Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

Kaikenlainen TSI -väsäily tänne.

Moderators: Mayhem peruttu, kjs, ÖSFJGNRU HGUGGH

Message
Author
Kieppi
6k
Posts: 6091
Joined: 17 May 2014, 07:59

Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#1 Post by Kieppi » 17 Dec 2019, 19:53

Onkohan piffillä mitään linnunpönttötopikkia? Jos ei, tästä voipi vaikka tehdä sellaisen, tai yhdistää tämän jo mahdollisesti olemassa olevaan. Tiedän, että tätä foorumia lukee aika iso porukka myös luontoharrastajia, joten toivottavasti tälle topikille on täällä tilaa.

Pistän tähän aloituspostaukseen ahkeran googlailun tulokset aiheesta, josta tietoa oli hajallaan vähän siellä sun täällä, elikkäs hömötiaisen (ja töyhtötiaisen?) pöntötyksestä. Lintuharrastajat ehkä jo tietää nämäkin niksit, mutta tällainen ei-niin-perehtynyt tyyppi kuten meikä olisi hyötynyt kovasti tällaisesta topikista, joten pistän nyt sitten vahingon kiertämään :)

Peruspönttöjä ja vähän erilaisiakin tekee laudasta vaikka kuinka, mutta voimakkaasti vähentyneen hömötiaisen saaminen pönttöön pesimään on työn ja tuskan takana. Ilmeisesti vain aniharva hömis lautapöntön kelpuuttaa, vaikka pönttö olisi kuinka täytetty puruilla lentoaukkoon asti, ja mitä kaikkea. Metsänhakkuiden yhteydessä on suositeltu jättämään tekopökkelöitä, mutta jos metsä puuttuu ympäriltä, joutuu odottamaan useamman vuoden ennenkuin mitään apua voi näistä edes kuvitella.

Netin syövereistä löysin ohjeita eräänlaisen pökkelöpesän tekoon, ilmeisesti aivan toimivaksi todettuja. Ohjeet oli alunperin otettu Hannu Hautalan kirjasta "Kololinnut ja muut pökkelöpesijät" vuodelta 1977. No, pakkohan se kirja oli hommata, tarjontaa oli ilokseni runsain mitoin, eikä hintakaan päätä huimannut. Suosittelen, aivan hemmetin hyvä opus hienoine kuvineen ja pöntötysohjeita on varsin runsaasti eri lajeille!

Hömötiaisen tekopesästä lahossa koivupökkelön pätkässä kirja sanoo seuraavaa:

"Kolopuista loppuunkaluttuun maastoon on kuljetettu puolimetrisiä koivupökkelöitä, jotka on tuettu tai kiinnitetty sopiviin paikkoihin. Sekä hömötiainen että töyhtötiainen ovat kovertaneet niihin pesänsä. Lintuja on vielä autettu alkuun tekemällä puukolla tuoheen kolo."

Ja toisaalta voi kokeilla myös koivunrungosta sorvattua luonnollisen näköistä pönttöä, varmaan tämäkin olisi hyvä täyttää laholla puuaineksella tms. puruilla:

"Pyöreän koivupöntön sijoittaminen 1-2 metriä pitkäksi katkaistun 10-15cm paksun koivukannon päähän on usein myös pätevä keino. Lahotessaan tällainen kanto on muutenkin sille oiva pesäpuu."

Kirja kertoo hömpän pesän syvyyden olevan noin desimetrin luokkaa, eli jos käyttää valkolahon lahottamaa pökkelöä, niin riittää jos puukko uppoaa jokseenkin terän mitalta puuainekseen. Pesän suuaukon sopiva koko on n. 3cm. Aloituskolo tuohessa ei ilmeisesti saa olla liian suuri, mutta sellainen, että lintu pääsee alkuun.

Löysin netistä myös valistuneen vinkin pökkelöpesien sijoittelusta johonkin suojaisaan paikkaan, esim. hieman kuusikoiden kätköihin tai vastaaviin paikkoihin mihin tikka ei löydä niin helposti. Yksi kirjoitus neuvoi suojaamaan pökköä melko pienisilmäisellä verkolla (katiskaverkko?) tikkojen tunkeilulta, halutun pesäkolon kohdalle tehdään verkkoon suurempi reikä, mutta ei niin suuri, että tikka pääsee pesään käsiksi.

Yksi vinkki kertoi purulla täytetyn lautapöntön naamioimisesta "maastoväriseksi" koivun tuohella niin, että myös lentoaukon eteen pistetään osittain tuohta hämäämään lintua "pesänkoverrushommiin." Pönttö kiinnitetään koivuun. Tätä voisi myös kokeilla.

Myös maastoon kaatuneita lahoja pökkelöitä voi tukea takaisin pystyyn pesäpökkelöiksi.

Ongelma niissä harvoissa luonnonpökkelöissä, mihin hömötiainen saisi pesänsä tehtyä, on ilmeisesti se, että tikka on lähes poikkeuksetta kiinnostunut samoista puista koska sitä tarjontaa on niin vähän. Pesi siinä sitten. Myös tämän takia on varmaan aivan hyvä koittaa jemmata tekopesiä suojaiseen paikkaan.

Tässä on hyvä sivu pökkelöpöntötyksestä: https://www.pklty.fi/homotiainen-tarvit ... puupulaan/

Pökkelöpesät lähtevät testiin tänä talvena ekaa kertaa, toivottavasti onnistuu. Tarkoituksena on myös tehdä jokusia parimetrisiä koivupökkelöitä lahomaan sopiviin kohtiin metsässä.

User avatar
tayska
puolihalvaantunut peräsuoli
Posts: 96772
Joined: 04 Mar 2004, 22:45
Location: MAALAISJENGI Tampere

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#2 Post by tayska » 17 Dec 2019, 22:09

hieno topik!
waskyyn ei oo kyllä tippaakaan luottamista punk-hommissa. :P

User avatar
Timo Jutilan maksa
God of PIF
God of PIF
Posts: 37977
Joined: 15 Aug 2010, 14:29
Location: Luttisen verovaroilla sponssaama kuntoutuskeskus

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#3 Post by Timo Jutilan maksa » 20 Dec 2019, 13:59

wasky wrote:
17 Dec 2019, 22:09
hieno topik!
Mulla on mökillä tähän passeleita pökkelöitä. Voisi laittaa lahoamaan tätä tarvetta varten.
Spoiler:
Image
Spoiler:
GoombA wrote:
26 Aug 2020, 22:35

Image : Odotin kuvia joiden kanssa olis ollut kivempi mennä nukkumaan

Kieppi
6k
Posts: 6091
Joined: 17 May 2014, 07:59

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#4 Post by Kieppi » 13 Jan 2020, 20:24

Olen tehtaillut nyt pari pökkelönpätkäpönttöä, vien maastoon tässä kevättalven kuluessa, kehittelen myös lisää. Oli aivan hyvä veto kerätä irtotuohta syksyllä, nyt on mistä kierittää pökkelöiden ympärille hämäykseksi.

Niin, ja nyt on näköhavainto myös töyhtötiaisesta, ekaa kertaa ikinä näen täällä seudulla. En tiedä kertooko se siitä, että elinalueita on taas kavennettu hakkuiden merkeissä (ja täällähän totisesti on hakattu ja nyysitty vanhempia metsiä), ja linnut ovat siirtyneet meidän metsikköön. Ikävää, kun nykyään havainnostakaan ei tavallaan voi iloita, jos kääntöpuoli on tällainen. Joku fiksumpi vois kertoa onko näissä päätelmissä mitään perää?

Kiersin metsähommien merkeissä pellonreunoja, ja ilokseni löysin muutamia nyt jo sopivasti lahonneita lehtipuiden pökkelöitä, jotka ovat vieläpä osin kuusenoksien suojassa. Toiset olivat hyvää vauhtia muuttumassa pesäpökkelöiksi. Pesäkoloja oli joissakin ihan hienosti näkyvissä. Kiitos piiriojien kaivaja-ukolle ja menneiden aikojen metsurismiehelle, kun ovat taannoin sopivasti kaivurin kanssa puita runnoneet ja moukaroineet kolopesijöille sopivaan kondikseen! Aion jatkaa perinnettä...

User avatar
Doctor Muñiz
Anarkopasifistinen ankeuttaja
Posts: 20837
Joined: 07 Mar 2015, 06:03
Location: Helvetin 8. piirin 6. kuilu

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#5 Post by Doctor Muñiz » 17 Jan 2020, 19:59

Täyttöaineksen pitäis kuulemma olla karkeaa eikä siis pelkkää sahanpurua. Liiterinpohja varmaan hyvää.

Jos tekee omaan metsään tekopökkelöitä, niin kuinka paksuja ja pitkiä niiden pitäis vähintään olla? A-tikkailta tai työpallilta ison puun sahailu turhan urheiluhommia meikäläiselle (tai kenelle vaan). Eikä mulla ole (vielä) moottorisahaa eikä muita turvavarusteita kuin metsurinkypärä.
What you need, my son...

Is a holiday in Cambodia

User avatar
Doctor Muñiz
Anarkopasifistinen ankeuttaja
Posts: 20837
Joined: 07 Mar 2015, 06:03
Location: Helvetin 8. piirin 6. kuilu

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#6 Post by Doctor Muñiz » 18 Jan 2020, 18:58

Näemmä 2-5m ja vähintään 15cm. https://wwf.fi/metsanhoito-opas/lahopuut/ Eli onnistuu oksasahalla ja teleskooppivarrella.
What you need, my son...

Is a holiday in Cambodia

Kieppi
6k
Posts: 6091
Joined: 17 May 2014, 07:59

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#7 Post by Kieppi » 18 Jan 2020, 19:15

Ite oon laitellut pöntön sisälle semmoista muhjua, että lintu mahtuu kuskaamaan sitä lentoaukosta pihalle ja että on kuitenkin sopivan karkeaakin, ei ihan hienojakoista purua pelkästään. Mulla on ollut rankojen kuorimisesta tullutta kuoriaineksen purua (vähän niinkuin kuorikate mutta hienojakoisempaa) sekotettuna kutteriin ja sit maahan kaatuneesta pökkelöstä kerättyä valkolahoa testaan nyt kanssa. Kovin isoja ja kovia paloja en ole laittanut, vaan koittanut funtsia millaista se valkolahon väsyttämä puuaines on kun lintu sitä "siivoaa" kolostaan pihalle. Semmoista helposti irtoavaa ja joustavaahan se tavallaan on.

15cm on juu pökkelön minimihalkaisija, jokseenkin. Ollaan kaverin kanssa funtsittu tekevämme pökkelöt niin, että otetaan tukeva alusta, jossa sahaaja on tanakasti moottorisahan kera, jotta pääsee halutulle korkeudelle (max pariin metriin ylettyy / uskaltaa), tehdään kaatokolo + ehkäpä kiilan kanssa jopa kaadetaan, ja toinen työntää Y-mallisella pitkävartisella kaatoraudan tapaisella latvaosaa haluttuun suuntaan. Oksasahan ja teleskooppivarren kanssa varmaan onnistuu jotenkuten, jos jaksaa sahata ja saa siihen hommaan järkevän kulman + ei kaada sitä runkoa omaan niskaan tai väärään suuntaan. Katselin itse noita 10-15cm halkaisijaltaan olevia runkoja tolla samalla ajatuksella, että onnistuisko käsin ja yksin, mutta totesin että en ala kokeilla. Liian isot riskit kusta homma, ainakin meikäläisellä, kun oon tällainen höyhensarjalainen muutenkin. Mutta sitten tietää kun testaa, mikä osoittautuu hyväksi systeemiksi!

Kieppi
6k
Posts: 6091
Joined: 17 May 2014, 07:59

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#8 Post by Kieppi » 18 Jan 2020, 19:24

Hömpän hämäykseksi tehty myös lautapönttö testiksi. Normaaliin pikkutiaisen mitoilla tehtyyn, purutäytteiseen lautapönttöön ruuvataan muutamalla hyvin litteä- ja leveäkantaisella, hyvin lyhyellä peltiruuvilla koivun tuohta pintaan kiinni naamioinniksi. Myös lentoaukkoa peitellään pieneltä osin tuohella, mutta niin, että tuohi murtuu helposti nokalla työskennellessä. En tiedä ajaisiko tuohen kiinnityksessä saman asian esim. rautalanka tai kapeakantaisempi ruuvi + prikka, mutta kokeilen tuota peltiruuvia, jos tuohi pysyisi paremmin kiinni sellaisella.

Näitä pönttöjä voisi tehdä muutamia kokeeksi.

User avatar
Doctor Muñiz
Anarkopasifistinen ankeuttaja
Posts: 20837
Joined: 07 Mar 2015, 06:03
Location: Helvetin 8. piirin 6. kuilu

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#9 Post by Doctor Muñiz » 18 Jan 2020, 21:19

Oon pihapuita, joilla ei oo kaatotilaa, kaatanut oksasahan ja teleskooppivarren avulla ja jopa teipannut pitkään riukuun, kun piti sahata ylempää :P Onhan niissä hinkkaamista, mutta metsässä ei haittaa vaikka jättäis kesken ja antais tuulen hoitaa loput. Ja voihan siihen ylemmäs virittää köyden tai vaijerin, jolla vetää puun kumoon. Pallilta vois sahata, jos ois tarpeeks kokemusta sopivan saranan jättämisestä ja kiskois sitten kaatolinjan sivusta köydellä tai vaikka vinssais vaijerilla.

Jos on koivua omasta takaa, niin ei kai se mahdoton homma olis tehdä pönttöja pölleistä.
What you need, my son...

Is a holiday in Cambodia

Kieppi
6k
Posts: 6091
Joined: 17 May 2014, 07:59

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#10 Post by Kieppi » 19 Jan 2020, 09:06

Koivupölleistä olis kanssa juu tarkoitus tehdä pönttöjä. En oo itse vielä sinne asti päässyt, mutta aiheesta innostunut kaveri osti ison poranterän, jotta saa porattua pöllin sisukset pihalle (ei oo minkään sortin sorvia tms.). Kovaa hommaa näyttäisi olevan ainakin suht tuoreeseen puuainekseen tuo poraamalla tekeminen. Tossa kolopesijäkirjassa on vinkkejä luonnonpönttöjen tekoonkin. En oo vielä tarkasti lukenut, mutta täytyypä katsoa sitten kun ajankohtaista on.

User avatar
Doctor Muñiz
Anarkopasifistinen ankeuttaja
Posts: 20837
Joined: 07 Mar 2015, 06:03
Location: Helvetin 8. piirin 6. kuilu

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#11 Post by Doctor Muñiz » 21 Jan 2020, 17:36

What you need, my son...

Is a holiday in Cambodia

Kieppi
6k
Posts: 6091
Joined: 17 May 2014, 07:59

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#12 Post by Kieppi » 21 Jan 2020, 21:02

Mistähän löytäis yhtä taitavan sahaajan...:)

Kieppi
6k
Posts: 6091
Joined: 17 May 2014, 07:59

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#13 Post by Kieppi » 10 Feb 2020, 09:38

Pökkelön teko testattu moottorisahalla kaverin kanssa, ja meni kyllä aivan hienosti! Nyt vaan pökkelöitä tehtailemaan, jostakin päin nettiä luin, että pitäs olla n. 100m välein, ja mieluiten tietysti semmosessa paikassa että tikat ei ihan heti löytäisi.

Yleistä pönttörapsaa laittelen tässä kun saan viimeisetkin tarkistettua. Hömpät ja muut tiaiset ovat kyllä ilahduttaneet mun pöntönsiivousreissuja läsnäolollaan.

User avatar
Mukavaa toimintaa
1k
Posts: 1126
Joined: 16 Feb 2017, 12:58

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#14 Post by Mukavaa toimintaa » 22 Feb 2020, 18:59

Näitä pitää testailla. Hyvä topic ja I love hömötiaiset

User avatar
punkhank
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
Posts: 20541
Joined: 05 Feb 2012, 00:26

Re: Miten hömötiaista huijataan? Linnunpönttötopik!

#15 Post by punkhank » 22 Feb 2020, 21:36

Timo Jutilan maksa wrote:
20 Dec 2019, 13:59
wasky wrote:
17 Dec 2019, 22:09
hieno topik!
Mulla on mökillä tähän passeleita pökkelöitä. Voisi laittaa lahoamaan tätä tarvetta varten.
Sama!
***Come on you Spurs!***
Image
Punk rock (or "punk") is a rock music genre that emerged in the mid-1970s in the U.S., Canada, UK / Western Europe and Australia. Rooted in 60s garage rock and other forms of what is now known as "proto-punk" music.
https://www.discogs.com/style/punk

Post Reply