DIY Epilepsian tarkkailuhärpäkkeet - spekulatiivinen pohdinta

Kaikenlainen TSI -väsäily tänne.

Moderators: ÖSFJGNRU HGUGGH, Mayhem peruttu, kjs

Post Reply
Message
Author
User avatar
Pasi Fist
Resident Anarchist
Posts: 162051
Joined: 30 Mar 2006, 22:45
Location: Bänlandia

DIY Epilepsian tarkkailuhärpäkkeet - spekulatiivinen pohdinta

#1 Post by Pasi Fist » 26 Aug 2020, 12:01

Pieni pohjustus pohdinnalle

Tossa yhellä tutulla diagnosoitiin epilepsia lähiaikoina ja nopeasti kun tutustuin asiaan niin Suomessa ilmeisesti hyvät valmiudet diagnosoida ja hoitaa tapauksia. Silti prosessissa kestää aina koska ilmeisesti epilepsia diagnoosiana tarkoittaa vain aivojen ylimääräistä sähkötoimintaa. Ylimääräinen sähkötoiminta ilmeisesti voi johtua useista eri syistä ja tapahtua useilla eri aivojen alueilla. Tämän takia diagnosoinnin tarkennukseen ja lääkityksen kohdentamiseen on sairaaloissa EMUja (epileptic monitoring unit). Tuollaisen yksikön toiminnan perusta on epileptisen kohtauksen saaminen dokumentoitua videona, EKGnä (sydänsähkökäyrä), EEGnä (aivosähkökäyrä) ja ammattihoitajien tarkkailun sekä kognitiivisen testauksen avulla. Kerätystä datasta epileptologit ja neurologit voivat tarkentaa diagnoosia ja tarvittavia lääkinnällisiä tai kirurgisia toimenpiteitä. Paljolti ilman tuollaista epilepsiayksikössä vietettyä aikaa diagnosoinnin tarkennukseen käytetään eri testien yms. lisäksi potilaan kohtaus päiväkirjaa, mutta tämä metodi on tunnetun epäluotettava koska usein kohtauksen jälkeen on muisti mennyt eikä kaikki kohtaukset ovat niitä tunnetun fyysisiä kohtauksia vaan epileptikko saattaa esimerkiksi jähmettyä paikoilleen minuuteiksi ja palautumisen jälkeen olla sekavassa ja amneesisessa tilassa, joten ymmärrettävästi kohtauksen dokumentointi on hankalaa, varsinkin yksinasuville epileptikoille.

Tää pohdinta lähti siitä, että kaikki toi mainittu tekniikka on kuluttajalle kohtuu halvalla saatavissa niin miksi ei kokoaisi yksinasuvan frendin luokse tällaista viritystä hankkimaan lisää dataa häntä hoitaville neurologeille? Ei tälläsella kotivirityksellä tietenkään pääse tuollaisen laboratorion datan tarkkuuteen vaan ideana olisi tuottaa lisää dataa diagnosointiin.

Mitä tarvitaan spekulatiiviseen DIY epilepsia monitori viritykseen?

- Video puoli hoituu helposti ja edullisesti millä tahansa videokameralla vanhasta äpystä goProhon yms. Tämä ei ole mikään ongelma.
- Sydänsähkökäyrään on kuluttajille paljon korkealaatuisia tuotteita ulkona markkinoilla ja kierrätyskeskuksissakin näkee usein mm. Polarin rintaremmiantureita, jolla saa EKGn hoidettu tyydyttävästi ja langattomasti.
- Kuluttajamarkkinoille on alkanut tulla yhä enemmän ja enemmän BCI (brain-computer interface) laitteite erinlaisiin tarkoituksiin meditaatio apuvälineestä neliraajahalvantuneiden tietokoneen käytöön sekä kyberneettisten raajojen hallintaan näillä saa EEGn välttävästi mitattua.
- Tietokone mihin noi kaikki kolme laitetta saa kytkettyä ja datan säilöttyä.

Suurin ongelma on toi EEG ja noiden BCI vehkeiden sopivuus projektiin. Emotiv on yksi laite valmistaja joka on länsimarkkinoilla ollut tuotteillansa jonkin aikaa ja niiden ympärille on rakentunut kohtuu aktiivinen github yhteisö. Niillä on ulkona mm. Epoc+ 14 kanavainen joka uutena maksaa 599$ ja käytettynä oon muutamia nähnyt menneen halvemmalla.[1] Löysin ainakin yhden tsekkiläisen tieteellisen julkaisun jossa tultiin lopputulokseen, että ihan hyvä vehje ja sen antama data on luotettavaa ja tarkkaa tieteelliseen tutkimukseen.[2] Noissa sairaaloiden EEG laitteissa on yleensä 32-64 sensoria ja sen takia neljällätoista sensoria ei saa tietenkään yhtä tarkkaa kuvaa aivojen sähkötoiminnasta, mutta olisiko tällaisella virityksellä mitään käytännön hyötyjä epilepsian diagnosoinnin tarkennuksessa? Alibabasta saisi myös tilattu ambulassi EEG vehkeitä about tonnilla jolla toi EEGn taso saadaan paljon korkeammaksi, siellä on useita niin en laita linkkejä.

Toi Emotiv Epoc+ päähine varmaan ainakin tarvitsisi pientä virittelyä kiinni johonkin kommandopipoon, että päässä pysyisi fyysisemmänkin kohtauksen aikana.

Mainitkaa ihmeessä miksi tämä on huono idea ja mitä kaikkia käytännön asioita, varsinkin yksinasuvan epileptikon kannalta olen ylenkatsonut kun olen keskittynyt tekniikka edellä ongelman ratkaisuun? Jos joku tekniikan/neurovelhoilun opiskelija haluaa tästä kandi/maisteri työtä niin saa pölliä ihan vapaasti. Proggiksen tuotteistaminen ei kiinnosta mua pätkääkään vaan käytännön toteutus ja sen mahdollinen mielekkyys.

[1]https://www.emotiv.com/epoc/
[2]https://www.wseas.org/multimedia/journa ... 11-381.pdf
T H E B I G G E S T E N E M Y O F F R E E D O M I S A S A T I S F I E D S L A V E

Post Reply