Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz
- Bitchfinder General
- 2k
- Posts: 2583
- Joined: 21 Oct 2009, 18:08
- Location: "hesa"
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Kannattaa kokeilla myös tursua, eli turkkilaista hapattamista. Turkissa ne hapattaa vähän kaikkea ja juovat vielä sitä hapatuslitkua.
Tässäpä yksi ohje: Leikkaa hapatettavat kasvikset sopiviksi paloiksi ja ripottele niille suolaa, samaan tapaan kuin itkettäisit munakoisoa. Anna olla yön yli jääkaapissa.
Tee 1,5-2% suolaliemi ja varmista, että se jäähtyy alle 40c. Helpointa on kiehauttaa suola tilkassa vettä ja lisätä kylmää vettä kunnes suhde on oikea.
kaada suolaliemi kasvisten päälle ja heitä sekaan muutama raaka kikherne ja pari krutongin kokoista palaa hapanjuurileipää (voit laittaa nämä harsopussiin jos haluat). Jos haluaa olla oikein villi niin laittaa pari chiliä ja mustapippureita mukaan.
Paino päälle niin, ettei kasvikset ole ilman kanssa tekemisissä. Pidä pari viikkoa huoneenlämmössä ja siirrä sitten kylmään. Kannattaa alkaa maistelemaan jo viikon päästä niin tietää sitten, että millon maistuu omaan suuhun hyvältä.
En tiiä mikä homma noissa kikherneissä ja leivässä on, mutta hemmetin hyvää settiä tulee.
Hyväksi todettuja kasviksia: Kaali, kukkakaali, porkkana, punajuuri, juuriselleri, fenkoli yms.
Yhdessä kirjassa oli jugurtinteko ohje from scratch niin laitetaas sekin tähän, koska se oli niin jännä ja onnistui hyvin:
2 l maitoa 5 kpl säilykekikherneitä murskattuna
lämmitä 2 rkl maitoa 45 asteeseen ja kaada pieneen astiaan. Lisää murskatut kikherneet. Kääri astia muutaman keittiöpyyhkeen tai liinan sisään ja anna olla lämpimähkössä paikassa keittiössä yön yli. (Liinojen tarkoitus on pitää maito lämpimänä)
Seuraavana päivänä kiehauta loput maidot ja anna porista hiljaa 5 min. Jäähdytä 45 asteeseen. Siivilöi startterista kikherneet pois ja kaada litku maidon sekaan ja sekoita. Kääri tämä satsi taas parin pyyhkeen sisään ja anna seistä 5 tuntia. Siirrä jääkaappiin ja anna asettua yön yli. Tarvittaessa valuta se vielä harsokankaan läpi seuraavana päivänä, jos haluat paksumpaa labnea. Heran voi sitten käyttää miten huvittaa jos valuttaa. Esim herassa keitetty polenta on herkkua.
Tästä tuli tosi hyvä jugurtti, ei kovin hapokas tosin. Seuraavaksi kun tekee jugurttia niin voi skipata tuon kikherneosion ja käyttää startterina valmista jugurttia 5% maidon painosta ja toimii niinkuin edellä neuvotaan.
Tässäpä yksi ohje: Leikkaa hapatettavat kasvikset sopiviksi paloiksi ja ripottele niille suolaa, samaan tapaan kuin itkettäisit munakoisoa. Anna olla yön yli jääkaapissa.
Tee 1,5-2% suolaliemi ja varmista, että se jäähtyy alle 40c. Helpointa on kiehauttaa suola tilkassa vettä ja lisätä kylmää vettä kunnes suhde on oikea.
kaada suolaliemi kasvisten päälle ja heitä sekaan muutama raaka kikherne ja pari krutongin kokoista palaa hapanjuurileipää (voit laittaa nämä harsopussiin jos haluat). Jos haluaa olla oikein villi niin laittaa pari chiliä ja mustapippureita mukaan.
Paino päälle niin, ettei kasvikset ole ilman kanssa tekemisissä. Pidä pari viikkoa huoneenlämmössä ja siirrä sitten kylmään. Kannattaa alkaa maistelemaan jo viikon päästä niin tietää sitten, että millon maistuu omaan suuhun hyvältä.
En tiiä mikä homma noissa kikherneissä ja leivässä on, mutta hemmetin hyvää settiä tulee.
Hyväksi todettuja kasviksia: Kaali, kukkakaali, porkkana, punajuuri, juuriselleri, fenkoli yms.
Yhdessä kirjassa oli jugurtinteko ohje from scratch niin laitetaas sekin tähän, koska se oli niin jännä ja onnistui hyvin:
2 l maitoa 5 kpl säilykekikherneitä murskattuna
lämmitä 2 rkl maitoa 45 asteeseen ja kaada pieneen astiaan. Lisää murskatut kikherneet. Kääri astia muutaman keittiöpyyhkeen tai liinan sisään ja anna olla lämpimähkössä paikassa keittiössä yön yli. (Liinojen tarkoitus on pitää maito lämpimänä)
Seuraavana päivänä kiehauta loput maidot ja anna porista hiljaa 5 min. Jäähdytä 45 asteeseen. Siivilöi startterista kikherneet pois ja kaada litku maidon sekaan ja sekoita. Kääri tämä satsi taas parin pyyhkeen sisään ja anna seistä 5 tuntia. Siirrä jääkaappiin ja anna asettua yön yli. Tarvittaessa valuta se vielä harsokankaan läpi seuraavana päivänä, jos haluat paksumpaa labnea. Heran voi sitten käyttää miten huvittaa jos valuttaa. Esim herassa keitetty polenta on herkkua.
Tästä tuli tosi hyvä jugurtti, ei kovin hapokas tosin. Seuraavaksi kun tekee jugurttia niin voi skipata tuon kikherneosion ja käyttää startterina valmista jugurttia 5% maidon painosta ja toimii niinkuin edellä neuvotaan.
DRINK METAL
- YOU HAVE COCAINE ON YOUR PENIS
- King of PIF
- Posts: 16635
- Joined: 25 Nov 2004, 11:12
- Location: On Planet Bullshit. In the galaxy of This Sucks Camel Dick
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Noi kikherneet ei kyllä käy järkeen, mut hapanleivän tarkoitus on varmaan nopeuttaa happaantumisreaktion käynnistymistä, on tullut vastaan toi leipähomma jossain hapankaaliohjeissakin.Bitchfinder General wrote: ↑28 Apr 2020, 04:50En tiiä mikä homma noissa kikherneissä ja leivässä on, mutta hemmetin hyvää settiä tulee.
- YOU HAVE COCAINE ON YOUR PENIS
- King of PIF
- Posts: 16635
- Joined: 25 Nov 2004, 11:12
- Location: On Planet Bullshit. In the galaxy of This Sucks Camel Dick
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Näitä tuli purkillinen tekaistua, ja tuli ihan helvetin hyvää.Bitchfinder General wrote: ↑28 Apr 2020, 04:50Kannattaa kokeilla myös tursua, eli turkkilaista hapattamista. Turkissa ne hapattaa vähän kaikkea ja juovat vielä sitä hapatuslitkua.
Tässäpä yksi ohje: Leikkaa hapatettavat kasvikset sopiviksi paloiksi ja ripottele niille suolaa, samaan tapaan kuin itkettäisit munakoisoa. Anna olla yön yli jääkaapissa.
Tee 1,5-2% suolaliemi ja varmista, että se jäähtyy alle 40c. Helpointa on kiehauttaa suola tilkassa vettä ja lisätä kylmää vettä kunnes suhde on oikea.
kaada suolaliemi kasvisten päälle ja heitä sekaan muutama raaka kikherne ja pari krutongin kokoista palaa hapanjuurileipää (voit laittaa nämä harsopussiin jos haluat). Jos haluaa olla oikein villi niin laittaa pari chiliä ja mustapippureita mukaan.
Paino päälle niin, ettei kasvikset ole ilman kanssa tekemisissä. Pidä pari viikkoa huoneenlämmössä ja siirrä sitten kylmään. Kannattaa alkaa maistelemaan jo viikon päästä niin tietää sitten, että millon maistuu omaan suuhun hyvältä.
En tiiä mikä homma noissa kikherneissä ja leivässä on, mutta hemmetin hyvää settiä tulee.
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65701
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Tätähän vois tehdä. Pitkästä aikaa käyttöä tuolle hapatusastialle. Chiliä tietenkin mukaan. Hapatettu chili muutenkin aivan vitun hyvää.7.13 was an inside job! wrote: ↑19 May 2020, 19:56Näitä tuli purkillinen tekaistua, ja tuli ihan helvetin hyvää.Bitchfinder General wrote: ↑28 Apr 2020, 04:50Kannattaa kokeilla myös tursua, eli turkkilaista hapattamista. Turkissa ne hapattaa vähän kaikkea ja juovat vielä sitä hapatuslitkua.
Tässäpä yksi ohje: Leikkaa hapatettavat kasvikset sopiviksi paloiksi ja ripottele niille suolaa, samaan tapaan kuin itkettäisit munakoisoa. Anna olla yön yli jääkaapissa.
Tee 1,5-2% suolaliemi ja varmista, että se jäähtyy alle 40c. Helpointa on kiehauttaa suola tilkassa vettä ja lisätä kylmää vettä kunnes suhde on oikea.
kaada suolaliemi kasvisten päälle ja heitä sekaan muutama raaka kikherne ja pari krutongin kokoista palaa hapanjuurileipää (voit laittaa nämä harsopussiin jos haluat). Jos haluaa olla oikein villi niin laittaa pari chiliä ja mustapippureita mukaan.
Paino päälle niin, ettei kasvikset ole ilman kanssa tekemisissä. Pidä pari viikkoa huoneenlämmössä ja siirrä sitten kylmään. Kannattaa alkaa maistelemaan jo viikon päästä niin tietää sitten, että millon maistuu omaan suuhun hyvältä.
En tiiä mikä homma noissa kikherneissä ja leivässä on, mutta hemmetin hyvää settiä tulee.
Spoiler:
Spoiler:
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Nyt tuli treenailtua ensimmäistä kertaa kimchin ja jonkinlaisen hapatetun chilipyreen valmistusta. Kimchistä tuli hieman liian suolaista ja sinänsä käppäversio, että tommosta marketin chilijauhetta käytin, kun en nyt tähän hätään semmosta gochugarua saanut käsiini. Kuitenkin ensimmäiseksi kokeiluksi yllättävänkin hyvä tulos ja pitääpä vähän viilailla reseptiä ja hommata tuota oikeanlaista chiliä!
Chilimössössäkin on jo mukavan hapan tuntuma ja uskoisin, että siinä vielä maku tekeytyy etiäpäin, kun malttaa ootella. On tämä mielenkiintoista puuhastelua.
Chilimössössäkin on jo mukavan hapan tuntuma ja uskoisin, että siinä vielä maku tekeytyy etiäpäin, kun malttaa ootella. On tämä mielenkiintoista puuhastelua.
Spoiler:
Spoiler:
- kärkiteema
- Melkein ####!
- Posts: 10000
- Joined: 07 Nov 2015, 14:35
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Porkkana-inkivääri on pirun hyvä hapate. Porkandi ohuiks suikaleiks tai paksuks rassteeks ja inkiväärii mausteeks. Hemmetin hyvää kamaa maustamsan ruokia ja muutenkin.
Spoiler:
- Putkosen Musta Lista
- Posts: 302
- Joined: 04 Feb 2016, 16:06
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Kimchin tekeminen kyllä kiinnostaisi, koska kunnon 5/5 herkku! Googlella varmasti löytyy satoja ohjeita, mutta onko piffiläisillä jotain the reseptiä tähän, ilmianna se paras tapa tehdä homemade kimchit.
- Höntti-Osku
- 1k
- Posts: 1165
- Joined: 18 Apr 2012, 12:17
- Location: Korpijärvi
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Ruohonjuuresta ostettu hapankaali maistuu kyllä samasta ostettu Kimchi oli miedompaa
- kosminen_joonas
- -=Lord Of PIF=-
- Posts: 13556
- Joined: 16 Feb 2007, 19:33
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Putkosen Musta Lista wrote: ↑08 Aug 2020, 22:28Kimchin tekeminen kyllä kiinnostaisi, koska kunnon 5/5 herkku! Googlella varmasti löytyy satoja ohjeita, mutta onko piffiläisillä jotain the reseptiä tähän, ilmianna se paras tapa tehdä homemade kimchit.
Erikoistutkija Hauberi wrote: ↑12 Jan 2011, 12:37Vanhalta Koreanreissaajalta saatu kimchi-resepti. Testattu useasti ja toimii (tällä reseptillä tulee sit hjyyvin hjulinen, arkasuiset voivat ottaa 1/4 veks chilistä). Ei siis sisällä 'kehitettävää'-osiota kuten tuo aiempi linkki, korealaiselta muorilta peräisin tämä.
1 kuppi = reiska 2 desiä.
3 keskikokoista kiinankaalia (itsellä pikemminkin isohko)
3 kuppia karkeaa suolaa
12 kuppia vettä
1 ruokalusikallinen silputtua valkosipulia
1 ruokalusikallinen silputtua inkivääriä
1 ruokalusikallinen silputtua salottisipulia
1 kuppi punaista chilijauhetta
¾ kuppia kalakastiketta
1 ruokalusikallinen hienonnettuja (kuorittuja pakaste) katkarapuja
3 ruokalusikallista sokeria
1. halkaise kaalit pitkittäin kahteen osaan. sekoita 2 kuppia karkeaa suolaa 12 kuppiin vettä ja liota kaaleja 15 minuuttia. ripottele tai pikemminkin tunge jäljellä oleva kupillinen suolaa kaalin lehtien väleihin ja anna sotkun seisoa 4-5 tuntia. kääntele välillä, että lehdet suolaantuvat tasaisesti. jos kaalit ovat suuria, suolaantuminen voi kestää jopa 8 tuntia.
2. murskaa tai paloittele valkosipulit ja inkivääri. pilko salottisipulit 1.5 tuumaisiksi. silppua katkaravut.
3. kun kaalit ovat suolaantuneet eli pehmenneet, huuhtele ne 3-4 kertaa ja anna valua. pilko kaalit tuuman mittaisiksi paloiksi.
4. sekoita suuressa kulhossa kaalipalat ja chilipulveri. lisää kalasoosi, valkosipuli, inkivääri ja katkaravut. sekoita. lisää sipulinpalat ja sokeri. sekoita.
5. maista sotkua seuraavana päivänä. jos se tuntuu liian suolaiselta, laimenna lisäämällä 2-3 kupillista kasvislientä. jos suolaa on liian vähän, lisää soijaa maun mukaan. väriltään kirkkaanpunaista kimchiä saa, kun chilipulveria liottaa tunnin kalakastikkeessa.
6. jätä seos huoneenlämpöön, kunnes se alkaa käydä (1-2 vuorokautta). säilytä valmis kimchi jääkaapissa tai kellarissa.
Itse skippaan kohdassa kolme olevan kaalin pilkkomisen ja jätän ne kannoistaan kiinni. Näin valmis kimchi on "nätissä paketissa" mistä saa leikattua kauniita annospaloja, kas näin:
Tälleen duunattuna sekoitetaan kohdassa 4. chili, kalasoosi, valkosipuli, inkivääri, sipuli, katkikset ja sokeri mössöksi mikä tungetaan kaalinlehtien väliin.
Toi Hakiksesta saatava valmiskimchi on omaan makuun vähän liian mietoa, joten kesäisin kun kiinankaali on halpaa, tulee duunattua parit ämpärilliset tota kesässä.
- Hardcore-Mummo
- Matti Partanen
- Posts: 44159
- Joined: 19 Nov 2009, 17:24
- Location: Excrement Defermentation
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Kimchiä pitäis pistää porisemaan.
Meno on ku mählyssä, on käppyrää ja kaavioo
- riffejä kierrättävä krusti keijo
- Matti Partanen
- Posts: 54685
- Joined: 26 Jun 2015, 01:49
- Location: oululainen kerrostalo
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
laitoin hapankurkut vuorokausi sitten ja kuplii nyt. annanko silti olla vielä pari vuorokautta ennen kuin pistän kylmään?
- YOU HAVE COCAINE ON YOUR PENIS
- King of PIF
- Posts: 16635
- Joined: 25 Nov 2004, 11:12
- Location: On Planet Bullshit. In the galaxy of This Sucks Camel Dick
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Itse oon antanut olla viikon, ja nyt oon kylmään pistämässä. Kaksi purkkia tein, toinen "perinteisemmin" maustettu, ja toinen chilillä maustettu.riffejä kierrättävä krusti keijo wrote: ↑11 Aug 2020, 13:20laitoin hapankurkut vuorokausi sitten ja kuplii nyt. annanko silti olla vielä pari vuorokautta ennen kuin pistän kylmään?
- pidetään symposium
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 29967
- Joined: 03 Apr 2012, 19:43
- Location: Zündapp for your rights
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Nostellaas vähä.
Onko tämmöisten kanssa tullut puuhailtua? Oon ihan asazuke-koukussa täällä ja kiinnostaisi kokeilla noita pidemmän muhimisen juttuja myös.bad grankulla wrote: ↑10 Mar 2020, 14:35Kiinnostais myös tsukemonot eli japanialaiset hapanjutut joissa on ihan oma makumaailmansa, suht vinkeitä twistejä esim. purkkikurkkuihin. Ehkä joku päivä saan ostetuksi sen prässin joka noihin tarvitaan
- pidetään symposium
- -=00King Of PIF00=-
- Posts: 29967
- Joined: 03 Apr 2012, 19:43
- Location: Zündapp for your rights
Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat
Ekat misozuke setit testattu. Selleriä, porkkanaa ja kurkkua aika isoina paloina reilun vuorokaude jääkaapissa misotahnaan haudattuna. Muut ei olleet mitenkään kovin ihmeellisiä mutta kurkkulohkoista tuli todella koukuttavan makuisia. Tahnat pitäisi voida käyttää uudelleen ja hyvä niin koska tämmösen yhden aterian lisukesettin peittelyyn meni yli puolet 6€ misopaketista.