Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Ruokien ja juomien oma alue.

Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz

Message
Author
User avatar
Heppanen
Hippan heppan
Posts: 86624
Joined: 22 Mar 2015, 18:27
Location: Heppala

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#16 Post by Heppanen » 29 Oct 2019, 19:04

Bitchfinder General wrote:
29 Oct 2019, 10:47
Hikkanen wrote:
22 Oct 2019, 21:26
Sliipattu herrasmies wrote:
22 Oct 2019, 12:25
Jos jollain on kokemusta maitotuotteiden hapattamisesta, saa viisastella. Tässä kantava idis olisi siis hapattaa käytettävä kerma kevyesti piimällä, mutta haasteena tällä hetkellä, että en tarkasti tiedä, millaisella. Käsittääkseni noista monista on se tarvittava bakteerikanta julmasti murhattu.
Ei kyllä ole maitotuotteiden hapatuksesta kokemusta, mutta oon tehnyt semmosia hapatettuja porkkanoita, joiden reseptissä käytettiin tilkka jugurtista valutettua heraa varmistamaan/nopeuttamaan hapatusprosessia. Voiskohan tuo toimia kermankin kanssa, enpä tiiä kyllä.

Itse ostin just testiin pari naurista hapatusta varten. En tiiä vielä tarkemmin millä tyylillä laitan nämä nyt porisemaan, mutta voin sitten aikanaan rapsailla tänne, että kuinka onnistui.
On kokemusta! Perus Creme Fraiche syntyy ku jättää kerman vaan pöydälle yöks. Jugurtit ja muut vaatii tietyn bakteerikannan, eli juuren. Kaupan turkkilaisesta juggesta saa tehtyä muutaman kerran ihan hyvää jugurttia mutta se on käsitelty silleen, että se ei pysy hengissä. Kandee jostain koittaa ettiä jugurttia jossa on elävä bakteerikanta jos haluaa jatkuvasti tehdä.
Yhdessä turkkilaisessa keittokirjassa neuvottiin lämmittämään 2 rkl maito 45C ja lisäämään siihen 5 rouhittua kuivaa kikhernettä. Sitä mössöä sit pidetään 45 asteessa tai lähellä yön yli ja se on se juuri josta seuraavana päivänän tehdään jugurtti. Tottakai kokeilin ja onnistui hyvin. Tuli helvetin hyvää, joskin aika miedosti hapanta juggea.
Heralla voi tosiaan hapattaa mut oman kokemuksen mukaan heralla hapatetut veget on jotenki limasempia ku pelkällä suolalla.
Oukei!

Noihin naurisviipaleisiin laitoin nyt 2% suolan ja mausteiden lisäksi tilkkasen heraa varmuuden vuoksi. Neljä päivää, kun olivat huoneenlämmössä niin kuohui jo ja liemessä alkoi olla hapanta makua, niin siirsin jääkaappiin tekeytymään. Vois kyllä jatkossa kokeilla ilman tuota heraa, jos tässä nyt innostuu enemmänkin hapattelemaan.

Kaalit vissiin helpoimmasta päästä hapattaa ilman vippaskonsteja? Jostain luin, että kaikki juurekset/vihannekset ei välttämättä lähde niin helposti hapattumaan.
Spoiler:
dippan deppan
Spoiler:
hippan heppan

Poistunut käyttäjä 29b4ce
Poistunut käyttäjä
Posts: 27109
Joined: 08 Mar 2020, 15:17

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#17 Post by Poistunut käyttäjä 29b4ce » 08 Mar 2020, 23:03

tässä topik makuuni, kaikenlainen purkkisäilöntä kiinnostaa. nyt lähtee testiin hapatettu kukkakaali, jonkun perusohjeen kaivoin netistä ja sillä mennään

Poistunut käyttäjä 29b4ce
Poistunut käyttäjä
Posts: 27109
Joined: 08 Mar 2020, 15:17

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#18 Post by Poistunut käyttäjä 29b4ce » 08 Mar 2020, 23:03

Bitchfinder General wrote:
29 Oct 2019, 10:41
Mä oon hapattanut hunajaa ja se on hyvää. 1:1 suhteessa vettä ja hunajaa ja 2% suola ja antaa olla. Sopii vähän kaikkeen.
helvetin helvetti että kuulostaa hyvältä

User avatar
bad grankulla
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
Posts: 28181
Joined: 11 Oct 2013, 15:39
Location: by the river (dippan deppan)

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#19 Post by bad grankulla » 10 Mar 2020, 14:34

Topikin seurantaan koska vähän kun kiireet hellittää niin koitan tehdä jotain hapatettua chili-juures-valkosipulikastiketta. Kaupan tahnat on aina väärän makuisia.
Image

User avatar
bad grankulla
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
Posts: 28181
Joined: 11 Oct 2013, 15:39
Location: by the river (dippan deppan)

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#20 Post by bad grankulla » 10 Mar 2020, 14:35

Kiinnostais myös tsukemonot eli japanialaiset hapanjutut joissa on ihan oma makumaailmansa, suht vinkeitä twistejä esim. purkkikurkkuihin. Ehkä joku päivä saan ostetuksi sen prässin joka noihin tarvitaan [-o<
Image

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65703
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#21 Post by Timo Jutilan maksa » 10 Mar 2020, 14:38

Hemmetti kun olen laiska ollut näihin. Mullahan olis kuitenkin tuo keraaminen hapatusastiakin jossa painot siellä sisällä :facepalm:
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Kyynhakkelus
-=Lord Of PIF=-
-=Lord Of PIF=-
Posts: 12551
Joined: 02 Aug 2015, 17:45
Location: Kilipäisyyden portaat

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#22 Post by Kyynhakkelus » 10 Mar 2020, 18:55

Viime viikonloppuna pistin pitkästä aikaa hapankaalin tekeytymään. Muuta ei välttämättä tarvi kuin kaalia ja suolaa. Tuolla se nyt keittiön pöydällä tohisee. Lasipurkissa näkee hauskasti miten kaalista erottunut neste kuplii. Löysään välillä kantta ettei purkki räjähdä. Noihin voi päivässä kerääntyä paljonkin painetta.
Image

The Maidan Moments - rajakkien sakeimmat compilation: http://www.punkinfinland.net/forum/view ... 3&t=442349

User avatar
jaxen
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 81715
Joined: 26 May 2010, 14:58
Location: Inkeroisten jäbä

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#23 Post by jaxen » 18 Apr 2020, 11:29

Mistäs saisi Suomesta noita hapatusruukkuja?
NEKROPOLIS 2 | VYÖHYKE (UE punk)
___________________

"Seuraavaksi katsomme, kuinka kaksi kouluikäistä taituria tykittelee rock- ja metalliklassikoita"

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65703
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#24 Post by Timo Jutilan maksa » 18 Apr 2020, 16:31

jaxen wrote:
18 Apr 2020, 11:29
Mistäs saisi Suomesta noita hapatusruukkuja?
https://www.hapatteet.fi/Hapatusruukku-5-litraa
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
twang
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 40616
Joined: 27 Jun 2004, 02:58
Location: askelsyklin kaksoistukivaihe

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#25 Post by twang » 18 Apr 2020, 18:08

Toimiiko retikka/retiisi? Tuohan kasvaa lähes itsestään ja on satoisa.
mortal throne of pasanen wrote:
10 Nov 2023, 13:09
Ambient on kuolleiden pressojen noisea
Ken-nukkea esittävä Ryan Gosling wrote:Tässä kyseisessä proggiksessa ikävä kyllä vähän sellaista samanlaista vaaran tuntua kuin kuunnellessa palvelutalon vanhusten kuorsaamista.
Image

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65703
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#26 Post by Timo Jutilan maksa » 18 Apr 2020, 18:17

twang wrote:
18 Apr 2020, 18:08
Toimiiko retikka/retiisi? Tuohan kasvaa lähes itsestään ja on satoisa.
Miksei toimis. Ei huonoa hapatettua ole vielä tullut maisteltua.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Enstex Willer
9k
Posts: 9274
Joined: 29 Oct 2010, 17:49
Location: Blåkulla

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#27 Post by Enstex Willer » 18 Apr 2020, 21:34

Hikkanen wrote:
29 Oct 2019, 19:04


Oukei!

Noihin naurisviipaleisiin laitoin nyt 2% suolan ja mausteiden lisäksi tilkkasen heraa varmuuden vuoksi. Neljä päivää, kun olivat huoneenlämmössä niin kuohui jo ja liemessä alkoi olla hapanta makua, niin siirsin jääkaappiin tekeytymään. Vois kyllä jatkossa kokeilla ilman tuota heraa, jos tässä nyt innostuu enemmänkin hapattelemaan.

Kaalit vissiin helpoimmasta päästä hapattaa ilman vippaskonsteja? Jostain luin, että kaikki juurekset/vihannekset ei välttämättä lähde niin helposti hapattumaan.
Tuli heti tämä mieleen, sorry:
Image
Hybridi­osaamis­keskuksen verkostojohtaja

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65703
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#28 Post by Timo Jutilan maksa » 18 Apr 2020, 22:33

:D
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Heppanen
Hippan heppan
Posts: 86624
Joined: 22 Mar 2015, 18:27
Location: Heppala

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#29 Post by Heppanen » 19 Apr 2020, 19:59

Enstex Willer wrote:
18 Apr 2020, 21:34
Hikkanen wrote:
29 Oct 2019, 19:04


Oukei!

Noihin naurisviipaleisiin laitoin nyt 2% suolan ja mausteiden lisäksi tilkkasen heraa varmuuden vuoksi. Neljä päivää, kun olivat huoneenlämmössä niin kuohui jo ja liemessä alkoi olla hapanta makua, niin siirsin jääkaappiin tekeytymään. Vois kyllä jatkossa kokeilla ilman tuota heraa, jos tässä nyt innostuu enemmänkin hapattelemaan.

Kaalit vissiin helpoimmasta päästä hapattaa ilman vippaskonsteja? Jostain luin, että kaikki juurekset/vihannekset ei välttämättä lähde niin helposti hapattumaan.
Tuli heti tämä mieleen, sorry:
Image
:o

No juuh, nauriit on syöty ja ei ne nyt kyllä mitään maailman herkullisimpia ruoka-asioita olleet, mutta ihan ok kuitenkin. Jotain muuta vois kokeilla seuraavaksi. Ehkäpä porkkanoita tai ihan vaan kaalia.
Spoiler:
dippan deppan
Spoiler:
hippan heppan

User avatar
Lähes myyttinen kikkamies
Posts: 304
Joined: 08 Dec 2011, 09:18

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#30 Post by Lähes myyttinen kikkamies » 20 Apr 2020, 07:58

Nyt on pari satsia hot saucea tehtynä hapatetuista chileistä ja voin todeta että on: hyvää =P~

Ekan tein perus rawiteista (ne, joita saa vähän joka lähimarketista irtona) ja jälkimmäisen habaneroista. Reseptiikkaa en kummemmin funtsinut, vaan aika lonkalta heittelin chilit, öljyn, osan hapatusliemestä ja mausteet blenderiin ja mössöksi, ei tosta varmaan pahaa saa oikein mitenkään.

Kesän råjektino: mutsin ja faijan chilisadon haltuunotto soosihommia varten

Post Reply