Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz
- bad grankulla
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 28181
- Joined: 11 Oct 2013, 15:39
- Location: by the river (dippan deppan)
Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Innostuin tässä nyt niin hitosti kaikenlaisista purkkikaloista ekaa kertaa elämässäni, että päätin laittaa jonkun vinkkiketjun pystyyn, että mitä näistä kannattaa koittaa ja mitä ei! Ryöstökalastettu tonnikala on yksi meren kauneimpia petoja ja sen hienostuneen makuinen liha ei todellakaan kuulu purkkiin, joten se on nyt poissuljettu tästä ketjusta.
Tähän mennessä sydäntä on lämmittänyt erityisesti lidlon sardiinit ja savusillit, joissa on kohdallaan sekä maku että hinta. Öljyyn säilötyt savusillit tarttee vain käyttää pannulla ja syödä vaikka perunoiden kanssa, älyttömän hyvää ihan sellaisenaan. Tein tossa viikolla pizzaa sardiini täytteenä ja lopputulos oli älyttömän hyvää, joten mietin, että mihin kaikkeen näitä vois tunkea? Pastakastike nyt olis kai se selvin, mutta mitä ihmiset on puuhastelleet näistä? Ja onko noi muut kalliimmat sardiinimerkit koittamisen arvoisia?
Kalaa vierastaville vielä tiedoksi, että sardiini on täynnä just niitä hyviä pehmeitä öljyjä ja rasvahappoja, jotka pitää ihmisen pumpun tikittämässä samoin kuin voiteluöljy voitelee auton moottorin. Lisäksi sardiini on alhaalla ruokaketjussa eli ympäristömyrkkyjen määrä kalassa on todella alhainen. Onpa vielä yksi riittoisimpia ruokakaloja jota ei ole vielä ryöstökalastettu uhanalaiseksi, eli luontokin vielä kiittää, eli siitä vaan hyvää poskeen, yksi helpoimmista ja halvimmista tavoista saada lisää kalaa ruokavalioon.
Mmm, sardiineja.
Tähän mennessä sydäntä on lämmittänyt erityisesti lidlon sardiinit ja savusillit, joissa on kohdallaan sekä maku että hinta. Öljyyn säilötyt savusillit tarttee vain käyttää pannulla ja syödä vaikka perunoiden kanssa, älyttömän hyvää ihan sellaisenaan. Tein tossa viikolla pizzaa sardiini täytteenä ja lopputulos oli älyttömän hyvää, joten mietin, että mihin kaikkeen näitä vois tunkea? Pastakastike nyt olis kai se selvin, mutta mitä ihmiset on puuhastelleet näistä? Ja onko noi muut kalliimmat sardiinimerkit koittamisen arvoisia?
Kalaa vierastaville vielä tiedoksi, että sardiini on täynnä just niitä hyviä pehmeitä öljyjä ja rasvahappoja, jotka pitää ihmisen pumpun tikittämässä samoin kuin voiteluöljy voitelee auton moottorin. Lisäksi sardiini on alhaalla ruokaketjussa eli ympäristömyrkkyjen määrä kalassa on todella alhainen. Onpa vielä yksi riittoisimpia ruokakaloja jota ei ole vielä ryöstökalastettu uhanalaiseksi, eli luontokin vielä kiittää, eli siitä vaan hyvää poskeen, yksi helpoimmista ja halvimmista tavoista saada lisää kalaa ruokavalioon.
Mmm, sardiineja.
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
No tästä on ainakin WWF:n kalaopas eri mieltä, kehotetaan suosimaan MSC-sardiineja ja välttämään esmes Välimereltä kalastettuja ja joitain muita tietyistä paikoista / tietyillä tavoilla pyydettyjä. Mutta:bad grankulla wrote:Onpa vielä yksi riittoisimpia ruokakaloja jota ei ole vielä ryöstökalastettu uhanalaiseksi, eli luontokin vielä kiittää, eli siitä vaan hyvää poskeen, yksi helpoimmista ja halvimmista tavoista saada lisää kalaa ruokavalioon.
http://www.chowhound.com/food-news/4712 ... -sardines/bad grankulla wrote:Mmm, sardiineja.
"Syöy kiärbäine suun-kärzäzen avul vai notkiedu syömisty. Ollah sil i pikoipikkarazet hambahat. Niilöin vuoh kiärbäine eroittau kovii syömizii."
Ihmiset ovat olleet maapallolla jo kauan sitten ja aina alusta. Tulleet muualta, kuin puusta.
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65701
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Lidlin kreikka-viikoilta ostin niitä chilin kanssa säilöttyjä sardiineja. Ihan maukasta olleet kun on keittänyt pastat ja paiskannut vaan purkillisen kalaa sekaan. Ehkä ripaus suolaa perään ja jos haluaa niin parmesania tietenkin.
Spoiler:
Spoiler:
- bad grankulla
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 28181
- Joined: 11 Oct 2013, 15:39
- Location: by the river (dippan deppan)
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Ok Trickster, mä olin anglojen vuoksi ton sustainability-homman kanssa vähän pihalla kun ne syö siellä enimmäkseen Atlantilta kalastettua eli tsekkaillaanpas jatkossa. Ja MSC-merkkien metsästys nyt pitäis olla kaikille cunt basic jokaisen kalasäilykkeen kanssa.
Mut ai hitto, toi kalastajanmunakas ja
Mistä muuten pääheseistä sais jotain vähän jännempiä laatuja kuin perus tai tomaattikastike? Onko jossain etnialaisessa kaupassa joku mieletön kalahommien aarreaitta?
Mut ai hitto, toi kalastajanmunakas ja
Mistä muuten pääheseistä sais jotain vähän jännempiä laatuja kuin perus tai tomaattikastike? Onko jossain etnialaisessa kaupassa joku mieletön kalahommien aarreaitta?
- mystinen lyllertäjä
- -=King Of PIF=-
- Posts: 18683
- Joined: 19 Oct 2009, 23:14
- Location: 33500
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Kilohaili + ruisleipä =
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Eilen just söin yöllä himaan tullessa kylmiä perunoita ja purkillisen makrillifileitä tomaattikastikkeessa.
BLAH BLAH BLAH
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Tämmönen kyllä kiinnostas itseänikin. On jääny viime aikoina ylipäänsä sardiinit vähälle, kun ei noista lähimarketeista omien kulkureittien varrella taida mistään saada MSC-matskua nykyään ...vituttaa, kun aikoinaan suosikiksi noussutta John Westin "Grilled sardines with a slice of lemon" tjsp. -säilykkeitä ei oo aikoihin näkynyt MSC-merkittynä (jos muutenkaan). Sopi erinomaisesti just tohon fenkoli-sardiinipastaan, joka muuten on ihan vi-tun hyvää! (Kantsii googlailla myös pasta con le sarde -nimellä, versioita tietty monia ja varmaan löytyy mieleinen, ite diggasin tässä jopa rusinoista tässä vaikka en yleensä juuri piittaa niistä safkassa).bad grankulla wrote:Mistä muuten pääheseistä sais jotain vähän jännempiä laatuja kuin perus tai tomaattikastike? Onko jossain etnialaisessa kaupassa joku mieletön kalahommien aarreaitta?
"Syöy kiärbäine suun-kärzäzen avul vai notkiedu syömisty. Ollah sil i pikoipikkarazet hambahat. Niilöin vuoh kiärbäine eroittau kovii syömizii."
Ihmiset ovat olleet maapallolla jo kauan sitten ja aina alusta. Tulleet muualta, kuin puusta.
-
- Matti Partanen
- Posts: 45117
- Joined: 13 Nov 2007, 09:11
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Kilohailit
- She-wolf of the SDP
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 24950
- Joined: 26 Oct 2015, 10:46
- Location: KÄNÄDÄ
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Herkullisia. Kunhan vaan ovat jossain muussa kuin syöpäöljyssä säilöttyjä.Gundi wrote:Kilohailit
Spoiler:
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Muistaakseni Cowspiracy-dokkarissa vedettiin toi MSC-merkintä ihan kölin alta. Tää nyt on tämmönen hatara muistikuva sitten vaan.
kaikki allaskasvatetun ninjamurhaajan tunnusmerkit
- An Poc Ar Buile
- Matti Partanen
- Posts: 40769
- Joined: 16 Sep 2015, 21:12
- Location: De bharr na gcnoc san imigéin
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Portugalilaisethan on lajin mestareita ja ainakin aiemmin Stokkan herkussa oli hyvä valikoima.
Ailliliú, puilliliú, ailliliú tá an puc ar buile!
Ailliliú, puilliliú,
Ailliliú
Tá an puc ar buile!
https://youtu.be/2zCRh78StwY?si=OIa0tmZI3loD2sEg
Ailliliú, puilliliú,
Ailliliú
Tá an puc ar buile!
https://youtu.be/2zCRh78StwY?si=OIa0tmZI3loD2sEg
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Ite teen aika usein tämmöstä mössöä:
Kuullotetaan sipuli ja valkoshibul, lisätään purkkikalat (kilohailit ja sardiinit testattu) pannulle ja päälle kipataan tomaattikastike. Nopea pyöräytys ja yrttejä (tuoreet best, esim. persilja, ruohosipuli jne.) sekaan. Ladotaan öljytyn uunivuuan pohjalle paahtoileipiä/ranskanleipiä/mitänyvaan vaaleeta vehnähötöä, reunat leikattuna semmoseksi alustaksi. Sitten kalamössö leipien päälle ja koko homman päälle juustoraastetta. Mozzarella-pecorino sekotus best.
Vuoka uuniin siksi aikaa että juusto ottaa pikkusen väriä ja sitten vaan mussun mussun. 5/7 ruoka.
Kuullotetaan sipuli ja valkoshibul, lisätään purkkikalat (kilohailit ja sardiinit testattu) pannulle ja päälle kipataan tomaattikastike. Nopea pyöräytys ja yrttejä (tuoreet best, esim. persilja, ruohosipuli jne.) sekaan. Ladotaan öljytyn uunivuuan pohjalle paahtoileipiä/ranskanleipiä/mitänyvaan vaaleeta vehnähötöä, reunat leikattuna semmoseksi alustaksi. Sitten kalamössö leipien päälle ja koko homman päälle juustoraastetta. Mozzarella-pecorino sekotus best.
Vuoka uuniin siksi aikaa että juusto ottaa pikkusen väriä ja sitten vaan mussun mussun. 5/7 ruoka.
- bad grankulla
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 28181
- Joined: 11 Oct 2013, 15:39
- Location: by the river (dippan deppan)
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Ai hitto, tätä viikonloppuna!Týrpä wrote:Ite teen aika usein tämmöstä mössöä:
Kuullotetaan sipuli ja valkoshibul, lisätään purkkikalat (kilohailit ja sardiinit testattu) pannulle ja päälle kipataan tomaattikastike. Nopea pyöräytys ja yrttejä (tuoreet best, esim. persilja, ruohosipuli jne.) sekaan. Ladotaan öljytyn uunivuuan pohjalle paahtoileipiä/ranskanleipiä/mitänyvaan vaaleeta vehnähötöä, reunat leikattuna semmoseksi alustaksi. Sitten kalamössö leipien päälle ja koko homman päälle juustoraastetta. Mozzarella-pecorino sekotus best.
Vuoka uuniin siksi aikaa että juusto ottaa pikkusen väriä ja sitten vaan mussun mussun. 5/7 ruoka.
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Ihan hyvät valikoimat löytyy myös kotimaisia kalasäilykkeitä. Muikkua, ahventa, särkeä, mitä näitä nyt on. Öljyyn säilöttyjä savumuikkuja tulee syötyä melko usein. Ihan sellasenaan ilman lämmityksiä tai muuta hifistelyä, suoraan purkista, yleensä perunoiden tms. kylkeen.
Savumuikut, vodka, hapankurkut, sipuli, hunaja + smetana ihan jumal-kombo, mutta hiton hyvin tippuu kyllä pelkät muikut vähän arkisemmallakin kattauksella.
Savumuikut, vodka, hapankurkut, sipuli, hunaja + smetana ihan jumal-kombo, mutta hiton hyvin tippuu kyllä pelkät muikut vähän arkisemmallakin kattauksella.
- Muukalaiset täältä pois
- ...kaikki...
- Posts: 55987
- Joined: 28 Oct 2005, 21:00
- Location: Me ollaan suomalaisia.
Re: Kalasäilykkeet (ei tonnikala)
Lähinnä kotimaisia kalasäilykkeitä tulee syötyä. Niistä oma suosikki kanttarellimuikut suoraan purkista leivän päälle.
Jawohl! Katkase.