Siihen loppui kasvilihan tarina
Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon määräyksen mukaan meidän pitää tällä päivämäärällä lopettaa kasviliha- ja burgerpihvi-sanojen käyttö markkinoinnissa, sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillamme. Lisäksi joudumme vaihtamaan Muu Burgerpihvin ja Muu Kasvilihapullien nimet ja uusimaan kaikki pakkaukset tammikuun alkuun mennessä. Käytämme pannaan joutuneita sanoja burgerpihvi, kasviliha ja kasvilihapulla nyt siis tässä kirjoituksessa toistaiseksi viimeistä kertaa.
Mistä tämä kaikki alkoi? Siitä, että joku veti Muusta herneen nenäänsä ja saimme kuukausi sitten Tampereelta tullun ilmiannon perusteella peräämme hygieenikkoeläinlääkärin. Mikä muuten sinällään on erittäin jännittävää, että Suomessa eläinlääkäri selvittää asiaa, joka ei koske sen enempää eläimiä kuin lääkärin ammattialaakaan. Ja josta ei ole mitään vaaraa ruokaturvallisuudelle. Mutta ei siitä sen enempää.
Joka tapauksessa kirjoitimme mielestämme asiallisen vastauksen ja saimme siihen päätöksen, joka on pöyristyttävä, monessa mielessä epäoikeudenmukainen ja ennen kaikkea epäloogisuudessaan maalaisjärjen vastainen. Tiivistetysti asia tässä:
Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määrää Pouttu Oy:ttä:
1. Muuttamaan tuotteiden “Muu Burgerpihvi” ja “Muu Kasvilihapulla” markkinoinnin siten, että niiden markkinoinnissa ei käytetä harhaanjohtavaa kasviliha-sanaa tai muita kasviperäiseen lihaan viittaavia ilmaisuja.
2. Muuttamaan tuotteen “Muu Burgerpihvi” markkinointinimen markkinoinnissa ja pakkauksissa siten, että nimi ei johda millään kielellä kuluttajaa harhaan, esimerkiksi siten, että nimestä käy selkeästi esille, että kyseessä on kasvistuote.
3. Muuttamaan tuotteen “Muu Kasvilihapulla” markkinointinimen markkinoinnissa ja pakkauksissa siten, että nimi ei viittaa millään kielellä lihaan, koska kyseinen tuote on täysin kasvipohjainen.
Täytyy myöntää, että meillä polki hetken aikaa tyhjää kun olimme saaneet päätöksen tavattua läpi. Tilanne on yhdellä sanalla sanoen epäoikeudenmukainen. Suomessa kun on myynnissä monta vastaavaa tuotetta, joissa saa käyttää ihan vastaavia ilmauksia. Onhan se nyt esimerkiksi aivan mielipuolista, että Beyond Meat saa myydä Suomessa Beyond Burger-nimellä tuotteita ja me emme saa myydä Muu Burgerpihvejä. Käsittääksemme sana meat tarkoittaa lihaa ja burgerkin siihen aivan ilmiselvästi ameriikankielellä viittaa. Viranomaisten mukaan englanninkielinen sana siis ei johda harhaan, mutta suomenkielinen johtaa? Ajatteleeko viranomainen, että suomalaiset eivät osaa englantia?
Suomalaisista tuotteista esimerkiksi voisi ottaa Verso Foodin Härkispihvin. Pavusta tehty “pihvi” viittaa suoraan nimenä lihaan vaikka lihasta ei olekaan kyse. Se on ihan vastaava kuin Muu Burgerpihvi, mutta viranomaisten mukaan Härkispihvi on ok, Muu Burgerpihvi ei. Me täällä Kannuksessa emme oikein ymmärrä eroa.
Edelliset nyt vain esimerkkeinä. Korostamme ja alleviivaamme, että emme missään nimessä koe Härkistä tai Beyond Meatia kilpailijoina. Olemme samassa veneessä ja meillä on yhteinen missio: lihansyönnin ja sen ympäristövaikutusten vähentäminen, vaihtoehdon tarjoaminen niille ihmisille, jotka haluavat syödä jotain muuta kuin lihaa.
Yksi asia, johon Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määräyksessään kiinnitti huomiota oli käyttämämme sana kasviliha. Tuotteen nimihän on siis Muu. Sen allekirjoituksena on ollut Kuin lihaa ja määritelmänä ensiluokkaista kasvilihaa. Miksi sitten käytämme sanaa kasviliha? Siksi, että Muu on jotain muuta kuin lihaa, mutta maistuu silti lihalta. Myös sen olomuoto on samanlainen kuin lihatuotteiden. Meistä sana kasviliha kuvaa parhaiten tuotteen ominaisuuksia ja makua. Onhan sitä olemassa hedelmälihaakin, jolla ei ole mitään tekemistä lihan kanssa.
Rehellisesti ja takki auki on tunnustettava, että kopioimme kasviliha-sanan täysin ulkomailta. Englanniksi Plant-Based Meat eli kasviperusteinen liha on eniten ja yleisesti käytetty vastine meidän käyttämälle kasvilihalle. Muita vastineita ovat Veggie Meat, Vegetarian Meat, Meatless Meat. Saksassa vastine on Vegetarische Fleisch, Ruotsissa Växt kött, Espanjassa Carne vegetariana ja Ranskassa Viande Végétable. Mitä tulee kasvilihapulliin niin Euroopan markkinoilla se on jo käytössä monissa tuotenimissä, kuten Linda McCarthyn kasvilihapullat (”Vegatarian Meatballs”), Morning Star Farmsin kasvilihapullat (”Veggie Meatballs”), Heidin kasvilihapullat (”Meatless Meatballs”), Suman kasvilihapullat (”Vegan Meatballs”), Vegie Delightsin kasvilihapullat (”Meatless Meatballs”), Zestyn kasvilihapullat (”Italian Meatless Meatballs”), Yvesin kasvilihapullat (”Boulettes de Viande Veggie”) ja Gardeinin kasvilihapullat (”Classic Meatless Meatballs”). Eikä siinä tietenkään kaikki. Ruotsissa ICA myy kasvipekonia ja kalapuikkoja, joissa ei ole sen enempää sianlihaa kuin kalaa.
Helsingin Sanomat kirjoitti pari viikkoa sitten laajan jutun “lihankorvikkeiden” markkinasta. Varsin pätevässä jutussa sanottiin muun muassa näin; “Pankki [Barclays] arvioi, että kasvislihamarkkinat voisivat olla kymmenen vuoden kuluttua jopa 140 miljardia dollaria eli runsaat 120 miljardia euroa. Tämä vastaisi noin kymmentä prosenttia globaaleista lihamarkkinoista." No niin viranomaiset, laittakaahan hopi hopi postia vastaavalle päätoimittajalle ja puuttukaa kielletyn sanan käyttämiseen! Voihan asian toki ajatella niinkin, että kasvisliha-sanan käyttö Suomen johtavassa mediassa kertoo sanan vakiintumisesta. Eli siitä, että se on jo samassa asemassa kuin hedelmäliha.
Henkisen kolauksen lisäksi viranomaispäätöksestä koituu meille taloudellista tappiota kun linjastoja täytyy säätää ja pakkauksia uudistaa. Vieläpä erittäin tiukalla ja liki mahdottomalla aikataululla. Laskimme, että määräysten toimeenpano tarkoittaa meille arviolta 500 000 euron vahinkoja. Kannuslaiselle elintarvikeyritykselle se on todella paljon. Eikä ihan kaikkia kustannuksia voi edes laskea tarkasti. Pouttu Muu -perheen tuotteita on tullut markkinoille vasta kaksi kaikkiaan neljästätoista suunnitellusta. Päätös hidastaa nyt seuraavien tulemista. Samaan aikaan kasvipohjaisten lihankorvikkeiden markkina kasvaa Suomessa ja maailmalla huimaavaa vauhtia. Ihmiset haluavat syödä enemmän kasviksia ja siihen me perinteisenä suomalaisena lihatalona lähdimme hakemaan muutosta. Muutosta paitsi omaan toimintaamme niin myös siihen millaisia suomalaisia kasvispohjaisia tuotteita on markkinoilla. Halusimme antaa mahdollisuuden muutokseen kaikille niille, jotka pitävät lihan mausta, mutta haluaisivat syödä vähemmän lihaa. Meistä tämä on niin iso juttu, että siitä pitäisi antaa ennemminkin palkinto kuin rangaistus. Me Poutulla teemme Muuta ylpeydellä ja olemme olleet pakahtua mahtavasta vastaanotosta, jonka tuotteet ovat ihmisiltä saaneet. Pakko myöntää, että hivenen uho täällä meillä alkaa nousta rintaan. Emme ole luovuttamassa, vaan aiomme taistella. Tässä on myyty jo 80 vuotta lihaa ja nyt kun haluamme tehdä kasvipohjaisia tuotteita niin meitä syytetään lihansyöjien harhauttamisesta. Onhan se nyt hitto! Teimme viranhaltijapäätöksestä oikaisuvaatimuksen ja olemme tarvittaessa valmiita hakemaan valtiolta vahingonkorvauksia kaikista niistä vahingoista, joita meille on aiheutunut Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon perusteettomista määräyksistä ja kielloista. Mutta nyt tilanne on tämä ja sillä mennään.
Mikko Karell, toimitusjohtaja Pouttu Oy