Punk in Finland

Neuvostoliitossa ei ollut tätäkään ongelmaa
It is currently 26 Feb 2018, 03:25

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1181 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 79  Next
Author Message
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:41 
mielipidefasisti
User avatar

Joined: 16 Nov 2004, 11:57
Posts: 40530
Location: Fucked in Finland
Quote:
Sanna Ukkola: Ulla Appelsinista, Madonnasta ja keskustelukulttuurista

Kun ennen vaiettiin itse, nyt yritetään saada muut väkisin vaikenemaan.

10.1.2017 klo 06:48

Yhden viime vuoden voimakkaimmista puheista piti Madonna, joka sai vuoden nainen -palkinnon New Yorkissa. Yleensä itsevarma laulaja kertoi kyyneliä nieleskellen, millaista on olla nainen seksistisessä musiikkibisneksessä. Hän kertoi ennakkoluuloista, joita hän on kokenut pitkän uransa aikana:

"Saat olla kaunis, söpö ja seksikäs – mutta älä vaikuta liian fiksulta. Älä kerro mielipiteitäsi. Älä kerro niitä varsinkaan, jos ne ovat konsensuksen vastaisia", Madonna sanoi.

"Ole sellainen kuin miehet haluavat sinun olevan – mutta vielä tärkeämpää on olla sellainen, että naiset eivät pidä sinua uhkana."

Madonna kuvaili, kuinka kriitikot tuomitsivat hänet Erotica-albumin ja Sex-kirjan jälkeen. Häntä kutsuttiin huoraksi ja noidaksi – yksi otsikko rinnasti hänet saatanaan.

Ja sitten tuli internet ja elämä muuttui vielä entistäkin vaikeammaksi.

Madonna on ollut provokaattori koko ikänsä. Hän on murtanut tabuja ja popularisoinut naisen seksuaalisuuden tavalla, jota kukaan muu ei ole onnistunut tekemään. Hän on tehnyt politiikkaa musiikilla ja ottanut kantaa herkkiin ja vaikeisiinkin aiheisiin. Viime vuosina hän on profiloitunut ihmisoikeuksien ja suvaitsevaisuuden kiivaana puolestapuhujana.

Samalla hän on saanut niskaansa puritaanien, sovinistien, feministien, fundamentalistien ja rasistien vihat.


Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kirjoitti äskettäin "oikeaoppisesta älymystöstä", joka haluaa määritellä, millä tavalla Suomessa saa puhua. Appelsinin mukaan tämän älymystön edustajille on tyypillistä kaikenlainen ehdottomuus: he tietävät, mitä saa ajatella, miten pitää syödä ja miten elämäänsä elää. Jos joku on heidän kanssaan eri mieltä, he hyökkäävät hänen kimppuunsa. Tietyt mielipiteet ja sitä kautta henkilöt ovat heille vapaata riistaa.

Ulla Appelsin tietää aiheesta jonkin verran, sillä hän on itse tällainen henkilö – oikeaoppisen älymystön vapaata riistaa. Seuraan huvittuneena sosiaalista mediaa usein Appelsinin kolumnin ilmestyttyä. Kommenttiosastoilla kansa kiittää, mutta Twitterin mielipidekerma kauhistelee Appelsinin konsensuksen vastaisia näkemyksiä. Punavihreissä piireissä Appelsinista on tullut lähes kirosana.

Äskettäin "oikeaoppisen älymystön" henkinen pää-äänenkannattaja Image teki Appelsinista jutun, jossa hänet jo kuvituksessa rinnastettiin Donald Trumpiin. Kuvituksessa käytettiin niin ikään "ironisesti" appelsiinia, jonka ympärille oli solmittu Suomen leijona. Kaunista.


Minuakin haastateltiin kyseiseen juttuun, koska olen Appelsinin entinen alainen. Toimittaja otti yhteyttä ja ehdotti puhelua tai tapaamista, jossa voisin halutessani puhua nimettömänä Appelsinista. Arvasin, millaista juttua Image oli Appelsinista tekemässä ja kieltäydyin anonyymistä haastattelusta. Lähetin sen sijaan seitsemän virkkeen luonnehdinnan Appelsinista ja hänen positiivisista puolistaan. Tapaamista alun perin ehdottanut toimittaja siteerasi vastauksestani puoli virkettä – ehkäpä tila loppui kesken.

Usein erityisesti naisasiamiehet ja -naiset ovat Appelsinin kimpussa, mikä on tietysti hieman hassua. Appelsin on voimakas mielipidevaikuttaja ja Suomen suurimman iltapäivälehden päätoimittajana vaikutusvaltainen lasikattojen rikkoja. Luulisi, että naiset olisivat tyytyväisiä sisarensa menestyksestä. Mutta ei – Appelsin on nainen, jolla on vääriä mielipiteitä, joten hän on vapaata riistaa.

Tunnistan itsekin Appelsinin mainitseman ilmiön oikeaoppisesta keskustelukulttuurista – ja niin tunnistaa moni kollega.

Viime viikolla huomiota herätti HS:n mielipidesivuille kirjoitettu teksti, jossa helsinkiläistohtori ihmetteli sukupuolten välisiä eroja parisuhdemarkkinoilla. Hänen mukaansa naiset ovat liian nirsoja ja miehen rooli on tulla torjutuksi. Mielipide oli perusteltu, mutta herätti niin suuren reaktion, että tohtori kirjoitti myöhemmin FB-sivuilleen trollanneensa: "Seison ajatusteni takana, mutta ehkä olin esittänyt ne kärjistetysti siinä kirjoituksessa", mies selitti myöhemmin IS:n haastattelussa.

Tohtori sohaisi aiheeseen, joka tässä maassa on täydellinen tabu: naisten ja miesten eroavaisuuksiin. Se on aihe, jota jokainen itseään suojeleva bloggari välttää. Ja tällaisia aiheita on tässä maassa runsaasti.

Tunnen blogisteja, jotka myöntävät suoraan sensuroivansa itseään palautteen takia. He jättävät kirjoittamasta tietyistä asioista, koska ne aiheuttavat kuohuntaa ja epäasiallisia viestejä. On helpompi olla kirjoittamatta, jättää sanomatta kuin ottaa vastaan törkyä ja leimaamista.


Myös esimerkiksi maahanmuuton ja rasismin tutkijat ovat pitkään kertoneet saavansa rankkoja solvauskirjeitä ja uhkaussoittoja, mikä vähentää halukkuutta ottaa kantaa julkisesti. Heitä leimataan kuvan kanssa venäjämielisillä valeuutissivustoilla, joilla he ovat vapaata riistaa anonyymien feikkitilien solvauksille.

Kaikki tämä vaikuttaa sananvapauden tilaan Suomessa. Samalla julkinen puhetila kaventuu ja keskustelukulttuuri supistuu. Saat puhua vain tietyllä tavalla, konsensuksen kapealla äänellä – tai muuten sinut leimataan milloin miksikin – tuomitaan tiettyyn lohkoon. Ymmärretään tahallaan väärin, hyökätään henkilöäsi vastaan.

Ilmiö on sama kuin 70-luvulla, jolloin "neuvostovastaisuus" oli lähes kuolemansynti. Suomettuneisuuden ajasta olemme siirtyneet kritiikkiä sietämättömien aatteiden aikaan, jolloin toisella laidalla keskustelutilaa vahtii mölyävä joukko anonyymejä vihakirjoittelijoita, toisella laidalla porukka, jota Appelsin kutsuu "oikeaoppiseksi älymystöksi".

Julkisten keskustelijoiden täytyy olla varustettu elefanttinahalla, jos he haluavat olla mukana keskustelussa vaikeista aiheista tai esittää valtavirran vastaisia mielipiteitä. Onneksi Appelsinin ja Madonnan kaltaisia keskustelijoita vielä löytyy. Nämä ihmiset puhuvat kritiikistä huolimatta, uskaltavat ottaa kantaa tärkeinä pitämiinsä asioihin, eivätkä anna arvostelijoiden vaientaa itseään.

Usein mietin, miten ihmiset voivat suuttua mielipiteistä. Miksi me emme kestä debattia? Miksi me haluamme vaientaa eri mieltä olevat? Itse en ainakaan haluaisi asua maassa, jossa kaikki olisivat samaa mieltä kanssani.

Aiemmin naureskeltiin hiljaisille ja juroille suomalaisille. Tämä stereotypia on jo historiaa. Kun ennen vaiettiin itse, nyt yritetään saada muut väkisin vaikenemaan.

Madonna lopetti puheensa osoittamalla sanansa suoraan lyttääjilleen ja vihaajilleen: "Teidän vastustuksenne teki minut vahvemmaksi, sai minut yrittämään kovemmin, teki minusta sen taistelijan, joka olen tänä päivänä."

Se oli hyvin sanottu: vastustaminen ei onnistunut hiljentämään Madonnaa, kävikin täsmälleen päinvastoin.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on Ylen aamu-tv:n juontaja

_________________
jormuli wrote:
pääsin ylitse vaikeuksistani olemalla tekemättä mitään, ja nyt voin ihan hyvin.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:43 
Moge roguli
User avatar

Joined: 25 Jul 2009, 12:03
Posts: 187751
Location: hikikomero
Voi vittu, että vituttaa, kun jotain Ulla Appelsinin tapasta vatipäätä verrataan Madonnaan. :x

_________________
Hobbies: collecting stamps and photographs of men, torture, tight underpants.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:44 
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
User avatar

Joined: 20 Apr 2015, 12:23
Posts: 28438
Location: Perseä Tunturi
Otsikon kaks ekaa nimeä on jo sellaset että en aio lukea

_________________
Image
Hienostelija kermaperse crew ?%


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:48 
Jens Rolig
User avatar

Joined: 20 Sep 2004, 10:16
Posts: 68394
Keskustelua herätetty.

Siihen on syynsä, miksi PIF on nykyään allekirjoittaneelle se ensisijainen media, vaikka paskaahan täälläkin on.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:49 
Matti Partanen
Matti Partanen
User avatar

Joined: 11 Nov 2011, 07:43
Posts: 91647
Eiks toi Ukkolan Sanna ole YLEn oma Appelsin?


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:50 
-=Lord Of PIF=-
-=Lord Of PIF=-
User avatar

Joined: 30 Nov 2013, 23:07
Posts: 13234
Jesse Python wrote:
Eiks toi Ukkolan Sanna ole YLEn oma Appelsin?

eipä oikeastaan. ukkola on aina haistellut omia pierujaan teksteissään ja appelsin nyt vaan suoltaa sitä minkä tietää uppoavan lukijakuntaan


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:52 
Jens Rolig
User avatar

Joined: 20 Sep 2004, 10:16
Posts: 68394
Näin tämän mahlyssö,


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:53 
mielipidefasisti
User avatar

Joined: 16 Nov 2004, 11:57
Posts: 40530
Location: Fucked in Finland
Aika fangirlinä kyllä sanna nyt.

_________________
jormuli wrote:
pääsin ylitse vaikeuksistani olemalla tekemättä mitään, ja nyt voin ihan hyvin.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:53 
kumisilmä
User avatar

Joined: 02 Apr 2016, 10:08
Posts: 40236
En enää suostu lukemaan Ukkolan saati Ullan tekstejä [-X

_________________
Mäkilaskuri 6/100
Tupakoinut lähes 50 askia päivässä. Nyt nuhaa ja yskää


Se on tässä hyvin käynyt selväksi, että Laku on vaarallinen ja itsekäs ihmisperse, joka ei ansaitsisi edes kissansa rakkautta.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:54 
Melkein homo!
Melkein homo!
User avatar

Joined: 11 Oct 2013, 14:39
Posts: 10384
Location: HOMO CITY (helsinki)
Jesse Python wrote:
Eiks toi Ukkolan Sanna ole YLEn oma Appelsin?

Ylen journalistien eturivin kärkikastia [-X Ainakin nyt kun epämiellyttävät voimat on siivottu pois kepuradiota rumentamasta.

_________________
Quote:
Tämä mies ei ole sattumalta allapäin. Hän ajaa Alepa-fillaria. Se on julkisen sektorin ja kaupunkitilan kurjistumisen näkyvä symboli.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:54 
-=Lord Of PIF=-
-=Lord Of PIF=-
User avatar

Joined: 10 Aug 2005, 13:41
Posts: 14947
Location: a place in the northern sky
Olen lukenut monta hyvää kirjoitusta siitä, mikä Appelsiinin tavassa argumentoida mättää. Ei siinä mistään "vääristä mielipiteistä" ole kyse. Toisaalta Ukkolan keskeinen lähtökohta kolumneissaan on usein ymmärtää asiat sopivasti väärin ja taivastella sen kautta yhteiskunnan tilaa. Tämä teksti sujahtaa samaan sarjaan.
Vai voiko olla mahdollista, että Ukkola ei olisi lukenut yhtään vastinetta Appelsiinin jutuille, josta ei olisi saanut irti muita pointteja kuin "väärät mielipiteet."

_________________
antireg wrote:
koira^ wrote:
Ei ole paljoa vastauksia Hexalta tässä topikissa. :o

No se ei kato olekaan mikään netissä pätijä äijä vaan tosi elämässä toimija kurko;


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:55 
mielipidefasisti
User avatar

Joined: 16 Nov 2004, 11:57
Posts: 40530
Location: Fucked in Finland
+ vituttaa elää maailmassa jossa älymystö on jonkinlainen haukkumasana ja uhkakuva, tyhmyys sen sijaan arvostettavaa. :sad1:

_________________
jormuli wrote:
pääsin ylitse vaikeuksistani olemalla tekemättä mitään, ja nyt voin ihan hyvin.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:56 
Jens Rolig
User avatar

Joined: 20 Sep 2004, 10:16
Posts: 68394
SIEG HEIL! ARMEIJA!!! wrote:
+ vituttaa elää maailmassa jossa älymystö on jonkinlainen haukkumasana ja uhkakuva, tyhmyys sen sijaan arvostettavaa. :sad1:

elämme vaikeita aikoja. :?


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 14:56 
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
User avatar

Joined: 19 Mar 2014, 14:16
Posts: 20661
Quote:
Appelsin on nainen, jolla on typeriä mielipiteitä, joten hän on vapaata riistaa.

Korjasin sössötyksen olennaisimman pointin.

_________________
mitä on punk
no ei ainakaan tätä
lehdistön valheet uskomatta jätä


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10 Jan 2017, 15:00 
Matti Partanen
Matti Partanen
User avatar

Joined: 09 May 2012, 13:14
Posts: 78233
JouluKalmu wrote:
Otsikon kaks ekaa nimeä on jo sellaset että en aio lukea
kusilutka wrote:
Voi vittu, että vituttaa, kun jotain Ulla Appelsinin tapasta vatipäätä verrataan Madonnaan. :x

_________________
Lusku wrote:
ja koskaan, koskaan en ole lukenut yhtäkään sinun poustaustasi piffiltä jossa olisi ollut jotenkin leimallisen anti-dorka tatsi. kaikella kunnioituksella.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1181 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 79  Next

All times are UTC + 2 hours


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group