Page 1 of 3

Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 19 Aug 2018, 16:37
by emaurihumpe
Laitoin tossa just tönkällisen valkosipulisuolakurkkuja tulemaan. Kurkkuja, tilliä, valkosipulia, piparjuurta, kirsikanlehtiä, suolaa ja vettä, loraus viinaa että kurkkujen väri säilyy. :sothsmoker: Kirsikanlehdet hain puistosta ja varmaan taas naapurit katteli, että mitä vittua toi tuolla puistossa nyhtää noita puiden lehtiä.

Hapankaalia ja kimchiä on tullu myös värkkäiltyä. :afro:

Tuli vaan mieleen, et onko muita hapatettujen ruokien kamraatteja täällä? Parhaat reseptit ja vinkit vastaanotetaan.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 20 Aug 2018, 20:18
by $wag artisti
Chilikastike onnistui tosi hyvin!

Liemi: vettä, 3 % suolaa, 3 % sokeria.
Ja sinne sitten pilkottua chiliä, valkosipulia ja tarvittaessa muita mausteita (laitoin yhden limen mehun). Tätä hapatetaan tovi huoneenlämmössä, lopuksi sauvasekoittimella kaikki sekaisin ja pulloihin.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 20 Aug 2018, 22:09
by vox sipuli
hapankaalia öytyy aina jääkaapista, tai no viimeisin satsi on kimchiä mutta kuitenkin. pitäiskin laittaa setit tulille taas

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 22 Aug 2018, 10:07
by Balam-Acab
tää on juomaa, mutta juuh. komputsaa on tullu hapateltua runsaasti viime kuukausina

(seurantaa rogessa: https://www.punkinfinland.net/forum/vie ... 0&t=519001 )

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 02 Oct 2018, 07:36
by Lähes myyttinen kikkamies
Hapatushommat bäst! Tähän mennessä tullut duunattua lähinnä juureksia ja kimchiä, nyt viimeisimpänä suolakurkkuja. Hiton hyviä nää kyllä on olleet, varsinkin hapanjuurekset.

Suolakurkuista tuli muuten jees, mutta jostain syystä kurkun pehmeä keskiosa on hävinnyt tossa prosessin aikana täysin. Tekee kurkusta leikatessa vähän kyseenalaisen näkösen.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 02 Oct 2018, 07:43
by Kutosta pyytää
On alkanut kiinnostamaan kovasti erilaiset hapatetut ja käytetyt (heh heh) ruoat. Pelkään vaan, että ruokamyrkytän itseni koheltaessa.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 02 Oct 2018, 13:54
by Lähes myyttinen kikkamies
Kulli wrote:
02 Oct 2018, 07:43
On alkanut kiinnostamaan kovasti erilaiset hapatetut ja käytetyt (heh heh) ruoat. Pelkään vaan, että ruokamyrkytän itseni koheltaessa.
Ei siinä kai oikein pysty, jos yhtään kattoo mitä tekee. Huolehtii vaan että itse hapatettavat asiat ei ala kasvaa karvaa, ni suolaliuos + hiiva pitää huolen että siellä purkissa ei elä kyllä juuri mikään.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 05 Oct 2018, 10:02
by Ananasjamppa
Mua kans pitkän aikaa kiinnostanut hapattelu, mutta ei vaan oo tullut ryhdyttyä. Oisko heittää hyviä ohjeita ja vinkkejä/linkkejä, miten pääsis esim. kimciä väsäämään?

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 12 Jan 2019, 23:58
by Mayhem peruttu
Muutin tän ruojuomaan.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 17 Jun 2019, 22:00
by X-Ramona
Pitäis kokeilla! Oisko punasipuli hyvä aloitushomma?

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 17 Jun 2019, 22:45
by vox sipuli
Ilang-ilang wrote:
17 Jun 2019, 22:00
Pitäis kokeilla! Oisko punasipuli hyvä aloitushomma?
joo, laitat vaan suolaveteen painon alle ja katot mitä käy

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 22 Oct 2019, 12:25
by Lähes myyttinen kikkamies
Kaivetaas tää hapatustopaasi haudasta. Laitoin nimittäin puoltoista viikkoa sitten chilit suolaliemeen hapattumaan ja turautin niistä DIY-hot saucen lauantaina. Lopputuotteeseen tuli siis vain noi chilit, vähän hapatuslientä ja mausteet. Jumalaare että on nimittäin kunnollista, vaikka ihan ex tempore tein S-Marketin perus rawiteista (vai mitä ovatkaan ne chilit, joita noissa peruskaupoissa on aina laarikaupalla). Voin vain kuvitella mitä herkkua tulis jostain kunnon habaneroista tai vastaavista =P~

Seuraavaks sitten testiin "cultured butter". Kiihoittaa nimittäin voimakkaasti ajatus savuvoista tuoreen leivän päällä. Jos jollain on kokemusta maitotuotteiden hapattamisesta, saa viisastella. Tässä kantava idis olisi siis hapattaa käytettävä kerma kevyesti piimällä, mutta haasteena tällä hetkellä, että en tarkasti tiedä, millaisella. Käsittääkseni noista monista on se tarvittava bakteerikanta julmasti murhattu.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 22 Oct 2019, 21:26
by Heppanen
Sliipattu herrasmies wrote:
22 Oct 2019, 12:25
Jos jollain on kokemusta maitotuotteiden hapattamisesta, saa viisastella. Tässä kantava idis olisi siis hapattaa käytettävä kerma kevyesti piimällä, mutta haasteena tällä hetkellä, että en tarkasti tiedä, millaisella. Käsittääkseni noista monista on se tarvittava bakteerikanta julmasti murhattu.
Ei kyllä ole maitotuotteiden hapatuksesta kokemusta, mutta oon tehnyt semmosia hapatettuja porkkanoita, joiden reseptissä käytettiin tilkka jugurtista valutettua heraa varmistamaan/nopeuttamaan hapatusprosessia. Voiskohan tuo toimia kermankin kanssa, enpä tiiä kyllä.

Itse ostin just testiin pari naurista hapatusta varten. En tiiä vielä tarkemmin millä tyylillä laitan nämä nyt porisemaan, mutta voin sitten aikanaan rapsailla tänne, että kuinka onnistui.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 29 Oct 2019, 10:41
by Bitchfinder General
Tää on hauskaa ja muodikasta hommaa! Mä oon hapattanut hunajaa ja se on hyvää. 1:1 suhteessa vettä ja hunajaa ja 2% suola ja antaa olla. Sopii vähän kaikkeen.
Seuraavaks kun jaksan ryhtyä ni hapatan ohrahelmiä ja teen niistä "risoton"
Silloin tällöin tulee tehtyä jugurttia ja toki hapanleipää.
Vaikea keksiä ruokakulttuuria jossa hapattaminen ei olis jotenkin keskiössä tavalla tai toisella.

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Posted: 29 Oct 2019, 10:47
by Bitchfinder General
Hikkanen wrote:
22 Oct 2019, 21:26
Sliipattu herrasmies wrote:
22 Oct 2019, 12:25
Jos jollain on kokemusta maitotuotteiden hapattamisesta, saa viisastella. Tässä kantava idis olisi siis hapattaa käytettävä kerma kevyesti piimällä, mutta haasteena tällä hetkellä, että en tarkasti tiedä, millaisella. Käsittääkseni noista monista on se tarvittava bakteerikanta julmasti murhattu.
Ei kyllä ole maitotuotteiden hapatuksesta kokemusta, mutta oon tehnyt semmosia hapatettuja porkkanoita, joiden reseptissä käytettiin tilkka jugurtista valutettua heraa varmistamaan/nopeuttamaan hapatusprosessia. Voiskohan tuo toimia kermankin kanssa, enpä tiiä kyllä.

Itse ostin just testiin pari naurista hapatusta varten. En tiiä vielä tarkemmin millä tyylillä laitan nämä nyt porisemaan, mutta voin sitten aikanaan rapsailla tänne, että kuinka onnistui.
On kokemusta! Perus Creme Fraiche syntyy ku jättää kerman vaan pöydälle yöks. Jugurtit ja muut vaatii tietyn bakteerikannan, eli juuren. Kaupan turkkilaisesta juggesta saa tehtyä muutaman kerran ihan hyvää jugurttia mutta se on käsitelty silleen, että se ei pysy hengissä. Kandee jostain koittaa ettiä jugurttia jossa on elävä bakteerikanta jos haluaa jatkuvasti tehdä.
Yhdessä turkkilaisessa keittokirjassa neuvottiin lämmittämään 2 rkl maito 45C ja lisäämään siihen 5 rouhittua kuivaa kikhernettä. Sitä mössöä sit pidetään 45 asteessa tai lähellä yön yli ja se on se juuri josta seuraavana päivänän tehdään jugurtti. Tottakai kokeilin ja onnistui hyvin. Tuli helvetin hyvää, joskin aika miedosti hapanta juggea.
Heralla voi tosiaan hapattaa mut oman kokemuksen mukaan heralla hapatetut veget on jotenki limasempia ku pelkällä suolalla.