Koti fermentointi topaasi

Ruokien ja juomien oma alue.

Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz

Message
Author
Niin,
чики-брики
Posts: 166602
Joined: 15 Jan 2006, 18:56

Re: Koti fermentointi topaasi

#31 Post by Niin, » 14 Sep 2021, 08:56

Kukkahattu Viherpiiperö Suvakki wrote:
13 Sep 2021, 23:42
Vanamees wrote:
13 Sep 2021, 21:52
Kukkahattu Viherpiiperö Suvakki wrote:
30 Dec 2020, 11:12
Minkälaisella purnukalla se hapankaali kannattaa hapattaa? Mulla ois noita lasipurkkeja joissa on kumitiiviste ja lukko sekä sarana, pelkään vain että ne on liian tiiviitä että purkkiin syntyy liikaa painetta se possahtaa.
Aikamoiset hapankaalit sulla saa olla jos tommonen säilykepurkki possahtaa. :P
Mut jos siellä tapahtuu käymistä niin painetta syntyy. :o
Joo, niin syntyy.

User avatar
Norse Attack Squid
Posts: 440
Joined: 09 Oct 2013, 21:45
Location: noot noot

Re: Koti fermentointi topaasi

#32 Post by Norse Attack Squid » 14 Sep 2021, 09:45

Vanamees wrote:
14 Sep 2021, 08:56
Kukkahattu Viherpiiperö Suvakki wrote:
13 Sep 2021, 23:42
Vanamees wrote:
13 Sep 2021, 21:52
Kukkahattu Viherpiiperö Suvakki wrote:
30 Dec 2020, 11:12
Minkälaisella purnukalla se hapankaali kannattaa hapattaa? Mulla ois noita lasipurkkeja joissa on kumitiiviste ja lukko sekä sarana, pelkään vain että ne on liian tiiviitä että purkkiin syntyy liikaa painetta se possahtaa.
Aikamoiset hapankaalit sulla saa olla jos tommonen säilykepurkki possahtaa. :P
Mut jos siellä tapahtuu käymistä niin painetta syntyy. :o
Joo, niin syntyy.
Näin tekee. Mut ei sitä niin paljoa synny et se räjähtää jos välillä avaa sen. Suositukset silti purnukoille: tämmönen keraaminen: https://www.amazon.de/gp/product/B0007VKLAQ/

Tai nää ikeatkin toimii ihan hyvin, sellanen panimo vesilukko vaan tosta muovikannesta läpi vaikka veitsen avulla:
https://www.ikea.com/fi/fi/p/ikea-365-k ... s19277767/

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Koti fermentointi topaasi

#33 Post by Timo Jutilan maksa » 14 Sep 2021, 09:55

^mulla on tuon tyyppisessä keraamisessa tulossa hapankurkkuja parhaillaan =P~
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Norse Attack Squid
Posts: 440
Joined: 09 Oct 2013, 21:45
Location: noot noot

Re: Koti fermentointi topaasi

#34 Post by Norse Attack Squid » 14 Sep 2021, 10:54

Timo Jutilan maksa wrote:
14 Sep 2021, 09:55
^mulla on tuon tyyppisessä keraamisessa tulossa hapankurkkuja parhaillaan =P~
Mul on tommonen inkiväärinen ja mausteinen (korianterin ja fenkolinsiemen) chili hapankaali hommeli omassa tollasessa tulossa. Tollaseen viiden litran pönttöön meni kivasti just yks kaalinpää makuaineineen.
Image

Tänä vuonna tein maustekurkkui niin ne meni suoraan tölkkeihin.

User avatar
puup :P
God of PIF
God of PIF
Posts: 30634
Joined: 06 Oct 2014, 18:06
Location: Hiinä ja hiinä

Re: Koti fermentointi topaasi

#35 Post by puup :P » 15 Sep 2021, 12:43

Ketokiila wrote:
13 Sep 2021, 23:56
Pistin viime viikolla ekan kerran ylipäätään mitään hapattumaan. Nelisen litraa kurkkuja, yksi sieni-kasvishämminki ja yli jääneet rippeet sekasin vaan ja purkkiin. Kaikkiin laitoin äitini hyväks havaittua hapankurkkulientä. Vähän ehdin jo huolestua, kun ei alkanu näkyyn elonmerkkejä, mutta tokana päivänä kuulu keittiöstä "ssssschplot". Yks pikkasen liian tiukasti sulkemani lasipurkki oli potkassut kantensa hittoon.
Tuleehan sitä painetta. :D
🍍+ 🍕 = 🌍 + ☮️

Heiniksen kiusaajat jättäkööt minut rauhaan

User avatar
puup :P
God of PIF
God of PIF
Posts: 30634
Joined: 06 Oct 2014, 18:06
Location: Hiinä ja hiinä

Re: Koti fermentointi topaasi

#36 Post by puup :P » 15 Sep 2021, 13:00

Voinko tehdä fermentointi astian ymppäämällä purhin kanteen käymisastian vesilukon? 🤔💡😋
🍍+ 🍕 = 🌍 + ☮️

Heiniksen kiusaajat jättäkööt minut rauhaan

User avatar
Lähes myyttinen kikkamies
Posts: 304
Joined: 08 Dec 2011, 09:18

Re: Koti fermentointi topaasi

#37 Post by Lähes myyttinen kikkamies » 15 Sep 2021, 13:11

Eio näin hankala probleemi tämä. Kaikkein helpoimmalla varmaan selviää, kun ottaa patenttikannen saranastaan irti ja laittaa sen lisäpainon kanssa purkin tukkeeksi.

User avatar
Jean D'ork
3k
Posts: 3030
Joined: 07 Dec 2016, 21:58
Location: Funkloch

Re: Koti fermentointi topaasi

#38 Post by Jean D'ork » 15 Sep 2021, 16:46

Heti tilaisuuden tullen ostan lisää purkkeja, ja laitan ainakin porkkanoita ja Kyssäkaali-Alia happanemaan.

User avatar
Jean D'ork
3k
Posts: 3030
Joined: 07 Dec 2016, 21:58
Location: Funkloch

Re: Koti fermentointi topaasi

#39 Post by Jean D'ork » 15 Sep 2021, 16:50

Kukkahattu Viherpiiperö Suvakki wrote:
15 Sep 2021, 13:00
Voinko tehdä fermentointi astian ymppäämällä purhin kanteen käymisastian vesilukon? 🤔💡😋
Miksipä ei. Virtaava vesi, elävä tuli ja vesilukon pulpahtelu, näitä voisi katsella ikuisuuden.

Kaarna
Posts: 724
Joined: 02 May 2010, 21:14

Re: Koti fermentointi topaasi

#40 Post by Kaarna » 30 Sep 2021, 14:21

Eilen vilkuilin telkkarista, kun tanskalainen maajussi teki hapatushommia, mm. kurkkukimchiä. Hapankaalin sekaan heitettiin mustapippuria, fenkolia ja muutama omena mausteeksi.

Areenasta löytyy kausi 25, jakso 5.

User avatar
Jean D'ork
3k
Posts: 3030
Joined: 07 Dec 2016, 21:58
Location: Funkloch

Re: Koti fermentointi topaasi

#41 Post by Jean D'ork » 30 Sep 2021, 18:24

Maistoin nyt ekan kerran rouskuja, jotka hapatin kolme viikkoa sitten, ja:
:sothflower:

Nyt haluan ostaa sata purkkia ja hapattaa kaiken.

User avatar
Bitchfinder General
2k
Posts: 2583
Joined: 21 Oct 2009, 18:08
Location: "hesa"

Re: Koti fermentointi topaasi

#42 Post by Bitchfinder General » 30 Sep 2021, 23:31

Mä oon fermentoinu ihan vaan lasipurkeissa. Ne keraamiset painot voi korvata silleen, et laittaa kelmun pintaan tuotteen pintaan kiinni ja päälle vedellä täytetyn pakaste- tai minigrippussin. Sit välillä availee sitä purkkia, että paineet pääsee ulos. Nykyään vakuumikoneen saa alle satasella niin se tietysti säästää tilaa ja tiskiä.

Noman fermentointikirja on helvetin hyvä ja järkevä sijoitus. Vaikka ei tietäisi aiheesta mitään niin sen avulla pääsee alkuun vaikka loppua kohden meininki alkaa olla aika pro. Myös hankalahkot kemialliset prosessit on selitetty ymmärrettävästi ja samalla tulee aika hyvin ruoka- ja kulttuurihistoriaa messissä. Parhaita keittokirjoja mitä tiedän.
DRINK METAL

User avatar
Bitchfinder General
2k
Posts: 2583
Joined: 21 Oct 2009, 18:08
Location: "hesa"

Re: Koti fermentointi topaasi

#43 Post by Bitchfinder General » 30 Sep 2021, 23:38

Toi vesilukon ymppääminen astian kanteen on järkevää jos jaksaa näpertää. Vesilukollisia fermentointipurkkeja on netti täynnä jos haluaa valmiina tilailla.

Nyrkkisääntönä (edellä mainitun Noman kirjan mukaan) on, että 2% suolaa totaalipainosta. Eli punnaat veden ja tuotteen ja yhteispainosta se 2% jos liemessä fermentoi. Mut oon kyllä nähny ohjeita 1-3 prosentin välillä. Heran käyttöä voi kans miettiä. Se edesauttaa, tai varmistaa, siinä, että ne oikeanlaiset bakteerit alkaa lisääntymään alussa. Heraahan voi tehdä esim niin, että laittaa jugurttia sideharsoon valumaan vaikka yön yli ja se valunut litku on sitä heraa.

Ah, fermentointi on kyllä parasta puuhaa!
DRINK METAL

User avatar
Jean D'ork
3k
Posts: 3030
Joined: 07 Dec 2016, 21:58
Location: Funkloch

Re: Koti fermentointi topaasi

#44 Post by Jean D'ork » 01 Oct 2021, 00:06

Bitchfinder General wrote:
30 Sep 2021, 23:31
Mä oon fermentoinu ihan vaan lasipurkeissa. Ne keraamiset painot voi korvata silleen, et laittaa kelmun pintaan tuotteen pintaan kiinni ja päälle vedellä täytetyn pakaste- tai minigrippussin. Sit välillä availee sitä purkkia, että paineet pääsee ulos. Nykyään vakuumikoneen saa alle satasella niin se tietysti säästää tilaa ja tiskiä.

Noman fermentointikirja on helvetin hyvä ja järkevä sijoitus. Vaikka ei tietäisi aiheesta mitään niin sen avulla pääsee alkuun vaikka loppua kohden meininki alkaa olla aika pro. Myös hankalahkot kemialliset prosessit on selitetty ymmärrettävästi ja samalla tulee aika hyvin ruoka- ja kulttuurihistoriaa messissä. Parhaita keittokirjoja mitä tiedän.
Mä käytin näihin ekoihin säilymentäätiöihin patenttikorkkisia lasipurkkeja, ja tarvittaessa painona kiviä minigripeissä.

Mikä toi Noman kirja on?

User avatar
puup :P
God of PIF
God of PIF
Posts: 30634
Joined: 06 Oct 2014, 18:06
Location: Hiinä ja hiinä

Re: Koti fermentointi topaasi

#45 Post by puup :P » 01 Oct 2021, 12:08

Voiko hapatoimisen pikastartata laittamalla vaikka hapankaalin siipaleen tulevan mössön sekaan? :idea: :P
🍍+ 🍕 = 🌍 + ☮️

Heiniksen kiusaajat jättäkööt minut rauhaan

Post Reply