Eläinsuojelulain mukaan jokainen tuotantoeläimen terveys pitäisi tarkistaa kerran vuorokaudessa. Arvatkaa kaks kertaa tarkistetaanko kymmenien tuhansien broilereiden tiloilla?
Spoiler:
No ei tarkasteta.
On kyllä melkoista mustaa huumoria nykyisen hallituksen käppäinen puuhastelu eläinsuojelulain ympärillä, kun nykyistäkään ei noudateta, eikä poliisi tutki rikosilmoituksia.
Iltalehti wrote:Juttua muokattu 22.12. kello 11.33. Jutusta poistettu Gary Bettmanin rinnastaminen vihreisiin ja heidän äänestäjiinsä. Alkuperäisessä versiossa vihreisiin viitattiin termillä ”ekoterroristipuolue”, joka ei edusta Iltalehden linjaa. Toimitus pahoittelee virhettä.
Iltalehti wrote:Juttua muokattu 22.12. kello 11.33. Jutusta poistettu Gary Bettmanin rinnastaminen vihreisiin ja heidän äänestäjiinsä. Alkuperäisessä versiossa vihreisiin viitattiin termillä ”ekoterroristipuolue”, joka ei edusta Iltalehden linjaa. Toimitus pahoittelee virhettä.
Tuossa OE:n videon kuvauksessa oli ihan mielenkiintoista tietoa:
Miksi broilerituotannosta puhuminen on tärkeää?
Pelkästään Suomen teurastamoissa tapetaan vuosittain 82 miljoonaa eläintä, joista lähes kaikki ovat broilereita. Broilerin kulutus on kasvanut vuosi vuodelta, mutta vain harva meistä on tietoinen siitä, millaisissa oloissa eläimet joutuvat elämään broileritiloilla.
Millaisia ongelmia broilerintuotantoon liittyy?
Broilerit elävät keskimäärin 25 000 linnun parvissa, vaikka ne kykenevät tunnistamaan ainoastaan joitakin kymmeniä lajitovereitaan. Liian suuren parvikoon aiheuttaman stressin lisäksi broilerit kärsivät myös tilan puutteesta. Kanoja kasvatetaan broileritiloilla yleensä 20 lintua yhtä neliömetriä kohden, eli yhdellä linnulla on käytännössä ainoastaan A4-arkin verran tilaa.
Broilerit on jalostettu kasvamaan vain viidessä viikossa 40-grammaisista tipuista 1,7 kilogramman teuraspainoon. Räjähdysmäinen kasvu aiheuttaa kanoille sydänsairauksia ja kivuliaita jalkavaurioita, jotka saavat linnut ontumaan, passivoitumaan ja joissain tapauksissa jopa nälkiintymään voimakkaiden jalkakipujen estäessä niitä kävelemästä ruokintalaitteiden äärelle.
Teurastamolle asti selvinneiden broilereiden elämä päättyy kärsimystä aiheuttavalla tavalla, sillä esimerkiksi suurin osa Suomessa teurastettavista broilereista tainnutetaan hiilidioksidilla, jonka hengittäminen aiheuttaa linnuille kivuliaan tukehtumisen tunteen.
Iltalehti wrote:Juttua muokattu 22.12. kello 11.33. Jutusta poistettu Gary Bettmanin rinnastaminen vihreisiin ja heidän äänestäjiinsä. Alkuperäisessä versiossa vihreisiin viitattiin termillä ”ekoterroristipuolue”, joka ei edusta Iltalehden linjaa. Toimitus pahoittelee virhettä.
Jos haluaa syödä kananlihaa, mutta broilerihommat ahdistaa, niin myynnissä on myös pienten tilojen kukkopoikia, jotka on kasvatettu samassa paikassa munasta pakastimeen asti. Ei liharotuja. Maksaa juu ehkä enemmän kuin kaupassa, mutta on ihan erilainen makukin noissa, sellainen riistamainen. Kukkoja ei siis kasvateta tarkoituksella, vaan ovat munantuotannon "sivutuote." Useat harrastajatkin toimivat näin, mutta riippuu byrokratiasta myyvätkö kukkopaisteja ulkopuolelle.
Jos haluaa syödä kananlihaa, mutta broilerihommat ahdistaa, niin myynnissä on myös pienten tilojen kukkopoikia, jotka on kasvatettu samassa paikassa munasta pakastimeen asti. Ei liharotuja. Maksaa juu ehkä enemmän kuin kaupassa, mutta on ihan erilainen makukin noissa, sellainen riistamainen. Kukkoja ei siis kasvateta tarkoituksella, vaan ovat munantuotannon "sivutuote." Useat harrastajatkin toimivat näin, mutta riippuu byrokratiasta myyvätkö kukkopaisteja ulkopuolelle.
Siis varmaan suoraan tiloilta saa, ei kaupoista?
Silloinkin pitää kai luottaa tuottajan sanaan ja tulkintaan, että hyvin on pidelty.
Jos haluaa syödä kananlihaa, mutta broilerihommat ahdistaa, niin myynnissä on myös pienten tilojen kukkopoikia, jotka on kasvatettu samassa paikassa munasta pakastimeen asti. Ei liharotuja. Maksaa juu ehkä enemmän kuin kaupassa, mutta on ihan erilainen makukin noissa, sellainen riistamainen. Kukkoja ei siis kasvateta tarkoituksella, vaan ovat munantuotannon "sivutuote." Useat harrastajatkin toimivat näin, mutta riippuu byrokratiasta myyvätkö kukkopaisteja ulkopuolelle.
Siis varmaan suoraan tiloilta saa, ei kaupoista?
Silloinkin pitää kai luottaa tuottajan sanaan ja tulkintaan, että hyvin on pidelty.
Suoraan tilalta, Reko-ruokapiiristä yms. Toi paikka mistä itse oon hakenut on semmoinen, että voi itse nähdä mimmoset tilat, ulkotarhat jne. Lintuja ei oo kuin joku vajaa tuhatkunta, elävät useammassa kanalassa/tipulassa/kukkolassa.
Edit. Ja siis pakasteena myy, useamman ku ostaa kerralla niin siinähän sitä on joksikin aikaa.
Jos haluaa syödä kananlihaa, mutta broilerihommat ahdistaa, niin myynnissä on myös pienten tilojen kukkopoikia, jotka on kasvatettu samassa paikassa munasta pakastimeen asti. Ei liharotuja. Maksaa juu ehkä enemmän kuin kaupassa, mutta on ihan erilainen makukin noissa, sellainen riistamainen. Kukkoja ei siis kasvateta tarkoituksella, vaan ovat munantuotannon "sivutuote." Useat harrastajatkin toimivat näin, mutta riippuu byrokratiasta myyvätkö kukkopaisteja ulkopuolelle.
Siis varmaan suoraan tiloilta saa, ei kaupoista?
Silloinkin pitää kai luottaa tuottajan sanaan ja tulkintaan, että hyvin on pidelty.
Suoraan tilalta, Reko-ruokapiiristä yms. Toi paikka mistä itse oon hakenut on semmoinen, että voi itse nähdä mimmoset tilat, ulkotarhat jne. Lintuja ei oo kuin joku vajaa tuhatkunta, elävät useammassa kanalassa/tipulassa/kukkolassa.
Edit. Ja siis pakasteena myy, useamman ku ostaa kerralla niin siinähän sitä on joksikin aikaa.
Jos asuu yhtään enemmän maalaispitäjässä niin voi löyty myös paikallisen k-marketin pakastealtaasta. Mutta facebookin rekoringit, kauppahallit, suora tilamyynti on hyviä. Suoraan tilalta haettuna pääsee yleensä kyllä tsekkaamaan millaisia oloissa elellään ja tilan pitäjät kyllä mielellään myös esittelevät elinoloja kun viitsii kysyä (tai ainakin omakohtaista kokemusta on).
Coolest Retard wrote:Mun muussi nuijaa voit tulla vatkaamaan millon vaan.
Jos haluaa syödä kananlihaa, mutta broilerihommat ahdistaa, niin myynnissä on myös pienten tilojen kukkopoikia, jotka on kasvatettu samassa paikassa munasta pakastimeen asti. Ei liharotuja. Maksaa juu ehkä enemmän kuin kaupassa, mutta on ihan erilainen makukin noissa, sellainen riistamainen. Kukkoja ei siis kasvateta tarkoituksella, vaan ovat munantuotannon "sivutuote." Useat harrastajatkin toimivat näin, mutta riippuu byrokratiasta myyvätkö kukkopaisteja ulkopuolelle.
Siis varmaan suoraan tiloilta saa, ei kaupoista?
Silloinkin pitää kai luottaa tuottajan sanaan ja tulkintaan, että hyvin on pidelty.
Suoraan tilalta, Reko-ruokapiiristä yms. Toi paikka mistä itse oon hakenut on semmoinen, että voi itse nähdä mimmoset tilat, ulkotarhat jne. Lintuja ei oo kuin joku vajaa tuhatkunta, elävät useammassa kanalassa/tipulassa/kukkolassa.
Edit. Ja siis pakasteena myy, useamman ku ostaa kerralla niin siinähän sitä on joksikin aikaa.
Jos asuu yhtään enemmän maalaispitäjässä niin voi löyty myös paikallisen k-marketin pakastealtaasta. Mutta facebookin rekoringit, kauppahallit, suora tilamyynti on hyviä. Suoraan tilalta haettuna pääsee yleensä kyllä tsekkaamaan millaisia oloissa elellään ja tilan pitäjät kyllä mielellään myös esittelevät elinoloja kun viitsii kysyä (tai ainakin omakohtaista kokemusta on).
Just näin, toiset on myös sillai aktiivisia somessa, että ottavat videoita ja rapsaavat tilan arjesta mitä on milloinkin tehty. Harrastuspuolella vaikuttaa siltä, että kiinnostusta just noiden kukkoloiden pitämiseen on, jotta saa lihat omasta takaa. Ei tarvitse edes olla ihan periferiassa että tämmösiä paikkoja löytyy. Eri asia tosiaan se onko heillä byrokratia hoidettu, jotta voivat ulkopuolelle myydä myös jokusen paistin tai vaikka munia.
Se joka vuonna 2022 uskoo suomalaisen eläintuotannon olevan jotenkin erityisen eettistä on jotain näistä:
A. tietämätön
B. MTK:n palkkalistoilla
C. eläinten vihaaja
Jos käytätte eläinperäisiä tuotteita, niin boikotoikaa suomalaista tehotuotantoa ja ostakaa muiden pohjoismaiden tuotteita. Parempi ratkaisu olisi toki jättä tehotuotetut kokonaan pois tai ryhtyä kasvissyöjäksi/vegaaniksi.
Iltalehti wrote:Juttua muokattu 22.12. kello 11.33. Jutusta poistettu Gary Bettmanin rinnastaminen vihreisiin ja heidän äänestäjiinsä. Alkuperäisessä versiossa vihreisiin viitattiin termillä ”ekoterroristipuolue”, joka ei edusta Iltalehden linjaa. Toimitus pahoittelee virhettä.
YLE wrote:KFC-ravintolan avajaiset olivat käänteentekevä hetki vegaaniaktivistille – putkassa Benjamin Pitkänen ajatteli tehneensä jotain aivan oikein
Putkan ovi heilahti, kun Benjamin Pitkänen vastusti pikaruokaravintolan tarjontaa. Vegaaniaktivisti uskoo rakkauden sanoman koituvan kaikkien voitoksi – myös eläinten.
Marraskuussa 2021 Itiksen kauppakeskuksen edustalle oli kerääntynyt iso joukko innokkaita kanaruuan ystäviä. Kaupunkiin oli rantautunut Suomen ensimmäinen Kentucky Fried Chicken -ravintola.
Tämä sai liikkeelle myös helsinkiläisen Benjamin Pitkäsen. Avajaistarjoukset eivät houkutelleet Pitkästä paikalle, vaan hän suunnitteli pitävänsä paikan päällä puheen...
Avussa kaksi hyvää juttua kisoista. Toinen uusi ja toinen vähän vanhempia.
APU wrote:Suomessa vaeltaa jo yli 20 000 koditonta kissaa, joita kukaan ei kaipaa eikä etsi: "Kivut eivät aina näy päältä"
Viime vuonna pelkästään Seinäjoen eläinsuojeluyhdistyksen kautta kulki 300 koditonta kissaa. Vapaaehtoisvoimin toimivan yhdistyksen aika ei juuri muuhun riitäkään kuin turhauttavan kissaongelman hoitamiseen.
Kovia kokeneilla kissoilla olisi varmasti hurjia tarinoita kerrottavanaan. Hannele Pitkäkankaan sijaiskissa Voitto esimerkiksi oli paiskattu keskellä talvea pakkaseen. Sen paleltuneet korvat ovat pudonneet.
– Kerran sohvalla istuessaan sen paleltunut hännänpääkin sitten irtosi, Pitkäkangas kertoo.
Rivitaloasunnon saunassa lymyilee tyttökissa Kumulus. Sauna on pysyvä kissapiilo, sillä Pitkäkangas ei välitä saunomisesta. Hämärä huone on aroille kissoille mieluisa turva.
– Tarjoan sijaiskodin eläinsuojeluyhdistyksen haltuunsa ottamille kissoille. Kumulus on kolmas hoidokkini. Parin viikon päästä se muuttaa pysyvään kotiinsa.
Kumulus on hampaaton. Löydettäessä sillä oli vielä pari hammasta, mutta niitä ei saatu pelastettua. Hampaat ovat usein retuperällä, vaikka kissa ei koditon olisikaan.
Pitkäkankaan ensimmäinen sijaiskissa, railakas Jalmari, pissi sohvan kaatopaikkakuntoon ja pudotteli tavaroita hyllyiltä, mutta hoitaja muistelee kollia lämpimästi.
– Kissoista on aina haikea luopua, mutta näin autan eläimiä ja eläinsuojeluyhdistystä parhaiten. Auttamisen tunne tuo mielekkyyttä elämään. Tämä on tavallaan mielenterveystyötä itselleni...
APU wrote:Kissat tappavat kuukaudessa 144 000 lintua: "Ei ole kyse kissavihasta – Kissa on mukava lemmikki, mutta sen paikka ei ole luonto"
Vapaana liikkuvat lemmikkikissat tappavat vuosittain miljoonia eläimiä Suomessa. Sekä kissojen vapaana pitämistä että valvottua ulkoilemista perustellaan eläinrakkaudella ja eläimen hyvinvoinnilla.
Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka monta kissaa Suomessa on. Ei myöskään tiedetä, moniko niistä liikkuu ulkona valvomatta. Kissojen vapaana liikkumisen seurauksista tiedetään kuitenkin jotain.
Suomalaistutkimuksessa laskettiin, että meillä kissat tappavat kuukaudessa kaikkiaan yli miljoona eläintä, johon kuuluu ainakin 144 000 lintua.
– Tämäkin arvio voi olla liian positiivinen. Kissojen mahan sisältöä ja ulostetta tutkimalla on saatu selville, että ne syövät saalista moninkertaisesti enemmän kuin tuovat kotiin, kertoo kissojen käyttäytymistä tutkiva tohtorikoulutettava Milla Salonen Helsingin yliopistosta.
Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan koti- ja villikissat tappavat maassa vuosittain 100–350 miljoonaa lintua. Yhdysvalloissa vastaavaksi luvuksi on arvioitu noin 2,5 miljardia lintua vuodessa. Britanniassa kotikissat metsästävät kesäkaudella 5,4 miljoonaa lintua kuussa...
Joo ei tosiaan ole hyvä juttu heitteille ulos jätetyt kissat, mutta aina jos/kun joku alkaa derailaamaan ympäristökeskustelua tahallaan ulkokissojen aiheuttamiin (lintu)tuhoihin luonnossa, niin kannattaa muistaa, että Suomen linnut ovat vähentyneet lyhyessä ajassa miljoonilla hyönteisten vähenemisen myötä, mikä taas johtuu ekosysteemien eli hyönteispopulaatioita ylläpitävien monipuolisten elinympäristöjen tuhoamisesta ihmisen toimesta.
Sen lisäksi tietysti ihmiset ihan tilastollisesti ampuvat miljoonia lintuja vuosittain ja aivan liikaa myös epävirallisesti. Kissat jäävät todella äkkiä kakkoseksi lintutuhoissa.
En todellakaan kannata kissojen päästämistä luontoon, enkä itse asiassa voi sanoa kannattavani mitenkään erityisesti lemmikinpitoa yleensäkään, mutta haluan korostaa tuota yllä kirjoittamaani siksi, että joskus kun vielä jaksoin vääntää tuolla boomer-netissä näistä aiheista, niin helposti keskustelu ihmisen roolista ympäristöongelmissa tyrehtyi kissalemmikkejä pitävien sheimaamiseen yleisesti aina kun joku alkoi tuomaan esiin tätä kissa-asiaa.
Jos haluaa syödä kananlihaa, mutta broilerihommat ahdistaa, niin myynnissä on myös pienten tilojen kukkopoikia, jotka on kasvatettu samassa paikassa munasta pakastimeen asti. Ei liharotuja. Maksaa juu ehkä enemmän kuin kaupassa, mutta on ihan erilainen makukin noissa, sellainen riistamainen. Kukkoja ei siis kasvateta tarkoituksella, vaan ovat munantuotannon "sivutuote." Useat harrastajatkin toimivat näin, mutta riippuu byrokratiasta myyvätkö kukkopaisteja ulkopuolelle.
Siis varmaan suoraan tiloilta saa, ei kaupoista?
Silloinkin pitää kai luottaa tuottajan sanaan ja tulkintaan, että hyvin on pidelty.
Suoraan tilalta, Reko-ruokapiiristä yms. Toi paikka mistä itse oon hakenut on semmoinen, että voi itse nähdä mimmoset tilat, ulkotarhat jne. Lintuja ei oo kuin joku vajaa tuhatkunta, elävät useammassa kanalassa/tipulassa/kukkolassa.
Edit. Ja siis pakasteena myy, useamman ku ostaa kerralla niin siinähän sitä on joksikin aikaa.
Jos asuu yhtään enemmän maalaispitäjässä niin voi löyty myös paikallisen k-marketin pakastealtaasta. Mutta facebookin rekoringit, kauppahallit, suora tilamyynti on hyviä. Suoraan tilalta haettuna pääsee yleensä kyllä tsekkaamaan millaisia oloissa elellään ja tilan pitäjät kyllä mielellään myös esittelevät elinoloja kun viitsii kysyä (tai ainakin omakohtaista kokemusta on).
Just näin, toiset on myös sillai aktiivisia somessa, että ottavat videoita ja rapsaavat tilan arjesta mitä on milloinkin tehty. Harrastuspuolella vaikuttaa siltä, että kiinnostusta just noiden kukkoloiden pitämiseen on, jotta saa lihat omasta takaa. Ei tarvitse edes olla ihan periferiassa että tämmösiä paikkoja löytyy. Eri asia tosiaan se onko heillä byrokratia hoidettu, jotta voivat ulkopuolelle myydä myös jokusen paistin tai vaikka munia.
Mikäs tommosen 'hyvän elämän' eläneen kukon tappo ikä yleensä on?
YLE wrote:Hevonen tuntee hyttysen ihollaan, mutta silti ihminen usein kouluttaa sitä voimakeinoin – väkivallan juuret ovat syvällä vanhoissa käsityksissä
Hevosiin kohdistuvat voimakeinot ovat edelleen yleisiä, vaikka koulutukseen on muitakin keinoja. Keskustelu voimankäytön ympärillä on kiivasta. Muutos tapahtuu hitaasti ja voi viedä vuosia.
..Suomessa toimivassa Hevosväkivallankumous-kampanjassa tehdyn selvityksen mukaan 85 prosenttia vastanneista kertoi nähneensä hevoseen kohdistettavan väkivaltaa viimeisten viiden vuoden aikana Suomessa.
59 prosenttia vastanneista kertoi käyttäneensä voimakeinoja hevosta kohtaan viimeisten viiden vuoden aikana. 76 prosenttia vastanneista koki, että hevosiin kohdistetaan liikaa voimakeinoja. Selvitykseen vastasi 1 318 hevosalan harrastajaa ja ammattilaista...
...– Hevosala toimii osittain piilossa suuremmalta yleisöltä. Se vähentää ulkoapäin tulevan muutospaineen vaikutusta. Lisäksi hevosala on melko hierarkkinen. Valmentajan toimintatapoja ei ole helppo kyseenalaistaa, kertoo Seppo.
Osa hevosalan toimijoista ei myöskään ole valmiita muutokseen. Elisa Seppo näkee ongelman juurisyynä sen, että hevosen käyttöarvo ylittää usein hevosen itseisarvon eli oikeuden hyvään kohteluun ja lajityypilliseen elämään...