Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

Täällä keskustellaan soittokamoista ja niiden soittamisesta.

Moderator: Paul Di'Anneli

Post Reply
Message
Author
User avatar
Ceijo Succula
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 45035
Joined: 01 Sep 2011, 02:00
Location: South Carelia Leper Colony

Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#1 Post by Ceijo Succula » 25 Apr 2017, 00:03

Kielisoittimien yleiset ongelmat ja niiden korjaaminen


Esipuhe

En ole ammattilainen, vaan nämä höpötykset perustuvat puhtaasti omalle kohdalle osuneisiin ongelmiin. Kitaroita ja bassoja on fiksailtu useita kymmeniä, mutta en missään nimessä ole asiantuntija. Teet kaiken omalla vastuullasi, ja mikäli yhtään epäilyttää, vie soitin ammattilaiselle. Niille kannattaa maksaa, sillä ne osaa asiansa hemmetti. Useimmiten.

Viimeisenä kirjoituksena on checklist kitaran säätämisestä siinä järjestyksessä, kun sen itse teen. Käy aina läpi ensin listan ensimmäiset asiat, sillä usein ongelma löytyy ihan listan alkupäästä. Säädä aina ensin kaularauta ennen tallaa ja niin pois päin. Kaikki listan toimenpiteet on kuvattu näissä kirjoituksissa.

En käsittele floikkia tässä ollenkaan, sillä vihaan niitä enemmän kuin Ranskaa ja ranskalaisia, ja yritän olla koskematta niihin aina kun mahdollista.
Last edited by Ceijo Succula on 25 Apr 2017, 12:44, edited 1 time in total.
kanammuna wrote:Se on Ceijo joka on tässä maailmassa pärjää.
Kakkaisuhoito wrote:
02 Mar 2020, 22:07
Elämäni top1 virhe oli tutustua toho jätkään

User avatar
Ceijo Succula
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 45035
Joined: 01 Sep 2011, 02:00
Location: South Carelia Leper Colony

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#2 Post by Ceijo Succula » 25 Apr 2017, 00:03

Akustiset ongelmat

Ennen radikaaleja toimenpiteitä huolehdi aina, että soitin on muuten säädetty asiallisesti. Tähän löytyy checklist alempaa.


Kieli tai kielet rämisevät soitettaessa läheltä satulaa

Tarkista ensin kaulan relief, eli käyryys tai suoruus. Kaulan sisällä kulkee kaularauta, jonka tehtävä on pitää kaula sopivan jäykkänä kielten vedon alla. Lähestulkoon kaikissa kitaroissa ja bassoissa kaularauta on säädettävää mallia, ja sitä voidaan joko tiukata, jolloin kaula suoristuu (tai överiksi vedettäessä taipuu yli, jolloin kielet vasta rämisevätkin) tai löysätä, jolloin kaula antaa kielten vedon alla hieman periksi ja kaartuu soittajasta katsottuna eteenpäin. Liian tiukka kaularauta aiheuttaa helposti kielten rämisemistä nauhoja vastan etenkin läheltä satulaa soitettaessa. Reliefin tarkistamiseen on monia tapoja, mutta itse toimin näin:

1) Ota kitara syliin pystysuunnassa niin, että tiirailet torrakkoa sivusuunnasta.
2) Paina kieli tai kielet toisella kädellä viimeisen nauhan takaa pohjaan ja toisella kädellä tai capolla ykkösnauhalta. Toimi hellästi, sillä tärkeintä on, ettet vahingossa taivuta kaulaa käsilläsi.
3) Tiiraa silmä tarkkana seitsemännen nauhan kohdalta, minkä verran nauhan yläpinnan ja kielet alapinnan väliin ja tyhjää.
4) Sopiva relief on makuasia, mutta hyvä lähtökohta on, että seitsemännen nauhan kohdalla tilaa on juuri ja juuri sen verran, että käyntikortti mahtuu liukumaan väliin. Ei paperi, ei luottokortti - käyntikortti.

Jos reliefiä ei ole tarpeeksi, ts. kaula on liian suora eikä nauhan ja kielen väliin ja tarpeeksi (tai ollenkaan tyhjää), löysää kaularautaa kiertämällä sitä yksi neljäsosakierros vastapäivään, anna asettua vähintään varttitunti ja tarkista tilanne. Mikäli tilanne helpottuu, mutta rauta vaatii lisää löysäämistä, kierrä taas neljäsosakierros vastapäivään ja anna asettua. Puu on elävä materiaali, joten älä säädä liikaa kerralla. Jos vieläkin pitää saada löysemmälle, anna kitaran levätä huomiseen ja toista tarvittaessa.

Kaularaudan pää löytyy joko lavasta tai kaulan tyvestä. Jälkimmäisessä tapauksessa kaulan joutuu useimmiten irrottamaan säätöä varten, mikä on perseestä, mutta tämmöiseksi ovat maailman tehneet. Käytä raudan säätämiseen aina oikean kokoista kuuskulma-avainta tai piippuhylsyä - älä sohlaa väärillä työkaluilla, sillä pyöristynyt säätönumiska on vittumainen juttu!

Tämä ratkaisee ongelman meikän kokemuksen mukaan noin 95% tapauksista. Mikäli ei ratkaise, vittumaisuus voi löytyä urastaan hieman pompanneesta nauhasta, joka rämisee kieliä vasten. Kun kaularauta on säädetty, tarkista nauhojen tasaisuus metallisella suorakulmalla. Jos joku nauhoista kanittaa muita ylempänä tai näyttää kohonneen urastaan, voi sitä yrittää painaa takaisin ottamalla kielet veke, tukemalla kaulan hyvin esimerkiksi pöydälle asetetulta pyyhettä vasten ja naputtamalla nauhaa HELLÄSTI kumivasaralla niin, että nauhan ja vasaran välissä on puupalikka. Voi toimia ensiapuna, mutta ikävämpiin tapauksiin tarvitaan nauhan asettaminen uraansa paremmin, mitä ei välttämättä kannata lähteä itse askartelemaan.

Jos räminä vaivaa yhä, ongelma voi olla ikävämpi, kuten huonosti hiottu nauha, tai propellille kääntynyt tai mutkalle taipunut kaula. Tämän voi tarkistaa silmämääräisesti pitämällä bodysta kiinni ja tiirailemalla kaulan suoruutta lavan päästä katsoen, tai pitkällä metallisella suorakulmalla. Tässä vaiheessa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, ellei ole poikkeuksellisen seikkailunhaluinen uivelo.


Kieli tai kielet rämisevät soitettaessa läheltä bodya

Talla on todennäköisesti liian alhaalla. Säädä ensin kaularauta, jotta saat actionin eli kielten korkeuden halutuksi muutoksista huolimatta, ja nosta tallaa maltillisesti siltä puolelta, jolla räminä on pahempi. Tallatyypistä riippuen nostetaan joko koko tallan jompaa kumpaa puolta (esimerkiksi Gibsoneille ominainen tune-o-matic) tai yksittäisiä tallapaloja (esimerkiksi straton talla). Nosta vähän kerrallaan ja kuulostele jokaisen ruuvauksen jälkeen. Jokainen soitin on yksilö, ja joissain kokonainen kierros aiheuttaa helvetin ison muutoksen, joissain ei juuri minkäänlaista.


Kieli tai kielet rämisevät soitettaessa painamatta ollenkaan…

…mutta puhtaasti painettaessa nauhaa vasten. Tällöin on syytä epäillä, että satula on liian matala, tai yhden tai useamman kielen satulaura on liian syvä. Paras vaihtoehto on vaihtaa satula, mikä on usein helpohko homma, jos käsityöt onnistuvat edes jotenkuten:

1) Leikkaa tarvittaessa lakkapinta puhki satulan reunojen mukaisesti mahdollisimman terävällä kirurginveitsellä. Jos tämän vaiheen skippaa lakatulla kaulalla, jälki on ikävää.

2) Tutkaile, miten satulan ympäristössä on puuta. Joissain soittimissa satula on “puristuksissa” otelaudan ja kaulan välissä, jolloin se irtoaa naputtamalla VAROVASTI sopivan kokoista palikkaa tai lyöntitappia käyttäen poikkisuunnassa kaulan sivulta päin. Toisissa lavan puolella reitti on selvä, ja satulan voi napauttaa irti asettamalla puupalikan otelaudan puolelle satulan reunaa vasten ja napauttamalla sitä otelaudan puolelta.

3) Hio mahdollisesti jääneet liimajämät ja muut paskat pois kitarasta satulan kolosta, jotta pohja uudelle satulalle on tasainen.

4) Pidä vanhaa satulaa mallina, ja muokkaa uudesta satulasta sopivan kokoinen. Hoituu helposti hinkkaamalla satulaa tasaiselle ja kovalle alustalle aseteltua tarpeeksi hienoa hiomapaperia vasten. Mukavuudenhaluisen tai kokemattoman kannattaa ostaa valmiiksi slotattu satula, sillä kieliurien tekemiseen tarvitaan erityiset satulaviilat, ja homma on melkoisen tarkkaa. Itse suosin GraphTechin Tusq-grafiittisatuloita.

5) Kun satula on valmis, se kiinnitetään YHDELLÄ PIKALIIMATIPALLA paikalleen. Älä lotraa. Kielet kyllä pitävät satulan paikallaan, ja liimatippa on lähinnä varmistuksena. Jos lotraat, kiroilet seuraavalla kerralla.

HUOMIO: Satulan pitäisi irrota suhteellisen kevyellä naputtelulla. Jos yhtään tuntuu siltä, että joutuu käyttämään voimaa, lopeta ja vie torrakko ammattilaiselle. Esimerkiksi uudemissa Gibsoneissa käytetään niin paljon liimaa (haistakaa paska), että satula täytyy irroittaa sahaamalla se lähes poikki pitkittäissuunassa ja puristamalla pihdeillä kasaan. Ei heikkohermoisille, ja vaatii yleensä melkoisesti jälkityötä.

Jos on kiire tai laiskottaa, ensiapuna voi satulan vaihtamisen sijaan yrittää täyttää oikuttelevan kielen nauhauraa. Sopivaa ainetta tähän on ruokasoodan ja pikaliiman sekoitus - kuulostaa erikoiselta, mutta nämä aineet muodostavat yhdessä helvetin kovan ja kestävän massan. Teippaa huolellisesti koko uran ympäristö, tiputtele uraan tarvittava määrä ruokasoodaa ja pistä perään hyvin varovasti pieni tippa pikaliimaa. Kun massa kovettuu, hio jälki oikeaan syvyyteen joko satulaviilalla tai hätätilanteessa kielellä. Ei ihanteellinen ratkaisu, mutta toimii usein esimerkiksi rundilla kriisin iskiessä.


Kaikki rämisee koko ajan kaikkialta

Sähköinen kielisoitin saakin mun mielestä jonkin verran rämistä, mutta liika on liikaa. Syypäänä on yleensä liian ohuet kielet vireeseen ja soittimeen nähden. Pistä paksummat kielet ja kokeile.

Tai sitten se on ihan paska kitara. Pistä seinälle tai heitä järveen.


Soitin ei pidä virettä

Vireen heittely johtuu yleensä yhdestä tai useammasta seuraavista seikoista. Käy järjestyksessä läpi:

1) Kielten venytys. Tämä unohtuu usein, mutta mikäli haluaa vireen pysyvän, kielet täytyy vaihdettaessa venyttää kunnolla kahdesti. Vaihda kielet, nappaa kielestä kiinni alapuolelta, nosta ihan kunnolla ja liu’uttele läpi koko kielen mitalta. Toista sama jokaiselle kielelle, viritä, ja tee koko rumba uudestaan.

2) Kielten asettelu viritintappiin. Tähän löytyy monta koulukuntaa, joten en lähde sanomaan mikä on paras tapa, mutta itse tykkään ns. over-under -tekniikasta, jolloin kieli pyöritetään ensin yhden kerroksen verran viritystapin reiän yläpuolelta ja sen jälkeen *lukitaan* hyppäämällä alapuolelle. Varmista, ettei kieli ota mihinkään ylimääräiseen kiinni viritintapin ja satulan välissä.

3) Satula kirraa, jolloin bendatessa tai kampea käytettäessä vire muuttuu. Ota kielet irti, ja vetele satulaurat läpi grafiittisella lyijykynällä. Vielä parempi on käyttää tätä varten tehtyä voiteluainetta, löytyy esimerkiksi Custom Soundsilta. Voi myös olla, että satulaurat ovat liian ahtaat, eikä kieli pääse kunnolla uran pohjaan asti, tai se ottaa kiinni satulan teräviin reunoihin. Paras ratkaisu on satulaviilalla uran siistiminen, mutta hätätilanteessa uran voi hioa myös sopivan kokoisella kielellä eestaas vetelemällä.

4) Huonot kielet. Näissä on ihan oikeasti eroja. Jotkut kielet eivät vain pidä virettä, vaikka tekisi kaikki temput, loitsut ja rituaaliuhraukset.

5) Huonot raudat kitarassa. Joko virityskoneisto tai talla on paska. Suhteellisen harvinaista, mutta osuu näitäkin kohdalle. Ei oikein auta muu kuin pistää vaihtoon.

Jaguarit, Jazzmasterit ja muut vastaavat offsetit ovatkin sitten ihan oma lukunsa, ja niiden säätäminen on täysin erityinen taiteenlaji. Vaatii sen verran sepostusta, että tämä jääköön myöhemmäksi kirjoitukseksi, jos sille koetaan tarvetta.


Tallaa ei saa laskettua tarpeeksi

Joskus tulee vastaan semmoinen homma, että skeban kaulakulma on liian pieni, eikä tallaa täten saa tarpeeksi matalalle, jotta soittaminen olisi mukavaa. Tarkista kuitenkin ensin, ettei vika ole muualla, eli kaulan reliefissä, satulan korkeudessa jne.

Pulttikaulaisissa kitaroissa kaulakulma on helppo korjata niinsanotulla kaulan shimmaamisella. Joissain kitaroissa kaulan kiinnityslevystä löytyy erillinen ruuvi, jolla kaulakulmaa voi trimmata sopivaksi, mutta mikäli näin ei ole, kaula täytyy shimmata. Ota kaula irti, leikkaa esimerkiksi käyntikortista tai hyvin ohuesta puuviilusta kaulataskun pohjalle bodyn päähän korokepala, joka pakottaa kaulan jyrkempään kulmaan bodyyn nähden ja kiinnitä kaula takaisin. Palan tulisi olla koko kaulataskun levyinen ja bodyn päästä passeliksi pyöristetty. Joskus shimmipalasia joutuu laittamaan useamman, jolloin ne kannattaa luonnollisesti leikata eri mittaisiksi. Kuulostaa hurjalta, mutta aika monessa klassikkovuosikerran Fenderissä on tehtaalta lähtiessään valmiina pahvinpalat taskussa :P

Liimakaulaisessa skebassa tilanne on lohduttomampi. Käy alussa mainittu checklist läpi ja varmistu, että vika varmasti on kaulakulmassa ennen kuin sytytät oikuttelevan paskan tuleen taloyhtiön parkkiksella.


Soitin soi vireessä läheltä satulaa, mutta epävireessä ylemmillä nauhoilla

Hienovire, eli intonaatio on vituillaan. Tämän säätämiseen jokaiselle tallatyypille löytyy niin paljon ohjeita ja videoita, että kirjoita suosiolla Googleen “how to intonate [tallan tyyppi tähän].” Helppo homma, mutta vaatii tarkan virittimen!


Jazzmasterissa/Jaguarissa kieli pomppii pois paikoiltaan tallassa

Fenderin offseteissä kaulakulma on usein tehtaalta liian pieni, jotta kieli painaisi tarpeeksi jämäkästi tallaa vasten. Tämä yhdistettynä vähän venkuloihin moniuraisiin tallapaloihin aiheuttaa usein sen, että roisimmin soittaessa kieli pomppaa paikoiltaan. Asian korjaamiseen on kolme vaihtoehtoa:

1) Vaihda paksummat kielet. Etenkin Jaguarissa saa käyttää huomattavasti totuttua paksumpia settejä.
2) Kasvata kaulakulmaa, ks. Tallaa ei saa laskettua tarpeeksi.
3) Vaihda tallaksi Mustangin stokkitalla, StayTrem tai mikäli lompakko antaa myöten, Mastery Bridge.
Last edited by Ceijo Succula on 25 Apr 2017, 12:49, edited 5 times in total.
kanammuna wrote:Se on Ceijo joka on tässä maailmassa pärjää.
Kakkaisuhoito wrote:
02 Mar 2020, 22:07
Elämäni top1 virhe oli tutustua toho jätkään

User avatar
Ceijo Succula
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 45035
Joined: 01 Sep 2011, 02:00
Location: South Carelia Leper Colony

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#3 Post by Ceijo Succula » 25 Apr 2017, 00:03

Sähköiset ongelmat

Sähkövikojen sattuessa kokeile aina ensin kytkeä soitin suoraan vahvistimeen ilman pedaaleja, sitten toisella piuhalla ja sitten toisella vahvistimella varmistuaksesi, että vika varmasti on soittimen päässä!


Soitin surisee sähköisesti

Lakkaako surina, kun kosketat kädellä kieliä? Mikäli lakkaa, maadoitus on silloin kunnossa, ja on syytä epäillä joko huonosti tehtyjä sähköjä tai ulkopuolelta tulevia häiriöitä. Huonoihin sähköihin ainoa ratkaisu on ottaa kolvi käteen. Itse revin yleensä kaiken irti ja rakennan alusta asti uudestaan. Käytä laadukasta piuhaa, pidä kytkennät lyhyinä ja vedä johdotukset niin, että ne kulkevat nätisti elektroniikkapoterossa eivätkä ole suhmurallaan ympäri ämpäri. Potikoiden runkoihin juotettaessa tulee käyttää tavallista kovempaa lämpötilaa, sillä lämpenevää pinta-alaa on paljon. Tästäkin löytyy monia mielipiteitä, mutta mä käytän tässä 390 astetta ja “tavallisessa juottamisessa” 360-370 astetta.

Tässä esimerkki skebasta, joka tuli huoltoon kuvauksella “humisee ja kuulostaa oudolta”, ja toimi mainiosti uusilla sähköillä:

Image

Ulkopuolisiin häiriöihin apu voi löytyä Faradayn häkistä. Yksinkertaisuudessaan soittimen sähköpotero vuorataan joka puolelta yhtenevästi esimerkiksi kupariteipillä. Kooklesta löytyy esimerkkikuvia ja ohjeita.


Signaali pätkii tai rätisee

Huono juotos, heiluva osa tai hapettunut/likainen kontakti jakissa. Korjaa kaikki elektroniikan juotokset (jakki, kytkimet, potikat, mikit) ja kiristä kaikki mekaaniset osat. Tarkasta, ettei mikään johdin pääse koskemaan toisiinsa sähköpoterossa. Tarkista, että johdotukset poteroissa ovat ehjät. Kiroile. Juo viides asennuskalja. Puhdista jakin kosketuspinnat sinisellä PRF:llä ja renkluta piuhaa sisään ja ulos kymmenisen kertaa. Totea, että instrumenttikaapeli oli paskana. Vaihda toimiva instrumenttikaapeli.


Potikat rohisevat

Potikoissa on joko paskaa sisällä, tai niiden sisäiset hiiliradat ovat kuluneet loppuun. Ensiapuna suihki puhdistusainetta oikuttelevan potikan sisään (siinä on reikä sitä varten) ja kierittele parikymmentä kertaa ääriasennosta toiseen ja takaisin. Tästäkin löytyy monia mielipiteitä, mutta itse suosin voitelevaa eli ruskeaa PRF:ää liikkuviin osiin kuten potikoihin ja sinistä eli voitelematonta PRF:ää muihin osiin kuten jakkeihin. Joidenkin mukaan voiteleva puhdistusaine kerää ajan myötä lisää paskaa potikan sisään, mutta itse en ole tätä huomannut.

Jos rohina ei lakkaa puhdistuksella, on aika vaihtaa potikka uuteen. Kiinnitä huomiota potikan resistanssiin (ohmit) ja tyyppiin (lineaarinen tai logaritminen).

HUOMIO: Vahvistimissa ja aktiivielektroniikassa vika voi olla myös kondensaattorissa, joka on antautunut ja päästää tasavirtaa potikkaan, mikä aiheuttaa rohinaa. Tätä lienee kuitenkin turha käsitellä tässä yhteydessä.


Signaali on heikko

Onko aktiivielektroniikka? Jos on, vaihda paristo. Tämän jälkeen tsekkaa mikkien korkeus. Mitä lähempänä mikit ovat kieliä, sitä voimakkaampi signaali. Jos ei auta, ja sähköt on tarkastettu sekä mekaaniset osat putsattu, on aihetta epäillä, että jokin potikoista on mennyt rikkipoikki. Muutama päivä sitten korjasin basson, joka yhtäkkiä vaimeni huomattavasti. Mikit, kytkimet ja konkat mitattuani vika löytyi tonepotikasta, joka oli fyysisesti kiristetty liian tiukalle ja antautunut paineen alla.


Miten Jazzmasterin/Jaguarin/oudon indiekitaran namiskat toimivat?

Jazzmasterissa on alasakarassa tavallinen kolmiasentoinen mikkikytkin, jolla valitaan kaulamikki, molemmat tai tallamikki. Yläsarven elektroniikka toimii niin, että kun kytkimen nykäisee yläasentoon, se ohittaa normaalit volume ja tone -potikat kokonaan ja ottaa käyttöön yläsarven rullapotikat. Ne on eri arvoiset tonepotikassa on eri kondensaattori, jolloin saundi on tummempi. Switchistä saa siis vaihdettua tummemman "preset"-soundin.

Jaguarissa sama homma, mutta alasarvessa on kolmiasentoisen mikkivalitsimen sijaan kolme liukukytkintä järjestyksessä kaulasta tallaan näin:

1) Kaulamikki käytössä/ei käytössä
2) Tallamikki käytössä/ei käytössä
3) Bassoleikkuri, joka lisää ketjuun yhden konkan ja leikkaa matalia taajuuksia

Erikoisindiekitaroihin on ihan lähteä, sillä ne voi olla kytketty ihan miten vaan, ja monesti esimerkiksi samalta tehtaalta tulleet, kahdella eri merkillä myydyt mutta muutoin identtiset skebat voi olla sähköistetty ihan eri tavalla :P[/quote]
Last edited by Ceijo Succula on 25 Apr 2017, 12:43, edited 3 times in total.
kanammuna wrote:Se on Ceijo joka on tässä maailmassa pärjää.
Kakkaisuhoito wrote:
02 Mar 2020, 22:07
Elämäni top1 virhe oli tutustua toho jätkään

User avatar
Ceijo Succula
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 45035
Joined: 01 Sep 2011, 02:00
Location: South Carelia Leper Colony

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#4 Post by Ceijo Succula » 25 Apr 2017, 00:03

Varattu
kanammuna wrote:Se on Ceijo joka on tässä maailmassa pärjää.
Kakkaisuhoito wrote:
02 Mar 2020, 22:07
Elämäni top1 virhe oli tutustua toho jätkään

User avatar
Ceijo Succula
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 45035
Joined: 01 Sep 2011, 02:00
Location: South Carelia Leper Colony

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#5 Post by Ceijo Succula » 25 Apr 2017, 00:04

Säätöchecklist

1) Ota kielet ja potikoiden nupit irti
2) Kiristä kaikki mutterit (virityskoneisto, potikat, kytkimet, jakki) ja ruuvit
3) Pyyhi soitin puhtaaksi nukkaamattomalla liinalla
4) Puhdista otelauta (nafta, otelaudan puhdistusaine jne., ei missään nimessä vesi)
5) Puhdista body ja kaula (itse suosin Virtuoson puhdistus- ja kiillotusaineita, Custom Soundsilta löytyy)
6) Jos otelauta on kuiva, sen voi öljytä kevyesti esimerkiksi Dunlopin ihanalla sitruunalitkulla (muista pyyhkiä ylimääräiset pois)
7) Putsaa tarvittaessa raudat ja elektroniikka
8) Käsittele satulan kieliurat grafiittilyijärillä tai erillisellä satulankäsittelyaineella
9) Asenna potikan nupit ja laita uudet kielet paikoilleen
10) Viritä
11) Säädä kaularauta
12) Viritä
13) Säädä tallan korkeus
14) Viritä
15) Tarkista säädöt
16) Venytä kielet
17) Viritä
18) Venytä kielet
19) Viritä
20) Säädä intonaatio
21) Katko kielistä ylimääräiset pois ja louhi ihan kyrpänä
kanammuna wrote:Se on Ceijo joka on tässä maailmassa pärjää.
Kakkaisuhoito wrote:
02 Mar 2020, 22:07
Elämäni top1 virhe oli tutustua toho jätkään

User avatar
Ceijo Succula
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 45035
Joined: 01 Sep 2011, 02:00
Location: South Carelia Leper Colony

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#6 Post by Ceijo Succula » 25 Apr 2017, 00:41

Lisäilen viesteihin höpinöitä ja kuvia pikku hiljaa sitä mukaan, kun tulee mieleen. Tossa nyt alkuun yleisimmät potilas- ja hoitokertomukset, joita on tullut vastaan. Pistäkää askarruttavia jutskia vaan, niin yritän vastailla ja lisätä listaan.

Jos oma usko ja jaksaminen loppuu, niin mun paja on Lappeenrannassa, ja sinne voi tuoda potilaan näytille. Kohtuullista korvausta vastaan ropailen ja kahvia on.
kanammuna wrote:Se on Ceijo joka on tässä maailmassa pärjää.
Kakkaisuhoito wrote:
02 Mar 2020, 22:07
Elämäni top1 virhe oli tutustua toho jätkään

User avatar
Il Duce Lee
Jääkenttien Kristian Arje
Posts: 74003
Joined: 07 Mar 2004, 12:43
Location: Central Blvd

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#7 Post by Il Duce Lee » 25 Apr 2017, 07:43

Hyvä topsu! :salute:
digimetsä wrote:
20 Apr 2023, 22:16
Eräänlaista ableismia toikin on että tullaan leveilemään kuinka pystyy olemaan selvinpäin viihteellä eikä ahdista

User avatar
Hardcore-Mummo
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 44101
Joined: 19 Nov 2009, 17:24
Location: Excrement Defermentation

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#8 Post by Hardcore-Mummo » 25 Apr 2017, 08:26

Porakorven Akseli wrote:Hyvä topsu! :salute:
Meno on ku mählyssä, on käppyrää ja kaavioo
ImageImageImage

User avatar
Marcelo
mulck
Posts: 36062
Joined: 06 Jul 2010, 11:44

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#9 Post by Marcelo » 25 Apr 2017, 08:57

Noise-Mummo wrote:
Porakorven Akseli wrote:Hyvä topsu! :salute:
Image
ja nyt eikun olutta koneeseen ja metal

User avatar
Naamapuinen
prikaattin kenraali
Posts: 134250
Joined: 10 Sep 2009, 16:42
Location: bar perkeleen kaltainen poser luola

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#10 Post by Naamapuinen » 25 Apr 2017, 10:58

tl;dr
Marcelo wrote:
Noise-Mummo wrote:
Porakorven Akseli wrote:Hyvä topsu! :salute:
Huntteri wrote:
11 Sep 2019, 16:15
vittu kamoon leiptzik antakaa mun suoritua

User avatar
Hardcore-Mummo
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 44101
Joined: 19 Nov 2009, 17:24
Location: Excrement Defermentation

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#11 Post by Hardcore-Mummo » 25 Apr 2017, 11:32

voiko tähän saada myös kattavan selvityksen kuinka jazzmasterin/jaguarin/[insert hassu indiekitara] mikinvalitsijat + muu elektroniikka täsmälleen toimii. :lol:
Meno on ku mählyssä, on käppyrää ja kaavioo
ImageImageImage

User avatar
Ceijo Succula
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 45035
Joined: 01 Sep 2011, 02:00
Location: South Carelia Leper Colony

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#12 Post by Ceijo Succula » 25 Apr 2017, 12:25

Noise-Mummo wrote:voiko tähän saada myös kattavan selvityksen kuinka jazzmasterin/jaguarin/[insert hassu indiekitara] mikinvalitsijat + muu elektroniikka täsmälleen toimii. :lol:
Jazzmasterissa on alasakarassa tavallinen kolmiasentoinen mikkikytkin, jolla valitaan kaulamikki, molemmat tai tallamikki. Yläsarven elektroniikka toimii niin, että kun kytkimen nykäisee yläasentoon, se ohittaa normaalit volume ja tone -potikat kokonaan ja ottaa käyttöön yläsarven rullapotikat. Ne on eri arvoiset tonepotikassa on eri kondensaattori, jolloin saundi on tummempi. Switchistä saa siis vaihdettua tummemman "preset"-soundin.

Jaguarissa sama homma, mutta alasarvessa on kolmiasentoisen mikkivalitsimen sijaan kolme liukukytkintä järjestyksessä kaulasta tallaan näin:

1) Kaulamikki käytössä/ei käytössä
2) Tallamikki käytössä/ei käytössä
3) Bassoleikkuri, joka lisää ketjuun yhden konkan ja leikkaa matalia taajuuksia

Erikoisindiekitaroihin on ihan lähteä, sillä ne voi olla kytketty ihan miten vaan, ja monesti esimerkiksi samalta tehtaalta tulleet, kahdella eri merkillä myydyt mutta muutoin identtiset skebat voi olla sähköistetty ihan eri tavalla :P
Last edited by Ceijo Succula on 25 Apr 2017, 12:31, edited 1 time in total.
kanammuna wrote:Se on Ceijo joka on tässä maailmassa pärjää.
Kakkaisuhoito wrote:
02 Mar 2020, 22:07
Elämäni top1 virhe oli tutustua toho jätkään

User avatar
Endless Boogie Mustonen
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 47800
Joined: 14 Jan 2006, 16:49
Location: Landella

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#13 Post by Endless Boogie Mustonen » 25 Apr 2017, 12:27

Naamapuinen wrote:tl;dr
Marcelo wrote:
Noise-Mummo wrote:
Porakorven Akseli wrote:Hyvä topsu! :salute:
ImageImage

User avatar
Hardcore-Mummo
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 44101
Joined: 19 Nov 2009, 17:24
Location: Excrement Defermentation

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#14 Post by Hardcore-Mummo » 25 Apr 2017, 12:29

Ceijo Succula wrote:
Noise-Mummo wrote:voiko tähän saada myös kattavan selvityksen kuinka jazzmasterin/jaguarin/[insert hassu indiekitara] mikinvalitsijat + muu elektroniikka täsmälleen toimii. :lol:
Jazzmasterissa on alasakarassa tavallinen kolmiasentoinen mikkikytkin, jolla valitaan, kaulamikki, molemmat tai tallamikki. Yläsarven elektroniikka toimii niin, että kun kytkimen nykäisee yläasentoon, se ohittaa normaalit volume ja tone -potikat kokonaan ja ottaa käyttöön yläsarven rullapotikat. Ne on eri arvoiset tonepotikassa on eri kondensaattori, jolloin saundi on tummempi. Switchistä saa siis vaihdettua tummemman "preset"-soundin.

Jaguarissa sama homma, mutta alasarvessa on kolmiasentoisen mikkivalitsimen sijaan kolme liukukytkintä järjestyksessä kaulasta tallaan näin:

1) Kaulamikki käytössä/ei käytössä
2) Tallamikki käytössä/ei käytössä
3) Bassoleikkuri, joka lisää ketjuun yhden konkan ja leikkaa matalia taajuuksia

Erikoisindiekitaroihin on ihan lähteä, sillä ne voi olla kytketty ihan miten vaan, ja monesti esimerkiksi samalta tehtaalta tulleet, kahdella eri merkillä myydyt mutta muutoin identtiset skebat voi olla sähköistetty ihan eri tavalla :P
:salut:
Meno on ku mählyssä, on käppyrää ja kaavioo
ImageImageImage

User avatar
Facebook ystävä
1k
Posts: 1843
Joined: 29 Dec 2008, 03:39
Location: avaruus romus alus

Re: Apua, kielisoittimeni käyttäytyy huonosti!

#15 Post by Facebook ystävä » 25 Apr 2017, 12:41

Endless Boogie Mustonen wrote:
Naamapuinen wrote:tl;dr
Marcelo wrote:
Noise-Mummo wrote:
Porakorven Akseli wrote:Hyvä topsu! :salute:

Post Reply