Kotipanimon kanssa puuhastelu

Kaikenlainen TSI -väsäily tänne.

Moderators: kjs, ÖSFJGNRU HGUGGH, Mayhem peruttu

Post Reply
Message
Author
User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1576 Post by Timo Jutilan maksa » 27 Nov 2020, 13:45

Keglandilla näyttäis olevan tuohon erilaisia vaihtoehtoja :-k
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1577 Post by Timo Jutilan maksa » 28 Nov 2020, 22:50

Image

Olut tynnyröity ja parille työkaverille pullotettu maistiaiset. Eka testilasillinen menossa ja olen sangen tyytyväinen. Aika smoothie tuosta varmaan kehkeytyy jahka rauhoittuu kegissä hiukan. Maut ovat kyllä jo nyt hemmetin raikkaat, katkeroa aika passelisti mutta aromihumaloinnin määrän todellakin huomaa.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42715
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1578 Post by dillen aspen » 29 Nov 2020, 13:54

Hyvältä näyttää! Minkälainen resepti?

User avatar
Rage Kandelin
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 68981
Joined: 17 Jan 2005, 14:12
Location: Nokotzone
Contact:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1579 Post by Rage Kandelin » 29 Nov 2020, 16:16

Mites se vihreä kuula onnistui? Varsinainen topik on vähän raskas luettava.
Image

Kyllä kaikki suomalaiset tarttee autobonusta

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1580 Post by Timo Jutilan maksa » 29 Nov 2020, 16:46

dillen aspen wrote:
29 Nov 2020, 13:54
Hyvältä näyttää! Minkälainen resepti?
Dipahan tuo käytännössä on, kun alkoi kesän jäljiltä tehdä mieli vähän tuhdimpaa tavaraa.

Viitisen kiloa Vikingin pale ale mallasta, vähän viennaa ja puolisen kiloa kaurahiutaletta. Mäskäys 90 minuuttia 66 asteessa. Keitossa heti kättelyssä Amarillot mukaan. Loppupuolella kymmeneksi minuutiksi Cascadea, Citraa sekä sitruunan ja appelsiinin kuorta. Flameoutissa vielä Centennialit ja Idaho7:t keitokseen. Jäähdytys ja hiivaus Lallemandin Voss Kveikillä. Kuivahumalointia en tähän tehnyt kun teki mieli maistella lopputuloksia ilman sitä.

Mittarit unohtuivat mökille niin ei saanut ominaispainoja tsekattua :x Mutta vahvuus on sitä luokkaa että ihan pelästyin miten tuo maistiaislasillinen kiipesi kajuuttaan.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1581 Post by Timo Jutilan maksa » 29 Nov 2020, 16:48

Niin ja tilasin nyt viimeinkin sen Inkbirdin. Ennen joulunpyhiä olis lyhyt loma ja silloin askarrellaan [-o<
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
timtim
2k
Posts: 2004
Joined: 26 Mar 2004, 20:53
Location: flip yo hima

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1582 Post by timtim » 01 Dec 2020, 19:51

Tänään meni pulloihin eka neipa kokeilu. Mitään kunnollisia hapettumisenestohommia ei ole käytössä, niin katsotaan miten hommat toimii. Pullot täytin alakautta mahdollisimman täyteen

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1583 Post by Timo Jutilan maksa » 04 Dec 2020, 20:01

Nonnih, Inkbirdin hain postista ja sitten vaan odotellaan että pakastinarkku on saavuttanut oikean lämpötilan. Ei ole vielä hanoja joten en pääse askartelemaan, mutta pistän tuon ipa-kegin nyt tonne niin ei tarvitse jännittää parvekkeella pitämisen kanssa.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42715
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1584 Post by dillen aspen » 04 Dec 2020, 20:53

Kävipähän ekaa kertaa niin että 1.050 og IPA jäi 1.020 ominaispainoon. Käynyt 10 päivää joista viimeiset 3vrk 22 asteessa. Pitää varmaan varmuuden vuoksi ostaa uusi lämpömittari, josko mäskäyslämmöissä olisi ollut joku ongelma. Maku on aivan hyvä eikä liian makea, joten en sinänsä ole huolissani. Onpahan jouluksi yksi vähän miedompi olut.

Neljä kk sitten tehty 11% vadelma-vanilija-kaakao imperial stout on kypsynyt ihan kivasti, mutta olisi pitänyt kylmä-uuttaa tummimmat maltaat, paahteisuutta on vähän liikaa. Lisään vielä yhden satsin rommissa uitettuja kaakaonibsejä ja vanilijaa, josko se vähän tasapainottaisi tuota paahteisuutta. Vadelma maistuu hienosti, mutta sen tuoma hapokkuus tuo omat ongelmansa.

User avatar
Osmonpuiston puukottaja
1k
Posts: 1663
Joined: 16 Dec 2007, 22:17
Location: Tampere

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1585 Post by Osmonpuiston puukottaja » 05 Dec 2020, 08:11

dillen aspen wrote:
04 Dec 2020, 20:53
Kävipähän ekaa kertaa niin että 1.050 og IPA jäi 1.020 ominaispainoon. Käynyt 10 päivää joista viimeiset 3vrk 22 asteessa. Pitää varmaan varmuuden vuoksi ostaa uusi lämpömittari, josko mäskäyslämmöissä olisi ollut joku ongelma. Maku on aivan hyvä eikä liian makea, joten en sinänsä ole huolissani. Onpahan jouluksi yksi vähän miedompi olut.
Mulla on nyt parin viime keiton kanssa käynyt jotain saman suuntaista, joskaan ei ihan noin rajua heittoa luvuissa. OG jäänyt rutkasti alle tavoitteen ja FG ollut 0.002 alle BeerSmithin ennusteen, vaikka mäskäys & keitto ovat menneet ns. paperilla nappiin. Epäily kohdistuu myös lämpömittariin. Ihan ok makuisia molemmat, vaikkei ihan sitä mitä oli hakusessa: rungoltaan liian kevyitä ja kuivia – varmaan siis liian matala mäskäyslämpötila..?

User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42715
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1586 Post by dillen aspen » 05 Dec 2020, 12:24

Tarkennetaan siis että meikällä oli OG oli 1.050 ja FG 1.020 (tavoitteena 1.012).

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1587 Post by Timo Jutilan maksa » 05 Dec 2020, 12:38

Joo, näin on joskus käynyt että syystä tai toisesta mäskäyksessä ei ole lämpötilat olleet ok. Nykyään ollut jopa vainoharhaista mittarin kanssa vahtimista mäskäyksen aikana.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1588 Post by Timo Jutilan maksa » 05 Dec 2020, 12:48

Huomennahan olisikin panopäivä taas :-k
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Master of Speed
2k
Posts: 2354
Joined: 14 Feb 2016, 16:04

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1589 Post by Master of Speed » 05 Dec 2020, 13:34

Master of Speed wrote:
05 Oct 2020, 18:32
Villihiivaupdate. Parissa viikossa näyttäisi olevan pääkäyminen valmis. Ei ainakaan attenuaatiossa ole vikaa, kun kävi 1.055:stä 1.007:aan. Maun puolesta muistutti hyvää vehänolutta. Tosi puhda, mutta ei ole vielä hapan. Olen tehnyt vähemmän puhtaita oluita monella kaupallisella hiivakannalla. Pian toiseen käymisastiaan ikääntymään, puhdistumaan - ja toivottavasti myös hapantumaan.
Neljän eri maistajan taholta saatu nyt sellainen kommentti, että tämä oli: tosi hyvää. [-o<

Ehkä ainut vika, että ei tullut tarpeeksi hapanta. Tämä on Milk the Funkin mukaan aika normaali ongelma. Monet lisäävät tämän takia pöpöjä matkan varrella. Itsellä tuossa oli tosiaan pelkästään au naturel metsästä napattu villihiivakanta, jossa selkeästi hiivat jyräsivät maitohappobakteerit. Maistuu kyllä tosi belgialaiselta, mikä on hämmentävää.

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1590 Post by Timo Jutilan maksa » 07 Dec 2020, 11:26

Onhan noita nopeasti starttaavia hiivoja viime aikoina ollut joitain kappaleita, mutta toi eilen käymisastiaan pistetty Safale on nyt oma lukunsa. Noin 35 minuuttia sen jälkeen kun olin pistänyt hiivat käymisastiaan ja kannen kiinni, menin katsomaan että mites siellä saunassa voidaan. Siellähän kulki jo kuplat vesilukossa. Hiivat laitoin siis ihan vaan pussista sirotellen nesteen pinnalle.

No näillä mennään, ei kait siinä mitään pahaa ole että ainakin starttasi kunnolla :D
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

Post Reply