa, kiertelin sitten niitten kiertuemanagerin kanssa jenkkilää pari viikkoa autolla kiertueen loputtua). MRR-talossa ei asunut silloin kuin Tim Yohannan ja Martin Sprouse mutta joka päivä siellä pyöri näitä "shitworkereita" (mäkin pääsin "shitworker"-listalle yhteen MRR-numeroon kun liimailin osotetarroja lehtiin, heh). Vitun hienoja ihmisiä ne kaikki oli, monenkin kanssa oli tosi hienoja juttutuokioita. Jeff Bale täytyy kyllä mainita aivan erikseen, oltiin todella samalla aaltopituudella heti ekan kerran tavattuamme (mehän oltiin vaihdeltu levyjä jo vuosia ennen kuin tavattiin), kumpikin dikkas samantyylisestä musasta ja horror-leffoista (käytiin kattomassa "Aliens" ensi-ilta viikolla). Jeffillä oli tapana tulla MRR-talolle kun se oli lähdössä kavereitten kanssa ryyppäämään, se kuunteli siellä levyjä ja joi vodkaa.
Noh, Jello Biafra tietty pitää myös mainita, kierreltiin sen kanssa levykauppoja ja käytiin keikoilla (pääsin aina Jellon "siivellä" ilmaseks sisälle). Pushead oli kyllä suurimpia pettymyksiä joita tapasin, olin Jello Biafran kanssa Weirdos, Adolescents, Slam (+ Metallica-jätkien punk-projekti) keikalla ja Jello kerto että Pushead on täällä myös ja vei mut sen luokse, esitteli mut ja Pushead vaan vilkaisi muhun ja sano "hi" ja käänty juttelemaan muitten kanssa, minä siinä hetken seisoin vieressä ja kun se ei enää kääntynyt muhun päin niin läksin sitten jutteleen muitten kanssa (Slamin tyypit Ruotsista oli ihmeissään kun keikalla San Franciscossa oli tyyppi Suomesta).
Tim Yohannan tietenkin oli mun vanhin tuttu (vuodesta '81 oltiin kirjoteltu) ja hänen kanssa meillä oli monet erittäin mukavat juttutuokiot. Kiireinen mieshän Tim oli mutta aina silloin tällöin siltä liikeni aikaa mullekkin. En mä sen kanssa levykauppoja kierrellyt just sen kiireitten takia mutta onneks siellä oli paljon muitakin tyyppejä ja merkkashan Tim mulle parhaat levykaupat karttaan. Tim Yohannan oli kyllä niitä kaikkein eniten asialleen omistautuneimpia ihmisiä joita mä oon ikinä tavannut ja hänen kuolemansa oli tosi rankka paikka mulle.
Olin pari kertaa MRR-radiolla (sillon tiistaisin 2 tunnin show) mukana ja yhtenä kertana pidettiin tunnin Suomi-punk-spesiaali jonka Tim juonsi ja mä kommentoin levyjä/bändejä. Levyt oli MRR-levykokoelmasta joka on tosi valtava (jo silloin, minkähänlainen se nykyään on?). Olihan se tosi mahtavaa kun ihmiset soitteli kesken shown ja kyseli bändeistä joita soitin.
Bändejähän MRR-talolla yöpyi melkein viikottain; 7 Seconds, Instigators, Indigesti, No Allegiance, Detonators yms. ja tuli sitten tutustuttua niihin ja pyörittyä niitten kanssa kaupungilla ja keikoilla. Instigatorsin mukana olin eräällä radioasemallakin kun ne teki haastattelua siellä, No Allegiance Berliinistä viipyi San Franciscossa lähes viikon ja niitten kanssa tuli hengailtua paljon.

J: MITEN P.TUOTANTO -LEVYJAKELUN TOIMINTA ON MUUTTUNUT VUOSIEN VARRELLA? MITEN PALJON ON ESIM. SUOMESSA TILAILTU LEVYJÄ MÄÄRÄLLISESTI (ENNEN-NYKYÄÄN)?
-Olihan se vielä 80-luvulla aika pientä eikä mulla ollut myynnissäkään kuin murto-osa siitä mitä 90-luvulla ja nykyisin mutta aikaisemminhan mä en myynytkään kuin uusia, sitten 90-luvun alussa aloin myydä myös käytettyjä ja se tuplas heti levyjen määrän. Lista oli suurimmillaan 30-sivuinen (viimesin oli 22 sivuinen) mutta mä rupesin rajottaan ihan tarkotuksella määrää koska mä en haluis myydä kaikkee sellasta mistä en itse pidä, on tietysti mahdottomuus myydä kokoajan vain omaa suosikkimusaa kun myy myös käytettyjä, kokonaisia kokoelmia ostaessa mukana tulee kaikenlaista. 90-luvulla asiakkaitten määrä kasvoi ja listan suurin painosmäärä taisi olla 800 kpl, nykyisin se on 500 kpl joka oikeestaan sopii mulle ihan hyvin. Stressi oli tulla aina listan postituksen jälkeen kun 2-3 viikkoa sai vaan vastata puhelimeen ja pakata levyjä ja koska mä oon ollut jo 13 vuotta töissäkin niin ei paljon vapaa-aikaongelmia ole ollut. Nykyisin paperilistan postituksen jälkeen ei tuu niin paljoo tilauksia koska iso osa tilauksista tulee sähköpostilistan/nettilistan kautta. Vain ne asiakkaat joilla ei oo sähköpostia tilailee sitten paperilistan saatuaan.
N. 1/3 tilauksista tulee ulkomailta, loput 2/3 Suomesta. Uudet levyt pääasiassa Suomeen, käytettyjä/harvinaisuuksia ulkomaille vaikka on niitäkin ulkomaisia asiakkaita jotka ostaa kaikki uudet suomalaiset levyt mitä mulle tulee myyntiin (ihan niinkuin se "suomalaisuus" takais laadun...).

M: ET AIKAISEMMIN JUONUT MUTTA NYKYÄÄN VIINA MAISTUU. MITEN SE AIKA AIKAISEMMIN (JOSKUS 80-LUVULLA) KULUI KUN KAIKKI VETI SITÄ SORBUSTA? JA MIKÄ SAI PÄÄSI KÄÄNTYMÄÄN?
-En tosiaan juonut lainkaan ennen vuotta '80, mitä nyt ne pakolliset kokeilut (ekan kerran olin kännissä 16-vuotiaana ja sillon se ei tuntunut mun jutulta lainkaan). 80-luvulla tuli Rattus-äijien kanssa juopoteltua paljonkin mutta jotenkin nyt jälkeenpäin ajatellen se ei koskaan ollut mitenkään pääasia se juopottelu, ainakaan mulle. Enemmänkin se yhdessäolo ja musiikki, punk rock. Monesti 80-luvun alussa kun pyörin kavereitten/bändien kanssa ja muut kaikki veti kaljaa/sorbusta mä ihmettelin että mikä vittu tässä on se pointti ? Noh, se valkeni sitten mulle myöhemmin...
Jyväskylään muutettuani kun kaikki muutkin otti viinaa niin sitä kait meni mukana. Eihän sitä itsekseen aina halunnut olla... Mutta on mulla ollut taukojakin juomisessa, vuonna '85 en juonut 6 kuukauteen tippaakaan. Vuosittain olen pyrkinyt, lähinnä itselleni todistaakseni pitämään taukoa aina joskus, tänäkin vuonna pidin kuukauden tauon mutta muuten tulee kyllä juotua aika usein.

J: MILLÄ SILMÄLLÄ KATSOT SUOMEN NYKYISTÄ ALAKULTTUURISKENEÄ PUNKIN YMPÄRILLÄ - VERRATTUNA NOIHIN MENNEISIIN VUOSIIN?
-Tätähän multa usein kysytään ja aina tää mietityttää yhtä paljon. Ekana tulee mieleen että homma oli aikoinaan paljon pienempää, ei siis ollut niin paljon keikkoja/keikkajärkkääjiä/ pikku lafkoja & jakelijoita kuin mitä nykysin. 70-luvulla melkein kaikki levyt tuli isojen/keski-suurten lafkojen kautta. Eli scene on nykyisin paljon enemmän underground-painotteinen joka sopii tietty mulle paljon paremmin, mä olen aina vierastanut isoja levy-yhtiöitä ja ihmisiä niitten takana enkä mä oikeestaan koskaan ole ollutkaan muitten kuin Poko Rekordsin kanssa tekemisissä, enkä enää ole niittenkään kanssa koska nehän on EMI:n omistuksessa nykyisin, yritin viime kesänä ostaa Rattus CD:eitä Pokolta mutta just ton EMI-kytköksen takia se ei enää ollutkaan niin helppoa, päätin että antaa olla sitten.
Tottakai mä katson sceneä siinä mielellä hyvällä silmällä että se on kasvanut aivan mielettömästi niistä ajoista kun mä aloitin ja koska mä olen ollut mukana kokoajan niin mä tajuan sen kasvun ja minkä takia se on kasvanut.
Sitä mitä mä en ole katsonut hyvällä mielellä on scenen jakautuneisuus helvetin moneen osaan. Kai se on sitä vanhan miehen haikailua mutta ennen oli "punkit vastaan muu maailma", nyt on se "muu maailma" unohtunut ja tapellaan punkin muita "osalokeroita" vastaan. Mulle punk on ollut aina punkkia mutta täytyy kyllä myöntää että eihän kaikki punkin nimissä levytetty musa mua miellytä.

J: ENTÄ MUUALLA MAAILMALLA?
-Sama pätee varmasti muuallekkin, paitsi että "isossa maailmassa" on näitä "mega-punk-bändejä" joita meillä ei juurikaan ole mutta joka maassa tuntuu olevan erittäin aktiivinen underground-scene ja nykyisin on sitä kautta paljon helpompi järkätä esim. kiertueita josta todisteena nää monet suomibändien kiertueet.

M: HEITÄPPÄ LOPUKSI JOITAIN MIELUISIASI LISTOJA.

SUOMI TOP-5:
1. TERVEET KÄDET - Ääretön joulu 7" EP
2. POHJALLA kokoelma LP
3. RATTUS - Rajoitettu ydinsota 7" EP
4. POJAT - Pojat LP
5. PELLE MILJOONA & 1980 - Pelko ja viha LP

MAAILMA TOP-5:
1. DISCHARGE - Hear nothing see nothing say nothing LP
2. MDC - Millions of dead cops LP
3. SEX PISTOLS - Never mind the bollocks LP
4. RAMONES - Ramones LP
5. KRAFTWERK - The man-machine LP

KEIKAT TOP-5:
1. DISCHARGE - Lepakko, Helsinki 1983
2. CRO-MAGS/CAUSE FOR ALARM - CBGB, New York 1986
3. HOLIDAYS IN THE SUN 2000 3-day festival, Berlin 2000 (UK Subs, Exploited, Anti-Nowhere League, Cock Sparrer, GBH, Stiff Little Fingers, Angelic Upstarts, Casualties, Toy Dolls, Peter & The Testtube Babies, Agnostic Front, Dropkick Murphys, Red Alert yms.)
4. TERVEET KÄDET, RATTUS, KTMK ja WDM, Lepakko, Helsinki 1986
5. vitusti hyviä keikkoja vuosien varrelta: RATSIA, PELLE MILJOONA, VANDAALIT, KARANTEENI, SENSUURI, KOLLAA KESTÄÄ, EPPU NORMAALI (vuonna '78, punk rock!), NUKKETEATTERI, POJAT, NE LUUMÄET, KLAMYDIA, HYBRID CHILDREN, VALSE TRISTE, TIMO RAUTIAINEN & TRIO NISKALAUKAUS, KOTITEOLLISUUS, VIIKATE, SEX PISTOLS, UK SUBS, CHAOS UK, ONE WAY SYSTEM, ENGLISH DOGS, DOA, DICKIES, RAMONES, FALSE PROPHETS, MDC, 7 SECONDS, SAMHAIN, MISFITS (mutta valitettavasti en nähnyt Glenn Danzigin kanssa...), VENOM, METALLICA, SLAYER, CELTIC FROST, RAMMSTEIN ym. paljon hyviä muistoja.

Toinen Vaihtoehto: Pääsivu / Ilmot / Uutiset / Fucktat / Biblio / Artikkeleita