Kotipanimon kanssa puuhastelu

Kaikenlainen TSI -väsäily tänne.

Moderators: kjs, ÖSFJGNRU HGUGGH, Mayhem peruttu

Post Reply
Message
Author
User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1606 Post by Timo Jutilan maksa » 18 Dec 2020, 21:55

Tekeekö mieli?
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Rage Kandelin
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 68979
Joined: 17 Jan 2005, 14:12
Location: Nokotzone
Contact:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1607 Post by Rage Kandelin » 18 Dec 2020, 22:20

Oon mä joka vuoron jälkeen tuolta reppua täyttänyt.
Image

Kyllä kaikki suomalaiset tarttee autobonusta

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1608 Post by Timo Jutilan maksa » 18 Dec 2020, 22:45

Rage Kandelin wrote:
18 Dec 2020, 22:20
Oon mä joka vuoron jälkeen tuolta reppua täyttänyt.
Ei saakaan hyvää olutta pistää hukkaan.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42710
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1609 Post by dillen aspen » 22 Dec 2020, 22:15

Note to self: älä yritä olla fiksu ja laita gelatiinia kegiin nesteliitännän kautta. Nimim. kolmen kegin diptubet ja liitännät täynnä hyytelöä.

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1610 Post by Timo Jutilan maksa » 23 Dec 2020, 02:40

Farmhouse kveik joka tuli selaisina kuivattuina lastuina oli näemmä startterista huolinatta entistäkin ärhäkämpää käydessään. :-k
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1611 Post by Timo Jutilan maksa » 30 Dec 2020, 20:35

Tekaisin siis Omega Yeastin sivulla olevalla reseptillä pseudo lageria vai onko tämä nyt helles.

Yllättävän maukas tulos, Omegan Lutraa en tosin käyttänyt hiivana vaan käytössä oli Farmhouse Skare kveik mikä on toki noille sopiva.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
Hans Besättning
-=Lord Of PIF=-
-=Lord Of PIF=-
Posts: 13668
Joined: 02 Dec 2007, 20:10
Location: absurdit sfäärit

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1612 Post by Hans Besättning » 07 Jan 2021, 14:36

Mitenhän käy brittimaltaiden saatavuudelle/hinnalle? Pitäis varmaan hamstrata tota lempparia pari vähintään säkkiä.
Typisk stockholmare

User avatar
AI-Virtanen
1k
Posts: 1324
Joined: 18 Mar 2016, 22:59
Location: The expensive land of fathers

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1613 Post by AI-Virtanen » 19 Jan 2021, 12:43

Kysymys desifioinnista: Mulla olisi tossa pullojen ja värkkien puhdistukseen purkki Chemipro Oxia, josta noin yleensä sanotaan, ettei sitä tarvitse huuhdella pois. Kuitenkin myös päinvastaisia väitteitä löytyy, kun internettiä selaa. Mitään desifiointiainejämiä en tietysti halua suuhun, mutta toisaalta ainakaan kraanavedellä huuhtominen ei myöskään tahdo käydä järkeen. Löytyykö näkemystä?

User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42710
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1614 Post by dillen aspen » 20 Jan 2021, 10:21

Drickes Kall wrote:
19 Jan 2021, 12:43
Kysymys desifioinnista: Mulla olisi tossa pullojen ja värkkien puhdistukseen purkki Chemipro Oxia, josta noin yleensä sanotaan, ettei sitä tarvitse huuhdella pois. Kuitenkin myös päinvastaisia väitteitä löytyy, kun internettiä selaa. Mitään desifiointiainejämiä en tietysti halua suuhun, mutta toisaalta ainakaan kraanavedellä huuhtominen ei myöskään tahdo käydä järkeen. Löytyykö näkemystä?
Tosta kyseisestä en osaa sanoa, mutta Star Sanit jätän kyllä huoletta huuhtelematta. Siinä vaikuttava aine on fosforihappo jota käytetään ruoka- ja panimoteollisuudessa ihan yleisesti happamuudensäätöaineena. Onhan siinä lisäksi jotain tensidejä/surfaktantteja, mutta en olisi niistäkään huolissani.

Jostain luin että noi eurooppalaiset Star-San kopiot (esim Chemipro San) on ihan samaa tavaraa mutta lakiteknisistä syistä niitä ei saa kutsua huuhteluvapaaksi.



Onko kukaan muuten osallistunut tohon Himabisse -kisaan? Mulla olis yks mielestäni onnistunut imperial stout joka sopisi yhteen kategoriaan, mutta en jaksais alkaa postittamaan. Aiemmin noilla on ollut pudotuspiste Tampereella mutta en tiiä tänhetkisestä tilanteesta.

User avatar
An Poc Ar Buile
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 40769
Joined: 16 Sep 2015, 21:12
Location: De bharr na gcnoc san imigéin

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1615 Post by An Poc Ar Buile » 24 Jan 2021, 22:56

Tykkään kauheasti Dublinlaisen Whiplash -panimon tuotteista ja kaverit kertovat blogissaan, miten rakennetaan TEOLLINEN panimo, jos kiinnostaa: https://www.whiplashbeer.com/blog

Kiehtovaa juttua!
Ailliliú, puilliliú, ailliliú tá an puc ar buile!
Ailliliú, puilliliú,
Ailliliú
Tá an puc ar buile!

https://youtu.be/2zCRh78StwY?si=OIa0tmZI3loD2sEg

User avatar
Rage Kandelin
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 68979
Joined: 17 Jan 2005, 14:12
Location: Nokotzone
Contact:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1616 Post by Rage Kandelin » 24 Jan 2021, 23:59

gnu/turd wrote:
24 Jan 2021, 22:56
Tykkään kauheasti Dublinlaisen Whiplash -panimon tuotteista ja kaverit kertovat blogissaan, miten rakennetaan TEOLLINEN panimo, jos kiinnostaa: https://www.whiplashbeer.com/blog

Kiehtovaa juttua!
Pikaisella silmäyksellä vaikuttaa hemmetin kiinnostavalta. Pitääpä lukea.
Image

Kyllä kaikki suomalaiset tarttee autobonusta

User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42710
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1617 Post by dillen aspen » 25 Jan 2021, 08:55

Rage Kandelin wrote:
24 Jan 2021, 23:59
gnu/turd wrote:
24 Jan 2021, 22:56
Tykkään kauheasti Dublinlaisen Whiplash -panimon tuotteista ja kaverit kertovat blogissaan, miten rakennetaan TEOLLINEN panimo, jos kiinnostaa: https://www.whiplashbeer.com/blog

Kiehtovaa juttua!
Pikaisella silmäyksellä vaikuttaa hemmetin kiinnostavalta. Pitääpä lukea.
Jep. Ton Whiplashin oluita löytyy hämmentävää kyllä läheisestä pienestä K-kaupasta, muutaman oon maistanut ja on olleet hyviä.

User avatar
Rage Kandelin
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 68979
Joined: 17 Jan 2005, 14:12
Location: Nokotzone
Contact:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1618 Post by Rage Kandelin » 25 Jan 2021, 22:21

Sain viimeinkin ton iSpindelin siirrettyä Ubidots STEM palveluun. Jotenkin helpomman olonen käyttää ja väsäsin sinne oikein dash boardinkin. Ja ennenkaikkea, gravityyn sai vihdoinkin kolme desimaalia.

Image
Image

Kyllä kaikki suomalaiset tarttee autobonusta

User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42710
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1619 Post by dillen aspen » 09 Feb 2021, 10:23

Otin nämä vihreä kuula-sepostukset tänne talteen kun monsteri syö tuon rogetopikin kuitenkin joskus.
Spoiler:
Jumi Hendriks wrote:
17 Sep 2020, 16:47
Helvet Underground wrote:
17 Sep 2020, 16:44
vihreä kuula olut
toivottavasti (tai en tiiä) joku pienpanimo on hereillä nyt ja tekee vihreä kuula sourin
Elikkäs.

Image

Vähän vedensäätösuoloja

Image

Ja 0,5ml maitohappoa että saadaan mäskin ph sopivaksi

Image

Vesi lämmitetään reiluun 70 asteeseen

Image

Heitetään sekaan 400g Maris Otteria

Image

Sekoitellaan

Image

Maltaat jäähdytti veden sopivaan mäskäyslämpötilaan

Image

25min mäskäyksen jälkeen refraktometri näyttää reilua 6 brixiä joka riittää hyvin tässä kohtaa (kuulista tulee niin perkeleesti lisää sokeria)

Image

Mäski siivilöidään

Image

Ja kaadetaan erlenmeyer -keittopulloon

Image

Ph on tässä kohtaa n.5.4

Image

Joten lasken sen maitohapolla tässä vaiheessa 4.3 paikkeille (tähtäsin 4.5 mutta lorahti vähän liikaa). Tämä sen takia jotta maitohappobakteerilla olis suotuisat olot eikä muut pöpöt pääse pilaamaan vierrettä niin helposti.

Image

Vierre kiehautetaan jotta maltaiden mukana tulleet ylimääräiset bakteerit jne kuolee.

Image

Ja laitetaan kylmään veteen jäähtymään

Image

Mmmmmmmm, ihania saostuneita proteiineja =P~

Image

Sitten paljastetaan salainen ase jolla oluesta tulee SOURI. Probi Mage -maitohappovalmiste, elikkäs (toivottavasti) puhdas kanta lactobacillus plantariumia joka tekee vierteestä SOURIA jopa huoneenlämmössä melko nopeasti.

Image

Kumotaan 35 asteeseen jäähdytettyyn vierteeseen 4:n kapselin sisältö.

Image

Image


Sitten odotellaan! Vierteen pitäisi olla riittävän SOURIA (ph 3.2ish) vuorokauden päästä mutta voi olla että annan olla vähän pitempään kun myöhemmin lisättävät kuulat tod.näk. nostaa ph:ta.

Normaalisti teen 20l satseja, mutta jotenkin luulen että 3l tätä riittää :D


TO BE CONTINUED :batman:
Spoiler:
Koska netistä ei löytynyt reseptiä tälle oluelle (!?!?!?!?) niin piti tehdä pientä testausta sopivan kuulamäärän löytämiseksi. Haluaisin että kuula maistuu oluessa selvästi, mutta juoma pitäisi silti tunnistaa olueksi. Lisäksi haluan pitää alkoholimäärän maltillisena ja en tiedä kuinka paljon sokeria kuulissa on.

Yksi kuula painaa näköjään noin 22g

Image

Pistin kattilaan 50ml vettä ja pilkoin sekaan yhden kuulan.

Image

Tämä on refraktometri, se mittaa liuoksen sokeripitoisuuden sen perusteella miten liuos taittaa valoa.

Image

Kuulaveden(!) ominaispaino on n. 29,5 brixiä eli n. 1.125 sg. Jos tuosta tekisi kiljua sellaisenaan ja se kävisi suht kuivaksi niin alkoholia tulisi n.15%. Menis kyllä muutama rasia kuuliakin :D

Image

Laitoin lasiin 15g vierrettä ja sekoitin siihen 5g kuulavettä. Liuoksen ominaispaino oli 1.053 josta tulisi siis noin 5,5% olut. Luulen että se on aivan hyvä määrä tällaiselle oluelle. Vierrettä tulee n. 3l (ehkä vähemmän, riippuu kauanko keitän sitä hapatuksen jälkeen) joten lisään siihen litran kuulavettä johon tulee 20 kuulaa.

Image

Mittasin vielä vierteen ph:n ja se oli pudonnut 4,3->3,76 eli saattaisi olla valmista jo illalla. Annan sen kuitenkin varmaan hapattua huomiseen asti.

Image


Suurin yllätys oli että kuulavesi on melko väritöntä. Kyllähän se vihreään taittaa, mutta odotin täysin myrkynvihreää liuosta. Lopputuloksesta tulee siis tod. näk. ns. tavallisen oluen näköinen. Haluaisin siitä täysin kirkasta, mutta en usko että se tulee onnistumaan.

Vierre/kuulavesiseos muuten maistui hämmentävän hyvälle :D
Spoiler:
No niin, vaimo lähti sukuloimaan niin pääsin hommiin eikä tarvi selittää miksi sulatan kattilassa vihreitä kuulia.

Image

Nyt on SOURIA. Normaalisti tuo olisi liian hapanta, mutta kuulat ja lisätty vesi tasoittaa sen toivottavasti miellyttävälle tasolle. En myöskään aivan luota tohon kiinalaiseen 15e mittariin, vaikka kalibroinkin sen aina ennen käyttöä.

Image

Kaadoin hapatetun viertteen kattilaan ja laitoin levyn kuismalle. Jätin pohjalle painuneen sakan kaatamatta (maitohappobakteeria sekä muuta maltaasta peräisin olevaa möhnää).

Image

OOOHHHH BOOYYYY

Image

Witness the sickness. Laitoin pilkotut kuulat (22kpl) reiluun litraan vettä ja levy miedolle lämmölle.

Image

Kun vierre alkoi kiehua, laitoin ajastimen 30min päähän.

Image

Kun kaikki kuulat oli liuenneet veteen, kaadoin liuoksen vierteen sekaan. Jälkikäteen ajateltuna olisi olut fiksumpaa kiehauttaa kuulaliuos ja lisätä se vierteen sekaan vasta lopussa koska en tiedä mitä keittäminen tekee kuulille, mutta kikkelis kokkelis.

Image

Vierteen kiehuessa punnitsin 2.5g hiivaravinnetta. Normaalisti täysmallasoluiden kanssa en ole ravinteita yleensä käyttänyt, mutta koska tässä maltaan osuus on pienempi ja hapan vierre on hiivalle ikävä ympäristö niin laitoin varmuuden vuoksi.

Image

Lisäksi punnitsin 0,5g irish mossia. Irish moss on karrageenia sisältävä merilevä joka auttaa proteiinien saostumisen kanssa (=kirkkaampi lopputulos).

Image

Ja pari grammaa Saaz -humalaa. Humalaa lähinnä siksi että oluessa on määritelmällisesti oltava humalaa ja se toimii jossain määrin säilöntäaineena. Tuo määrä ei juuri lopputuloksessa maistu tai tuoksu.

Image

Koska en jaksa siivilöidä vierrettä, laitoin humalat ja irish mossin teepussiin ja heitin vierteeseen kun keittoa oli 10min jäljellä. Samalla lisäsin sekaan hiivaravinteen.

Image

Kävin erikseen ostamassa Plastexin 5l muoviastian käymisastiaksi, desinfioin sen Star Sanilla, joka on fosforihappopohjainen no-rinse desinfiointiaine.

Image

Kairasin kanteen reiän vesilukon tiivisteelle.

Image

Kun 30min keitto oli valmis, laitoin kattilan kylmään veteen jäähtymään.

Image

Refraktometri näytti 17 brixiä eli 1.070 sg :D Jokin meni siis aiemmissa laskelmissa vikaan (luultavasti keitossa haihtui enemmän vettä kun odotin). No tästä tuleekin tod. näk. lähes 8% SOURI :D

Image

Kun vierre oli jäähtynyt n. 40 asteeseen kaadoin sen käymisastiaan ja laitoin 0 asteiseen käymiskaappiin jäähtymään loppuun. En löytänyt tähän hätään vapaata vesilukkoa niin laitoin letkun pulloon (toimii ihan samalla tavalla). Kaapissa on kirkastumassa reilu viikko sitten tekemäni 5l satsi Märzeniä. Märzenin vesilukosta menee letku foliopalloon joka on täytetty hiilidioksidilla. Tämä sen takia että käymisen jälkeen olut on erittäin herkkä hapettumaan ja kun olut jäähdytetään 20 asteesta nollaan, se kutistuu ja imee sisäänsä ilmaa vesilukon kautta. Nyt se imee ilman sijaan pallon sisältä hiilidioksidia. :D Vittu mitä askartelua.

Image

Tähän hätään mulla ei ollut muuta sopivaa hiivaa kuin kierrätetty Verdant IPA -hiiva. Muuten varmaan ihan toimiva hiiva mutta käsittääkseni tarkoitettu mehu-IPA:n tekemiseen eli ei ole fokkuloivinta sorttia. Tuskin tuosta sopasta muutenkaan kirkasta tulee.

Image

Kaadoin pullosta kirkkaan nesteen (oluen) pois ja kun vierre oli jäähtynyt 20 asteen paikkelle, dumppasin hiivan sekaan.

Image


Sitten odotellaan! Vähän jännittää onko noissa kuulissa jotain käymista haittaavaa, mutta se selvinnee seuraavan 12h tunnin sisään. Vierre oli kuin olikin melko vihreää, aivan sairaan näköistä tavaraa.

Tekisi mieli lähettää Lakulle yksi pullo tätä jos lopputulos on juotavaa :D
Spoiler:
Kiitos nostosta!

Erinäisten kiireiden takia olut oli useamman viikon kylmässä (joka on sinänsä ihan hyvä juttu oluelle). Ehdin nyt vihdoin pullottaa sen.

Olin kerännyt korkeakaulaisia lasipulloja tätä varten (koska en ole pullottanut olutta vuosiin ja heitin juuri parisataa pulloa varastosta lasinkeräykseen :D ). Liotin niitä kuumassa vedessä jotta sain etiketin irti. Nykyään etiketit on muovia mutta kuuma vesi pehmentää liiman joten ne irtoavat helpommin. Olin onneksi huuhdellut pullot juomisen jälkeen huolella joten ne olivat sisältä valmiiksi puhtaita.

Image

Etikettien irrottamisen ja huolellisen huuhtelun jälkeen kaadoin kaikkiin pulloihin desinfiointiainetta ja annoin vaikuttaa varmuuden vuoksi vartin verran.

Image

Punnitsin 45g sokeria jonka liuotin desiin kiehuvaa vettä. Tuplasin tarvittavan liuoksen määrän varmuuden vuoksi.

Image

Annostelin tätä liuosta jokaiseen pulloon 5ml.

Image

Itse pullotuksessa oli molemmat kädet varattuna mutta se onnistui melko kivuttomasti vaikka vihaankin pullottamista (ilman kegejä en varmaan tätä harrastusta jatkaisi).

Olutta tuli 8 täyttä pulloa ja yksi vajaa (johon livahti vähän hiivaa astian pohjalta). Korkitin vajaankin pullon, voin testata sillä onko hiilihappoja muodostunut.

Image

Siinä ne on. Nyt saavat olla huoneenlämmössä pari viikkoa (voi olla että avaan tuon testipullon viikon jälkeen). Etiketit jne. pitää vielä väsätä, sitten aletaan arpomaan!

Image
Spoiler:
Image

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1620 Post by Timo Jutilan maksa » 09 Feb 2021, 10:29

Hyvin tehty :salut:
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

Post Reply