Kotipanimon kanssa puuhastelu

Kaikenlainen TSI -väsäily tänne.

Moderators: kjs, ÖSFJGNRU HGUGGH, Mayhem peruttu

Post Reply
Message
Author
User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42715
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1621 Post by dillen aspen » 09 Feb 2021, 10:32

Timo Jutilan maksa wrote:
09 Feb 2021, 10:29
Hyvin tehty :salut:
Hyvä että huomautit asiasta silloin joskus, muuten en olisi tajunnut. :D

User avatar
toxicavenger161
1k
Posts: 1692
Joined: 23 Jun 2020, 12:23

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1622 Post by toxicavenger161 » 09 Feb 2021, 17:07

Soureista puheenollen. Sanokaas perehtyneet, että mikä noiden suomisourien taso teidän mielestä on?

Jouluna oli useampi souri maistelussa, ja kahdessa hallitseva maku oli täsmälleen sama, kuin miltä muutama tekemäni kontaminoitunut oluterä on maistunut. En ole ihan sata varma, että onko kyseessä ollut etikka- vai maitohappobakteerista johtunut kontaminoituminen.

Eli kuuluuko osan noista vaan maistua kontaminoituneelle, vai onko tää sellanen hetki että anything goes? :?

e. voi myös vinkata jonkun sourin mitä saa kaupoista ja joka maistuu sille, miltä näiden jokseensakin kuuluis maistua.
Sekalaista vlogailua ja antifasistista löpinää:
:masksmoker: Youtube :himpatti:

Antifasistista löpinää:
:masksmoker: Twitter :himpatti:

User avatar
Donkey Angler
Frying tonight!
Posts: 44814
Joined: 28 Mar 2004, 05:39
Location: HKI
Contact:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1623 Post by Donkey Angler » 10 Feb 2021, 01:25

Oli kyllä upeaa luettavaa tuo edellisen sivun kooste, ju-ma-lau-ta. :prayersmoker:
Riffs Mahoney wrote:
14 May 2023, 20:34
Donkey Angler, kaksi sanaa joihin voit luottaa

User avatar
Raju kakka
6k
Posts: 6296
Joined: 31 May 2018, 13:18
Location: Kakka-topicit

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1624 Post by Raju kakka » 10 Feb 2021, 08:01

Donkey Angler wrote:
10 Feb 2021, 01:25
Oli kyllä upeaa luettavaa tuo edellisen sivun kooste, ju-ma-lau-ta. :prayersmoker:
Image
Bertel Törmävaara wrote: Maine, isänmaa, Jeesus ja taivas saavat mennä -- kunhan vain riittää saksofonin uikutusta huvitaloilla."

User avatar
vtmikko
God of PIF
God of PIF
Posts: 32747
Joined: 04 Mar 2004, 15:22
Location: MAALAISJENGI Lempäälä
Contact:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1625 Post by vtmikko » 12 Feb 2021, 13:38

Pitääkin alkaa seuraamaan tätä. Itellä nyt eka lager käymässä (jos ei uute juttuja lasketa), saas nähdä mitä siitä tulee.
Image

User avatar
Hans Besättning
-=Lord Of PIF=-
-=Lord Of PIF=-
Posts: 13668
Joined: 02 Dec 2007, 20:10
Location: absurdit sfäärit

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1626 Post by Hans Besättning » 14 Feb 2021, 09:45

Ootteko millasissa lämpötiloissa käytelleet kveikkejä ja kauan siinä on kestänyt?
Typisk stockholmare

User avatar
Osmonpuiston puukottaja
1k
Posts: 1663
Joined: 16 Dec 2007, 22:17
Location: Tampere

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1627 Post by Osmonpuiston puukottaja » 14 Feb 2021, 11:13

Mulla on tuo Lallemandin Voss Kveik käynyt olkkarin nurkassa lämpölevyn päällä ehkä noin 33 asteessa. Tuollaiset kevyet ~5% pale alet ovat käyneet lähes loppuun jo vuorokaudessa, ja olen astioinut ne 3 päivän käymisen jälkeen. Tarjoilukunnossa (kegitettynä) ovat olleet viikossa, vaikka tokihan nuo ovat vielä ajan kanssa kypsyneet ja pyöristyneet makunsa ja arominsa puolesta ihan suotuisaan suuntaan seuraavien viikkojen aikana.

User avatar
RRRÖÖÖAAARRR
3k
Posts: 3496
Joined: 17 Dec 2018, 13:05
Location: Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1628 Post by RRRÖÖÖAAARRR » 22 Feb 2021, 18:31

dillen ass-pen wrote:
09 Feb 2021, 10:23
Otin nämä vihreä kuula-sepostukset tänne talteen kun monsteri syö tuon rogetopikin kuitenkin joskus.
Spoiler:
Jumi Hendriks wrote:
17 Sep 2020, 16:47
Helvet Underground wrote:
17 Sep 2020, 16:44
vihreä kuula olut
toivottavasti (tai en tiiä) joku pienpanimo on hereillä nyt ja tekee vihreä kuula sourin
Elikkäs.

Image

Vähän vedensäätösuoloja

Image

Ja 0,5ml maitohappoa että saadaan mäskin ph sopivaksi

Image

Vesi lämmitetään reiluun 70 asteeseen

Image

Heitetään sekaan 400g Maris Otteria

Image

Sekoitellaan

Image

Maltaat jäähdytti veden sopivaan mäskäyslämpötilaan

Image

25min mäskäyksen jälkeen refraktometri näyttää reilua 6 brixiä joka riittää hyvin tässä kohtaa (kuulista tulee niin perkeleesti lisää sokeria)

Image

Mäski siivilöidään

Image

Ja kaadetaan erlenmeyer -keittopulloon

Image

Ph on tässä kohtaa n.5.4

Image

Joten lasken sen maitohapolla tässä vaiheessa 4.3 paikkeille (tähtäsin 4.5 mutta lorahti vähän liikaa). Tämä sen takia jotta maitohappobakteerilla olis suotuisat olot eikä muut pöpöt pääse pilaamaan vierrettä niin helposti.

Image

Vierre kiehautetaan jotta maltaiden mukana tulleet ylimääräiset bakteerit jne kuolee.

Image

Ja laitetaan kylmään veteen jäähtymään

Image

Mmmmmmmm, ihania saostuneita proteiineja =P~

Image

Sitten paljastetaan salainen ase jolla oluesta tulee SOURI. Probi Mage -maitohappovalmiste, elikkäs (toivottavasti) puhdas kanta lactobacillus plantariumia joka tekee vierteestä SOURIA jopa huoneenlämmössä melko nopeasti.

Image

Kumotaan 35 asteeseen jäähdytettyyn vierteeseen 4:n kapselin sisältö.

Image

Image


Sitten odotellaan! Vierteen pitäisi olla riittävän SOURIA (ph 3.2ish) vuorokauden päästä mutta voi olla että annan olla vähän pitempään kun myöhemmin lisättävät kuulat tod.näk. nostaa ph:ta.

Normaalisti teen 20l satseja, mutta jotenkin luulen että 3l tätä riittää :D


TO BE CONTINUED :batman:
Spoiler:
Koska netistä ei löytynyt reseptiä tälle oluelle (!?!?!?!?) niin piti tehdä pientä testausta sopivan kuulamäärän löytämiseksi. Haluaisin että kuula maistuu oluessa selvästi, mutta juoma pitäisi silti tunnistaa olueksi. Lisäksi haluan pitää alkoholimäärän maltillisena ja en tiedä kuinka paljon sokeria kuulissa on.

Yksi kuula painaa näköjään noin 22g

Image

Pistin kattilaan 50ml vettä ja pilkoin sekaan yhden kuulan.

Image

Tämä on refraktometri, se mittaa liuoksen sokeripitoisuuden sen perusteella miten liuos taittaa valoa.

Image

Kuulaveden(!) ominaispaino on n. 29,5 brixiä eli n. 1.125 sg. Jos tuosta tekisi kiljua sellaisenaan ja se kävisi suht kuivaksi niin alkoholia tulisi n.15%. Menis kyllä muutama rasia kuuliakin :D

Image

Laitoin lasiin 15g vierrettä ja sekoitin siihen 5g kuulavettä. Liuoksen ominaispaino oli 1.053 josta tulisi siis noin 5,5% olut. Luulen että se on aivan hyvä määrä tällaiselle oluelle. Vierrettä tulee n. 3l (ehkä vähemmän, riippuu kauanko keitän sitä hapatuksen jälkeen) joten lisään siihen litran kuulavettä johon tulee 20 kuulaa.

Image

Mittasin vielä vierteen ph:n ja se oli pudonnut 4,3->3,76 eli saattaisi olla valmista jo illalla. Annan sen kuitenkin varmaan hapattua huomiseen asti.

Image


Suurin yllätys oli että kuulavesi on melko väritöntä. Kyllähän se vihreään taittaa, mutta odotin täysin myrkynvihreää liuosta. Lopputuloksesta tulee siis tod. näk. ns. tavallisen oluen näköinen. Haluaisin siitä täysin kirkasta, mutta en usko että se tulee onnistumaan.

Vierre/kuulavesiseos muuten maistui hämmentävän hyvälle :D
Spoiler:
No niin, vaimo lähti sukuloimaan niin pääsin hommiin eikä tarvi selittää miksi sulatan kattilassa vihreitä kuulia.

Image

Nyt on SOURIA. Normaalisti tuo olisi liian hapanta, mutta kuulat ja lisätty vesi tasoittaa sen toivottavasti miellyttävälle tasolle. En myöskään aivan luota tohon kiinalaiseen 15e mittariin, vaikka kalibroinkin sen aina ennen käyttöä.

Image

Kaadoin hapatetun viertteen kattilaan ja laitoin levyn kuismalle. Jätin pohjalle painuneen sakan kaatamatta (maitohappobakteeria sekä muuta maltaasta peräisin olevaa möhnää).

Image

OOOHHHH BOOYYYY

Image

Witness the sickness. Laitoin pilkotut kuulat (22kpl) reiluun litraan vettä ja levy miedolle lämmölle.

Image

Kun vierre alkoi kiehua, laitoin ajastimen 30min päähän.

Image

Kun kaikki kuulat oli liuenneet veteen, kaadoin liuoksen vierteen sekaan. Jälkikäteen ajateltuna olisi olut fiksumpaa kiehauttaa kuulaliuos ja lisätä se vierteen sekaan vasta lopussa koska en tiedä mitä keittäminen tekee kuulille, mutta kikkelis kokkelis.

Image

Vierteen kiehuessa punnitsin 2.5g hiivaravinnetta. Normaalisti täysmallasoluiden kanssa en ole ravinteita yleensä käyttänyt, mutta koska tässä maltaan osuus on pienempi ja hapan vierre on hiivalle ikävä ympäristö niin laitoin varmuuden vuoksi.

Image

Lisäksi punnitsin 0,5g irish mossia. Irish moss on karrageenia sisältävä merilevä joka auttaa proteiinien saostumisen kanssa (=kirkkaampi lopputulos).

Image

Ja pari grammaa Saaz -humalaa. Humalaa lähinnä siksi että oluessa on määritelmällisesti oltava humalaa ja se toimii jossain määrin säilöntäaineena. Tuo määrä ei juuri lopputuloksessa maistu tai tuoksu.

Image

Koska en jaksa siivilöidä vierrettä, laitoin humalat ja irish mossin teepussiin ja heitin vierteeseen kun keittoa oli 10min jäljellä. Samalla lisäsin sekaan hiivaravinteen.

Image

Kävin erikseen ostamassa Plastexin 5l muoviastian käymisastiaksi, desinfioin sen Star Sanilla, joka on fosforihappopohjainen no-rinse desinfiointiaine.

Image

Kairasin kanteen reiän vesilukon tiivisteelle.

Image

Kun 30min keitto oli valmis, laitoin kattilan kylmään veteen jäähtymään.

Image

Refraktometri näytti 17 brixiä eli 1.070 sg :D Jokin meni siis aiemmissa laskelmissa vikaan (luultavasti keitossa haihtui enemmän vettä kun odotin). No tästä tuleekin tod. näk. lähes 8% SOURI :D

Image

Kun vierre oli jäähtynyt n. 40 asteeseen kaadoin sen käymisastiaan ja laitoin 0 asteiseen käymiskaappiin jäähtymään loppuun. En löytänyt tähän hätään vapaata vesilukkoa niin laitoin letkun pulloon (toimii ihan samalla tavalla). Kaapissa on kirkastumassa reilu viikko sitten tekemäni 5l satsi Märzeniä. Märzenin vesilukosta menee letku foliopalloon joka on täytetty hiilidioksidilla. Tämä sen takia että käymisen jälkeen olut on erittäin herkkä hapettumaan ja kun olut jäähdytetään 20 asteesta nollaan, se kutistuu ja imee sisäänsä ilmaa vesilukon kautta. Nyt se imee ilman sijaan pallon sisältä hiilidioksidia. :D Vittu mitä askartelua.

Image

Tähän hätään mulla ei ollut muuta sopivaa hiivaa kuin kierrätetty Verdant IPA -hiiva. Muuten varmaan ihan toimiva hiiva mutta käsittääkseni tarkoitettu mehu-IPA:n tekemiseen eli ei ole fokkuloivinta sorttia. Tuskin tuosta sopasta muutenkaan kirkasta tulee.

Image

Kaadoin pullosta kirkkaan nesteen (oluen) pois ja kun vierre oli jäähtynyt 20 asteen paikkelle, dumppasin hiivan sekaan.

Image


Sitten odotellaan! Vähän jännittää onko noissa kuulissa jotain käymista haittaavaa, mutta se selvinnee seuraavan 12h tunnin sisään. Vierre oli kuin olikin melko vihreää, aivan sairaan näköistä tavaraa.

Tekisi mieli lähettää Lakulle yksi pullo tätä jos lopputulos on juotavaa :D
Spoiler:
Kiitos nostosta!

Erinäisten kiireiden takia olut oli useamman viikon kylmässä (joka on sinänsä ihan hyvä juttu oluelle). Ehdin nyt vihdoin pullottaa sen.

Olin kerännyt korkeakaulaisia lasipulloja tätä varten (koska en ole pullottanut olutta vuosiin ja heitin juuri parisataa pulloa varastosta lasinkeräykseen :D ). Liotin niitä kuumassa vedessä jotta sain etiketin irti. Nykyään etiketit on muovia mutta kuuma vesi pehmentää liiman joten ne irtoavat helpommin. Olin onneksi huuhdellut pullot juomisen jälkeen huolella joten ne olivat sisältä valmiiksi puhtaita.

Image

Etikettien irrottamisen ja huolellisen huuhtelun jälkeen kaadoin kaikkiin pulloihin desinfiointiainetta ja annoin vaikuttaa varmuuden vuoksi vartin verran.

Image

Punnitsin 45g sokeria jonka liuotin desiin kiehuvaa vettä. Tuplasin tarvittavan liuoksen määrän varmuuden vuoksi.

Image

Annostelin tätä liuosta jokaiseen pulloon 5ml.

Image

Itse pullotuksessa oli molemmat kädet varattuna mutta se onnistui melko kivuttomasti vaikka vihaankin pullottamista (ilman kegejä en varmaan tätä harrastusta jatkaisi).

Olutta tuli 8 täyttä pulloa ja yksi vajaa (johon livahti vähän hiivaa astian pohjalta). Korkitin vajaankin pullon, voin testata sillä onko hiilihappoja muodostunut.

Image

Siinä ne on. Nyt saavat olla huoneenlämmössä pari viikkoa (voi olla että avaan tuon testipullon viikon jälkeen). Etiketit jne. pitää vielä väsätä, sitten aletaan arpomaan!

Image
Spoiler:
Image
:salut: :salut: :salut: :salut: :salut: :prayersmoker: :prayersmoker: :prayersmoker: :prayersmoker:
Hämärän jälkeen wrote:
03 Oct 2022, 14:35
huiii kuka se sanoo tolla lailla RRRÖÖÖAAARR, hurja! tofi huwja onnn
Matrix Takki Päällä wrote:
10 Apr 2024, 21:01
Arbetet börjar när mörkret infaller.
Image

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1629 Post by Timo Jutilan maksa » 23 Feb 2021, 13:49

Panopäivä taas koittamassa. Kaivelin Trilliumin sivuilta DDH APAn reseptin kun ajattelin hyödyntää tarjolla olevien viimeisimmän sadon humalia. Aijaijai... kegillinen mehumaista humalapommia kohta käsien ulottuvilla =P~
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

Vincent Dusk
2k
Posts: 2456
Joined: 25 Apr 2014, 22:28
Location: Kalassa

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1630 Post by Vincent Dusk » 24 Feb 2021, 14:43

Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.

Vincent Dusk
2k
Posts: 2456
Joined: 25 Apr 2014, 22:28
Location: Kalassa

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1631 Post by Vincent Dusk » 28 Feb 2021, 21:54

Hugo Töttersberg wrote:
24 Feb 2021, 14:43
Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.
Puhdistusaineita lukuunottamatta tässä olis nyt kaikki valmiina. Odottelun ohessa tein satsin Humalavettä. Hyvää tuli vaikka koko resepti tuli jotakuinkin improvisoitua.

User avatar
vtmikko
God of PIF
God of PIF
Posts: 32747
Joined: 04 Mar 2004, 15:22
Location: MAALAISJENGI Lempäälä
Contact:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1632 Post by vtmikko » 02 Mar 2021, 07:31

Viikonloppuna pullotin lageria ja panin kölschiä.
Image

User avatar
kurpitsapitsa
Posts: 41
Joined: 03 Feb 2021, 14:49

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1633 Post by kurpitsapitsa » 03 Mar 2021, 23:57

Hugo Töttersberg wrote:
28 Feb 2021, 21:54
Hugo Töttersberg wrote:
24 Feb 2021, 14:43
Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.
Puhdistusaineita lukuunottamatta tässä olis nyt kaikki valmiina. Odottelun ohessa tein satsin Humalavettä. Hyvää tuli vaikka koko resepti tuli jotakuinkin improvisoitua.
Onkos noissa puhdistusaineissa jotain ehdottomia ykkösiä mihin kannattaa silmänsä iskeä? Tai mitä kannattaa varsinkin välttää..

User avatar
Timo Jutilan maksa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 65701
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1634 Post by Timo Jutilan maksa » 04 Mar 2021, 16:01

Puhdistusaineista on varmaan keskusteltua perusteluineen ennestäänkin, itsehän olen Star San-fanipoika.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

User avatar
dillen aspen
Nyt olen kateellinen.
Posts: 42715
Joined: 05 Jan 2016, 01:22
Location: Vattupuskan takana

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

#1635 Post by dillen aspen » 04 Mar 2021, 16:03

Joo star sania desinfiointiin. Muovisten käymisastioiden kanssa oon tykänny käyttää puhdistukseen PBW:tä kun se toimii todella hyvin hankaamatta.

Post Reply