2003-08-22 / 2003-09-14 European -tour

Jep, jep. Turun Taudin ja Yhteiskunnan Ystävien kiertueen muistelua. Reissussa tautiset Jarza, Raato, Tommi ja Jukkeli sekä ystäviä Jussihermanni, Moguli, Markus, Juha ja Kooma. Vahvistuksina manageri Carmen ja autokuski Vilu.

Tautisten osalta reissu alkoi 21.8. torstai-iltana Turusta. Matkaan piti alun periä lähteä lappalaisten linja-autolla, mikä osottautui kasaksi paskaa - niinkun autokaupoissa aina käy. Vuokrattiin sitten autorosvolta (kuka osottautui tietysti myös paskiaiseksi) kärry, mihin piti kaikkien sopia matkaan. Yötä myöten ajeltiin sitten kohti rovaniemeä. Matkajalkaa vipatti niin että meinattiin unohtaa rummut ja lauluvehkeet Turkuun… no, epäolennaisiahan ne on. Fiilis oli hieman omituinen kun piti etelään lähteä mut ajettiin kuitenkin 900km pohjoseen…

Rovaniemellä sitten loput jätkät kyytiin ja nokka kohti Luleåta. Totuttuun tapaan heti Haaparannassa System Bolagetiin (en kyllä käsitä mikä siinä putiikissa on niin ihmeellistä et kaikki sitä hehkuttaa!). Keikkapaikalle saapuessamme nuorisotalon henkilökunta ystävällisesti kertoi meille että ei saada soittaa koska ollaan nautittu alkoholia - eikä kukaan ollu ees kännissä! No, ei muuta ku naureskeltiin että olettiko ne että suomalainen punkbändi soittais selvinpäin. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ei oo tullu montaa kyllä vastaan… no, natiivit sai kuitenkin keikan siirrettyä treenikämpälle ja parempi niin. Keikka ei hirveä yleisömenestys ollu mutta hyvä niin koska tila oli kuitenki pieni huone kellarissa.

Keikan jälkeen lähettiin ajelemaan kohti Tukholmaa koska matka on pitkä. Kooma tais voittaa juomakilpailun ja tutkiskeli kiitettävästi ojan pohjia matkan varrella pysähdeltäessä. Komeassa kaaressa lenteli pizzat sun muut ojaan ja ääntely muistutti uroshirven kiimaista ölinää… Tukholmaan saavuttiin hyvissä ajoin ja odoteltiin Kafe 44:n aukeamista. Myöhemmin kuultiin että valitettavasti kaupungissa oli samana iltana toinenkin keikka hollantilaisilla Betercorella ja Humuksella, joten paljoa ei ihmisiä olisi luvassa. No, loppupeleissä paikalle saapui mukava määrä ihmisiä, lähinnä katsomaan Sunday Morning Einsteinin keikkaa. Ei paljoa suomalaiset bändit kiinnostanu, mutta eipä paljoa meitäkään kiinnostanu Ruotsissa soitella. Hyvät treenit ja paska meininki.

Vielä seuraavallekin keikalle oli pirun pitkä ajomatka, se oli nimittäin Pohjois-Saksassa, Gadebuschissa. Ei muuta kun keikan jälkeen autoon ja nokka kohti Saksaa. Gadebuschan on semmonen Jumalan hylkäämä kylä, mikä tuli allekirjoittaneelle tutuksi jo Kansalaistottelemattomuuden kiertueella viime vuonna. Keikalle odoteltiin myös saksalaista tuttua, Höhnietä, jonka piti myös tuoda uunituoreet TT/YY-split lp:t mukanaan. Saapuihan se Höhnie loppujen lopuksi levyjen kanssa ja keikalle ilmestyi myös varmaan kaikkien suomalaisten tuntema Pogo-Paul. Keikat meni hyvin vaikka hienoista matkustusväsymystä olikin ilmassa. Laitettiin Höhnie laulamaan TK:n Pissaa&Paskaa. Moguli piti kauppaa pystyssä ja vähenteli univelkoja yhtä aikaa. Loppuilta/yö menikin sitten baaritiskillä notkuen, taisin olla viimenen joka meni nukkumaan…

Berliinin keikasta olikin sitten hieman epäselvyyttä. Höhnie kertoi, että edellisenä viikonloppuna WTC nimisessä paikassa oli ollut keikka, minne kytät oli tullu ja pannu kaikki paskaksi ja hakannu 300 ihmistä. Selvis että keikka oli siirretty WTC:stä Köpin kellariin eli Koma F:ään. Matkalla Berliiniin auton sivuovi repsahti pois paikaltaan ja jämähti siihen. Ajeltiin sitten hyvän tuuletuksen kera ovi auki Berliiniin. Matkalla otettiin joku hörhö espanjalainen liftari kyytiin, millä juttua riitti enemmän kun suomalaisilla yhteensä koko reissun aikana. Keikka oli ok vaikka ei mikään parhaasta päästä. TT sai lisävahvistusta Carmenin (spinglish) taustalaulusta ja Juhan reggae-melodicasta. Vähäinen yleisömäärä Johtui varmaan keikan viimehetken siirtämisestä ja yläkerran niittinaamojen kasaribileistä. Mutta Köpi on aina hyvä enivei.

Berliinin jälkeen mentiin Leipzigiin. Keikkapaikka Gieserstrasse yllätti positiivisesti. Näkyy Leipzigiin mahtuvan muitakin hyviä paikkoja kun legendaarinen Zoro. Keikalla oli myös brasilialainen streittaribändi I Shot Cyrus. Soittivat hyvää meteliä tiukasti. Suomalaiset vetivät jo tiukempaa settiä paremmalla meiningillä. Tais tulla kaikenlaista bonusesitystäkin J.Karjalais-covereineen ym. sekoilua. Pitkän kaavan kautta meni pikkutunneille asti taas, rankkaa punk työtä. Eikö mulle saatana mikään riitä?

Seuraavana aamuna piti lähteä kohti Tsekkiä, mutta pihan portin lukko ja ketju oli toista mieltä asiasta. Saksassa käytetään näköjään voimapihtejä avaimien sijaan. No, pääasia että hommat toimii. Suunnattiin kohti Mostia (Saksan rajan lähellä). Paikalle saavuttaessa oli jo täys rähinä päällä. Vähän oli hankala kaikessa kaaoksessa saada hommia selväksi, varsinkin kun ei englantia tuntunu juuri kukaan puhuvan. Sitä enemmän tuntuu näköjään juttua irtoavan, mitä vähemmän jengi puhuu yhteistä kieltä! Tais olla osalle paikallisista jonkunlainen kulttuurishokki suomalaisten meininki&show… no, sitä saa mitä tilaa. Yöpaikka oli ehkä mummoin paikka missä oon vähään aikaan käyny. Tais muuten olla ensimmäiset kunnon yöunet sitten Turusta lähdön jälkeen!


Seuraava keikka oli Brnossa. Keikkapaikkana baari nimeltään Babicka. Mentiin sisälle eikä julistetta näkyny missään. Koitettiin kysellä ollaanko oikeessa paikassa mutta myyjä ei suostunu puhumaan meille sanaakaan vaikka yritettiin englantia, saksaa, espanjaa, suomea, ruotsia ja ties mitä. No, ei siinä muu auttanu ku tilata bisset ja odotella tilanteen etenemistä. Se sentään onnistuu aina ilman kieliongelmia. Jonkun ajan päästä tulikin paikalle järkkääjät ja vanha kaveri Mirek ja hommat alko hoitua. Keikat oli hyvät ja meininki myös. Parit enkoretkin tais tulla ja sokerina pohjalla vielä Mirekin bändi vetäs Rattus koverin. Kyseli ennen keikkaa et miten mikäkin sana äännetään että kuulostaa Suomelta, mut työstä kävi ja mielikuvitusta sai käyttää että löysi suomen kieltä siitä. Yöpaikassa sitten saatiin viihdettä erään suomalaisen punk-laulajan ruokailu/sammumisyhdistelmästä.

Perjantain keikkaa odotinkin kovasti. Dread 101:n vanha kaveri Ethan oli järkännyt Prahan Papirnassa 2-päiväset festarit. Suomipunkkiin oli suhtauduttu arvokkuudella ja tehty 100 litraa perinteistä suomalaista kiljua! (myytiin muuten illan aikana loppuun) Jengiä oli paikalla tosi paljon ja kaikilla bilevaihde päällä. Prahassa on paljon suomipunkfriikkejä ja sehän sopii meille. Näkypä siellä Turkulainenkin tuttu… YY:n keikka jäi levykauppakapitalismin takia sivu suun, mutta TT:n keikka oli kyllä parhaasta päästä. Erittäin hyvä meininki ja yleisö mukana. Bileet jatku taas aamuun asti ja joku tais sammua tyylikkäästi soppalautaselle.

Lauantain keikka oli Wienissä, legendaarisessa EKH:ssa. Ensimmäinen keikka kesätauon jälkeen ja porukkaa paljon paikalla. YY soitti pirun tiukan keikan, TT tais olla vähä väsyny(?) Mut hyvä meininki ja pitkän kaavan mukaan tottakai. Paljon tuttuja oli paikalla niin ei sitä malta nukkumaan mennä.

Sitten nokka kohti Bratislavaa. Keikkapaikka oli erittäin mielenkiintoinen autotallikompleksi. Siinä oli rivissä muutama sata (?) autotallia. Jossain oli treenikämppiä, mutta suurimman osan käyttötarkotus jäi epäselväksi. Yhen tallin edessä sit soitettiin ulkokeikka. Vähä jengiä mut hyvä meininki. Jarza vielä veteli uuden sooloprojektinsa esikoiskeikan. Kyllä olis Neumann ylpeä jos tietäis… Sit keikka- ja levyrahat kaljaan ja Sivon luo - rock'n'roll.

Slovakian jälkeen paineltiin Unkariin. Raato oli ainut kuka oli ennen siellä käyny ja ylpeänä heti Györiin päästyämme häipy ja sopeutu paikalliseen baariin. Helpottaa kummasti elämää kun osaa tilata viiniä paikallisella kielellä. Sen verran nopeasti näkyi kuitenkin viini menneen alas, ettei liiemmälti oltu unkaria ehditty puhua natiivien kanssa. Keikkapaikan pihalla yritettiin epätoivosesti höpistä natiivien kans mut ei siitä oikeen mitään tullu ku ei löytyny yhteistä kieltä. Jätkiltä oli kyselty nimmareita jossain kaupungilla kävellessä, heh… Keikkapaikka oli joku ihme baari, eikä järjestelyt ollu ammattimaisia. Ruokaa ei meinannu aluks tulla ja meinasivat laittaa meidät myymään lippujakin. Yritäpä selittää unkariksi paikalliselle morfiinipäälle että pitäs maksaa muutama raha lipuista… keikallaki oli ihme fiilis ku natiivit kuvitteli olevansa jossain suomi-unkari painimaaottelussa eikä punk-keikalla. Keikan jälkeen päätettiin lähtee johonki pellolle nukkuun ku järjestelyt meni liian vaikeeks.

Hamppupellolta herättiin ja lähettiin ajamaan kohti Pecsiä. Keikalla oli myös Suomessakin vierailleet Lecsa-Punkit. Jengiä ei ollu paljo paikalla ja seki oli taas semmosta Exploited-paini-punk-osastoa tai sitte bändärimeininkiä, hoh-hoijaa… no, tulipahan käytyä.

Keskiviikon keikka oli Sloveniassa, Kranjissa. Paikka piti olla helppo löytää mutta ei sitä tuntunu löytyvän millään. Vihdoin AKD Izbruk löyty ja oli asiallinen mesta. Harmittamaan jäi kun ei keikka ollutkaan uima-altaassa niinkun alun perin olin käsittänyt. Järkkäävät kuulemma ainoastaan isommat festarit uima-allas bileinä… ei tainnu musat olla tarpeeks rankkaa slovenialaisille. Onko Sloveniassa muuten muunlaisia bändejä ku örrimörricrusteja??? Kranjin ruoka oli viihdyttävin koko reissun aikana. Keikan jälkeen kantelivat epämääräsen näkösiä uuneja ympäri taloa ja jotain soppaa oli vissiin tarkotus tehdä. No, siinä vaan kesti ja kesti ja tölkkipavut sun muut aineet oli vedetty jo kylmänä naamaan siinä vaiheessa kun vehkeet oli käyttökunnossa. Jäljellä enää makaronit, mitkä nekin turpos kylmässä vedessä ku ei siitä lämmityksestä mitään tullu. Olis saanu hyvää matskua johonki kokkiohjelmaan!

Seuraavana vuorossa ansaittu välipäivä. Keikka piti olla Itävallassa, Grazissa mutta jostain syystä se oli peruttu. Ajomatkaa seuraavalle keikalle Hohenemsiin oli paljon ja kavereita (ja jääkaappi täynnä Mohrenbräuta) odottamassa joten päätettiin lähteä ajelemaan kohti Hohenemsia. Matkalla Münchenissä auto tietty alko keittää, mut siitä päästiin säikähdyksellä. Ei muuten tarvinu työntää autoa kertaakaan tällä reissulla! Illalla päästiin Dornbirnin kommuuniin, missä meitä odotteli tupa täynnä kavereita. Päätettiin kuitenki ottaa iisisti ja panostaa seuraavan päivän festareille. Fiksu veto ja luxusta tarjolla Carmenin äidin kotona.

Transmitter-festarit olikin sitten ehkä odotetuin keikka ja suurin yleisö tiedossa. Semmonen paikallinen Puntala. Olisko siellä ollu joku 500 henkee tai jotain… vitun hyvät vehkeet, työntekijät, safkat ja ennenkaikkea hyvä meininki niin mikäs siinä on soitellessa. Muut bändit oli vähä hevimpää osastoa ja suomalaisista tuntu yleisö tykkäävän eniten. Niin minäkin. Jotku tais olla ihmeissään ku huomas et "meijän Carmenhan se siellä lavalla lauleskelee suomeksi…". Olis huvittanu jäädä vielä lauantaille hengailemaan festareille, mutta oli sovittu keikka Sveitsiin, Bremgarteniin. Alex lähti myös matkaan, olihan autossa "hyvin tilaa" vielä.

KuZeB-squatissa oli myös 2-päiväset festarit. Bändit oli yleisesti ottaen ihan käsittämätöntä grindisontaa ja niitä vaan riitti ja riitti. Oli siellä jotain ihan hyviäkin mut nimet jäi mysteeriksi. Yhessä niistä laulo paikallinen Selkkaus/Dissect-Veikki! Suomalaisten soittoajat oli inhimillisyyden rajamailla. Tauti tais alottaa joskus 3.30… huh-huh… ihan asia meno oli niitten osalla jotka vielä pystyssä oli. Markuksen Sveitsissä asuva siskoki oli paikalla mut sattu nukahtamaan ennen YY:n keikkaa ja heräämään YY:n keikan jälkeen.

Vuorossa Winterthur eli Winthi ja keikkapaikkana sympaattisen Ericin sympaattinen pieni squatti. Safkat oli niin hyvät että itku meinas tulla ku yritti mättää niin paljo ku pysty. Jengiäki valu paikalle ihan mukavasti sunnuntai-iltana. Hyvä keikka ja mukava fiilis. Baaritiskillä tuli Ericin kans notkuttua myöhään ja pyöritettyä uskomaton määrä käsittämätöntä musaa.

Mikäs olis parempi paikka viettää maanantai-ilta kun Geneve? No, ei mikään. Viime TT-tourilla Squat Bandito Asso osottautui hyväksi paikaksi pistää kaaos pystyyn. No, onnistui se nytkin. Keikalle tuli hyvin jengiä vaikka oli maanantai. Meininkikin oli asiallinen, mutta jossain vaiheessa piti roudata kamat turvaan ettei juopot hajota ihan kaikkea. Joku makaroonista tehty muija siellä lavalla notku ja luuli lavaa ilmeisesti käymäläksi. Jarza sopeutu taas hörhöjen kans niin hyvin et oli enää sekunneista kiinni ettei jätetty sitä sinne. Harmi et Asso ja naapurin squatit jyrätään kaikki kohtapuoliin, R.I.P.

Sitten Zürichiin Ego-squattiin. Myös tuttu paikka viime reissulta. Erittäin hyvä mesta myös. Sveitsi on kyllä täynnä hyviä squatteja. Tällä kertaa ei valitettavasti ollu suomalaisia mummoja yleisössä niinku viime vuonna! Bileet oli hyvät vaikka loppukin melko psykomaisiin tunnelmiin kun suomalainen punk-laulaja jahtas mua portaikossa pankkiautomaattia ettiessään…

Toinen ansaittu välipäivä päätettiin viettää Zürichissä. Tyypit sopeutu nopeesti kuka mihinki. Markus&Jussi lähti Berniin, Raato juoppokavereittensa luo, loput hengaili talolla. Me kierreltiin Estellen kans keskustassa kunnon juppikatuja. Karu paikka kaikkine kultakauppoineen… mutta löyty sieltä spurgujakin jos tiesi oikeat mestat. Illalla sitte mentiin baarikierrokselle missä törmättiin Packin Dominikiin. Viihteellehän se meni, varsinkin kun baarimikko oli ollu meidän keikalla viimenen baaritiskillä notkuja (Jarzan jälkeen tietty) -> talo tarjos, laitettiin ovet lukkoon ja jäätiin sinne tyhjentämään sammioita.

Sitte Saksaan ja Stuttgarttiin. Paikkana OBW9, asiallinen mesta. Jengiä oli hyvin ja täys kaaos päällä. Taidettiin yllyttää niitä vähän liikaa kun homma muodostui pahemmaksi ku Stockmannin hulluilla päivillä. Paikka oli kyllä aamulla niinku ydinpommin jäljiltä. Saksalaista säntillisyyttä! Red Team eli Carmen ja Alex lähti Stuttgartista kohti Itävaltaa. Jäljellä enää 10 suomalaista likasta äijää ja 2 homonatsibändiä. Eli ei muuta ku kohti Hannoveria/Wunstorfia.

Wohnwelt myös tuttu paikka KT:n kiertueelta. Iso paikka ja hyvät vehkeet. Jengi ei kuitenkaan ollu samalla tavalla messissä kun esim. Sveitsissä ja Itävallassa. Aika vaisu meininki, mitä nyt Höhnie tietysti pomppi eturivissä niinku gaselli ja pogo-pisteet myös pyörätuolin kanssa pogoilleelle sällille! Höhnielle oltiin myös tehty ylläri, eli laitettiin äijä laulamaan suosikkikappaleensa Shitter Limitedin "Anna pillua Helena Pesola".

Sit lauantaina lähettiin kohti Kööpenhaminaa ja Ungdomshusetia. Kaikille piti tietty hommata idioottimaiset Polizei-paidat jostain huoltikselta. Myyjä oli kyl ihmeissään ku minuutin välein käy joku hamppi ostamassa semmosen… keikasta ei huvittais kirjottaa yhtään mitään mut kai jotain pitää kuitenkin… hirvee kiire aikataulu oli ku piti ehtiä aamulaivaan Kapellskäristä, eli Köpiksestä piti häipyä 22-23 aikaan. Juostenkusten ei hyvää saa… hätäsesti yritettiin saada hommat hoidettua. YY:llä homma meni vielä jotenki läpi mut TT oli kyl ihan perseestä. Vitutti olla lavalla ja kotiin teki mieli, sit vielä jätkät alko tappeleen. Ois pitäny jättää koko keikka soittamatta. Provokedkin jäi näkemättä mut toi ne onneks Markuksen unohtuneen kitaran Bratislavasta. Punkposti on paras posti!

Keikan jälkeen sit puikkoihin ja hirveellä kiireellä kohti Kapellskäriä. Onneks ehdittiin, muuten olis vituttanu armottomasti pilata keikka turhaan hosumisella. Auton korkeus huoletti et mahtuuko se laivaan ku oli kuulemma tarkka juttu et ainoostaan joku tietty mersun malli mahtuu tohon tilaan, mut kyllä siinä semmonen 4-5m olis ollu vielä tilaa. Kusettajat. Laivalla sit unikalja naamaan ja unta palloon. Miinusta laivayhtiölle (Silja) myös siitä että vuokraa hytin, mut tullaan herättämään monta tuntia ennen satamaan tuloa eikä saa käyttää sänkyä enää sen jälkeen. Ihme touhua.

Turussa sitte hajaannuttiin, siivottiin ja palautettiin auto. Pääsin kotiin, mut sit pitiki saman tien lähtee viemään jätkiä Rovaniemelle… paska zägä, mut minkäs teet. Menomatkalla oli hirvikolari tipalla mut vastaantulija ehti ensin. Rovaniemellä hajos auto ja tuli flunssa. Paluumatkalla piti ottaa unta palloon joka P-paikalla ja kotiin kun viimein pääsi niin piti alkaa tappelemaan autovuokraajamulkun kans (Leepekka Oy). Samanlaisia mulkkuja tuntuvat olevan kaikki, piste.

-Jukkeli-

2003-08-22 Sweden, Luleå.
2003-08-23 Sweden, Stockholm. Cafe44 [+SUNDAY MORNING EINSTEINS]
2003-08-24 Germany, Gadebusch. K.U.T.
2003-08-25 Germany, Berlin. Koma F
2003-08-26 Germany, Leipzig. Gieserstraße
2003-08-27 Czech, Most. Zachytka
2003-08-28 Czech, Brno. Babicka
2003-08-29 Czech, Prague. Papirna [PUNX PICNIC]
2003-08-30 Austria, Vienna. EKH [+KURWA APARATA]
2003-08-31 Slovakia, Bratislava. Garage
2003-09-01 Hungary, Györ. Torock
2003-09-02 Hungary, Pécs. Stunczorgó
2003-09-03 Slovenia, Kranj. AKD Izbruh
2003-09-04 Austria, Graz. Sub *cancelled*
2003-09-05 Austria, Hohenems. Sachsareal / Transmitter-festival [HIMSA (USA), LEBRISK, DR. BISON ACOUSTIC (GB), WATERDOWN (DE)]
2003-09-06 Switzerland, Bremgarten. KuZeB. [2-DAY FESTIVAL]
2003-09-07 Switzerland, Winterthur. General-Guisanstraße 31
2003-09-08 Switzerland, Geneve. Bandito Asso
2003-09-09 Switzerland, Zürich. Ego
2003-09-10 off
2003-09-11 Germany, Stuttgart. OBW9
2003-09-12 Germany, Wunstorf. Wohnwelt
2003-09-13 Denmark, Copenhagen. Ungdomshuset [+PROVOKED (USA) +1]