Kotipanimon kanssa puuhastelu
Moderators: kjs, ÖSFJGNRU HGUGGH, Mayhem peruttu
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65703
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Keglandilla näyttäis olevan tuohon erilaisia vaihtoehtoja
Spoiler:
Spoiler:
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65703
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Olut tynnyröity ja parille työkaverille pullotettu maistiaiset. Eka testilasillinen menossa ja olen sangen tyytyväinen. Aika smoothie tuosta varmaan kehkeytyy jahka rauhoittuu kegissä hiukan. Maut ovat kyllä jo nyt hemmetin raikkaat, katkeroa aika passelisti mutta aromihumaloinnin määrän todellakin huomaa.
Spoiler:
Spoiler:
- dillen aspen
- Nyt olen kateellinen.
- Posts: 42733
- Joined: 05 Jan 2016, 01:22
- Location: Vattupuskan takana
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Hyvältä näyttää! Minkälainen resepti?
- Rage Kandelin
- Matti Partanen
- Posts: 68982
- Joined: 17 Jan 2005, 14:12
- Location: Nokotzone
- Contact:
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Mites se vihreä kuula onnistui? Varsinainen topik on vähän raskas luettava.
Kyllä kaikki suomalaiset tarttee autobonusta
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65703
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Dipahan tuo käytännössä on, kun alkoi kesän jäljiltä tehdä mieli vähän tuhdimpaa tavaraa.
Viitisen kiloa Vikingin pale ale mallasta, vähän viennaa ja puolisen kiloa kaurahiutaletta. Mäskäys 90 minuuttia 66 asteessa. Keitossa heti kättelyssä Amarillot mukaan. Loppupuolella kymmeneksi minuutiksi Cascadea, Citraa sekä sitruunan ja appelsiinin kuorta. Flameoutissa vielä Centennialit ja Idaho7:t keitokseen. Jäähdytys ja hiivaus Lallemandin Voss Kveikillä. Kuivahumalointia en tähän tehnyt kun teki mieli maistella lopputuloksia ilman sitä.
Mittarit unohtuivat mökille niin ei saanut ominaispainoja tsekattua Mutta vahvuus on sitä luokkaa että ihan pelästyin miten tuo maistiaislasillinen kiipesi kajuuttaan.
Spoiler:
Spoiler:
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65703
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Niin ja tilasin nyt viimeinkin sen Inkbirdin. Ennen joulunpyhiä olis lyhyt loma ja silloin askarrellaan
Spoiler:
Spoiler:
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Tänään meni pulloihin eka neipa kokeilu. Mitään kunnollisia hapettumisenestohommia ei ole käytössä, niin katsotaan miten hommat toimii. Pullot täytin alakautta mahdollisimman täyteen
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65703
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Nonnih, Inkbirdin hain postista ja sitten vaan odotellaan että pakastinarkku on saavuttanut oikean lämpötilan. Ei ole vielä hanoja joten en pääse askartelemaan, mutta pistän tuon ipa-kegin nyt tonne niin ei tarvitse jännittää parvekkeella pitämisen kanssa.
Spoiler:
Spoiler:
- dillen aspen
- Nyt olen kateellinen.
- Posts: 42733
- Joined: 05 Jan 2016, 01:22
- Location: Vattupuskan takana
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Kävipähän ekaa kertaa niin että 1.050 og IPA jäi 1.020 ominaispainoon. Käynyt 10 päivää joista viimeiset 3vrk 22 asteessa. Pitää varmaan varmuuden vuoksi ostaa uusi lämpömittari, josko mäskäyslämmöissä olisi ollut joku ongelma. Maku on aivan hyvä eikä liian makea, joten en sinänsä ole huolissani. Onpahan jouluksi yksi vähän miedompi olut.
Neljä kk sitten tehty 11% vadelma-vanilija-kaakao imperial stout on kypsynyt ihan kivasti, mutta olisi pitänyt kylmä-uuttaa tummimmat maltaat, paahteisuutta on vähän liikaa. Lisään vielä yhden satsin rommissa uitettuja kaakaonibsejä ja vanilijaa, josko se vähän tasapainottaisi tuota paahteisuutta. Vadelma maistuu hienosti, mutta sen tuoma hapokkuus tuo omat ongelmansa.
Neljä kk sitten tehty 11% vadelma-vanilija-kaakao imperial stout on kypsynyt ihan kivasti, mutta olisi pitänyt kylmä-uuttaa tummimmat maltaat, paahteisuutta on vähän liikaa. Lisään vielä yhden satsin rommissa uitettuja kaakaonibsejä ja vanilijaa, josko se vähän tasapainottaisi tuota paahteisuutta. Vadelma maistuu hienosti, mutta sen tuoma hapokkuus tuo omat ongelmansa.
- Osmonpuiston puukottaja
- 1k
- Posts: 1663
- Joined: 16 Dec 2007, 22:17
- Location: Tampere
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Mulla on nyt parin viime keiton kanssa käynyt jotain saman suuntaista, joskaan ei ihan noin rajua heittoa luvuissa. OG jäänyt rutkasti alle tavoitteen ja FG ollut 0.002 alle BeerSmithin ennusteen, vaikka mäskäys & keitto ovat menneet ns. paperilla nappiin. Epäily kohdistuu myös lämpömittariin. Ihan ok makuisia molemmat, vaikkei ihan sitä mitä oli hakusessa: rungoltaan liian kevyitä ja kuivia – varmaan siis liian matala mäskäyslämpötila..?dillen aspen wrote: ↑04 Dec 2020, 20:53Kävipähän ekaa kertaa niin että 1.050 og IPA jäi 1.020 ominaispainoon. Käynyt 10 päivää joista viimeiset 3vrk 22 asteessa. Pitää varmaan varmuuden vuoksi ostaa uusi lämpömittari, josko mäskäyslämmöissä olisi ollut joku ongelma. Maku on aivan hyvä eikä liian makea, joten en sinänsä ole huolissani. Onpahan jouluksi yksi vähän miedompi olut.
- dillen aspen
- Nyt olen kateellinen.
- Posts: 42733
- Joined: 05 Jan 2016, 01:22
- Location: Vattupuskan takana
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Tarkennetaan siis että meikällä oli OG oli 1.050 ja FG 1.020 (tavoitteena 1.012).
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65703
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Joo, näin on joskus käynyt että syystä tai toisesta mäskäyksessä ei ole lämpötilat olleet ok. Nykyään ollut jopa vainoharhaista mittarin kanssa vahtimista mäskäyksen aikana.
Spoiler:
Spoiler:
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65703
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
- Master of Speed
- 2k
- Posts: 2354
- Joined: 14 Feb 2016, 16:04
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Neljän eri maistajan taholta saatu nyt sellainen kommentti, että tämä oli: tosi hyvää.Master of Speed wrote: ↑05 Oct 2020, 18:32Villihiivaupdate. Parissa viikossa näyttäisi olevan pääkäyminen valmis. Ei ainakaan attenuaatiossa ole vikaa, kun kävi 1.055:stä 1.007:aan. Maun puolesta muistutti hyvää vehänolutta. Tosi puhda, mutta ei ole vielä hapan. Olen tehnyt vähemmän puhtaita oluita monella kaupallisella hiivakannalla. Pian toiseen käymisastiaan ikääntymään, puhdistumaan - ja toivottavasti myös hapantumaan.
Ehkä ainut vika, että ei tullut tarpeeksi hapanta. Tämä on Milk the Funkin mukaan aika normaali ongelma. Monet lisäävät tämän takia pöpöjä matkan varrella. Itsellä tuossa oli tosiaan pelkästään au naturel metsästä napattu villihiivakanta, jossa selkeästi hiivat jyräsivät maitohappobakteerit. Maistuu kyllä tosi belgialaiselta, mikä on hämmentävää.
- Timo Jutilan maksa
- Matti Partanen
- Posts: 65703
- Joined: 15 Aug 2010, 14:29
- Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Onhan noita nopeasti starttaavia hiivoja viime aikoina ollut joitain kappaleita, mutta toi eilen käymisastiaan pistetty Safale on nyt oma lukunsa. Noin 35 minuuttia sen jälkeen kun olin pistänyt hiivat käymisastiaan ja kannen kiinni, menin katsomaan että mites siellä saunassa voidaan. Siellähän kulki jo kuplat vesilukossa. Hiivat laitoin siis ihan vaan pussista sirotellen nesteen pinnalle.
No näillä mennään, ei kait siinä mitään pahaa ole että ainakin starttasi kunnolla
No näillä mennään, ei kait siinä mitään pahaa ole että ainakin starttasi kunnolla
Spoiler:
Spoiler: