Koti fermentointi topaasi
Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz
- General Error
- King of PIF
- Posts: 16463
- Joined: 16 Nov 2008, 01:50
- Location: 66°33′45.9″
Re: Koti fermentointi topaasi
Mulla on ollut chiliä fermentoitumassa pari-kolme viikkoa nyt, toisessa mukana myös sipulia ja valkosipulia
- Jean D'ork
- 3k
- Posts: 3030
- Joined: 07 Dec 2016, 21:58
- Location: Funkloch
Re: Koti fermentointi topaasi
Itellä on kans kiikarissa chilin hapattaminen. Omaa satoa ei tänä vuonna oo kuin muutama haba, joten pääaines lienee aasiamarketin thaikkuchili.General Error wrote: ↑01 Oct 2021, 12:26Mulla on ollut chiliä fermentoitumassa pari-kolme viikkoa nyt, toisessa mukana myös sipulia ja valkosipulia
- Jean D'ork
- 3k
- Posts: 3030
- Joined: 07 Dec 2016, 21:58
- Location: Funkloch
Re: Koti fermentointi topaasi
Aivan hyvin, tai sitten sen hapankaalin lientä. Kunhan on pastöroimatonta.Kukkahattu Viherpiiperö Suvakki wrote: ↑01 Oct 2021, 12:08Voiko hapatoimisen pikastartata laittamalla vaikka hapankaalin siipaleen tulevan mössön sekaan?
- Bitchfinder General
- 2k
- Posts: 2583
- Joined: 21 Oct 2009, 18:08
- Location: "hesa"
Re: Koti fermentointi topaasi
The Noma Guide to Fermentation
Ravintola Noman opus fermentoinnista. Käydään läpi maitohappokäyminen (se mistä tässä topicissa lähinnä jutellaan), kombuchat, etikoiden tekeminen, Koji-home ja siihen perustuvat jutut eli misot ja soijakastikkeet. Lopuksi viellä garumit ja black garlic -tyyliset systeemit, jotka ei ihan mee fermentoinnin alle. Vitun hyvä.
Oon tehnyt tuon kirjan oppien mukaan misotahnaa homehduttamalla ohraa ja herneitä. Tuli aika helvetin hyvää mutta ehkä parasta koko mössössä on se, että se tuli tehtyä ihan itse. Joku 5 kk siihen meni että tuli valmista, mutta oli kyllä antoisaa puuhaa!
DRINK METAL
- Jean D'ork
- 3k
- Posts: 3030
- Joined: 07 Dec 2016, 21:58
- Location: Funkloch
Re: Koti fermentointi topaasi
Jahas, kiitos!Bitchfinder General wrote: ↑05 Oct 2021, 19:27The Noma Guide to Fermentation
Ravintola Noman opus fermentoinnista. Käydään läpi maitohappokäyminen (se mistä tässä topicissa lähinnä jutellaan), kombuchat, etikoiden tekeminen, Koji-home ja siihen perustuvat jutut eli misot ja soijakastikkeet. Lopuksi viellä garumit ja black garlic -tyyliset systeemit, jotka ei ihan mee fermentoinnin alle. Vitun hyvä.
Oon tehnyt tuon kirjan oppien mukaan misotahnaa homehduttamalla ohraa ja herneitä. Tuli aika helvetin hyvää mutta ehkä parasta koko mössössä on se, että se tuli tehtyä ihan itse. Joku 5 kk siihen meni että tuli valmista, mutta oli kyllä antoisaa puuhaa!
Ajatus ruuan jalostamisesta homehduttamalla tuli itelle kyllä täysin puun takaa, kun siitä ekan kerran tänä vuonna kuulin. Oishan homejuustojen ymmärtäjälle luullut asian tulleen joskus mieleen.
- Jean D'ork
- 3k
- Posts: 3030
- Joined: 07 Dec 2016, 21:58
- Location: Funkloch
Re: Koti fermentointi topaasi
Mulla on ollut viime joulukuusta saakka kaapissa kilon säkki sinappijauhetta, josta oon käyttänyt ehkä 100 grammaa. Nyt taitaa olla semmonen tilanne, että hapatan koko paskan, ennenkuin se vanhenee.
Re: Koti fermentointi topaasi
Selailin tuota kirjaa viime viikonloppuna ystävän luona ja vaikutti kyllä todella kattavalta ja mielenkiintoiselta opukselta!Bitchfinder General wrote: ↑05 Oct 2021, 19:27The Noma Guide to Fermentation
Ravintola Noman opus fermentoinnista. Käydään läpi maitohappokäyminen (se mistä tässä topicissa lähinnä jutellaan), kombuchat, etikoiden tekeminen, Koji-home ja siihen perustuvat jutut eli misot ja soijakastikkeet. Lopuksi viellä garumit ja black garlic -tyyliset systeemit, jotka ei ihan mee fermentoinnin alle. Vitun hyvä.
Oon tehnyt tuon kirjan oppien mukaan misotahnaa homehduttamalla ohraa ja herneitä. Tuli aika helvetin hyvää mutta ehkä parasta koko mössössä on se, että se tuli tehtyä ihan itse. Joku 5 kk siihen meni että tuli valmista, mutta oli kyllä antoisaa puuhaa!
Mulla on nyt viime sunnuntaista asti ollut tekeytymässä eri purkeissa sipulia, punajuurta, kyssäkaalia & porkkanaa, jalapenoja & valkosipulia ja yksi sekamelskapurkki missä on kukkakaalia, varsiselleriä, porkkanaa, kiinankaalia, tillin varsia ja valkosipulia. Äsken maistelin ja mukavasti alkaa olla jo hapokasta makua
Spoiler:
Spoiler:
- ☤ ϼ☋ŕŗ☋ȓ ☤
- Matti Partanen
- Posts: 82726
- Joined: 22 Feb 2016, 15:20
Re: Koti fermentointi topaasi
Vois koklata mustaa valkosipulia
Edit. Ainiin ei ookkaan fermentointi hommaa ittessään mutta
Edit. Ainiin ei ookkaan fermentointi hommaa ittessään mutta
- Norse Attack Squid
- Posts: 440
- Joined: 09 Oct 2013, 21:45
- Location: noot noot
Re: Koti fermentointi topaasi
Hyvä nosto, tilasin itellenikin.Bitchfinder General wrote: ↑30 Sep 2021, 23:31Noman fermentointikirja on helvetin hyvä ja järkevä sijoitus. Vaikka ei tietäisi aiheesta mitään niin sen avulla pääsee alkuun vaikka loppua kohden meininki alkaa olla aika pro. Myös hankalahkot kemialliset prosessit on selitetty ymmärrettävästi ja samalla tulee aika hyvin ruoka- ja kulttuurihistoriaa messissä. Parhaita keittokirjoja mitä tiedän.
- ☤ ϼ☋ŕŗ☋ȓ ☤
- Matti Partanen
- Posts: 82726
- Joined: 22 Feb 2016, 15:20
Re: Koti fermentointi topaasi
Tätä lukenu tänään ja on hyvä/kattavan olonen
https://www.goodreads.com/book/show/135 ... rmentation
https://www.goodreads.com/book/show/135 ... rmentation