Page 109 of 125

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 09 Feb 2021, 10:32
by dillen aspen
Timo Jutilan maksa wrote:
09 Feb 2021, 10:29
Hyvin tehty :salut:
Hyvä että huomautit asiasta silloin joskus, muuten en olisi tajunnut. :D

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 09 Feb 2021, 17:07
by toxicavenger161
Soureista puheenollen. Sanokaas perehtyneet, että mikä noiden suomisourien taso teidän mielestä on?

Jouluna oli useampi souri maistelussa, ja kahdessa hallitseva maku oli täsmälleen sama, kuin miltä muutama tekemäni kontaminoitunut oluterä on maistunut. En ole ihan sata varma, että onko kyseessä ollut etikka- vai maitohappobakteerista johtunut kontaminoituminen.

Eli kuuluuko osan noista vaan maistua kontaminoituneelle, vai onko tää sellanen hetki että anything goes? :?

e. voi myös vinkata jonkun sourin mitä saa kaupoista ja joka maistuu sille, miltä näiden jokseensakin kuuluis maistua.

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 10 Feb 2021, 01:25
by Donkey Angler
Oli kyllä upeaa luettavaa tuo edellisen sivun kooste, ju-ma-lau-ta. :prayersmoker:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 10 Feb 2021, 08:01
by Raju kakka
Donkey Angler wrote:
10 Feb 2021, 01:25
Oli kyllä upeaa luettavaa tuo edellisen sivun kooste, ju-ma-lau-ta. :prayersmoker:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 12 Feb 2021, 13:38
by vtmikko
Pitääkin alkaa seuraamaan tätä. Itellä nyt eka lager käymässä (jos ei uute juttuja lasketa), saas nähdä mitä siitä tulee.

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 14 Feb 2021, 09:45
by Hans Besättning
Ootteko millasissa lämpötiloissa käytelleet kveikkejä ja kauan siinä on kestänyt?

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 14 Feb 2021, 11:13
by Osmonpuiston puukottaja
Mulla on tuo Lallemandin Voss Kveik käynyt olkkarin nurkassa lämpölevyn päällä ehkä noin 33 asteessa. Tuollaiset kevyet ~5% pale alet ovat käyneet lähes loppuun jo vuorokaudessa, ja olen astioinut ne 3 päivän käymisen jälkeen. Tarjoilukunnossa (kegitettynä) ovat olleet viikossa, vaikka tokihan nuo ovat vielä ajan kanssa kypsyneet ja pyöristyneet makunsa ja arominsa puolesta ihan suotuisaan suuntaan seuraavien viikkojen aikana.

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 22 Feb 2021, 18:31
by RRRÖÖÖAAARRR
dillen ass-pen wrote:
09 Feb 2021, 10:23
Otin nämä vihreä kuula-sepostukset tänne talteen kun monsteri syö tuon rogetopikin kuitenkin joskus.
Spoiler:
Jumi Hendriks wrote:
17 Sep 2020, 16:47
Helvet Underground wrote:
17 Sep 2020, 16:44
vihreä kuula olut
toivottavasti (tai en tiiä) joku pienpanimo on hereillä nyt ja tekee vihreä kuula sourin
Elikkäs.

Image

Vähän vedensäätösuoloja

Image

Ja 0,5ml maitohappoa että saadaan mäskin ph sopivaksi

Image

Vesi lämmitetään reiluun 70 asteeseen

Image

Heitetään sekaan 400g Maris Otteria

Image

Sekoitellaan

Image

Maltaat jäähdytti veden sopivaan mäskäyslämpötilaan

Image

25min mäskäyksen jälkeen refraktometri näyttää reilua 6 brixiä joka riittää hyvin tässä kohtaa (kuulista tulee niin perkeleesti lisää sokeria)

Image

Mäski siivilöidään

Image

Ja kaadetaan erlenmeyer -keittopulloon

Image

Ph on tässä kohtaa n.5.4

Image

Joten lasken sen maitohapolla tässä vaiheessa 4.3 paikkeille (tähtäsin 4.5 mutta lorahti vähän liikaa). Tämä sen takia jotta maitohappobakteerilla olis suotuisat olot eikä muut pöpöt pääse pilaamaan vierrettä niin helposti.

Image

Vierre kiehautetaan jotta maltaiden mukana tulleet ylimääräiset bakteerit jne kuolee.

Image

Ja laitetaan kylmään veteen jäähtymään

Image

Mmmmmmmm, ihania saostuneita proteiineja =P~

Image

Sitten paljastetaan salainen ase jolla oluesta tulee SOURI. Probi Mage -maitohappovalmiste, elikkäs (toivottavasti) puhdas kanta lactobacillus plantariumia joka tekee vierteestä SOURIA jopa huoneenlämmössä melko nopeasti.

Image

Kumotaan 35 asteeseen jäähdytettyyn vierteeseen 4:n kapselin sisältö.

Image

Image


Sitten odotellaan! Vierteen pitäisi olla riittävän SOURIA (ph 3.2ish) vuorokauden päästä mutta voi olla että annan olla vähän pitempään kun myöhemmin lisättävät kuulat tod.näk. nostaa ph:ta.

Normaalisti teen 20l satseja, mutta jotenkin luulen että 3l tätä riittää :D


TO BE CONTINUED :batman:
Spoiler:
Koska netistä ei löytynyt reseptiä tälle oluelle (!?!?!?!?) niin piti tehdä pientä testausta sopivan kuulamäärän löytämiseksi. Haluaisin että kuula maistuu oluessa selvästi, mutta juoma pitäisi silti tunnistaa olueksi. Lisäksi haluan pitää alkoholimäärän maltillisena ja en tiedä kuinka paljon sokeria kuulissa on.

Yksi kuula painaa näköjään noin 22g

Image

Pistin kattilaan 50ml vettä ja pilkoin sekaan yhden kuulan.

Image

Tämä on refraktometri, se mittaa liuoksen sokeripitoisuuden sen perusteella miten liuos taittaa valoa.

Image

Kuulaveden(!) ominaispaino on n. 29,5 brixiä eli n. 1.125 sg. Jos tuosta tekisi kiljua sellaisenaan ja se kävisi suht kuivaksi niin alkoholia tulisi n.15%. Menis kyllä muutama rasia kuuliakin :D

Image

Laitoin lasiin 15g vierrettä ja sekoitin siihen 5g kuulavettä. Liuoksen ominaispaino oli 1.053 josta tulisi siis noin 5,5% olut. Luulen että se on aivan hyvä määrä tällaiselle oluelle. Vierrettä tulee n. 3l (ehkä vähemmän, riippuu kauanko keitän sitä hapatuksen jälkeen) joten lisään siihen litran kuulavettä johon tulee 20 kuulaa.

Image

Mittasin vielä vierteen ph:n ja se oli pudonnut 4,3->3,76 eli saattaisi olla valmista jo illalla. Annan sen kuitenkin varmaan hapattua huomiseen asti.

Image


Suurin yllätys oli että kuulavesi on melko väritöntä. Kyllähän se vihreään taittaa, mutta odotin täysin myrkynvihreää liuosta. Lopputuloksesta tulee siis tod. näk. ns. tavallisen oluen näköinen. Haluaisin siitä täysin kirkasta, mutta en usko että se tulee onnistumaan.

Vierre/kuulavesiseos muuten maistui hämmentävän hyvälle :D
Spoiler:
No niin, vaimo lähti sukuloimaan niin pääsin hommiin eikä tarvi selittää miksi sulatan kattilassa vihreitä kuulia.

Image

Nyt on SOURIA. Normaalisti tuo olisi liian hapanta, mutta kuulat ja lisätty vesi tasoittaa sen toivottavasti miellyttävälle tasolle. En myöskään aivan luota tohon kiinalaiseen 15e mittariin, vaikka kalibroinkin sen aina ennen käyttöä.

Image

Kaadoin hapatetun viertteen kattilaan ja laitoin levyn kuismalle. Jätin pohjalle painuneen sakan kaatamatta (maitohappobakteeria sekä muuta maltaasta peräisin olevaa möhnää).

Image

OOOHHHH BOOYYYY

Image

Witness the sickness. Laitoin pilkotut kuulat (22kpl) reiluun litraan vettä ja levy miedolle lämmölle.

Image

Kun vierre alkoi kiehua, laitoin ajastimen 30min päähän.

Image

Kun kaikki kuulat oli liuenneet veteen, kaadoin liuoksen vierteen sekaan. Jälkikäteen ajateltuna olisi olut fiksumpaa kiehauttaa kuulaliuos ja lisätä se vierteen sekaan vasta lopussa koska en tiedä mitä keittäminen tekee kuulille, mutta kikkelis kokkelis.

Image

Vierteen kiehuessa punnitsin 2.5g hiivaravinnetta. Normaalisti täysmallasoluiden kanssa en ole ravinteita yleensä käyttänyt, mutta koska tässä maltaan osuus on pienempi ja hapan vierre on hiivalle ikävä ympäristö niin laitoin varmuuden vuoksi.

Image

Lisäksi punnitsin 0,5g irish mossia. Irish moss on karrageenia sisältävä merilevä joka auttaa proteiinien saostumisen kanssa (=kirkkaampi lopputulos).

Image

Ja pari grammaa Saaz -humalaa. Humalaa lähinnä siksi että oluessa on määritelmällisesti oltava humalaa ja se toimii jossain määrin säilöntäaineena. Tuo määrä ei juuri lopputuloksessa maistu tai tuoksu.

Image

Koska en jaksa siivilöidä vierrettä, laitoin humalat ja irish mossin teepussiin ja heitin vierteeseen kun keittoa oli 10min jäljellä. Samalla lisäsin sekaan hiivaravinteen.

Image

Kävin erikseen ostamassa Plastexin 5l muoviastian käymisastiaksi, desinfioin sen Star Sanilla, joka on fosforihappopohjainen no-rinse desinfiointiaine.

Image

Kairasin kanteen reiän vesilukon tiivisteelle.

Image

Kun 30min keitto oli valmis, laitoin kattilan kylmään veteen jäähtymään.

Image

Refraktometri näytti 17 brixiä eli 1.070 sg :D Jokin meni siis aiemmissa laskelmissa vikaan (luultavasti keitossa haihtui enemmän vettä kun odotin). No tästä tuleekin tod. näk. lähes 8% SOURI :D

Image

Kun vierre oli jäähtynyt n. 40 asteeseen kaadoin sen käymisastiaan ja laitoin 0 asteiseen käymiskaappiin jäähtymään loppuun. En löytänyt tähän hätään vapaata vesilukkoa niin laitoin letkun pulloon (toimii ihan samalla tavalla). Kaapissa on kirkastumassa reilu viikko sitten tekemäni 5l satsi Märzeniä. Märzenin vesilukosta menee letku foliopalloon joka on täytetty hiilidioksidilla. Tämä sen takia että käymisen jälkeen olut on erittäin herkkä hapettumaan ja kun olut jäähdytetään 20 asteesta nollaan, se kutistuu ja imee sisäänsä ilmaa vesilukon kautta. Nyt se imee ilman sijaan pallon sisältä hiilidioksidia. :D Vittu mitä askartelua.

Image

Tähän hätään mulla ei ollut muuta sopivaa hiivaa kuin kierrätetty Verdant IPA -hiiva. Muuten varmaan ihan toimiva hiiva mutta käsittääkseni tarkoitettu mehu-IPA:n tekemiseen eli ei ole fokkuloivinta sorttia. Tuskin tuosta sopasta muutenkaan kirkasta tulee.

Image

Kaadoin pullosta kirkkaan nesteen (oluen) pois ja kun vierre oli jäähtynyt 20 asteen paikkelle, dumppasin hiivan sekaan.

Image


Sitten odotellaan! Vähän jännittää onko noissa kuulissa jotain käymista haittaavaa, mutta se selvinnee seuraavan 12h tunnin sisään. Vierre oli kuin olikin melko vihreää, aivan sairaan näköistä tavaraa.

Tekisi mieli lähettää Lakulle yksi pullo tätä jos lopputulos on juotavaa :D
Spoiler:
Kiitos nostosta!

Erinäisten kiireiden takia olut oli useamman viikon kylmässä (joka on sinänsä ihan hyvä juttu oluelle). Ehdin nyt vihdoin pullottaa sen.

Olin kerännyt korkeakaulaisia lasipulloja tätä varten (koska en ole pullottanut olutta vuosiin ja heitin juuri parisataa pulloa varastosta lasinkeräykseen :D ). Liotin niitä kuumassa vedessä jotta sain etiketin irti. Nykyään etiketit on muovia mutta kuuma vesi pehmentää liiman joten ne irtoavat helpommin. Olin onneksi huuhdellut pullot juomisen jälkeen huolella joten ne olivat sisältä valmiiksi puhtaita.

Image

Etikettien irrottamisen ja huolellisen huuhtelun jälkeen kaadoin kaikkiin pulloihin desinfiointiainetta ja annoin vaikuttaa varmuuden vuoksi vartin verran.

Image

Punnitsin 45g sokeria jonka liuotin desiin kiehuvaa vettä. Tuplasin tarvittavan liuoksen määrän varmuuden vuoksi.

Image

Annostelin tätä liuosta jokaiseen pulloon 5ml.

Image

Itse pullotuksessa oli molemmat kädet varattuna mutta se onnistui melko kivuttomasti vaikka vihaankin pullottamista (ilman kegejä en varmaan tätä harrastusta jatkaisi).

Olutta tuli 8 täyttä pulloa ja yksi vajaa (johon livahti vähän hiivaa astian pohjalta). Korkitin vajaankin pullon, voin testata sillä onko hiilihappoja muodostunut.

Image

Siinä ne on. Nyt saavat olla huoneenlämmössä pari viikkoa (voi olla että avaan tuon testipullon viikon jälkeen). Etiketit jne. pitää vielä väsätä, sitten aletaan arpomaan!

Image
Spoiler:
Image
:salut: :salut: :salut: :salut: :salut: :prayersmoker: :prayersmoker: :prayersmoker: :prayersmoker:

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 23 Feb 2021, 13:49
by Timo Jutilan maksa
Panopäivä taas koittamassa. Kaivelin Trilliumin sivuilta DDH APAn reseptin kun ajattelin hyödyntää tarjolla olevien viimeisimmän sadon humalia. Aijaijai... kegillinen mehumaista humalapommia kohta käsien ulottuvilla =P~

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 24 Feb 2021, 14:43
by Vincent Dusk
Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 28 Feb 2021, 21:54
by Vincent Dusk
Hugo Töttersberg wrote:
24 Feb 2021, 14:43
Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.
Puhdistusaineita lukuunottamatta tässä olis nyt kaikki valmiina. Odottelun ohessa tein satsin Humalavettä. Hyvää tuli vaikka koko resepti tuli jotakuinkin improvisoitua.

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 02 Mar 2021, 07:31
by vtmikko
Viikonloppuna pullotin lageria ja panin kölschiä.

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 03 Mar 2021, 23:57
by kurpitsapitsa
Hugo Töttersberg wrote:
28 Feb 2021, 21:54
Hugo Töttersberg wrote:
24 Feb 2021, 14:43
Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.
Puhdistusaineita lukuunottamatta tässä olis nyt kaikki valmiina. Odottelun ohessa tein satsin Humalavettä. Hyvää tuli vaikka koko resepti tuli jotakuinkin improvisoitua.
Onkos noissa puhdistusaineissa jotain ehdottomia ykkösiä mihin kannattaa silmänsä iskeä? Tai mitä kannattaa varsinkin välttää..

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 04 Mar 2021, 16:01
by Timo Jutilan maksa
Puhdistusaineista on varmaan keskusteltua perusteluineen ennestäänkin, itsehän olen Star San-fanipoika.

Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu

Posted: 04 Mar 2021, 16:03
by dillen aspen
Joo star sania desinfiointiin. Muovisten käymisastioiden kanssa oon tykänny käyttää puhdistukseen PBW:tä kun se toimii todella hyvin hankaamatta.