MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

Ruokien ja juomien oma alue.

Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz

Post Reply
Message
Author
User avatar
Rakas vaimoni Heli
Muuttoapurit vihaavat tätä naista.
Posts: 50842
Joined: 09 Mar 2008, 13:46
Location: avaruudellinen olo

MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#1 Post by Rakas vaimoni Heli » 24 Mar 2012, 13:45

Voisitko Macho ystävällisesti kertoa hyviä libsku kasvis ruoka ohjeita?! Haluaisin tehdä jotain semmosta ja asian tuntia henkilön vinkit olisi hyvä! Tiiän että teet aika hyvän kuulosia settejä.... Kiitos jo etukäteen! :heart:
P O L L Y wrote:
21 Jan 2024, 14:53
tulisipa jo ufo hakemaan takaisin
Yöradio-crew 1% ~~ soitetut toiveet count: 7 ~~

User avatar
roikale
6k
Posts: 6258
Joined: 12 Apr 2005, 19:45
Location: Venäjä

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#2 Post by roikale » 24 Mar 2012, 13:56

Libskusta ei tu mieleen muuta kuin Libsu, mut ei kai siita nyt herranjumala sentaan mitaan ruokaa saa tehda!
You could have it all.

User avatar
Sofa King
7k
Posts: 7613
Joined: 18 Apr 2008, 01:58
Location: HAMSTERDAM

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#3 Post by Sofa King » 24 Mar 2012, 14:59

äeeäöeähh mikä nälkä tuli!!!!!!!

User avatar
Rakas vaimoni Heli
Muuttoapurit vihaavat tätä naista.
Posts: 50842
Joined: 09 Mar 2008, 13:46
Location: avaruudellinen olo

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#4 Post by Rakas vaimoni Heli » 25 Mar 2012, 11:17

vastaa!
P O L L Y wrote:
21 Jan 2024, 14:53
tulisipa jo ufo hakemaan takaisin
Yöradio-crew 1% ~~ soitetut toiveet count: 7 ~~

Nachopeltikii
9k
Posts: 9129
Joined: 25 Apr 2006, 20:27

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#5 Post by Nachopeltikii » 25 Mar 2012, 13:55

Anteeks huomasin nyt vasta! Mää näpyttelen tänne jotai perus mezzeruokien reseptejä!

User avatar
Rakas vaimoni Heli
Muuttoapurit vihaavat tätä naista.
Posts: 50842
Joined: 09 Mar 2008, 13:46
Location: avaruudellinen olo

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#6 Post by Rakas vaimoni Heli » 25 Mar 2012, 14:10

Macho wrote:Anteeks huomasin nyt vasta! Mää näpyttelen tänne jotai perus mezzeruokien reseptejä!
:angel13: Jee!
P O L L Y wrote:
21 Jan 2024, 14:53
tulisipa jo ufo hakemaan takaisin
Yöradio-crew 1% ~~ soitetut toiveet count: 7 ~~

Nachopeltikii
9k
Posts: 9129
Joined: 25 Apr 2006, 20:27

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#7 Post by Nachopeltikii » 25 Mar 2012, 14:56

Tääl on nyt aika paljon noita mezze-reseptejä, eli kutakuinki se yleensä kun syödään Libanonissa niin on vitusti kaikkii eri ruokalajeja mutta vähän vähemmän kun normaalisti ja tarkotus että syödään isolla porukalla ja monta tuntia ja blaa. LEIPÄ on kaiken a ja o noissa ruokahommissa, vain länsimaalaset syö ruokailuvälineillä, muuten kaikki syödään niin että leipä on dipattuna siihen, leipä sen ympärillä tai no jotenki kikkailtuna. Noi kaupan pitaleivät on ehkä lähintä mitä oon löytäny, mutta se oikee libanonilainen leipä on semmosta tosi tosi ohutta (joten se ei hirveesti täytä) mut sil leiväl pystyy tarttuu kaikkiin ruokiin ja no ehkä tajuutte mitä tarkotan. Tässä kuva libanonilaisesta leivästä, en jaksa nyt naputella siihen reseptii ellei joku erikseen pyydä.
Image
Tossa vielä video (kantsii tsekata!) siitä miten se leipä oikeesti tehdään, himassa suomes ei oikei pysty samaan mutta on resepti jolla saa jotain vähän sinne päin http://www.youtube.com/watch?v=5STIIfAIEeM

Mää siis oon vähän laiska ni tykkään käyttää valmispohjia ja sooseja mitä saa noist etnisistä, mut laitan tänne reseptejä jos haluaa tehdä itte.
Usein hummuksen ja baba ganoush (munakoisodippi) purkit saa ostettuu valmiina, niihin vaan lisää oman maun mukaan sitruunamehuu, oliiviöljyy ja valkosipulii.
Oikeestaan mihin tahansa ruokaan kun laitat noi kolme juttuu ni se on jo Libanonilaist, hehe.
Oliiviöljyyn kannattaa panostaa ja ostaa jotai oikei hyvää ja kallista ja valkosipulin suosittelen murskaa kaikkiin resepteihin vaikkapa morttelilla sellaseks tahnamaiseks.

Mut Hummus:

reilu 2dl kikherneitä (mahollisimman pieniä jos on vaihtoehtoja)
n. 1 dl tahinia
1 sitruunan mehu
1-2 vs kynttä
½ tl jeera
oliiviöljyä
ripaus suolaa

Pese kikherneet useesti ja liota niitä vedessä yön yli astiassa jossa on n. 1 ruokalusikallinen ruokasoodaa.
Pese ne herneet taas ja keitä se suolattomassa vedessä 1-1,5 tuntia kunnes ne on vitun pehmeitä. Vesi kannattaa vaihtaa välillä kun sieltä irtoo niitä biittejä ja muuta. Sit vaa murskaat ne herneet omassa Magic Bulletissa.

Kun herneet on jäähtyny, lisää joukkoon tahini ja muut ainekset. Jos se mössö tuntuu tosi paksulta ni lisää vähä vettä. Tarjoile kunnon oliiviöljyn kans ja kortisteks voi laittaa vaikka vähän persiljaa ja/tai paprikamaustetta, tähän tyyliin.

Kannattaa antaa maustua hetki jääkaapissa ja tarjoile se vaikka pitaleivän, dippivihannesten tai no oikeestaa minkä kanssa vaan.
Image


Baba Ganoush:

1 munakoiso (voi laittaa kakskin jos ei oo kovin isoja)
2 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl tahinia
1-2 vs kynttä
1 tl kuminaa
1 sitruunan mehu
Suolaa ja cayenne pippuria vähän mauksi
1 rkl pilkottua persiljaa koristeeks

200 astetta, 35-40.

Töki munakoisoa ympäriinsä haarukalla. Leikkaa munakoiso puoliks pituus suunnassa ja valele oliiviöljyllä. Aseta pellille leikattu puoli alaspäin ja paista kunnes pehmenee mukavasti.
200 astetta, 30-40min.

Kaivele munakoiso kuorestaan ja laita mössö johki kulhoon missä murskaat sen viel enemmän mössöks. Lisää sinne muut ainekset (paitsi säästä vähän sitruunamehua, suola ja cayennepippuri) ja sekota ja mössötä kunnolla.
Se mössö on hyvä kun se on jokseekin hummuksen tavalla tasanen mut sit siin ois hyvä olla sitä munakoisotyyppistä tekstuuria kanssa, nääs.

Anna sen maustua jonkin aikaa huoneenlämmössä sitten lisää se loppu sitruunamehu, suola ja pippuri. Voi myös heittää vähän oliiviöljyä ja tosiaan sitä persiljaa siihen päälle niin tulee hyvä.
Tarjoile minkä kanssa haluat, mää diggailen pitaleivästä eniten!

Ja tältä sen pitäis suunilleen näyttää:
Image

Tabbouleh

1½dl bulguria (löytyy ähly-etnisistä ja ainakin Punnitse ja Säästästä)
2 ruukkua (100g ehkä?) tuoretta persiljaa
1 ruukku tuoretta minttua
1 salottisipuli tai joku muu vähän makeampi sipuli, jos ei oo ni punasipuli on ihan okei
3-4 tomaattia kuutioituna (poista siemenet)
(½ kurkkua hienonnettuna, kuorittuna ja ilman siemeniä)
1 sitruunan mehu
2-3rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Kypsennä bulguri pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna minttu ja persilja silpuks. Lisää palotellut kasvikset, sitruunamehu ja oliiviöljy. Maista suolalla ja pippurilla ja sekottele.

Kurkku on suluissa kun musta se ei oikeesti kuulu Tabboulehiin mut se on ihan kiva plussa.
Siin salaatissa saa olla vitusti nestettä, sellai että se pohja tarjoiluastiasta voi uida hyvinkin sitruunamehussa ja öljyssä.

Sit sen pitäis näyttää jokseekin tältä!
Image
Last edited by Nachopeltikii on 25 Mar 2012, 16:18, edited 1 time in total.

Nachopeltikii
9k
Posts: 9129
Joined: 25 Apr 2006, 20:27

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#8 Post by Nachopeltikii » 25 Mar 2012, 15:22

Semmone perus (ei niin libanonilainen) annos mitä on AINA mezzepöydässä ja muutenki ruokapöydässä on vanhan kunnon ranskalaiset! Tässä kuitenkin resepti libanonilaisittain:

ÄHLYRANUT

Mahdollisimman isoja perunoita joku semmone hyvä määrä mitä jaksat pestä ja kuoria
suolaa
vitusti öljyä

Laitat jononki kattilaan (TAI uppopaistovehjeeseen) vitusti perus öljyä ja annat lämmetä jonkin aikaa.
Perunat voi leikata pituussunnassa ja aika paksuiks ja pitkiks ranuiks. Sit vaa paistat ne siel, otat pois, suolaat ja annat jäätyä. That's it!

Image

Huom kuvassa alareunassa ranskalaiset! Kuvassa myös hummus, tabbouleh, halloumia ja ei-libsku salaatti.


!VAROITUS NYT TULEE EPÄ-VEKKAANISIÄ RESEPTEJÄ!
Halloumi nyt on aika perus aika kaikki osaa paistaa sitä, mut laitan varuiks tämmösen reseptityyppisen jutun mitä oon tossa kuvassakin ainakin yrittää toteuttaa

Halloumiherkku

Paketillinen halloumia
1 rkl oliiviöljyä
mustapippurii
1 granaattiomena

Loita halloumia alkuu jonkin aikaa jos haluut ettei se oo niin suolasta (mut ketäpä ei suola haittais). Leikkaa kimpale n. kymmeneks sormen mittaseks pötkyks. Kyymenna öljyä pannussa ja paista juusto molemmilta puolilta kevyesti niin että pinta saa kullanruskean värin. Pippuroi ja siirrä tarjoiluastiaan. Halkaise granaattiomena kahtia, koverra haarukalla seimeniä ja ripottele koristeeks.


Toi granattiomena on muutenki hyvä ostos nois meze ruuis kun kaikki ruuat näyttää paremmilta kun heittää vähä siemenii siihen päälle.


Sit tän halusin laittaa messii kun tää on musta hyvä rapulassa ja tekis mieli nyt ja uskon et vois olla soveltavissa vekkaaneillekkin.

VIILEÄ JOGURTTIKEITTO

1l luonnonjugurttia
2 dl jääkylmää vettä
1/2 kurkkua kuorittuna, paloteltuna pitkittäin ja siemenet poistettu.
1 salottisipuli hienonnettuna
4rkl tilliä silpottuna
maun mukaan suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä

Sekoita vesi jogurttiin. Leikkaa tai vuole kurkun palat juustohöylällä ohuiks suikaleiks. Lisää jogurttipohjaan kurkku, sipuli ja tilli. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada keitto laseihin. Lirauta pari tippaa oliiviöljyä ennen tarjoamista.

jokseekin ton täköstä pitäis tulla
Image


Sitten kun on bulgarian jugurtit ja kreikkalaiset ja kaikki muut ni pitää olla libanonilainenkin. ELI

LIBANONIALAINEN JOGURTTI eli LABNEH

2l punasta maitoa
maustamatonta jogurttia
suolaa
oliiviöljyä

Laita maito mikroon SEITTEMÄKSI minuutiksi. Sekota maidon joukkoon maustamatonta jogurttia ja peitä liinalla 24 tunniksi. Lisää suola ja suodatinpaperiin tippumaan johki kulhoon. Lisää oliiviöljyä ja sit se on niinku valmis.
Tarjoile samalla tavalla kun joku tzatsiki. Tota kun sekotat vaikka vähän minttuun ja syöt aamupalaks pitaleivän kans ni oot kun palestiinalainen konsanaan!




Noista porkkanoista ja kurkuista tuli mieleen että yleensä aina kun meet baariin niin sieltä saa kaljan kaveriks pähkinöitä ja sit noita kurkkuja ja porkkanoita. Niitten pitäis uida sitruunamehussa niin ne on parhaita. Ainii ja suolaa päälle. Niitä voi sit dippailla kaikkeen!
Last edited by Nachopeltikii on 25 Mar 2012, 16:11, edited 2 times in total.

bitchkrieg bob

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#9 Post by bitchkrieg bob » 25 Mar 2012, 15:27

Kävin Melpurnessa törkeen hyvässä libsuraflassa. En syöny vekaanisesti, mutta olin koko ajan et tästä minä nautin.

User avatar
Rakas vaimoni Heli
Muuttoapurit vihaavat tätä naista.
Posts: 50842
Joined: 09 Mar 2008, 13:46
Location: avaruudellinen olo

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#10 Post by Rakas vaimoni Heli » 25 Mar 2012, 15:32

AAAAAAA TUHAT KIITOSTA NyT TULI NÄLKÄ!!! =P~

Mitä kuvia! Mmmmm... Kokeilenpa näitä mahd. pian ja kerron sitten miten onnistui/epäonnistui!
P O L L Y wrote:
21 Jan 2024, 14:53
tulisipa jo ufo hakemaan takaisin
Yöradio-crew 1% ~~ soitetut toiveet count: 7 ~~

Nachopeltikii
9k
Posts: 9129
Joined: 25 Apr 2006, 20:27

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#11 Post by Nachopeltikii » 25 Mar 2012, 15:38

^ Ihanaa. Mää lisäilen tänne reseptejä sitä mukaan kun jaksan. Nyt ainaki innostuin ja tekis itekki miel kokkailla kaikkii herkkuja.

User avatar
hailander
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
Posts: 24177
Joined: 06 Jan 2009, 02:10
Location: Hima

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#12 Post by hailander » 25 Mar 2012, 15:49

HYVÄ TOPIC!

Nachopeltikii
9k
Posts: 9129
Joined: 25 Apr 2006, 20:27

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#13 Post by Nachopeltikii » 25 Mar 2012, 16:08

Sit semmone hyvä libskujuttu Mezze pöydässä tai lisukkeena on noi seesamikuorutetut bataatit.

SEESAMIBATAATTI


2 isoa bataattia
1 rkl oliiviöljyä
1rkl vaaleita tai mustia seesaminsiemenii (mustat näyttää paremmalta jos niit löytyy vaan)
suolaa ja mustapippurii maun mukaan

Pese ja pilko bataatit pitkulaisiks lohkoiks. Valuta öljy uunivuuan pohjalle ja kääntele bataatinpaloja niin että öljy tarttuu joka paikkaan. Paista 12-15 minuuttia 225 asteetta tai kunnes bataatti muuttuu pehmeäksi. Ota uunista ja ripottele pinalle seesaminsiemeniä ja laita takas uuniin pariks minuutiks.
Suolaa ja pippuroi lohkot ja muista laittaa vitust suolaa!

En löytäny kuvaa tähän :cry:

Sitten Tabboulehin lisäks paras salaatti on toi Fattoush, joka on semmone leipänen salaatti. Tässä reseptiä.

FATTOUSH eli öö leipäsalaatti

1 iso pitaleipä
1 iso kurkku kuorittuna, halkaistuna pitkittäin ja siemenet poistettuna
4 kypsää tomaattia, siemenet koverrettuna pois
1 vihree paprika ohuina suikaleina
1 pieni punasipuli ohuina suikaleina
1dl persiljaa silputtuna
½dl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 tl sumakkia (mausteen näköinen jauhe joka saattaa löytyä ähly-etnisistä kaupoista, semmone vähä hapan ja sitrusmainen ja toimii vitun hyvi salaateissa! Se on tehty jonkun kasvin kuivatuist marjoista mutta en muista mikä marja)

Pitaleivän on hyvää olla kuivaa ja rapsakkaa, vähän semmosta korppumaista, niin kannattaa vaikka paistaa sitä hetki uunissa tai leivänpaahtimessa ja jättää vaikka pariks tunniks pöydälle kuivumaan.

Leikkele kasvikset semmosiks pienemmiks paloiks ja heitä johonkin salaattikulhoon. Yhdistä öljy ja sitruunamehu ja valuta salaatin sekaan. Höystä maun mukaan sumakilla, suolalla ja pippurilla. Ripottele persiljasilppu salaatin pinnalle ja anna salaatin vetäytyä huoneenlämmössä kymmenisen minuuttii ennen tarjoiluu.
Heitä sit kuivunut pitaleipä joka on leikattu tai rikottu pieniks paloiks salaatin päälle.

Ja salaatin pitäis näyttää kutakuinkin tältä!
Image


Laittaisin nyt tähän viinilehtikääryleitten reseptin mun en jaksa koska en oo jaksanu ikin tehhä niit itte. Ne tölkkihommat mitä saa isommist ruokakaupoist ja ählykaupoist on hyviä. Tosin ei tietenkää nii hyviä kun oman mummon tekemät!! Jos tekee miel tehdä semmosii niin ählykaupoist löytyy usein säilöttynä viinilehtiä ja sit voi itte googlettaa reseptin tai pyytää semmosta multa.
Last edited by Nachopeltikii on 27 Mar 2012, 00:36, edited 1 time in total.

Nachopeltikii
9k
Posts: 9129
Joined: 25 Apr 2006, 20:27

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#14 Post by Nachopeltikii » 25 Mar 2012, 16:09

Digital Fouganthine wrote:HYVÄ TOPIC!
Toivottavasti et ole sarkistinen ja pilkkaa :cry:

User avatar
hailander
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
Posts: 24177
Joined: 06 Jan 2009, 02:10
Location: Hima

Re: MACHO! Libsku ruoka reseptejä kehiin!

#15 Post by hailander » 25 Mar 2012, 16:14

Macho wrote:
Digital Fouganthine wrote:HYVÄ TOPIC!
Toivottavasti et ole sarkistinen ja pilkkaa :cry:
En todellakaan, aion tehä keikenlaista näihin resepteihin nojaten, ja nauttia!

Post Reply