Tuskin maltan odottaa, mitä tonne saadaan vielä neljällä miljoonalla Toivottavasti Tiki-baareja tehdään lisää
Helsingin keskustaan rakennetaan 10 miljoonalla eurolla teemaravintolaa: Taustalla Venäjältä muuttanut yhdysvaltalaismies, joka kiusaantuu rahasta puhumisesta
Ravintola Laavassa on muun muassa videomaisemointia, animointia, erilaisia äänimaailmoja, erikoisvalaistuksia ja interaktiivisuutta, joiden toteuttajat ovat tehneet töitä Disneylle Los Angelesissa.
Noin kahden ja puolen vuoden ajan yhdysvaltalainen Greg Easter, 61, on rakentanut mielikuvituksensa pohjalta uutta ravintolaa arvokiinteistöön Helsingin Kaartinkaupunkiin.
Tuloksena on ravintola Laava, joka avasi ovensa kaikessa hiljaisuudessa heinäkuun puolessa välissä. Projekti ei tosin vieläkään ole kokonaan valmis, mutta osa melkein 900 neliön kokoisesta ravintolatilasta on jo auki yleisölle.
Ravintola Laava poikkeaa ainakin kahdella tavalla muista ravintoloista Helsingissä. Ensinnäkin Laava pyrkii omistajansa mukaan tarjoamaan aikuisille ”seikkailuelämyksen teemapuiston tapaan” ravintolan muodossa.
Toiseksi sen toteutumiseen on jo nyt mennyt noin kuusi miljoonaa euroa.
Easter kertoo, että ravintolan pitäisi olla kokonaan valmis noin kahden vuoden kuluttua, jolloin hän arvelee, että summa on noussut noin 10 miljoonaan euroon.
Kyseessä on siis, jos ei kallein, niin yksi Suomen kalleimmista ravintolahankkeista.
Ensimmäisenä uuteen ravintolaan astuessa nähtävillä on vielä vahvasti vanhan rakennuksen henkeä. Kyseinen Navigator-talo valmistui vuonna 1905. Rakennus on toiminut pääasiassa laivayhtiöiden ja varustamoiden liiketalona.
Vanha baaritiski ja entistä kunnioittaen remontoitu lattia muodostaa alueen, joka on Laavassa nimetty Dystopia-baariksi.
Alue on jo auki asiakkaille, mutta Easter kertoo, että myöhemmin sen sisustukseen lisätään enemmän teemaan sopivia elementtejä.
Paikan omistaja, operatiivinen johtaja, pääkokki ja pääbaarimestari Easter saapuu baarin puolelle läppäri kainalossaan. Hän koettaa säätää soimaan rumpumusiikkia, jonka tarkoituksena on johdattaa asiakkaat tiki-baarin tunnelmaan. Tiki-baari löytyy baaritiskin takaa ensimmäisestä kerroksesta ja on toinen alueista, joka on jo avattu asiakkaille.
Eksoottiseen tunnelmaan pyrkivän tiki-baarin puolella on hämärää. Alueen sisustuksessa on käytetty bambua, puuta ja teemaan kuuluvia seinäornamentteja. Katosta roikkuu tekokasveja ja osa lampuista taittaa pinkkiin sävyyn.
Idea tiki-baariin kumpuaa Easterin lapsuudesta. Hän kertoo viettäneensä lapsuudessa paljon aikaa isoisänsä ja isänsä kanssa Trader Vic’s -nimisessä tiki-baarissa Kaliforniassa. Baari on kyseisen baarityylin isänä pidetyn Victor Jules Bergeronin paikka.
Samassa paikassa myös Easter tutustui ensimmäistä kertaa ravintolakeittiöön auttaessaan työntekijöitä pienissä askareissa.
Easter kasvoi San Franciscossa ja asui sen jälkeen noin 25 vuotta Hollywoodissa. Ravintolatöiden lisäksi Easter kertoo työskennelleensä nuorena myös vähän aikaa koodaajana Silicon Valleyssa.
Suurimman osan elämästään kokkina toiminut Easter kertoo asuneensa ja työskennelleensä eri ravintoloissa: vähän aikaa myös Saksassa ja Italiassa sekä kymmenen vuoden ajan Venäjällä. Viimeiset kaksi ja puoli vuotta Easter on asunut Suomessa.
”Nuorena harrastukseni oli ikään kuin vakoilla eri ravintoloita. Jos söin ravintolassa annoksen, jota rakastin, puhuin tieni töihin sinne”, Easter kertoo.
”Saatoin olla töissä viikon tai kymmenen päivää ja sitten lopetin, yleensä en ottanut edes palkkaa. Halusin vain olla keittiössä ja nähdä mitä he tekevät ja oppia kokkaamaan tietyt annokset. Näin opin valtavan määrän erilaisia ruokalajeja.”
Pietarissa Easter kertoo toimineensa pääkokkina kolmessa eri ravintolassa. Hän on kirjoittanut myös yhteensä kuusi kirjaa: viisi kokkikirjaa ja yhden omaelämäkerran.
Vuonna 2012 Easter alkoi kuvata Youtubeen kokkausvideoita kanavalla Cooking with Russian. Kanavalta löytyy satoja videoita.
”Ensin niiden tarkoitus oli helpottaa työtäni ravintolassa, koska alaiseni pystyivät opettelemaan erilaisia annoksia niiden avulla.”
Lopulta videoiden suosio lisääntyi ja kanava sai noin 30 000 katsojaa. Easter kertoo ajan Suomessa kuitenkin kuluneen täysin Laava-projektin ympärillä, eikä hän siksi ole tehnyt enää uusia videoita.
Tiki- ja dystopia-baarien lisäksi kolmikerroksiseen ravintolaan on rakennettu myös muita teemoja. Yläkerrassa ovat esimerkiksi alueet, joita kutsutaan nimillä Secret Garden ja Cabin In The Woods.
Teema heijastuu huoneissa muun muassa suurissa seinämaalauksissa. Puutarhamaisessa huoneessa asiakkaat myös esimerkiksi kuuntelevat illallisen yhteydessä kaiuttimista kuuluvia luonnonääniä.
Metsäteemaisen huoneen katonrajassa taas lentelee iltaisin ”valokärpäsiä”.
”Asuin jossain vaiheessa elämää myös Ohiossa, jossa näkyy paljon valokärpäsiä iltaisin. Halusin tuoda ne muistot tänne”, Easter kertoo.
Sähköllä toimivien valokärpästen lisäksi Laavassa on käytetty paljon muutakin tekniikkaa. Ravintolassa on esimerkiksi videomaisemointia, animointia, erilaisia äänimaailmoja, erikoisvalaistuksia ja interaktiivisuutta. Efektien ja animointien toteuttajat ovat Disney-studioilta Los Angelesista.
Tekninen puoli ei kuitenkaan ole vielä kokonaan valmis, ja esimerkiksi huoneet Secret Garden ja Cabin In The Woods on tarkoitus avata lähiviikkojen aikana.
Myös muut teemahuoneet, kuten Blue Lagoon Lounge ja Once Upon a Time ovat vielä kesken. Kellarikerroksen on tarkoitus avautua vasta joulunaikaan viininmaisteluita varten.
Ravintolassa on teemoja ja teknisiä elementtejä, mutta Easter vakuuttaa, että myös ruoka on Laavassa hyvää. Itse asiassa Easter kertoo haluavansa nostaa ruokatarjonnan rimaa Suomessa, joka ei hänen mielestään ole vielä hääppöinen.
”Suomessa monessa ravintolassa käytetään halpoja raaka-aineita, jotka eivät maksa mitään, mutta hinta on todella korkea. Laavassa kaikki on laatua ja ruoka on jotain ihan muuta kuin mihin täällä on totuttu aikaisemmin”, hän väittää.
Muutama viikko avaamisen jälkeen annosten hinta liikkui 20 euron tienoilla.
Miksi ravintola Laava on perustettu nimenomaan Suomeen ja Helsinkiin?
”Kävin Suomessa muutaman kerran Venäjän-vuosinani ja huomasin, ettei täällä ole teemaravintoloita. Jos tekisimme tämän esimerkiksi Los Angelesissa tai New Yorkissa, se ei olisi niin kiinnostavaa, koska samantapaisia paikkoja on siellä enemmän”, Easter sanoo.
Paikkana Kaartinkaupunki, Unioninkadun ja Eteläisen Makasiinikadun kulma on Easterin mielestä mitä mainioin.
”Ravintola on vauraan naapuruston lähellä, se on osa kiintoisaa historiallista rakennusta ja sen vieressä on kolme hotellia.”
Easter onkin varma, että paikka tulee houkuttelemaan paljon ihmisiä.
”Haluan, että paikasta tulee Helsingin uusi maamerkki ja että se edesauttaa turismia.”
Rahaa Easterin maamerkkiin on ainakin käytetty: teemahuoneiden toteuttamisessa on ollut mukana useita taiteilijoita ja toimijoita eri puolilta maailmaa.
Rahasta omistaja ei kuitenkaan halua puhua.
”Miksi kaikkia kiinnostaa hankkeen taloudellinen puoli? Se ei ole sen hauska puoli ja vie kaiken tähän liittyvän taikuuden pois.”
Rahoituspuolesta kertominen tekee Easterin mukaan hänen olonsa epämukavaksi, koska sen selittämiseksi hänen täytyy kuulemma rehennellä.
”Sanon vain, että minulla on varakkaita ja lojaaleja faneja. Kertoessani, että jään eläkkeelle, he kysyivät mitä vaatisi, että tulisin takaisin”, Easter kertoo.
”Sanoin, että jos saisin rakentaa Disneyn maailman innoittaman ravintolan minne tahansa maailmassa, minulla olisi totaalinen kontrolli rahaan ja saisin tehdä paikalle ihan mitä haluaisin, voisin jatkaa.”
Easter kertoo olettaneensa, että se saisi kysyjät hiljenemään ja jättämään hänet rauhaan.
”He kuitenkin sanoivat, että okei, me olemme mukana. Se sai minut lähtemään Venäjältä ja perustamaan Laavan.”