Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

Ruokien ja juomien oma alue.

Moderators: delirium8, Weird Al Zyskowicz

Message
Author
emaurihumpe
Posts: 1
Joined: 28 Jun 2018, 15:32

Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#1 Post by emaurihumpe » 19 Aug 2018, 16:37

Laitoin tossa just tönkällisen valkosipulisuolakurkkuja tulemaan. Kurkkuja, tilliä, valkosipulia, piparjuurta, kirsikanlehtiä, suolaa ja vettä, loraus viinaa että kurkkujen väri säilyy. :sothsmoker: Kirsikanlehdet hain puistosta ja varmaan taas naapurit katteli, että mitä vittua toi tuolla puistossa nyhtää noita puiden lehtiä.

Hapankaalia ja kimchiä on tullu myös värkkäiltyä. :afro:

Tuli vaan mieleen, et onko muita hapatettujen ruokien kamraatteja täällä? Parhaat reseptit ja vinkit vastaanotetaan.

User avatar
$wag artisti
1k
Posts: 1032
Joined: 04 May 2011, 21:45
Location: Helsinki

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#2 Post by $wag artisti » 20 Aug 2018, 20:18

Chilikastike onnistui tosi hyvin!

Liemi: vettä, 3 % suolaa, 3 % sokeria.
Ja sinne sitten pilkottua chiliä, valkosipulia ja tarvittaessa muita mausteita (laitoin yhden limen mehun). Tätä hapatetaan tovi huoneenlämmössä, lopuksi sauvasekoittimella kaikki sekaisin ja pulloihin.

vox sipuli
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 11894
Joined: 30 Jan 2017, 17:35

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#3 Post by vox sipuli » 20 Aug 2018, 22:09

hapankaalia öytyy aina jääkaapista, tai no viimeisin satsi on kimchiä mutta kuitenkin. pitäiskin laittaa setit tulille taas
Muukalaiset täältä pois wrote:
02 May 2019, 22:39
No, minulla oli tässä kuitenkin järkevä pointti joka oli kohdistettu oikein eikä jotain harhaista olkinukkeilua.
Laku Setä wrote:
11 Feb 2020, 11:38
meitä järjellä tän homman ottavia tuntuu olevan kovin vähän.

User avatar
Balam-Acab
el segundo
Posts: 173493
Joined: 23 Apr 2004, 17:04
Location: anarkistinen rodunsekoittajapariskunta

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#4 Post by Balam-Acab » 22 Aug 2018, 10:07

tää on juomaa, mutta juuh. komputsaa on tullu hapateltua runsaasti viime kuukausina

(seurantaa rogessa: https://www.punkinfinland.net/forum/vie ... 0&t=519001 )
Naturally, the machines were destroyed.
Image
http://ctw.fi/ Cast to Wolves crust
:homosaatio: :heart: :love5: :love8: :transagenda:

User avatar
Lähes myyttinen kikkamies
Posts: 304
Joined: 08 Dec 2011, 09:18

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#5 Post by Lähes myyttinen kikkamies » 02 Oct 2018, 07:36

Hapatushommat bäst! Tähän mennessä tullut duunattua lähinnä juureksia ja kimchiä, nyt viimeisimpänä suolakurkkuja. Hiton hyviä nää kyllä on olleet, varsinkin hapanjuurekset.

Suolakurkuista tuli muuten jees, mutta jostain syystä kurkun pehmeä keskiosa on hävinnyt tossa prosessin aikana täysin. Tekee kurkusta leikatessa vähän kyseenalaisen näkösen.

User avatar
Kutosta pyytää
MVLKKV REX
MVLKKV REX
Posts: 392081
Joined: 25 Jul 2009, 13:03

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#6 Post by Kutosta pyytää » 02 Oct 2018, 07:43

On alkanut kiinnostamaan kovasti erilaiset hapatetut ja käytetyt (heh heh) ruoat. Pelkään vaan, että ruokamyrkytän itseni koheltaessa.

User avatar
Lähes myyttinen kikkamies
Posts: 304
Joined: 08 Dec 2011, 09:18

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#7 Post by Lähes myyttinen kikkamies » 02 Oct 2018, 13:54

Kulli wrote:
02 Oct 2018, 07:43
On alkanut kiinnostamaan kovasti erilaiset hapatetut ja käytetyt (heh heh) ruoat. Pelkään vaan, että ruokamyrkytän itseni koheltaessa.
Ei siinä kai oikein pysty, jos yhtään kattoo mitä tekee. Huolehtii vaan että itse hapatettavat asiat ei ala kasvaa karvaa, ni suolaliuos + hiiva pitää huolen että siellä purkissa ei elä kyllä juuri mikään.

User avatar
Ananasjamppa
Posts: 491
Joined: 24 Feb 2014, 14:17
Contact:

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#8 Post by Ananasjamppa » 05 Oct 2018, 10:02

Mua kans pitkän aikaa kiinnostanut hapattelu, mutta ei vaan oo tullut ryhdyttyä. Oisko heittää hyviä ohjeita ja vinkkejä/linkkejä, miten pääsis esim. kimciä väsäämään?

User avatar
Mayhem peruttu
Matti Partanen
Matti Partanen
Posts: 103734
Joined: 10 May 2004, 12:34
Contact:

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#9 Post by Mayhem peruttu » 12 Jan 2019, 23:58

Muutin tän ruojuomaan.

User avatar
X-Ramona
Posts: 231
Joined: 11 May 2014, 13:59

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#10 Post by X-Ramona » 17 Jun 2019, 22:00

Pitäis kokeilla! Oisko punasipuli hyvä aloitushomma?
Image

vox sipuli
Melkein ####!
Melkein ####!
Posts: 11894
Joined: 30 Jan 2017, 17:35

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#11 Post by vox sipuli » 17 Jun 2019, 22:45

Ilang-ilang wrote:
17 Jun 2019, 22:00
Pitäis kokeilla! Oisko punasipuli hyvä aloitushomma?
joo, laitat vaan suolaveteen painon alle ja katot mitä käy
Muukalaiset täältä pois wrote:
02 May 2019, 22:39
No, minulla oli tässä kuitenkin järkevä pointti joka oli kohdistettu oikein eikä jotain harhaista olkinukkeilua.
Laku Setä wrote:
11 Feb 2020, 11:38
meitä järjellä tän homman ottavia tuntuu olevan kovin vähän.

User avatar
Lähes myyttinen kikkamies
Posts: 304
Joined: 08 Dec 2011, 09:18

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#12 Post by Lähes myyttinen kikkamies » 22 Oct 2019, 12:25

Kaivetaas tää hapatustopaasi haudasta. Laitoin nimittäin puoltoista viikkoa sitten chilit suolaliemeen hapattumaan ja turautin niistä DIY-hot saucen lauantaina. Lopputuotteeseen tuli siis vain noi chilit, vähän hapatuslientä ja mausteet. Jumalaare että on nimittäin kunnollista, vaikka ihan ex tempore tein S-Marketin perus rawiteista (vai mitä ovatkaan ne chilit, joita noissa peruskaupoissa on aina laarikaupalla). Voin vain kuvitella mitä herkkua tulis jostain kunnon habaneroista tai vastaavista =P~

Seuraavaks sitten testiin "cultured butter". Kiihoittaa nimittäin voimakkaasti ajatus savuvoista tuoreen leivän päällä. Jos jollain on kokemusta maitotuotteiden hapattamisesta, saa viisastella. Tässä kantava idis olisi siis hapattaa käytettävä kerma kevyesti piimällä, mutta haasteena tällä hetkellä, että en tarkasti tiedä, millaisella. Käsittääkseni noista monista on se tarvittava bakteerikanta julmasti murhattu.

User avatar
Heppanen
Hippan heppan
Posts: 86610
Joined: 22 Mar 2015, 18:27
Location: Heppala

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#13 Post by Heppanen » 22 Oct 2019, 21:26

Sliipattu herrasmies wrote:
22 Oct 2019, 12:25
Jos jollain on kokemusta maitotuotteiden hapattamisesta, saa viisastella. Tässä kantava idis olisi siis hapattaa käytettävä kerma kevyesti piimällä, mutta haasteena tällä hetkellä, että en tarkasti tiedä, millaisella. Käsittääkseni noista monista on se tarvittava bakteerikanta julmasti murhattu.
Ei kyllä ole maitotuotteiden hapatuksesta kokemusta, mutta oon tehnyt semmosia hapatettuja porkkanoita, joiden reseptissä käytettiin tilkka jugurtista valutettua heraa varmistamaan/nopeuttamaan hapatusprosessia. Voiskohan tuo toimia kermankin kanssa, enpä tiiä kyllä.

Itse ostin just testiin pari naurista hapatusta varten. En tiiä vielä tarkemmin millä tyylillä laitan nämä nyt porisemaan, mutta voin sitten aikanaan rapsailla tänne, että kuinka onnistui.
Spoiler:
dippan deppan
Spoiler:
hippan heppan

User avatar
Bitchfinder General
2k
Posts: 2583
Joined: 21 Oct 2009, 18:08
Location: "hesa"

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#14 Post by Bitchfinder General » 29 Oct 2019, 10:41

Tää on hauskaa ja muodikasta hommaa! Mä oon hapattanut hunajaa ja se on hyvää. 1:1 suhteessa vettä ja hunajaa ja 2% suola ja antaa olla. Sopii vähän kaikkeen.
Seuraavaks kun jaksan ryhtyä ni hapatan ohrahelmiä ja teen niistä "risoton"
Silloin tällöin tulee tehtyä jugurttia ja toki hapanleipää.
Vaikea keksiä ruokakulttuuria jossa hapattaminen ei olis jotenkin keskiössä tavalla tai toisella.
DRINK METAL

User avatar
Bitchfinder General
2k
Posts: 2583
Joined: 21 Oct 2009, 18:08
Location: "hesa"

Re: Nyt on hapokasta: hapatetut ruoat

#15 Post by Bitchfinder General » 29 Oct 2019, 10:47

Hikkanen wrote:
22 Oct 2019, 21:26
Sliipattu herrasmies wrote:
22 Oct 2019, 12:25
Jos jollain on kokemusta maitotuotteiden hapattamisesta, saa viisastella. Tässä kantava idis olisi siis hapattaa käytettävä kerma kevyesti piimällä, mutta haasteena tällä hetkellä, että en tarkasti tiedä, millaisella. Käsittääkseni noista monista on se tarvittava bakteerikanta julmasti murhattu.
Ei kyllä ole maitotuotteiden hapatuksesta kokemusta, mutta oon tehnyt semmosia hapatettuja porkkanoita, joiden reseptissä käytettiin tilkka jugurtista valutettua heraa varmistamaan/nopeuttamaan hapatusprosessia. Voiskohan tuo toimia kermankin kanssa, enpä tiiä kyllä.

Itse ostin just testiin pari naurista hapatusta varten. En tiiä vielä tarkemmin millä tyylillä laitan nämä nyt porisemaan, mutta voin sitten aikanaan rapsailla tänne, että kuinka onnistui.
On kokemusta! Perus Creme Fraiche syntyy ku jättää kerman vaan pöydälle yöks. Jugurtit ja muut vaatii tietyn bakteerikannan, eli juuren. Kaupan turkkilaisesta juggesta saa tehtyä muutaman kerran ihan hyvää jugurttia mutta se on käsitelty silleen, että se ei pysy hengissä. Kandee jostain koittaa ettiä jugurttia jossa on elävä bakteerikanta jos haluaa jatkuvasti tehdä.
Yhdessä turkkilaisessa keittokirjassa neuvottiin lämmittämään 2 rkl maito 45C ja lisäämään siihen 5 rouhittua kuivaa kikhernettä. Sitä mössöä sit pidetään 45 asteessa tai lähellä yön yli ja se on se juuri josta seuraavana päivänän tehdään jugurtti. Tottakai kokeilin ja onnistui hyvin. Tuli helvetin hyvää, joskin aika miedosti hapanta juggea.
Heralla voi tosiaan hapattaa mut oman kokemuksen mukaan heralla hapatetut veget on jotenki limasempia ku pelkällä suolalla.
DRINK METAL

Post Reply