Sanna Ukkolan julkaisujen seurantatopik

Mahdollisimman yleistä -foorumin keventämiseksi kotimaan äärioikeistoa ja muuta sekopäistä sakkia seurataan sen lisäksi myös tällä foorumilla.

Moderator: Balam-Acab

Post Reply
Message
Author
User avatar
DE MYSTERIIS DOM PÉRIGNON
mysteeri samppanjamies
Posts: 50695
Joined: 16 Nov 2004, 11:57
Location: Myrkkynoitien feministissaatanallinen ylivalta

Sanna Ukkolan julkaisujen seurantatopik

#1 Post by DE MYSTERIIS DOM PÉRIGNON » 10 Jan 2017, 14:41

Sanna Ukkola: Ulla Appelsinista, Madonnasta ja keskustelukulttuurista

Kun ennen vaiettiin itse, nyt yritetään saada muut väkisin vaikenemaan.

10.1.2017 klo 06:48

Yhden viime vuoden voimakkaimmista puheista piti Madonna, joka sai vuoden nainen -palkinnon New Yorkissa. Yleensä itsevarma laulaja kertoi kyyneliä nieleskellen, millaista on olla nainen seksistisessä musiikkibisneksessä. Hän kertoi ennakkoluuloista, joita hän on kokenut pitkän uransa aikana:

"Saat olla kaunis, söpö ja seksikäs – mutta älä vaikuta liian fiksulta. Älä kerro mielipiteitäsi. Älä kerro niitä varsinkaan, jos ne ovat konsensuksen vastaisia", Madonna sanoi.

"Ole sellainen kuin miehet haluavat sinun olevan – mutta vielä tärkeämpää on olla sellainen, että naiset eivät pidä sinua uhkana."

Madonna kuvaili, kuinka kriitikot tuomitsivat hänet Erotica-albumin ja Sex-kirjan jälkeen. Häntä kutsuttiin huoraksi ja noidaksi – yksi otsikko rinnasti hänet saatanaan.

Ja sitten tuli internet ja elämä muuttui vielä entistäkin vaikeammaksi.

Madonna on ollut provokaattori koko ikänsä. Hän on murtanut tabuja ja popularisoinut naisen seksuaalisuuden tavalla, jota kukaan muu ei ole onnistunut tekemään. Hän on tehnyt politiikkaa musiikilla ja ottanut kantaa herkkiin ja vaikeisiinkin aiheisiin. Viime vuosina hän on profiloitunut ihmisoikeuksien ja suvaitsevaisuuden kiivaana puolestapuhujana.

Samalla hän on saanut niskaansa puritaanien, sovinistien, feministien, fundamentalistien ja rasistien vihat.


Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kirjoitti äskettäin "oikeaoppisesta älymystöstä", joka haluaa määritellä, millä tavalla Suomessa saa puhua. Appelsinin mukaan tämän älymystön edustajille on tyypillistä kaikenlainen ehdottomuus: he tietävät, mitä saa ajatella, miten pitää syödä ja miten elämäänsä elää. Jos joku on heidän kanssaan eri mieltä, he hyökkäävät hänen kimppuunsa. Tietyt mielipiteet ja sitä kautta henkilöt ovat heille vapaata riistaa.

Ulla Appelsin tietää aiheesta jonkin verran, sillä hän on itse tällainen henkilö – oikeaoppisen älymystön vapaata riistaa. Seuraan huvittuneena sosiaalista mediaa usein Appelsinin kolumnin ilmestyttyä. Kommenttiosastoilla kansa kiittää, mutta Twitterin mielipidekerma kauhistelee Appelsinin konsensuksen vastaisia näkemyksiä. Punavihreissä piireissä Appelsinista on tullut lähes kirosana.

Äskettäin "oikeaoppisen älymystön" henkinen pää-äänenkannattaja Image teki Appelsinista jutun, jossa hänet jo kuvituksessa rinnastettiin Donald Trumpiin. Kuvituksessa käytettiin niin ikään "ironisesti" appelsiinia, jonka ympärille oli solmittu Suomen leijona. Kaunista.


Minuakin haastateltiin kyseiseen juttuun, koska olen Appelsinin entinen alainen. Toimittaja otti yhteyttä ja ehdotti puhelua tai tapaamista, jossa voisin halutessani puhua nimettömänä Appelsinista. Arvasin, millaista juttua Image oli Appelsinista tekemässä ja kieltäydyin anonyymistä haastattelusta. Lähetin sen sijaan seitsemän virkkeen luonnehdinnan Appelsinista ja hänen positiivisista puolistaan. Tapaamista alun perin ehdottanut toimittaja siteerasi vastauksestani puoli virkettä – ehkäpä tila loppui kesken.

Usein erityisesti naisasiamiehet ja -naiset ovat Appelsinin kimpussa, mikä on tietysti hieman hassua. Appelsin on voimakas mielipidevaikuttaja ja Suomen suurimman iltapäivälehden päätoimittajana vaikutusvaltainen lasikattojen rikkoja. Luulisi, että naiset olisivat tyytyväisiä sisarensa menestyksestä. Mutta ei – Appelsin on nainen, jolla on vääriä mielipiteitä, joten hän on vapaata riistaa.

Tunnistan itsekin Appelsinin mainitseman ilmiön oikeaoppisesta keskustelukulttuurista – ja niin tunnistaa moni kollega.

Viime viikolla huomiota herätti HS:n mielipidesivuille kirjoitettu teksti, jossa helsinkiläistohtori ihmetteli sukupuolten välisiä eroja parisuhdemarkkinoilla. Hänen mukaansa naiset ovat liian nirsoja ja miehen rooli on tulla torjutuksi. Mielipide oli perusteltu, mutta herätti niin suuren reaktion, että tohtori kirjoitti myöhemmin FB-sivuilleen trollanneensa: "Seison ajatusteni takana, mutta ehkä olin esittänyt ne kärjistetysti siinä kirjoituksessa", mies selitti myöhemmin IS:n haastattelussa.

Tohtori sohaisi aiheeseen, joka tässä maassa on täydellinen tabu: naisten ja miesten eroavaisuuksiin. Se on aihe, jota jokainen itseään suojeleva bloggari välttää. Ja tällaisia aiheita on tässä maassa runsaasti.

Tunnen blogisteja, jotka myöntävät suoraan sensuroivansa itseään palautteen takia. He jättävät kirjoittamasta tietyistä asioista, koska ne aiheuttavat kuohuntaa ja epäasiallisia viestejä. On helpompi olla kirjoittamatta, jättää sanomatta kuin ottaa vastaan törkyä ja leimaamista.


Myös esimerkiksi maahanmuuton ja rasismin tutkijat ovat pitkään kertoneet saavansa rankkoja solvauskirjeitä ja uhkaussoittoja, mikä vähentää halukkuutta ottaa kantaa julkisesti. Heitä leimataan kuvan kanssa venäjämielisillä valeuutissivustoilla, joilla he ovat vapaata riistaa anonyymien feikkitilien solvauksille.

Kaikki tämä vaikuttaa sananvapauden tilaan Suomessa. Samalla julkinen puhetila kaventuu ja keskustelukulttuuri supistuu. Saat puhua vain tietyllä tavalla, konsensuksen kapealla äänellä – tai muuten sinut leimataan milloin miksikin – tuomitaan tiettyyn lohkoon. Ymmärretään tahallaan väärin, hyökätään henkilöäsi vastaan.

Ilmiö on sama kuin 70-luvulla, jolloin "neuvostovastaisuus" oli lähes kuolemansynti. Suomettuneisuuden ajasta olemme siirtyneet kritiikkiä sietämättömien aatteiden aikaan, jolloin toisella laidalla keskustelutilaa vahtii mölyävä joukko anonyymejä vihakirjoittelijoita, toisella laidalla porukka, jota Appelsin kutsuu "oikeaoppiseksi älymystöksi".

Julkisten keskustelijoiden täytyy olla varustettu elefanttinahalla, jos he haluavat olla mukana keskustelussa vaikeista aiheista tai esittää valtavirran vastaisia mielipiteitä. Onneksi Appelsinin ja Madonnan kaltaisia keskustelijoita vielä löytyy. Nämä ihmiset puhuvat kritiikistä huolimatta, uskaltavat ottaa kantaa tärkeinä pitämiinsä asioihin, eivätkä anna arvostelijoiden vaientaa itseään.

Usein mietin, miten ihmiset voivat suuttua mielipiteistä. Miksi me emme kestä debattia? Miksi me haluamme vaientaa eri mieltä olevat? Itse en ainakaan haluaisi asua maassa, jossa kaikki olisivat samaa mieltä kanssani.

Aiemmin naureskeltiin hiljaisille ja juroille suomalaisille. Tämä stereotypia on jo historiaa. Kun ennen vaiettiin itse, nyt yritetään saada muut väkisin vaikenemaan.

Madonna lopetti puheensa osoittamalla sanansa suoraan lyttääjilleen ja vihaajilleen: "Teidän vastustuksenne teki minut vahvemmaksi, sai minut yrittämään kovemmin, teki minusta sen taistelijan, joka olen tänä päivänä."

Se oli hyvin sanottu: vastustaminen ei onnistunut hiljentämään Madonnaa, kävikin täsmälleen päinvastoin.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on Ylen aamu-tv:n juontaja
Last edited by Balam-Acab on 27 Feb 2021, 18:56, edited 2 times in total.
Reason: otsikon muokkausta
jormuli wrote:pääsin ylitse vaikeuksistani olemalla tekemättä mitään, ja nyt voin ihan hyvin.

User avatar
Kutosta pyytää
MVLKKV REX
MVLKKV REX
Posts: 391804
Joined: 25 Jul 2009, 13:03

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#2 Post by Kutosta pyytää » 10 Jan 2017, 14:43

Voi vittu, että vituttaa, kun jotain Ulla Appelsinin tapasta vatipäätä verrataan Madonnaan. :x

User avatar
Not Just Kalmu
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 60211
Joined: 20 Apr 2015, 13:23
Location: himon mutameri

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#3 Post by Not Just Kalmu » 10 Jan 2017, 14:44

Otsikon kaks ekaa nimeä on jo sellaset että en aio lukea
Image
Hienostelija kermaperse crew ?%
Fanta crew

User avatar
Lusku
Jens Rolig
Posts: 114701
Joined: 20 Sep 2004, 11:16

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#4 Post by Lusku » 10 Jan 2017, 14:48

Keskustelua herätetty.

Siihen on syynsä, miksi PIF on nykyään allekirjoittaneelle se ensisijainen media, vaikka paskaahan täälläkin on.

User avatar
Jesse Python
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 206841
Joined: 11 Nov 2011, 07:43

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#5 Post by Jesse Python » 10 Jan 2017, 14:49

Eiks toi Ukkolan Sanna ole YLEn oma Appelsin?

User avatar
Pöydällä nakki ja pullo vodkaa
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 96212
Joined: 30 Nov 2013, 23:07
Location: kepun sisäinen kunniakoodi

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#6 Post by Pöydällä nakki ja pullo vodkaa » 10 Jan 2017, 14:50

Jesse Python wrote:Eiks toi Ukkolan Sanna ole YLEn oma Appelsin?
eipä oikeastaan. ukkola on aina haistellut omia pierujaan teksteissään ja appelsin nyt vaan suoltaa sitä minkä tietää uppoavan lukijakuntaan

User avatar
Lusku
Jens Rolig
Posts: 114701
Joined: 20 Sep 2004, 11:16

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#7 Post by Lusku » 10 Jan 2017, 14:52

Näin tämän mahlyssö,

User avatar
DE MYSTERIIS DOM PÉRIGNON
mysteeri samppanjamies
Posts: 50695
Joined: 16 Nov 2004, 11:57
Location: Myrkkynoitien feministissaatanallinen ylivalta

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#8 Post by DE MYSTERIIS DOM PÉRIGNON » 10 Jan 2017, 14:53

Aika fangirlinä kyllä sanna nyt.
jormuli wrote:pääsin ylitse vaikeuksistani olemalla tekemättä mitään, ja nyt voin ihan hyvin.

User avatar
Laku
kumisilmä
Posts: 73077
Joined: 02 Apr 2016, 11:08

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#9 Post by Laku » 10 Jan 2017, 14:53

En enää suostu lukemaan Ukkolan saati Ullan tekstejä [-X
Empaattinen kumisilmä

User avatar
bad grankulla
-=00King Of PIF00=-
-=00King Of PIF00=-
Posts: 28172
Joined: 11 Oct 2013, 15:39
Location: by the river (dippan deppan)

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#10 Post by bad grankulla » 10 Jan 2017, 14:54

Jesse Python wrote:Eiks toi Ukkolan Sanna ole YLEn oma Appelsin?
Ylen journalistien eturivin kärkikastia [-X Ainakin nyt kun epämiellyttävät voimat on siivottu pois kepuradiota rumentamasta.
Image

User avatar
Hexa
resenasanssimies
Posts: 18913
Joined: 10 Aug 2005, 14:41
Location: a place in the northern sky

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#11 Post by Hexa » 10 Jan 2017, 14:54

Olen lukenut monta hyvää kirjoitusta siitä, mikä Appelsiinin tavassa argumentoida mättää. Ei siinä mistään "vääristä mielipiteistä" ole kyse. Toisaalta Ukkolan keskeinen lähtökohta kolumneissaan on usein ymmärtää asiat sopivasti väärin ja taivastella sen kautta yhteiskunnan tilaa. Tämä teksti sujahtaa samaan sarjaan.
Vai voiko olla mahdollista, että Ukkola ei olisi lukenut yhtään vastinetta Appelsiinin jutuille, josta ei olisi saanut irti muita pointteja kuin "väärät mielipiteet."
antireg wrote:
koira^ wrote:Ei ole paljoa vastauksia Hexalta tässä topikissa. :o
No se ei kato olekaan mikään netissä pätijä äijä vaan tosi elämässä toimija kurko;
ROGEN BEATLES-KLUBI 1% CREW

User avatar
DE MYSTERIIS DOM PÉRIGNON
mysteeri samppanjamies
Posts: 50695
Joined: 16 Nov 2004, 11:57
Location: Myrkkynoitien feministissaatanallinen ylivalta

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#12 Post by DE MYSTERIIS DOM PÉRIGNON » 10 Jan 2017, 14:55

+ vituttaa elää maailmassa jossa älymystö on jonkinlainen haukkumasana ja uhkakuva, tyhmyys sen sijaan arvostettavaa. :sad1:
jormuli wrote:pääsin ylitse vaikeuksistani olemalla tekemättä mitään, ja nyt voin ihan hyvin.

User avatar
Lusku
Jens Rolig
Posts: 114701
Joined: 20 Sep 2004, 11:16

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#13 Post by Lusku » 10 Jan 2017, 14:56

SIEG HEIL! ARMEIJA!!! wrote:+ vituttaa elää maailmassa jossa älymystö on jonkinlainen haukkumasana ja uhkakuva, tyhmyys sen sijaan arvostettavaa. :sad1:
elämme vaikeita aikoja. :?

User avatar
sössön sössön
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 57219
Joined: 19 Mar 2014, 14:16

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#14 Post by sössön sössön » 10 Jan 2017, 14:56

Appelsin on nainen, jolla on typeriä mielipiteitä, joten hän on vapaata riistaa.
Korjasin sössötyksen olennaisimman pointin.
om shanti shanti shanti
ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः

User avatar
Nakke Nukettaja
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 78220
Joined: 09 May 2012, 14:14

Re: Sanna Ukkola: Ulla Appelsin, Suomen Madonna

#15 Post by Nakke Nukettaja » 10 Jan 2017, 15:00

JouluKalmu wrote:Otsikon kaks ekaa nimeä on jo sellaset että en aio lukea
kusilutka wrote:Voi vittu, että vituttaa, kun jotain Ulla Appelsinin tapasta vatipäätä verrataan Madonnaan. :x
Lusku wrote:ja koskaan, koskaan en ole lukenut yhtäkään sinun poustaustasi piffiltä jossa olisi ollut jotenkin leimallisen anti-dorka tatsi. kaikella kunnioituksella.

Post Reply