Kimchi

Ruokien ja juomien oma alue.

Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz

Post Reply
Message
Author
User avatar
Erikoistutkija Hauberi
ex-Demla nyk. psychonaut
Posts: 34607
Joined: 19 May 2010, 12:35
Location: On the hill, by the sea

Re: Kimchi

#286 Post by Erikoistutkija Hauberi » 15 Feb 2020, 06:46

No valmistajankin mukaan on kyseessä maustettu hapankaali.
Ainesosat: hapankaali (valkokaali, porkkana, merisuola), kevätsipuli, retikka, chili, chilijauhe, inkivääri.
Protein - Water - Liquor

User avatar
bad grankulla
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
Posts: 28180
Joined: 11 Oct 2013, 15:39
Location: by the river (dippan deppan)

Re: Kimchi

#287 Post by bad grankulla » 15 Feb 2020, 10:36

Suomalaiseen makuun [-o<
Image

User avatar
mystinen lyllertäjä
-=King Of PIF=-
-=King Of PIF=-
Posts: 18683
Joined: 19 Oct 2009, 23:14
Location: 33500

Re: Kimchi

#288 Post by mystinen lyllertäjä » 15 Feb 2020, 12:01

Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 01:06
ontuva hollantilainen wrote:
14 Feb 2020, 10:58
pahan vesseli wrote:
14 Feb 2020, 10:53
mystinen lyllertäjä wrote:
13 Feb 2020, 16:02
Erikoistutkija Hauberi wrote:
13 Feb 2020, 15:07
soitan kansanradioon wrote:
13 Feb 2020, 15:03
pahan vesseli wrote:
13 Feb 2020, 14:39
Vadim Blyat wrote:
13 Feb 2020, 14:23
No ei se rasilainen kimtsiä ole, mutta hyvää äpöstettä silti.
no paketissa sanottiin että on!
Se on HAPISKIMCHIÄ, eli vissi ero!
chilillä höystettyä hapankaalia.
About näin joo, ei tolla oo kimchin kanssa lopulta mitään muuta yhteistä ku yks sama ainesosa - ja sekin on musta vähän niin & näin, kun kimchiin ei tartte chiliä laittaa lainkaan. Ja jos laittaa, gochugaru ois se perinteisin juttu eikä vaan joku satunnainen chili.

Mutta joo ihan hyvää toi on hapankaalina.
jaajaa, eli kimchi yhä maistamatta :D
Juu ei tota kyllä voi hyvällä tahdollakaan kimchiksi laskea.
Miksi ei voisi? Eihän kimchiä ole pakko kiinankaalista tehdä. En ole Koreassa käynyt mutta ainakin noin niin kuin Wikipedian ja nopean googlailun perusteella kimchiä on tehty vähän vaikka mistä vihanneksista hapattamalla, mm. keräkaalista.
Tää on musta aidosti ihan kiinnostava kyssäri, koska ruokien määrittelyn suhteen on ihmisillä tosi paljon eriäviä näkemyksiä. Mut jos hapankaalissa ei ole käytännössä mitään muuta samaa kuin kimchissä paitsi valmistusmenetelmä (tosin käsittääkseni tässäkin on joitain pieniä eroja bakteerien suhteen, mutta se menee jo täysin mun osaamisalueen ulkopuolelle), en ainakaan ite kutsuis sitä kimchiks. Lisäks vaikka kimchi ei aina sisällä kiinankaalia, käsittääkseni valko- tai keräkaalin käyttö on tosi harvinaista, ellei täysin olematonta.

Ja oma totaalisen subjektiivinen kokemus: toi Rasilaisen hapis ei maistunut tippaakaan miltään kimchiltä, jota olen koskaan syönyt, vaan sataprosenttisesti tavan hapankaalilta.

User avatar
ontuva hollantilainen
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 12091
Joined: 11 Nov 2008, 18:25
Location: erittäin vaarallisten matujen osasto

Re: Kimchi

#289 Post by ontuva hollantilainen » 15 Feb 2020, 12:17

Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 01:06
ontuva hollantilainen wrote:
14 Feb 2020, 10:58
pahan vesseli wrote:
14 Feb 2020, 10:53
mystinen lyllertäjä wrote:
13 Feb 2020, 16:02
Erikoistutkija Hauberi wrote:
13 Feb 2020, 15:07
soitan kansanradioon wrote:
13 Feb 2020, 15:03
pahan vesseli wrote:
13 Feb 2020, 14:39
Vadim Blyat wrote:
13 Feb 2020, 14:23
No ei se rasilainen kimtsiä ole, mutta hyvää äpöstettä silti.
no paketissa sanottiin että on!
Se on HAPISKIMCHIÄ, eli vissi ero!
chilillä höystettyä hapankaalia.
About näin joo, ei tolla oo kimchin kanssa lopulta mitään muuta yhteistä ku yks sama ainesosa - ja sekin on musta vähän niin & näin, kun kimchiin ei tartte chiliä laittaa lainkaan. Ja jos laittaa, gochugaru ois se perinteisin juttu eikä vaan joku satunnainen chili.

Mutta joo ihan hyvää toi on hapankaalina.
jaajaa, eli kimchi yhä maistamatta :D
Juu ei tota kyllä voi hyvällä tahdollakaan kimchiksi laskea.
Miksi ei voisi? Eihän kimchiä ole pakko kiinankaalista tehdä. En ole Koreassa käynyt mutta ainakin noin niin kuin Wikipedian ja nopean googlailun perusteella kimchiä on tehty vähän vaikka mistä vihanneksista hapattamalla, mm. keräkaalista.
No maista jostain kimchiä niin ymmärrät. Ei nämä muistuta toisiaan millään tasolla, niin ei näitä voi samaksi asiaksi kutsua.
ImageImageImage ImageImage

User avatar
manic pixie dream cunt
4k
Posts: 4417
Joined: 12 Dec 2013, 01:27
Location: Vegenakkilan tori

Re: Kimchi

#290 Post by manic pixie dream cunt » 15 Feb 2020, 15:14

Sehän on jo iso ero että kimchissä mausteet tulee mukaan heti fermentoimisvaiheeseen ja tuossa rasilaisessa on tuoteselosteen mukaan valmiin hapankaalin sekaan nakattu chiliä ja inkivääriä. Ei varmaan mikään ihan surkea tuote, puoliso tota on ostanut pariinkin kertaan. Mutta ei se kimchiä oo. Mausteitakin uupuu.

Se nyt on totta että periaatteessa kimchiä voi tehdä melkein mistä vaan. Itsehän tein kerran lantusta kun halusin vaan kokeilla mitä tapahtuu. Ihan onnistui, tuli semmonen vähän retikkakimchiä muistuttava asia siitä. Keräkaalikimchiä en kyllä muista koskaan syöneeni vaikka oon pari 3-5 viikon reissua tehnyt Koreaan ja syönyt kimchiä useammassa pitäjässä Soulista Jejun saarelle ja Busanista Gwangjuun.

User avatar
Uutiset ja mää
Parta Korvien Takana
Posts: 49778
Joined: 16 Jun 2008, 19:30
Location: Tampere 33410

Re: Kimchi

#291 Post by Uutiset ja mää » 15 Feb 2020, 15:20

ontuva hollantilainen wrote:
15 Feb 2020, 12:17
Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 01:06
ontuva hollantilainen wrote:
14 Feb 2020, 10:58
pahan vesseli wrote:
14 Feb 2020, 10:53
mystinen lyllertäjä wrote:
13 Feb 2020, 16:02
Erikoistutkija Hauberi wrote:
13 Feb 2020, 15:07
soitan kansanradioon wrote:
13 Feb 2020, 15:03
pahan vesseli wrote:
13 Feb 2020, 14:39
Vadim Blyat wrote:
13 Feb 2020, 14:23
No ei se rasilainen kimtsiä ole, mutta hyvää äpöstettä silti.
no paketissa sanottiin että on!
Se on HAPISKIMCHIÄ, eli vissi ero!
chilillä höystettyä hapankaalia.
About näin joo, ei tolla oo kimchin kanssa lopulta mitään muuta yhteistä ku yks sama ainesosa - ja sekin on musta vähän niin & näin, kun kimchiin ei tartte chiliä laittaa lainkaan. Ja jos laittaa, gochugaru ois se perinteisin juttu eikä vaan joku satunnainen chili.

Mutta joo ihan hyvää toi on hapankaalina.
jaajaa, eli kimchi yhä maistamatta :D
Juu ei tota kyllä voi hyvällä tahdollakaan kimchiksi laskea.
Miksi ei voisi? Eihän kimchiä ole pakko kiinankaalista tehdä. En ole Koreassa käynyt mutta ainakin noin niin kuin Wikipedian ja nopean googlailun perusteella kimchiä on tehty vähän vaikka mistä vihanneksista hapattamalla, mm. keräkaalista.
No maista jostain kimchiä niin ymmärrät. Ei nämä muistuta toisiaan millään tasolla, niin ei näitä voi samaksi asiaksi kutsua.
No kyllä mä olen kimchiä syönyt ja onhan ne olleet toki erimakuisia, siitäjän ei ollut kyse. Vaan siitä että jos on maustettu, maitohappokäymisellä hapatettu kaali ja maustettu, maitohappokäymisellä hapatettu kaali, niin aika vahva väite ettei niillä olisi mitään tekemistä keskenään (vaikka keräkaali ehkä olisikin harvinaisehko raaka-aine kimchille). Eli siis tuota voinee aivan hyvin kutsua kimchiksi, vaikka se onkin selvästi erimakuista kuin nuo tyypillisemmät (?) kimchit mitä ainakin Suomen aasiakaupoissa myydään.
Nuoret kotkat! Työläisaate
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.

vox sipuli
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 11894
Joined: 30 Jan 2017, 17:35

Re: Kimchi

#292 Post by vox sipuli » 15 Feb 2020, 15:25

toi maustekysymys siinä lienee olennaisin, itse käymisprosessi ei voi kovin erilainen olla
Muukalaiset täältä pois wrote:
02 May 2019, 22:39
No, minulla oli tässä kuitenkin järkevä pointti joka oli kohdistettu oikein eikä jotain harhaista olkinukkeilua.
Laku Setä wrote:
11 Feb 2020, 11:38
meitä järjellä tän homman ottavia tuntuu olevan kovin vähän.

User avatar
Erikoistutkija Hauberi
ex-Demla nyk. psychonaut
Posts: 34607
Joined: 19 May 2010, 12:35
Location: On the hill, by the sea

Re: Kimchi

#293 Post by Erikoistutkija Hauberi » 15 Feb 2020, 15:29

Vittu juu. Eri raaka-aineet, erilainen valmistusprosessi, eri maku = sama tuote
Protein - Water - Liquor

User avatar
Uutiset ja mää
Parta Korvien Takana
Posts: 49778
Joined: 16 Jun 2008, 19:30
Location: Tampere 33410

Re: Kimchi

#294 Post by Uutiset ja mää » 15 Feb 2020, 15:37

No mitä mausteita kimchiin on pakko laittaa, että se on kimchiä?

Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.

Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
Nuoret kotkat! Työläisaate
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.

User avatar
ontuva hollantilainen
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 12091
Joined: 11 Nov 2008, 18:25
Location: erittäin vaarallisten matujen osasto

Re: Kimchi

#295 Post by ontuva hollantilainen » 15 Feb 2020, 15:43

Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 15:20
ontuva hollantilainen wrote:
15 Feb 2020, 12:17
Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 01:06
ontuva hollantilainen wrote:
14 Feb 2020, 10:58
pahan vesseli wrote:
14 Feb 2020, 10:53
mystinen lyllertäjä wrote:
13 Feb 2020, 16:02
Erikoistutkija Hauberi wrote:
13 Feb 2020, 15:07
soitan kansanradioon wrote:
13 Feb 2020, 15:03
pahan vesseli wrote:
13 Feb 2020, 14:39
Vadim Blyat wrote:
13 Feb 2020, 14:23
No ei se rasilainen kimtsiä ole, mutta hyvää äpöstettä silti.
no paketissa sanottiin että on!
Se on HAPISKIMCHIÄ, eli vissi ero!
chilillä höystettyä hapankaalia.
About näin joo, ei tolla oo kimchin kanssa lopulta mitään muuta yhteistä ku yks sama ainesosa - ja sekin on musta vähän niin & näin, kun kimchiin ei tartte chiliä laittaa lainkaan. Ja jos laittaa, gochugaru ois se perinteisin juttu eikä vaan joku satunnainen chili.

Mutta joo ihan hyvää toi on hapankaalina.
jaajaa, eli kimchi yhä maistamatta :D
Juu ei tota kyllä voi hyvällä tahdollakaan kimchiksi laskea.
Miksi ei voisi? Eihän kimchiä ole pakko kiinankaalista tehdä. En ole Koreassa käynyt mutta ainakin noin niin kuin Wikipedian ja nopean googlailun perusteella kimchiä on tehty vähän vaikka mistä vihanneksista hapattamalla, mm. keräkaalista.
No maista jostain kimchiä niin ymmärrät. Ei nämä muistuta toisiaan millään tasolla, niin ei näitä voi samaksi asiaksi kutsua.
No kyllä mä olen kimchiä syönyt ja onhan ne olleet toki erimakuisia, siitäjän ei ollut kyse. Vaan siitä että jos on maustettu, maitohappokäymisellä hapatettu kaali ja maustettu, maitohappokäymisellä hapatettu kaali, niin aika vahva väite ettei niillä olisi mitään tekemistä keskenään (vaikka keräkaali ehkä olisikin harvinaisehko raaka-aine kimchille). Eli siis tuota voinee aivan hyvin kutsua kimchiksi, vaikka se onkin selvästi erimakuista kuin nuo tyypillisemmät (?) kimchit mitä ainakin Suomen aasiakaupoissa myydään.
No ei hemmetissä voi! :o

Ensinnäkin maitohappohapatteet ovat paljon isompi juttu Itä-Aasiassa kuin mitä täällä. Siellä maitohappokäytetään about jokaista vihannesta ja useammalla tekniikalla (esim. nukadoko). Näistä ainoastaan kimchi on kimchiä. Näitä ei voi vain kaikkia kutsua kimchiksi sillä perusteella, että apuna on samat bakteerikannat ja vihannekset, joiden suomenkieliset nimet muistuttavat toisiaan.
ImageImageImage ImageImage

User avatar
ontuva hollantilainen
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 12091
Joined: 11 Nov 2008, 18:25
Location: erittäin vaarallisten matujen osasto

Re: Kimchi

#296 Post by ontuva hollantilainen » 15 Feb 2020, 15:43

Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 15:37
No mitä mausteita kimchiin on pakko laittaa, että se on kimchiä?

Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.

Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
Puhut nyt asiasta josta et tiedä mitään.
ImageImageImage ImageImage

vox sipuli
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 11894
Joined: 30 Jan 2017, 17:35

Re: Kimchi

#297 Post by vox sipuli » 15 Feb 2020, 15:53

eiks valkoinen kimchi tjsp oo chilitöntä kiinankaalia
Muukalaiset täältä pois wrote:
02 May 2019, 22:39
No, minulla oli tässä kuitenkin järkevä pointti joka oli kohdistettu oikein eikä jotain harhaista olkinukkeilua.
Laku Setä wrote:
11 Feb 2020, 11:38
meitä järjellä tän homman ottavia tuntuu olevan kovin vähän.

vox sipuli
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 11894
Joined: 30 Jan 2017, 17:35

Re: Kimchi

#298 Post by vox sipuli » 15 Feb 2020, 15:54

kiinankaali on muuten eri lajia kuin muut merkittävät kaalit, se on nauriin lajike
Muukalaiset täältä pois wrote:
02 May 2019, 22:39
No, minulla oli tässä kuitenkin järkevä pointti joka oli kohdistettu oikein eikä jotain harhaista olkinukkeilua.
Laku Setä wrote:
11 Feb 2020, 11:38
meitä järjellä tän homman ottavia tuntuu olevan kovin vähän.

User avatar
Uutiset ja mää
Parta Korvien Takana
Posts: 49778
Joined: 16 Jun 2008, 19:30
Location: Tampere 33410

Re: Kimchi

#299 Post by Uutiset ja mää » 15 Feb 2020, 16:09

ontuva hollantilainen wrote:
15 Feb 2020, 15:43
Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 15:37
No mitä mausteita kimchiin on pakko laittaa, että se on kimchiä?

Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.

Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
Puhut nyt asiasta josta et tiedä mitään.
OK. Mitä sitten vaaditaan, että maitohappokäytettyä vihannesta voi kutsua kimchiksi?

Enkä mää nyt tässä siis mitään riitaa ole haastamassa, ihan vain kiinnostaa että mikä tekee kimchistä kimchin.
Nuoret kotkat! Työläisaate
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.

User avatar
ontuva hollantilainen
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 12091
Joined: 11 Nov 2008, 18:25
Location: erittäin vaarallisten matujen osasto

Re: Kimchi

#300 Post by ontuva hollantilainen » 15 Feb 2020, 16:17

Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 16:09
ontuva hollantilainen wrote:
15 Feb 2020, 15:43
Uutiset ja mää wrote:
15 Feb 2020, 15:37
No mitä mausteita kimchiin on pakko laittaa, että se on kimchiä?

Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.

Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
Puhut nyt asiasta josta et tiedä mitään.
OK. Mitä sitten vaaditaan, että maitohappokäytettyä vihannesta voi kutsua kimchiksi?

Enkä mää nyt tässä siis mitään riitaa ole haastamassa, ihan vain kiinnostaa että mikä tekee kimchistä kimchin.
Kuten sanottua, tuolla päin maailmaa about jokaiselle vihannekselle on oma maitohappokäytetty variaationsa. Kimchi on yksi muiden joukossa ja erittäin suosittu. Varmaan minimivaatimukset on toi kiinankaali, gochugaru, suola ja maitohappokäyminen sekä valmistaminen about sillain kun kimchi valmistetaan.
ImageImageImage ImageImage

Post Reply