Pistän tähän aloituspostaukseen ahkeran googlailun tulokset aiheesta, josta tietoa oli hajallaan vähän siellä sun täällä, elikkäs hömötiaisen (ja töyhtötiaisen?) pöntötyksestä. Lintuharrastajat ehkä jo tietää nämäkin niksit, mutta tällainen ei-niin-perehtynyt tyyppi kuten meikä olisi hyötynyt kovasti tällaisesta topikista, joten pistän nyt sitten vahingon kiertämään

Peruspönttöjä ja vähän erilaisiakin tekee laudasta vaikka kuinka, mutta voimakkaasti vähentyneen hömötiaisen saaminen pönttöön pesimään on työn ja tuskan takana. Ilmeisesti vain aniharva hömis lautapöntön kelpuuttaa, vaikka pönttö olisi kuinka täytetty puruilla lentoaukkoon asti, ja mitä kaikkea. Metsänhakkuiden yhteydessä on suositeltu jättämään tekopökkelöitä, mutta jos metsä puuttuu ympäriltä, joutuu odottamaan useamman vuoden ennenkuin mitään apua voi näistä edes kuvitella.
Netin syövereistä löysin ohjeita eräänlaisen pökkelöpesän tekoon, ilmeisesti aivan toimivaksi todettuja. Ohjeet oli alunperin otettu Hannu Hautalan kirjasta "Kololinnut ja muut pökkelöpesijät" vuodelta 1977. No, pakkohan se kirja oli hommata, tarjontaa oli ilokseni runsain mitoin, eikä hintakaan päätä huimannut. Suosittelen, aivan hemmetin hyvä opus hienoine kuvineen ja pöntötysohjeita on varsin runsaasti eri lajeille!
Hömötiaisen tekopesästä lahossa koivupökkelön pätkässä kirja sanoo seuraavaa:
"Kolopuista loppuunkaluttuun maastoon on kuljetettu puolimetrisiä koivupökkelöitä, jotka on tuettu tai kiinnitetty sopiviin paikkoihin. Sekä hömötiainen että töyhtötiainen ovat kovertaneet niihin pesänsä. Lintuja on vielä autettu alkuun tekemällä puukolla tuoheen kolo."
Ja toisaalta voi kokeilla myös koivunrungosta sorvattua luonnollisen näköistä pönttöä, varmaan tämäkin olisi hyvä täyttää laholla puuaineksella tms. puruilla:
"Pyöreän koivupöntön sijoittaminen 1-2 metriä pitkäksi katkaistun 10-15cm paksun koivukannon päähän on usein myös pätevä keino. Lahotessaan tällainen kanto on muutenkin sille oiva pesäpuu."
Kirja kertoo hömpän pesän syvyyden olevan noin desimetrin luokkaa, eli jos käyttää valkolahon lahottamaa pökkelöä, niin riittää jos puukko uppoaa jokseenkin terän mitalta puuainekseen. Pesän suuaukon sopiva koko on n. 3cm. Aloituskolo tuohessa ei ilmeisesti saa olla liian suuri, mutta sellainen, että lintu pääsee alkuun.
Löysin netistä myös valistuneen vinkin pökkelöpesien sijoittelusta johonkin suojaisaan paikkaan, esim. hieman kuusikoiden kätköihin tai vastaaviin paikkoihin mihin tikka ei löydä niin helposti. Yksi kirjoitus neuvoi suojaamaan pökköä melko pienisilmäisellä verkolla (katiskaverkko?) tikkojen tunkeilulta, halutun pesäkolon kohdalle tehdään verkkoon suurempi reikä, mutta ei niin suuri, että tikka pääsee pesään käsiksi.
Yksi vinkki kertoi purulla täytetyn lautapöntön naamioimisesta "maastoväriseksi" koivun tuohella niin, että myös lentoaukon eteen pistetään osittain tuohta hämäämään lintua "pesänkoverrushommiin." Pönttö kiinnitetään koivuun. Tätä voisi myös kokeilla.
Myös maastoon kaatuneita lahoja pökkelöitä voi tukea takaisin pystyyn pesäpökkelöiksi.
Ongelma niissä harvoissa luonnonpökkelöissä, mihin hömötiainen saisi pesänsä tehtyä, on ilmeisesti se, että tikka on lähes poikkeuksetta kiinnostunut samoista puista koska sitä tarjontaa on niin vähän. Pesi siinä sitten. Myös tämän takia on varmaan aivan hyvä koittaa jemmata tekopesiä suojaiseen paikkaan.
Tässä on hyvä sivu pökkelöpöntötyksestä: https://www.pklty.fi/homotiainen-tarvit ... puupulaan/
Pökkelöpesät lähtevät testiin tänä talvena ekaa kertaa, toivottavasti onnistuu. Tarkoituksena on myös tehdä jokusia parimetrisiä koivupökkelöitä lahomaan sopiviin kohtiin metsässä.