Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz
- hellan lettas
- 4k
- Posts: 4237
- Joined: 01 Nov 2016, 12:09
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Täytyy sanoo et vaikka oon aika kaikkiruokainen ja tykkään kokeilla kaikkea, kalasäilykkeet on sellainen joka on aina ollut vieras (tonnikala poislukien). Veikkaan että lapsuudesa jäänyt traumoja jostain kamalasta sillistä. Nää hommelit täytyy ehdottomasti ottaa tässä haltuun.
-
- 6k
- Posts: 6592
- Joined: 10 Jan 2018, 10:40
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Aikoinaan tuli kiskottua säilykemuikkua kun isäukon serkku purkitti Kuusamosta itse pyytämiään kaloja ja hemmetti kun olivat ruisleivän kanssa hyviä.Enää ei pysty kun kihti vaivaa välillä ja serkkukin kuoli aikoja sitten.
Last edited by Bebob Wino on 10 Jan 2020, 13:36, edited 1 time in total.
I got nothing to lose I'm just a beggar with the blues!
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65701
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
En edes muista koska olisin syönyt viimeksi tonnikalaa, muut kalasäilykkeet vaan niin paljon parempia.
Säilyke-sampikin on hemmetin hyvää. Huom! Kasvatettu. Varkaudesta saa valikoiduista paikoista tätäkin.
Säilyke-sampikin on hemmetin hyvää. Huom! Kasvatettu. Varkaudesta saa valikoiduista paikoista tätäkin.
Spoiler:
Spoiler:
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Joo ei varmaan kannata särkeä yrittää ruodottomaksi käsitellä. Noissa purkkihommissahan ruodot ei haittaa, kun pehmenevät aivan huomaamattomiksi. Särkiä en ole massaksi koskaan jauhanut. Lahnapullat tai pihvit sekä tosiaan savulahna on kyllä hyvää!Doctor Muñiz wrote: ↑10 Jan 2020, 01:10Särkikalojen jalostus ruodottomaksi tuotteeksi taitaa olla jossain määrin hankalaa/kallista ja paljon menee hukkaan. Omaan suuhun särkikalapullissa ja pihveissä on ollut turhan pistävä sivumaku ja itse pyytämäni särjet ovat lähes poikkeuksetta maistuneet mudalle. Sorvat olleet vielä kamalampia. Uuni- tai savulahna sen sijaan on herkkua ja kaikki liha tulee syödyksi (kitalakeakin kannattaa maistaa).Hikkanen wrote: ↑09 Jan 2020, 00:10Joo juurikin tuo tomaatti & yrtit Järkisärki on oikeastaan lempparini kaikista maistamistani kotimaisista kalasäilykkeistä, muikut, ahvenet sun muut mukaan lukien.Rutgeri wrote: ↑08 Jan 2020, 17:52Toi Järkisärki on saakelin hyvää. Mulla makuna luomutomaatti + yrtit. Vedin puoli purkkia heti naan-leivän kera. Hintalappu on vielä hieman kova, mutta jos volyymi tolla kasvaa niin luulisi sen vähän laskevan. Mahtava tuote joka kerrankin purkittaa helposti saataville täysin aliarvostettua kotimaista ruokakalaa.
Ainakin Helsingissä S-Marketeissa se hinta on jo laskenutkin jonkin verran tässä parin vuoden sisällä ja Citymarketeissa tuo on huomattavasti kalliimpaa. Tietysti toivois, että laskisi vieläkin vähäsen ja varmaan tuo volyymin kasvukin siinä auttaisi.
Joskus oon lueskellut noista rehevöityneiden vesistöjen särkikalojen hoitokalastussysteemeistä ja pöyristellyt, kuinka ihmisravinnoksi kelpaavaa kalaa jauhetaan eläinten rehuksi tai pahimmillaan haudataan vaan maahan.
Semmonen juttu siinä tietty on, että sitten jos niitä hoitokalastettuja särkiä halutaankin käyttää elintarvikkeiksi, niin kaikki kylmäketjuhommat pitää hoitaa jämptisti ja jatkojalostus tuohon purkkiin asti maksaa myöskin ihan samalla tavalla kuin vaikkapa muikulla tai affenalla, niin ei se särki niin halpaa enää olekaan. Varsinkin, jos ei ole särkeä säilykemuodossa maistanut, niin kuluttaja varmaan kuitenkin usein ennemmin valitsee sen muikun tai ahvenen kuin ruotoisen roskakalan maineessa olevan särjen, jos hinnassa ei kovin merkittävää eroa ole.
En tiiä voisko tommoseen ekologisesti järkevään puuhasteluun kehitellä jotain valtion tukea, vai onkohan semmosta jo olemassakin, mutta tämmöstä juu on tullut pohdittua, kun särkiasiat kismittää.
Spoiler:
Spoiler:
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65701
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Lisäksi siihen mudan makuun vaikuttaa esim sellainen asia että onko pyydetty lämpimän veden aikaan jolloin särki tonkii pohjassa. Keväällä kun vesi on kylmää ja särki kudulla, sitä kalaa tulee esim mun mökillä laiturin vierestä ihan vitusti lyhyessä ajassa katiskalla. Siitä sitten vaan tomaattikastikkeessa umpioimaanHikkanen wrote: ↑10 Jan 2020, 14:46Joo ei varmaan kannata särkeä yrittää ruodottomaksi käsitellä. Noissa purkkihommissahan ruodot ei haittaa, kun pehmenevät aivan huomaamattomiksi. Särkiä en ole massaksi koskaan jauhanut. Lahnapullat tai pihvit sekä tosiaan savulahna on kyllä hyvää!Doctor Muñiz wrote: ↑10 Jan 2020, 01:10Särkikalojen jalostus ruodottomaksi tuotteeksi taitaa olla jossain määrin hankalaa/kallista ja paljon menee hukkaan. Omaan suuhun särkikalapullissa ja pihveissä on ollut turhan pistävä sivumaku ja itse pyytämäni särjet ovat lähes poikkeuksetta maistuneet mudalle. Sorvat olleet vielä kamalampia. Uuni- tai savulahna sen sijaan on herkkua ja kaikki liha tulee syödyksi (kitalakeakin kannattaa maistaa).Hikkanen wrote: ↑09 Jan 2020, 00:10Joo juurikin tuo tomaatti & yrtit Järkisärki on oikeastaan lempparini kaikista maistamistani kotimaisista kalasäilykkeistä, muikut, ahvenet sun muut mukaan lukien.Rutgeri wrote: ↑08 Jan 2020, 17:52Toi Järkisärki on saakelin hyvää. Mulla makuna luomutomaatti + yrtit. Vedin puoli purkkia heti naan-leivän kera. Hintalappu on vielä hieman kova, mutta jos volyymi tolla kasvaa niin luulisi sen vähän laskevan. Mahtava tuote joka kerrankin purkittaa helposti saataville täysin aliarvostettua kotimaista ruokakalaa.
Ainakin Helsingissä S-Marketeissa se hinta on jo laskenutkin jonkin verran tässä parin vuoden sisällä ja Citymarketeissa tuo on huomattavasti kalliimpaa. Tietysti toivois, että laskisi vieläkin vähäsen ja varmaan tuo volyymin kasvukin siinä auttaisi.
Joskus oon lueskellut noista rehevöityneiden vesistöjen särkikalojen hoitokalastussysteemeistä ja pöyristellyt, kuinka ihmisravinnoksi kelpaavaa kalaa jauhetaan eläinten rehuksi tai pahimmillaan haudataan vaan maahan.
Semmonen juttu siinä tietty on, että sitten jos niitä hoitokalastettuja särkiä halutaankin käyttää elintarvikkeiksi, niin kaikki kylmäketjuhommat pitää hoitaa jämptisti ja jatkojalostus tuohon purkkiin asti maksaa myöskin ihan samalla tavalla kuin vaikkapa muikulla tai affenalla, niin ei se särki niin halpaa enää olekaan. Varsinkin, jos ei ole särkeä säilykemuodossa maistanut, niin kuluttaja varmaan kuitenkin usein ennemmin valitsee sen muikun tai ahvenen kuin ruotoisen roskakalan maineessa olevan särjen, jos hinnassa ei kovin merkittävää eroa ole.
En tiiä voisko tommoseen ekologisesti järkevään puuhasteluun kehitellä jotain valtion tukea, vai onkohan semmosta jo olemassakin, mutta tämmöstä juu on tullut pohdittua, kun särkiasiat kismittää.
Spoiler:
Spoiler:
- Doctor Muñiz
- Anarkopasifistinen ankeuttaja
- Posts: 24716
- Joined: 07 Mar 2015, 06:03
- Location: Helvetin 8. piirin 6. kuilu
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Mudalle on maistuneet pilkkisärjetkin.
What you need, my son...
Is a holiday in Cambodia
Fight all the ones who want their missiles in our earth
Fight all the powers who would lead us into war
Is a holiday in Cambodia
Fight all the ones who want their missiles in our earth
Fight all the powers who would lead us into war
- bad grankulla
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 28180
- Joined: 11 Oct 2013, 15:39
- Location: by the river (dippan deppan)
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Nää! Kipperithän on briteissä perinteistä aamiaissafkaa. Nää lidlon kalat on hiton hyviä, best öljyssä.bertiewooster wrote: ↑09 Jan 2020, 21:51Lidlin kalasäilykkeet ihan jumalhyvää, just vedin kaks purkillista smoked herring filets naamaan. Herkullista.
- pahan vesseli
- -=Lord Of PIF=-
- Posts: 14909
- Joined: 19 Dec 2013, 10:07
- Location: tuli meressä autio maassa
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
onko näissä kuvio vaan niin että sisuskalut ja pää pois ja purkkiin vai vaatiiko enemmän käsittelyä? vois tulevana kesänä/keväänä alkaa tätä mökillä harrastamaan.Timo Jutilan maksa wrote: ↑10 Jan 2020, 16:31Keväällä kun vesi on kylmää ja särki kudulla, sitä kalaa tulee esim mun mökillä laiturin vierestä ihan vitusti lyhyessä ajassa katiskalla. Siitä sitten vaan tomaattikastikkeessa umpioimaan
seksinoita wrote:roge äiät jakamassa nallenpesuohjeita
Not Just Kalmu wrote: ↑ Mikään viha ei pala niin kirkkaasti kun kristitty rakkaus
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65701
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Sisukset, pää ja suomustus. Kannattaa kans leikata pienempiin paloihin että saa helpommin purkilliset tiiviiksi.pahan vesseli wrote: ↑15 Jan 2020, 10:30onko näissä kuvio vaan niin että sisuskalut ja pää pois ja purkkiin vai vaatiiko enemmän käsittelyä? vois tulevana kesänä/keväänä alkaa tätä mökillä harrastamaan.Timo Jutilan maksa wrote: ↑10 Jan 2020, 16:31Keväällä kun vesi on kylmää ja särki kudulla, sitä kalaa tulee esim mun mökillä laiturin vierestä ihan vitusti lyhyessä ajassa katiskalla. Siitä sitten vaan tomaattikastikkeessa umpioimaan
Tuossa yksi resepti:
https://ripaustryffelia.wordpress.com/2 ... otty-sarki
Tuon reseptin laatija ei ymmärrä ketsuppia noissa hommissa mutta kannattaa kokeilla sitäkin
Spoiler:
Spoiler:
- pahan vesseli
- -=Lord Of PIF=-
- Posts: 14909
- Joined: 19 Dec 2013, 10:07
- Location: tuli meressä autio maassa
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
hitto, toivoin että olis ollut tuo esittämäni simppelimpi tyyli oon viimeksi suomustanut kalaa joskus 6v sankarina, saankohan itsestäni vielä irti tämmöistä puuhasteluaTimo Jutilan maksa wrote: ↑15 Jan 2020, 12:07Sisukset, pää ja suomustus. Kannattaa kans leikata pienempiin paloihin että saa helpommin purkilliset tiiviiksi.pahan vesseli wrote: ↑15 Jan 2020, 10:30onko näissä kuvio vaan niin että sisuskalut ja pää pois ja purkkiin vai vaatiiko enemmän käsittelyä? vois tulevana kesänä/keväänä alkaa tätä mökillä harrastamaan.Timo Jutilan maksa wrote: ↑10 Jan 2020, 16:31Keväällä kun vesi on kylmää ja särki kudulla, sitä kalaa tulee esim mun mökillä laiturin vierestä ihan vitusti lyhyessä ajassa katiskalla. Siitä sitten vaan tomaattikastikkeessa umpioimaan
Tuossa yksi resepti:
https://ripaustryffelia.wordpress.com/2 ... otty-sarki
Tuon reseptin laatija ei ymmärrä ketsuppia noissa hommissa mutta kannattaa kokeilla sitäkin
seksinoita wrote:roge äiät jakamassa nallenpesuohjeita
Not Just Kalmu wrote: ↑ Mikään viha ei pala niin kirkkaasti kun kristitty rakkaus
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65701
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Särkihän luovuttaa suomut aika iisisti.pahan vesseli wrote: ↑15 Jan 2020, 13:52hitto, toivoin että olis ollut tuo esittämäni simppelimpi tyyli oon viimeksi suomustanut kalaa joskus 6v sankarina, saankohan itsestäni vielä irti tämmöistä puuhasteluaTimo Jutilan maksa wrote: ↑15 Jan 2020, 12:07Sisukset, pää ja suomustus. Kannattaa kans leikata pienempiin paloihin että saa helpommin purkilliset tiiviiksi.pahan vesseli wrote: ↑15 Jan 2020, 10:30onko näissä kuvio vaan niin että sisuskalut ja pää pois ja purkkiin vai vaatiiko enemmän käsittelyä? vois tulevana kesänä/keväänä alkaa tätä mökillä harrastamaan.Timo Jutilan maksa wrote: ↑10 Jan 2020, 16:31Keväällä kun vesi on kylmää ja särki kudulla, sitä kalaa tulee esim mun mökillä laiturin vierestä ihan vitusti lyhyessä ajassa katiskalla. Siitä sitten vaan tomaattikastikkeessa umpioimaan
Tuossa yksi resepti:
https://ripaustryffelia.wordpress.com/2 ... otty-sarki
Tuon reseptin laatija ei ymmärrä ketsuppia noissa hommissa mutta kannattaa kokeilla sitäkin
Spoiler:
Spoiler:
- pahan vesseli
- -=Lord Of PIF=-
- Posts: 14909
- Joined: 19 Dec 2013, 10:07
- Location: tuli meressä autio maassa
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
pitää keväällä kokeilla jos sattuisi kudun aikaan mökille, kutevat mökkirannassa niin voi haavilla nostella niitä ämpäriinTimo Jutilan maksa wrote: ↑15 Jan 2020, 13:55Särkihän luovuttaa suomut aika iisisti.pahan vesseli wrote: ↑15 Jan 2020, 13:52hitto, toivoin että olis ollut tuo esittämäni simppelimpi tyyli oon viimeksi suomustanut kalaa joskus 6v sankarina, saankohan itsestäni vielä irti tämmöistä puuhasteluaTimo Jutilan maksa wrote: ↑15 Jan 2020, 12:07Sisukset, pää ja suomustus. Kannattaa kans leikata pienempiin paloihin että saa helpommin purkilliset tiiviiksi.pahan vesseli wrote: ↑15 Jan 2020, 10:30onko näissä kuvio vaan niin että sisuskalut ja pää pois ja purkkiin vai vaatiiko enemmän käsittelyä? vois tulevana kesänä/keväänä alkaa tätä mökillä harrastamaan.Timo Jutilan maksa wrote: ↑10 Jan 2020, 16:31Keväällä kun vesi on kylmää ja särki kudulla, sitä kalaa tulee esim mun mökillä laiturin vierestä ihan vitusti lyhyessä ajassa katiskalla. Siitä sitten vaan tomaattikastikkeessa umpioimaan
Tuossa yksi resepti:
https://ripaustryffelia.wordpress.com/2 ... otty-sarki
Tuon reseptin laatija ei ymmärrä ketsuppia noissa hommissa mutta kannattaa kokeilla sitäkin
seksinoita wrote:roge äiät jakamassa nallenpesuohjeita
Not Just Kalmu wrote: ↑ Mikään viha ei pala niin kirkkaasti kun kristitty rakkaus
- bad grankulla
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 28180
- Joined: 11 Oct 2013, 15:39
- Location: by the river (dippan deppan)
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Onko tätä näkynyt jossain? https://yle.fi/uutiset/3-11184798
Onko tässä tonnikalan haastaja? Nurmeslainen särkikalasäilyke on suomalainen vastine suositulle purkkiruualle
Säilykkeessä on muun muassa säynettä, lahnaa ja pasuria.
Särkikalasäilykkeen hinta on noin puolitoista euroa enemmän kuin tonnikalan. Meri Remes / Yle
Särkikalasta toivotaan haastajaa tonnikalalle.
Tonnikalan kotimaiseksi haastajaksi on ilmestynyt hiljattain Nurmeksessa valmistettu särkikalasäilyke.
Säilyke on kuin tonnikalaa, mutta monet syövät sitä nyt ilman tonnikalan epäeettisyyteen liittyviä tunnontuskia.
Tuote on lisäaineeton ja se sisältää järvikalaa, muun muassa säynettä, lahnaa ja pasuria.
Kysymys kuuluukin, että miksei tätä tuotetta ole valmistettu jo aiemmin?
Tuotteen mahdollinen kysyntä on tiedostettu jo vuosia, mutta sen valmistus on vaatinut tuotekehittelyä ja investointeja.
Markkinointi-ihminen kuvassa.
Juha Halonen. Meri Remes / Yle
– Meidän on pitänyt laajasti uusia tuotantolaitteistoa. Puhutaan miljoonainvestoinneista, kertoo Juha Halonen Pielisen kalalta.
Investointeihin yritys on saanut EU-tukea.
Tähän asti Pielisen kalalla kalasäilykkeet kuten esimerkiksi muikut on purkitettu käsin, mutta nyt kalajalostamon käytössä on tuotantolaitteisto, jonka avulla purkitus onnistuu koneellisesti.
Maun löytyminen vaati lukuisia tuotetestejä
Tuttua tonnikalaa muistuttavan maun löytymiseen käytettiin oma aikansa.
– Maun suhteen versioita on ollut älytön määrä. Kolmen kalan eli muun maussa lahnan, säynen ja pasurin sekoitus valittiin maun perusteella, Halonen avaa.
Rasvana säilykkeessä on suomalainen rypsiöljy.
– Tiedostamme rasvakeskustelujen paineet ja risteävät mielipiteet. Rypsiöljy kuitenkin maistuu hyvältä ja on kotimaista. Kotimaisuus ja maku painoivat valinnassa eniten, Halonen perustelee.
Luonnonkalasäilykettä esitellään Pielisen kalajalostamolla.
Luonnonkalasäilykepurkkeja. Meri Remes / Yle
Tuote on kypsennettyä, mutta kypsennyslämpötiloja tai tarkkaa prosessia Pielisen kalasta ei kerrota.
Säilykkeessä on nyt joitakin mausteita, kuten kurkumaa, maustepippuria ja valkopippuria, jotka voivat estää tuotteen käytön mausteallergisilta. Sen yritys on tiedostanut.
– Tämän tuotteen kanssa ollaan vasta alussa. Katsotaan, tuleeko tuotteelle rinnalle muita samantapaisia, Halonen pohtii.
Kalatalousyrittäjä.
Pielisen kalan työnjohtaja Joosua Tolvanen kertoo, että uudesta tuotteesta on haluttu ekologista ja kotimaista tuotetta. Meri Remes / Yle
Kalatalousneuvoja: särkikalat ovat alikalastettuja
Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskuksen Taina Ahosola kertoo, että kalasäilykkeessä käytetyt särkikalat ovat alikalastettuja.
Ahosola näkee särkikalojen uuden käytön positiivisessa valossa.
– Ne eivät ole tulleet tähän asti käyttöön, vaan heitetään yleensä pois, kun niitä tulee muiden kalojen mukana. Särkikalat ovat vaikeampi käsitellä ruuaksi saakka, Ahosola kuvaa.
Kalastajia Pielisellä.
Kalastajat Jouko Timonen ja Arto Turunen Pielisen järvellä. Meri Remes / Yle
Luonnonkalasäilykkeessä käytetystä kalasta suurin osa tulee Pielisen järveltä.
Pielisellä on Ahosolan mukaan runsaasti särkikaloja, jotka eivät ole uhanalaisten lohikalojen kilpailijoita.
– Lohikalat eli järvitaimen ja järvilohi on otettava aina Pielisellä kalastaessa huomioon, mutta rysillä kalastettaessa se onnistuu hyvin, Ahosola toteaa.
Vastaanotto yllätti valmistajan
Pielisen kala edustaa sekä ammattikalastajia että kalatuotteiden jalostajia. Yrityksessä kalastetaan rysillä tälläkin hetkellä huomattava osa kalasäilykkeen kalasta Pielisen järvestä. Osa kalasta ostetaan ympäri Suomen muilta kalastajilta.
Pielisen kalan uusin tuote, tonnikalan kotimainen korvaaja kiinnostaa ja puhuttaa.
Suositussa Kemikaalicocktail-blogissa (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin maanantaina teksti, jossa esiteltiin uutta suomalaista elintarviketta, luonnonkalasäilykettä. Postauksessa kuvailtiin luonnonkalasäilykkeen makua ja sitä, miten se maistuu lapsille.
Pielisen kalasta sanotaan, että tietoisuus uudesta tuotteesta on levinnyt suusta suuhun ja somen kautta.
Kemikaalicocktail-blogilla ja Pielisen kalalla ei ole maksettua mainoskumppanuutta.
Kuluttajien kiinnostus on yllättänyt yrityksen täysin.
– Vastaanotto on tähän asti erittäin hyvä. Meidän iloksi muutkin pitävät tästä tuotteesta, Halonen summaa.
- Bara en kapibara
- väsinud näriline
- Posts: 50045
- Joined: 10 Oct 2014, 20:54
- Location: Jo nurkassa
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Tää vähän huvittaa mutta hyvä että tulee markkinoille helppokäyttöisiä särkikalatuotteitaTuttua tonnikalaa muistuttavan maun löytymiseen käytettiin oma aikansa.
明日の自分が好きと 信じているの 信じたいから
Kasvien, lintujen yms. tunnistusta
Heinähukan toukkia havaittu 2023: 4
Kasvien, lintujen yms. tunnistusta
Heinähukan toukkia havaittu 2023: 4
Siihen aikaan oli yleistä, että kasvit ja eläimet kääntyivät ihmisten selän taakse.
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Kai se on purkki kokeiltava. Paikallisessa Cittarissa 3,29 prk (27,42 kg)