Hyvä että huomautit asiasta silloin joskus, muuten en olisi tajunnut.
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 09 Feb 2021, 17:07
by toxicavenger161
Soureista puheenollen. Sanokaas perehtyneet, että mikä noiden suomisourien taso teidän mielestä on?
Jouluna oli useampi souri maistelussa, ja kahdessa hallitseva maku oli täsmälleen sama, kuin miltä muutama tekemäni kontaminoitunut oluterä on maistunut. En ole ihan sata varma, että onko kyseessä ollut etikka- vai maitohappobakteerista johtunut kontaminoituminen.
Eli kuuluuko osan noista vaan maistua kontaminoituneelle, vai onko tää sellanen hetki että anything goes?
e. voi myös vinkata jonkun sourin mitä saa kaupoista ja joka maistuu sille, miltä näiden jokseensakin kuuluis maistua.
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 10 Feb 2021, 01:25
by Donkey Angler
Oli kyllä upeaa luettavaa tuo edellisen sivun kooste, ju-ma-lau-ta.
Oli kyllä upeaa luettavaa tuo edellisen sivun kooste, ju-ma-lau-ta.
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 12 Feb 2021, 13:38
by vtmikko
Pitääkin alkaa seuraamaan tätä. Itellä nyt eka lager käymässä (jos ei uute juttuja lasketa), saas nähdä mitä siitä tulee.
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 14 Feb 2021, 09:45
by Hans Besättning
Ootteko millasissa lämpötiloissa käytelleet kveikkejä ja kauan siinä on kestänyt?
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 14 Feb 2021, 11:13
by Osmonpuiston puukottaja
Mulla on tuo Lallemandin Voss Kveik käynyt olkkarin nurkassa lämpölevyn päällä ehkä noin 33 asteessa. Tuollaiset kevyet ~5% pale alet ovat käyneet lähes loppuun jo vuorokaudessa, ja olen astioinut ne 3 päivän käymisen jälkeen. Tarjoilukunnossa (kegitettynä) ovat olleet viikossa, vaikka tokihan nuo ovat vielä ajan kanssa kypsyneet ja pyöristyneet makunsa ja arominsa puolesta ihan suotuisaan suuntaan seuraavien viikkojen aikana.
toivottavasti (tai en tiiä) joku pienpanimo on hereillä nyt ja tekee vihreä kuula sourin
Elikkäs.
Vähän vedensäätösuoloja
Ja 0,5ml maitohappoa että saadaan mäskin ph sopivaksi
Vesi lämmitetään reiluun 70 asteeseen
Heitetään sekaan 400g Maris Otteria
Sekoitellaan
Maltaat jäähdytti veden sopivaan mäskäyslämpötilaan
25min mäskäyksen jälkeen refraktometri näyttää reilua 6 brixiä joka riittää hyvin tässä kohtaa (kuulista tulee niin perkeleesti lisää sokeria)
Mäski siivilöidään
Ja kaadetaan erlenmeyer -keittopulloon
Ph on tässä kohtaa n.5.4
Joten lasken sen maitohapolla tässä vaiheessa 4.3 paikkeille (tähtäsin 4.5 mutta lorahti vähän liikaa). Tämä sen takia jotta maitohappobakteerilla olis suotuisat olot eikä muut pöpöt pääse pilaamaan vierrettä niin helposti.
Vierre kiehautetaan jotta maltaiden mukana tulleet ylimääräiset bakteerit jne kuolee.
Ja laitetaan kylmään veteen jäähtymään
Mmmmmmmm, ihania saostuneita proteiineja
Sitten paljastetaan salainen ase jolla oluesta tulee SOURI. Probi Mage -maitohappovalmiste, elikkäs (toivottavasti) puhdas kanta lactobacillus plantariumia joka tekee vierteestä SOURIA jopa huoneenlämmössä melko nopeasti.
Sitten odotellaan! Vierteen pitäisi olla riittävän SOURIA (ph 3.2ish) vuorokauden päästä mutta voi olla että annan olla vähän pitempään kun myöhemmin lisättävät kuulat tod.näk. nostaa ph:ta.
Normaalisti teen 20l satseja, mutta jotenkin luulen että 3l tätä riittää
TO BE CONTINUED
Spoiler:
Koska netistä ei löytynyt reseptiä tälle oluelle (!?!?!?!?) niin piti tehdä pientä testausta sopivan kuulamäärän löytämiseksi. Haluaisin että kuula maistuu oluessa selvästi, mutta juoma pitäisi silti tunnistaa olueksi. Lisäksi haluan pitää alkoholimäärän maltillisena ja en tiedä kuinka paljon sokeria kuulissa on.
Yksi kuula painaa näköjään noin 22g
Pistin kattilaan 50ml vettä ja pilkoin sekaan yhden kuulan.
Tämä on refraktometri, se mittaa liuoksen sokeripitoisuuden sen perusteella miten liuos taittaa valoa.
Kuulaveden(!) ominaispaino on n. 29,5 brixiä eli n. 1.125 sg. Jos tuosta tekisi kiljua sellaisenaan ja se kävisi suht kuivaksi niin alkoholia tulisi n.15%. Menis kyllä muutama rasia kuuliakin
Laitoin lasiin 15g vierrettä ja sekoitin siihen 5g kuulavettä. Liuoksen ominaispaino oli 1.053 josta tulisi siis noin 5,5% olut. Luulen että se on aivan hyvä määrä tällaiselle oluelle. Vierrettä tulee n. 3l (ehkä vähemmän, riippuu kauanko keitän sitä hapatuksen jälkeen) joten lisään siihen litran kuulavettä johon tulee 20 kuulaa.
Mittasin vielä vierteen ph:n ja se oli pudonnut 4,3->3,76 eli saattaisi olla valmista jo illalla. Annan sen kuitenkin varmaan hapattua huomiseen asti.
Suurin yllätys oli että kuulavesi on melko väritöntä. Kyllähän se vihreään taittaa, mutta odotin täysin myrkynvihreää liuosta. Lopputuloksesta tulee siis tod. näk. ns. tavallisen oluen näköinen. Haluaisin siitä täysin kirkasta, mutta en usko että se tulee onnistumaan.
Vierre/kuulavesiseos muuten maistui hämmentävän hyvälle
Spoiler:
No niin, vaimo lähti sukuloimaan niin pääsin hommiin eikä tarvi selittää miksi sulatan kattilassa vihreitä kuulia.
Nyt on SOURIA. Normaalisti tuo olisi liian hapanta, mutta kuulat ja lisätty vesi tasoittaa sen toivottavasti miellyttävälle tasolle. En myöskään aivan luota tohon kiinalaiseen 15e mittariin, vaikka kalibroinkin sen aina ennen käyttöä.
Kaadoin hapatetun viertteen kattilaan ja laitoin levyn kuismalle. Jätin pohjalle painuneen sakan kaatamatta (maitohappobakteeria sekä muuta maltaasta peräisin olevaa möhnää).
OOOHHHH BOOYYYY
Witness the sickness. Laitoin pilkotut kuulat (22kpl) reiluun litraan vettä ja levy miedolle lämmölle.
Kun vierre alkoi kiehua, laitoin ajastimen 30min päähän.
Kun kaikki kuulat oli liuenneet veteen, kaadoin liuoksen vierteen sekaan. Jälkikäteen ajateltuna olisi olut fiksumpaa kiehauttaa kuulaliuos ja lisätä se vierteen sekaan vasta lopussa koska en tiedä mitä keittäminen tekee kuulille, mutta kikkelis kokkelis.
Vierteen kiehuessa punnitsin 2.5g hiivaravinnetta. Normaalisti täysmallasoluiden kanssa en ole ravinteita yleensä käyttänyt, mutta koska tässä maltaan osuus on pienempi ja hapan vierre on hiivalle ikävä ympäristö niin laitoin varmuuden vuoksi.
Lisäksi punnitsin 0,5g irish mossia. Irish moss on karrageenia sisältävä merilevä joka auttaa proteiinien saostumisen kanssa (=kirkkaampi lopputulos).
Ja pari grammaa Saaz -humalaa. Humalaa lähinnä siksi että oluessa on määritelmällisesti oltava humalaa ja se toimii jossain määrin säilöntäaineena. Tuo määrä ei juuri lopputuloksessa maistu tai tuoksu.
Koska en jaksa siivilöidä vierrettä, laitoin humalat ja irish mossin teepussiin ja heitin vierteeseen kun keittoa oli 10min jäljellä. Samalla lisäsin sekaan hiivaravinteen.
Kävin erikseen ostamassa Plastexin 5l muoviastian käymisastiaksi, desinfioin sen Star Sanilla, joka on fosforihappopohjainen no-rinse desinfiointiaine.
Kairasin kanteen reiän vesilukon tiivisteelle.
Kun 30min keitto oli valmis, laitoin kattilan kylmään veteen jäähtymään.
Refraktometri näytti 17 brixiä eli 1.070 sg Jokin meni siis aiemmissa laskelmissa vikaan (luultavasti keitossa haihtui enemmän vettä kun odotin). No tästä tuleekin tod. näk. lähes 8% SOURI
Kun vierre oli jäähtynyt n. 40 asteeseen kaadoin sen käymisastiaan ja laitoin 0 asteiseen käymiskaappiin jäähtymään loppuun. En löytänyt tähän hätään vapaata vesilukkoa niin laitoin letkun pulloon (toimii ihan samalla tavalla). Kaapissa on kirkastumassa reilu viikko sitten tekemäni 5l satsi Märzeniä. Märzenin vesilukosta menee letku foliopalloon joka on täytetty hiilidioksidilla. Tämä sen takia että käymisen jälkeen olut on erittäin herkkä hapettumaan ja kun olut jäähdytetään 20 asteesta nollaan, se kutistuu ja imee sisäänsä ilmaa vesilukon kautta. Nyt se imee ilman sijaan pallon sisältä hiilidioksidia. Vittu mitä askartelua.
Tähän hätään mulla ei ollut muuta sopivaa hiivaa kuin kierrätetty Verdant IPA -hiiva. Muuten varmaan ihan toimiva hiiva mutta käsittääkseni tarkoitettu mehu-IPA:n tekemiseen eli ei ole fokkuloivinta sorttia. Tuskin tuosta sopasta muutenkaan kirkasta tulee.
Kaadoin pullosta kirkkaan nesteen (oluen) pois ja kun vierre oli jäähtynyt 20 asteen paikkelle, dumppasin hiivan sekaan.
Sitten odotellaan! Vähän jännittää onko noissa kuulissa jotain käymista haittaavaa, mutta se selvinnee seuraavan 12h tunnin sisään. Vierre oli kuin olikin melko vihreää, aivan sairaan näköistä tavaraa.
Tekisi mieli lähettää Lakulle yksi pullo tätä jos lopputulos on juotavaa
Spoiler:
Kiitos nostosta!
Erinäisten kiireiden takia olut oli useamman viikon kylmässä (joka on sinänsä ihan hyvä juttu oluelle). Ehdin nyt vihdoin pullottaa sen.
Olin kerännyt korkeakaulaisia lasipulloja tätä varten (koska en ole pullottanut olutta vuosiin ja heitin juuri parisataa pulloa varastosta lasinkeräykseen ). Liotin niitä kuumassa vedessä jotta sain etiketin irti. Nykyään etiketit on muovia mutta kuuma vesi pehmentää liiman joten ne irtoavat helpommin. Olin onneksi huuhdellut pullot juomisen jälkeen huolella joten ne olivat sisältä valmiiksi puhtaita.
Etikettien irrottamisen ja huolellisen huuhtelun jälkeen kaadoin kaikkiin pulloihin desinfiointiainetta ja annoin vaikuttaa varmuuden vuoksi vartin verran.
Punnitsin 45g sokeria jonka liuotin desiin kiehuvaa vettä. Tuplasin tarvittavan liuoksen määrän varmuuden vuoksi.
Annostelin tätä liuosta jokaiseen pulloon 5ml.
Itse pullotuksessa oli molemmat kädet varattuna mutta se onnistui melko kivuttomasti vaikka vihaankin pullottamista (ilman kegejä en varmaan tätä harrastusta jatkaisi).
Olutta tuli 8 täyttä pulloa ja yksi vajaa (johon livahti vähän hiivaa astian pohjalta). Korkitin vajaankin pullon, voin testata sillä onko hiilihappoja muodostunut.
Siinä ne on. Nyt saavat olla huoneenlämmössä pari viikkoa (voi olla että avaan tuon testipullon viikon jälkeen). Etiketit jne. pitää vielä väsätä, sitten aletaan arpomaan!
Spoiler:
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 23 Feb 2021, 13:49
by Timo Jutilan maksa
Panopäivä taas koittamassa. Kaivelin Trilliumin sivuilta DDH APAn reseptin kun ajattelin hyödyntää tarjolla olevien viimeisimmän sadon humalia. Aijaijai... kegillinen mehumaista humalapommia kohta käsien ulottuvilla
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 24 Feb 2021, 14:43
by Vincent Dusk
Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.
Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.
Puhdistusaineita lukuunottamatta tässä olis nyt kaikki valmiina. Odottelun ohessa tein satsin Humalavettä. Hyvää tuli vaikka koko resepti tuli jotakuinkin improvisoitua.
Liityn tähän jengiin tulevina viikkoina. BIAB kamat tilattu ja nyt vaan odotellaan toimitusta.
Puhdistusaineita lukuunottamatta tässä olis nyt kaikki valmiina. Odottelun ohessa tein satsin Humalavettä. Hyvää tuli vaikka koko resepti tuli jotakuinkin improvisoitua.
Onkos noissa puhdistusaineissa jotain ehdottomia ykkösiä mihin kannattaa silmänsä iskeä? Tai mitä kannattaa varsinkin välttää..
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 04 Mar 2021, 16:01
by Timo Jutilan maksa
Puhdistusaineista on varmaan keskusteltua perusteluineen ennestäänkin, itsehän olen Star San-fanipoika.
Re: Kotipanimon kanssa puuhastelu
Posted: 04 Mar 2021, 16:03
by dillen aspen
Joo star sania desinfiointiin. Muovisten käymisastioiden kanssa oon tykänny käyttää puhdistukseen PBW:tä kun se toimii todella hyvin hankaamatta.