Ainesosat: hapankaali (valkokaali, porkkana, merisuola), kevätsipuli, retikka, chili, chilijauhe, inkivääri.
Kimchi
Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz
- Erikoistutkija Hauberi
- ex-Demla nyk. psychonaut
- Posts: 34607
- Joined: 19 May 2010, 12:35
- Location: On the hill, by the sea
Re: Kimchi
No valmistajankin mukaan on kyseessä maustettu hapankaali.
Protein - Water - Liquor
- bad grankulla
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 28181
- Joined: 11 Oct 2013, 15:39
- Location: by the river (dippan deppan)
Re: Kimchi
Suomalaiseen makuun
- mystinen lyllertäjä
- -=King Of PIF=-
- Posts: 18683
- Joined: 19 Oct 2009, 23:14
- Location: 33500
Re: Kimchi
Tää on musta aidosti ihan kiinnostava kyssäri, koska ruokien määrittelyn suhteen on ihmisillä tosi paljon eriäviä näkemyksiä. Mut jos hapankaalissa ei ole käytännössä mitään muuta samaa kuin kimchissä paitsi valmistusmenetelmä (tosin käsittääkseni tässäkin on joitain pieniä eroja bakteerien suhteen, mutta se menee jo täysin mun osaamisalueen ulkopuolelle), en ainakaan ite kutsuis sitä kimchiks. Lisäks vaikka kimchi ei aina sisällä kiinankaalia, käsittääkseni valko- tai keräkaalin käyttö on tosi harvinaista, ellei täysin olematonta.Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 01:06Miksi ei voisi? Eihän kimchiä ole pakko kiinankaalista tehdä. En ole Koreassa käynyt mutta ainakin noin niin kuin Wikipedian ja nopean googlailun perusteella kimchiä on tehty vähän vaikka mistä vihanneksista hapattamalla, mm. keräkaalista.ontuva hollantilainen wrote: ↑14 Feb 2020, 10:58Juu ei tota kyllä voi hyvällä tahdollakaan kimchiksi laskea.pahan vesseli wrote: ↑14 Feb 2020, 10:53jaajaa, eli kimchi yhä maistamattamystinen lyllertäjä wrote: ↑13 Feb 2020, 16:02About näin joo, ei tolla oo kimchin kanssa lopulta mitään muuta yhteistä ku yks sama ainesosa - ja sekin on musta vähän niin & näin, kun kimchiin ei tartte chiliä laittaa lainkaan. Ja jos laittaa, gochugaru ois se perinteisin juttu eikä vaan joku satunnainen chili.Erikoistutkija Hauberi wrote: ↑13 Feb 2020, 15:07chilillä höystettyä hapankaalia.soitan kansanradioon wrote: ↑13 Feb 2020, 15:03Se on HAPISKIMCHIÄ, eli vissi ero!pahan vesseli wrote: ↑13 Feb 2020, 14:39no paketissa sanottiin että on!Vadim Blyat wrote: ↑13 Feb 2020, 14:23No ei se rasilainen kimtsiä ole, mutta hyvää äpöstettä silti.
Mutta joo ihan hyvää toi on hapankaalina.
Ja oma totaalisen subjektiivinen kokemus: toi Rasilaisen hapis ei maistunut tippaakaan miltään kimchiltä, jota olen koskaan syönyt, vaan sataprosenttisesti tavan hapankaalilta.
- ontuva hollantilainen
- Melkein ####!
- Posts: 12091
- Joined: 11 Nov 2008, 18:25
- Location: erittäin vaarallisten matujen osasto
Re: Kimchi
No maista jostain kimchiä niin ymmärrät. Ei nämä muistuta toisiaan millään tasolla, niin ei näitä voi samaksi asiaksi kutsua.Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 01:06Miksi ei voisi? Eihän kimchiä ole pakko kiinankaalista tehdä. En ole Koreassa käynyt mutta ainakin noin niin kuin Wikipedian ja nopean googlailun perusteella kimchiä on tehty vähän vaikka mistä vihanneksista hapattamalla, mm. keräkaalista.ontuva hollantilainen wrote: ↑14 Feb 2020, 10:58Juu ei tota kyllä voi hyvällä tahdollakaan kimchiksi laskea.pahan vesseli wrote: ↑14 Feb 2020, 10:53jaajaa, eli kimchi yhä maistamattamystinen lyllertäjä wrote: ↑13 Feb 2020, 16:02About näin joo, ei tolla oo kimchin kanssa lopulta mitään muuta yhteistä ku yks sama ainesosa - ja sekin on musta vähän niin & näin, kun kimchiin ei tartte chiliä laittaa lainkaan. Ja jos laittaa, gochugaru ois se perinteisin juttu eikä vaan joku satunnainen chili.Erikoistutkija Hauberi wrote: ↑13 Feb 2020, 15:07chilillä höystettyä hapankaalia.soitan kansanradioon wrote: ↑13 Feb 2020, 15:03Se on HAPISKIMCHIÄ, eli vissi ero!pahan vesseli wrote: ↑13 Feb 2020, 14:39no paketissa sanottiin että on!Vadim Blyat wrote: ↑13 Feb 2020, 14:23No ei se rasilainen kimtsiä ole, mutta hyvää äpöstettä silti.
Mutta joo ihan hyvää toi on hapankaalina.
- manic pixie dream cunt
- 4k
- Posts: 4418
- Joined: 12 Dec 2013, 01:27
- Location: Vegenakkilan tori
Re: Kimchi
Sehän on jo iso ero että kimchissä mausteet tulee mukaan heti fermentoimisvaiheeseen ja tuossa rasilaisessa on tuoteselosteen mukaan valmiin hapankaalin sekaan nakattu chiliä ja inkivääriä. Ei varmaan mikään ihan surkea tuote, puoliso tota on ostanut pariinkin kertaan. Mutta ei se kimchiä oo. Mausteitakin uupuu.
Se nyt on totta että periaatteessa kimchiä voi tehdä melkein mistä vaan. Itsehän tein kerran lantusta kun halusin vaan kokeilla mitä tapahtuu. Ihan onnistui, tuli semmonen vähän retikkakimchiä muistuttava asia siitä. Keräkaalikimchiä en kyllä muista koskaan syöneeni vaikka oon pari 3-5 viikon reissua tehnyt Koreaan ja syönyt kimchiä useammassa pitäjässä Soulista Jejun saarelle ja Busanista Gwangjuun.
Se nyt on totta että periaatteessa kimchiä voi tehdä melkein mistä vaan. Itsehän tein kerran lantusta kun halusin vaan kokeilla mitä tapahtuu. Ihan onnistui, tuli semmonen vähän retikkakimchiä muistuttava asia siitä. Keräkaalikimchiä en kyllä muista koskaan syöneeni vaikka oon pari 3-5 viikon reissua tehnyt Koreaan ja syönyt kimchiä useammassa pitäjässä Soulista Jejun saarelle ja Busanista Gwangjuun.
- Uutiset ja mää
- Parta Korvien Takana
- Posts: 49822
- Joined: 16 Jun 2008, 19:30
- Location: Tampere 33410
Re: Kimchi
No kyllä mä olen kimchiä syönyt ja onhan ne olleet toki erimakuisia, siitäjän ei ollut kyse. Vaan siitä että jos on maustettu, maitohappokäymisellä hapatettu kaali ja maustettu, maitohappokäymisellä hapatettu kaali, niin aika vahva väite ettei niillä olisi mitään tekemistä keskenään (vaikka keräkaali ehkä olisikin harvinaisehko raaka-aine kimchille). Eli siis tuota voinee aivan hyvin kutsua kimchiksi, vaikka se onkin selvästi erimakuista kuin nuo tyypillisemmät (?) kimchit mitä ainakin Suomen aasiakaupoissa myydään.ontuva hollantilainen wrote: ↑15 Feb 2020, 12:17No maista jostain kimchiä niin ymmärrät. Ei nämä muistuta toisiaan millään tasolla, niin ei näitä voi samaksi asiaksi kutsua.Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 01:06Miksi ei voisi? Eihän kimchiä ole pakko kiinankaalista tehdä. En ole Koreassa käynyt mutta ainakin noin niin kuin Wikipedian ja nopean googlailun perusteella kimchiä on tehty vähän vaikka mistä vihanneksista hapattamalla, mm. keräkaalista.ontuva hollantilainen wrote: ↑14 Feb 2020, 10:58Juu ei tota kyllä voi hyvällä tahdollakaan kimchiksi laskea.pahan vesseli wrote: ↑14 Feb 2020, 10:53jaajaa, eli kimchi yhä maistamattamystinen lyllertäjä wrote: ↑13 Feb 2020, 16:02About näin joo, ei tolla oo kimchin kanssa lopulta mitään muuta yhteistä ku yks sama ainesosa - ja sekin on musta vähän niin & näin, kun kimchiin ei tartte chiliä laittaa lainkaan. Ja jos laittaa, gochugaru ois se perinteisin juttu eikä vaan joku satunnainen chili.Erikoistutkija Hauberi wrote: ↑13 Feb 2020, 15:07chilillä höystettyä hapankaalia.soitan kansanradioon wrote: ↑13 Feb 2020, 15:03Se on HAPISKIMCHIÄ, eli vissi ero!pahan vesseli wrote: ↑13 Feb 2020, 14:39no paketissa sanottiin että on!Vadim Blyat wrote: ↑13 Feb 2020, 14:23No ei se rasilainen kimtsiä ole, mutta hyvää äpöstettä silti.
Mutta joo ihan hyvää toi on hapankaalina.
Nuoret kotkat! Työläisaate
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.
-
- Melkein ####!
- Posts: 11894
- Joined: 30 Jan 2017, 17:35
Re: Kimchi
toi maustekysymys siinä lienee olennaisin, itse käymisprosessi ei voi kovin erilainen olla
Muukalaiset täältä pois wrote: ↑02 May 2019, 22:39No, minulla oli tässä kuitenkin järkevä pointti joka oli kohdistettu oikein eikä jotain harhaista olkinukkeilua.
- Erikoistutkija Hauberi
- ex-Demla nyk. psychonaut
- Posts: 34607
- Joined: 19 May 2010, 12:35
- Location: On the hill, by the sea
Re: Kimchi
Vittu juu. Eri raaka-aineet, erilainen valmistusprosessi, eri maku = sama tuote
Protein - Water - Liquor
- Uutiset ja mää
- Parta Korvien Takana
- Posts: 49822
- Joined: 16 Jun 2008, 19:30
- Location: Tampere 33410
Re: Kimchi
No mitä mausteita kimchiin on pakko laittaa, että se on kimchiä?
Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.
Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.
Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
Nuoret kotkat! Työläisaate
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.
- ontuva hollantilainen
- Melkein ####!
- Posts: 12091
- Joined: 11 Nov 2008, 18:25
- Location: erittäin vaarallisten matujen osasto
Re: Kimchi
No ei hemmetissä voi!Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 15:20No kyllä mä olen kimchiä syönyt ja onhan ne olleet toki erimakuisia, siitäjän ei ollut kyse. Vaan siitä että jos on maustettu, maitohappokäymisellä hapatettu kaali ja maustettu, maitohappokäymisellä hapatettu kaali, niin aika vahva väite ettei niillä olisi mitään tekemistä keskenään (vaikka keräkaali ehkä olisikin harvinaisehko raaka-aine kimchille). Eli siis tuota voinee aivan hyvin kutsua kimchiksi, vaikka se onkin selvästi erimakuista kuin nuo tyypillisemmät (?) kimchit mitä ainakin Suomen aasiakaupoissa myydään.ontuva hollantilainen wrote: ↑15 Feb 2020, 12:17No maista jostain kimchiä niin ymmärrät. Ei nämä muistuta toisiaan millään tasolla, niin ei näitä voi samaksi asiaksi kutsua.Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 01:06Miksi ei voisi? Eihän kimchiä ole pakko kiinankaalista tehdä. En ole Koreassa käynyt mutta ainakin noin niin kuin Wikipedian ja nopean googlailun perusteella kimchiä on tehty vähän vaikka mistä vihanneksista hapattamalla, mm. keräkaalista.ontuva hollantilainen wrote: ↑14 Feb 2020, 10:58Juu ei tota kyllä voi hyvällä tahdollakaan kimchiksi laskea.pahan vesseli wrote: ↑14 Feb 2020, 10:53jaajaa, eli kimchi yhä maistamattamystinen lyllertäjä wrote: ↑13 Feb 2020, 16:02About näin joo, ei tolla oo kimchin kanssa lopulta mitään muuta yhteistä ku yks sama ainesosa - ja sekin on musta vähän niin & näin, kun kimchiin ei tartte chiliä laittaa lainkaan. Ja jos laittaa, gochugaru ois se perinteisin juttu eikä vaan joku satunnainen chili.Erikoistutkija Hauberi wrote: ↑13 Feb 2020, 15:07chilillä höystettyä hapankaalia.soitan kansanradioon wrote: ↑13 Feb 2020, 15:03Se on HAPISKIMCHIÄ, eli vissi ero!pahan vesseli wrote: ↑13 Feb 2020, 14:39no paketissa sanottiin että on!Vadim Blyat wrote: ↑13 Feb 2020, 14:23No ei se rasilainen kimtsiä ole, mutta hyvää äpöstettä silti.
Mutta joo ihan hyvää toi on hapankaalina.
Ensinnäkin maitohappohapatteet ovat paljon isompi juttu Itä-Aasiassa kuin mitä täällä. Siellä maitohappokäytetään about jokaista vihannesta ja useammalla tekniikalla (esim. nukadoko). Näistä ainoastaan kimchi on kimchiä. Näitä ei voi vain kaikkia kutsua kimchiksi sillä perusteella, että apuna on samat bakteerikannat ja vihannekset, joiden suomenkieliset nimet muistuttavat toisiaan.
- ontuva hollantilainen
- Melkein ####!
- Posts: 12091
- Joined: 11 Nov 2008, 18:25
- Location: erittäin vaarallisten matujen osasto
Re: Kimchi
Puhut nyt asiasta josta et tiedä mitään.Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 15:37No mitä mausteita kimchiin on pakko laittaa, että se on kimchiä?
Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.
Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
-
- Melkein ####!
- Posts: 11894
- Joined: 30 Jan 2017, 17:35
Re: Kimchi
eiks valkoinen kimchi tjsp oo chilitöntä kiinankaalia
Muukalaiset täältä pois wrote: ↑02 May 2019, 22:39No, minulla oli tässä kuitenkin järkevä pointti joka oli kohdistettu oikein eikä jotain harhaista olkinukkeilua.
-
- Melkein ####!
- Posts: 11894
- Joined: 30 Jan 2017, 17:35
Re: Kimchi
kiinankaali on muuten eri lajia kuin muut merkittävät kaalit, se on nauriin lajike
Muukalaiset täältä pois wrote: ↑02 May 2019, 22:39No, minulla oli tässä kuitenkin järkevä pointti joka oli kohdistettu oikein eikä jotain harhaista olkinukkeilua.
- Uutiset ja mää
- Parta Korvien Takana
- Posts: 49822
- Joined: 16 Jun 2008, 19:30
- Location: Tampere 33410
Re: Kimchi
OK. Mitä sitten vaaditaan, että maitohappokäytettyä vihannesta voi kutsua kimchiksi?ontuva hollantilainen wrote: ↑15 Feb 2020, 15:43Puhut nyt asiasta josta et tiedä mitään.Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 15:37No mitä mausteita kimchiin on pakko laittaa, että se on kimchiä?
Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.
Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
Enkä mää nyt tässä siis mitään riitaa ole haastamassa, ihan vain kiinnostaa että mikä tekee kimchistä kimchin.
Nuoret kotkat! Työläisaate
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.
teitä kutsuu taistohon.
Punainen on lippuvaate,
niin kuin isäin ollut on.
- ontuva hollantilainen
- Melkein ####!
- Posts: 12091
- Joined: 11 Nov 2008, 18:25
- Location: erittäin vaarallisten matujen osasto
Re: Kimchi
Kuten sanottua, tuolla päin maailmaa about jokaiselle vihannekselle on oma maitohappokäytetty variaationsa. Kimchi on yksi muiden joukossa ja erittäin suosittu. Varmaan minimivaatimukset on toi kiinankaali, gochugaru, suola ja maitohappokäyminen sekä valmistaminen about sillain kun kimchi valmistetaan.Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 16:09OK. Mitä sitten vaaditaan, että maitohappokäytettyä vihannesta voi kutsua kimchiksi?ontuva hollantilainen wrote: ↑15 Feb 2020, 15:43Puhut nyt asiasta josta et tiedä mitään.Uutiset ja mää wrote: ↑15 Feb 2020, 15:37No mitä mausteita kimchiin on pakko laittaa, että se on kimchiä?
Se on toki totta, että mausteiden laitto eri vaiheessa prosessia muuttaa lopputulosta, mutta ainakin omasta mielestäni on vahvasti liioittelua sanoa, että asioilla ei siitä syystä olisi mitään tekemistä keskenään.
Eli samat pääraaka-aineet (kaali), sama valmistusmenetelmä (maitohappokäyminen), samoja mausteita (kimchiin ei taida liittyä mikään tietty mausteseos?) = ei voi ”hyvällä tahdollakaan” kutsua samaksi tuotteeksi?
Enkä mää nyt tässä siis mitään riitaa ole haastamassa, ihan vain kiinnostaa että mikä tekee kimchistä kimchin.